Sök:

Arbetsmotivation inom räckhåll? - En studie om inhyrd lagerpersonals upplevda arbetsmotivation och syn på arbetets betydelse


Syftet med studien är att utifrån Herzbergs tvåfaktorteori studera inhyrd lagerpersonals arbetsmotivation. Fokus ligger också på att redogöra för positiva och negativa aspekter med att arbeta som inhyrd samt vilka motiv som finns för att söka sig till bemanningsbranschen. Studien belyser även de inhyrdas syn på arbetets betydelse och yrkesstatus.Tidigare forskning i uppsatsen utgörs av studier om bemanningsbranschen och inhyrdas flexibla roll. Även forskning som berör lagerarbete tas upp samt studier om arbetsmotivation och arbetets betydelse, även utifrån generationstillhörighet.Metoden för uppsatsen utgörs av kvalitativ metod i form av semistrukturerade intervjuer. Metodvalet baseras på att studien syftar till att fånga informanternas upplevelser av sina arbetssituationer.Resultatet av undersökningen ger en bild av att inhyrda lagerarbetare inte upplever någon arbetsmotivation, vilket enligt Herzbergs tvåfaktorteori kan förklaras med att både hygien- och motivationsfaktorer saknas i arbetet. Lönen blir därför den enda drivkraften till att arbeta. Det finns både positiva och negativa ställningstaganden till att arbeta som inhyrd lagerarbetare samt anledningar till dessa åsikter. Deras flexibla roll kan ses utifrån bägge perspektiven. Positiva aspekter är att det kan uppstå många sociala möten som bemanningsanställd samt fler erfarenheter från flera kundföretag. Dock finns även negativa aspekter, i form av bristande kontinuerliga relationer samt att utanförskap kan uppstå för de inhyrda. Motiv för att söka sig till bemanningsbranschen är att bemanningsföretag anses lättillgängliga och öppna, då det annars kan vara svårt att få in en fot på arbetsmarknaden.

Författare

Nanna Starast

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet / / Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..