Sök:

Arbetsterapeutiska interventioner för att främja delaktighet och instrument för att mäta delaktighet hos personer med traumatisk hjärnskada

en litteraturöversikt


Syftet med studien var att beskriva arbetsterapeutiska interventioner i syfte att främja delaktighet samt beskriva mätinstrument som används för att mäta delaktighet hos personer med traumatiska hjärnskador. Studiens syfte besvarades genom att göra en litteraturöversikt som beskriver kunskapsläget inom området. En litteratursökning genomfördes och de artiklar som hittades blev kritiskt granskade med hjälp av analysmallar. Resultatet från de sju valda artiklarna presenterades i två kategorier som beskriver interventioner och instrument som arbetsterapeuter använder för att främja delaktigheten. En kategori blev ?interventioner för att kompensera för nedsatt kognitiv förmåga? med två underkategorier ? använda hjälpmedel? och ?träna och lära nya strategier?, den andra kategorin blev ? Instrument för att mäta delaktighet?. Resultatet visar att interventioner som att fokusera på att kompensera för kognitiva nedsättningar gav ökad tillfredsställelse genom att klienterna blev bättre i utförandet och på så vis mer delaktig i samhället. Instrument som till exempel COPM, var effektiva i att mäta klienters delaktighet i aktiviteter och genom instrumentet kunde arbetsterapeuten och klienten identifiera meningsfulla aktiviteter som mål för interventionerna. En slutsats av studien var att interventionerna kan ge ökad delaktighet men det var viktigt att dem fokuserar på meningsfulla aktiviteter för klienten. Det fanns dock få studier inom området och studien visar att det finns ett behov av att ytterligare forskning om arbetsterapeutiska interventioner som främjar delaktighet hos traumatiskt hjärnskadade personer.

Författare

Kristina Johansson Johanna Strandberg

Lärosäte och institution

Luleå/Hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..