Sök:

Att återgå till arbete ? hur individen upplever att återgå till arbete efter långtidssjukskrivning för utmattningssyndrom

Undersökningen behandlar individens upplevelser av återgången till arbete efter långtidssjukskrivning på grund av utmattningssyndrom. Ansatsen var fenomenografi och insamlandet av undersökningsmaterialet skedde genom intervjuer. Resultatet visar att respondenterna i de flesta fall har varit drivande i sin egen återgång och att motivation är ett centralt begrepp i detta sammanhang. I resultatet framkom också att stöd är viktigt för en lyckad återgång. Varifrån stödet kommer varierar, men det är framför allt det professionella stödet, i form av samtalsterapi, som har visat sig vara viktigt. Resultatet tyder även på att det vid återgången är vanligt att känna ilska, både mot sig själv och mot sin omgivning. Undersökningen visar också att kontakten med arbetsplatsen är av stor vikt för en lyckad återgång.

Författare

Gunilla Andersson Ida Frostgård Johanna Jungheim

Lärosäte och institution

Högskolan Kristianstad/Institutionen för beteendevetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..