Sök:

Arbetsmiljön på Luleå Järnverk åren 1968- 1981

En undersökning av arbetsmiljön på järnverket i Luleå sett ur företagstidningarna Vårt NJA och Luleå Bulletinens synvinklar

Uppsatsen undersöker arbetsmiljön på järnverket i Luleå sett ur företagstidningarna Vårt NJA och Luleå Bulletinens synvinklar. Syftet med uppsatsen är att studera synen på och agerandet i arbetsmiljöfrågor vid järnverket i Luleå under perioden 1968-1981. Studien utgår ifrån ett mindre antal frågeställningar som jag besvarar i en slutdiskussion. Något kortfattat lyder dessa: i vilken omfattning arbetsmiljöfrågor behandlas och på vilket sätt dessa behandlas, ser man någon skillnad i syn och agerande i arbetsmiljöfrågor under undersökningsperioden och kan dessa kopplas till 1978-års arbetsmiljölag. Sett utifrån aspekten att undersökningsperioden sträcker sig över tretton år är det inte särskilt många artiklar som behandlar arbetsmiljön. Vad gäller resultatet finns det två saker som bör belysas. Det ena är att det framträder en tydlig koppling mellan mängden artiklar och pågående lagändringsarbete. När arbetsmiljölagen är i fokus för förändringar ökar antalet artiklar relaterade till arbetsmiljö. Den andra aspekten är att det med tiden framträder en oro hos de anställda gällande sjukdomar, och då framförallt cancer. Flera av artiklarna behandlar också den verksamhet som bedrevs vid företagshälsovården.

Författare

Thomas Bucht

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..