Sök:

Att äta eller inte äta?

Mikrobiologisk och sensorisk analys av opastöriserade franska dessertostar


I denna underso?kning testades hypotesen huruvida det ga?r att uppskatta antalet bakterier med hja?lp av ma?nniskan som ma?tinstrument. Syftet var att se om det fanns na?gra korrelationer mellan mikrobiologiska och sensoriska resultat fra?n analyser av opasto?riserade dessertostar. Mikrobiologisk och sensorisk analys utfo?rdes pa? 20 opasto?riserade franska dessertostar. Da?refter gjordes en korrelationsanalys fo?r att underso?ka eventuella samband mellan antalet bakterier och smak- och doftupplevelser. Positiva (r-va?rde 0,6) och signifikanta (p-va?rde <0,01) samband fanns mellan antalet kolonibildande enheter av bakteriefamiljen Enterobacteriaceae 37°C och intensitet av doft- och smakupplevelserna go?dsel och bitter. A?ven positiva (r-va?rde 0,5) och signifikanta (p- va?rde <0,05) samband fanns mellan antalet kolonibildande enheter av bakteriefamiljen Enterobacteriaceae 37°C och intensitet av doft- och smakupplevelserna doftintensitet, stickande, metallisk och ammoniak. Resultaten indikerar att det a?r mo?jligt att uppleva och da?rmed pa?visa ett ho?gt antal Enterobacteriaceae 37°C genom ma?nniskans doft- och smaksinnen. 

Författare

Magnus Westling

Lärosäte och institution

Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..