Sök:

Arbete med grönstruktur i Skåne - begränsningar och förutsättningar för regional och kommunal grönstrukturplanering med Landskrona kommun som exempel


I dagens samhälle pratas det alltmer om förtätning av städer. Tätare städer ger allt mindre mellanrum mellan bebyggelsestruktur och infrastruktur. Grönstrukturen är ett begrepp som får allt mer utrymme i planeringen och ett mål är att grönstrukturplanering ska få samma självklara plats som till exempel planering av infrastruktur. Denna kandidatuppsats behandlar grönstrukturplanering på regional och kommunal nivå med Landskrona kommun som exempel. I arbetet undersöks begreppet grönstruktur och planeringen av grönstruktur. Genom två intervjuer, en med Region Skåne och en med Landskrona kommun, är tanken att ge ett utförandeperspektiv och exemplifiera kommunens och regionens nuvarande arbete. Syftet med uppsatsen är att nå en djupare insikt i hur kommun och region arbetar med grönstruktursplanering i Skåne och diskutera eventuella skillnader i hur grönstrukturplaneringen hanteras i den kommunala respektive i regionala planeringen. Utöver två stycken djupintervjuer genomförs en litteraturstudie av sakkunniga källor inom ämnet. Uppsatsen visar på att det i dagsläget finns ambitiösa visioner och planer för Skåneregionen och Landskrona kommuns grönstrukturutveckling. Det finns ett ökande intresse hos politiker och ett nytt sätt att se på grönstruktur som ett sätt att skapa attraktivitet.

Författare

Nina Lindberg

Lärosäte och institution

SLU/Landscape Architecture (until 121231)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..