Sök:

Applicering av real optionsanalys vid beslut om flerbostadsrenovering - En studie av förutsättningar samt för- och nackdelar

Bakgrund och problem: I Sverige finns ett stort latent underhållsbehov av flerbostadshus. De fastigheter som uppfördes mellan 1961-1975 berörs i synnerhet av detta på grund av den tekniska förslitningen och den höga andel av den totala bostadsvolymen som dessa utgör. Att lönsamt renovera dessa fastigheter utgör en stor utmaning för fastighetsägare framöver. Idag utvärderas renoveringsprojekten inför genomförandet med hjälp av nuvärdesmetoden men det finns betydliga brister med denna. Följderna av detta är, bland annat, att de osäkerheter och risker som är kopplade till projekten inte värderas tillbörligt samt beslutssituationen upplevs som oklar. Avsikten med uppsatsen är att utvärdera om real optionsanalys utgör ett bättre underlag för beslut och genomförande för att på så sätt komma till rätta med den problem som finns i dagsläget. Syfte: Att undersöka om real optionsanalys är applicerbart vid flerbostadsrenoveringar och vilka fördelar metoden i så fall för med sig Metod: Inom ramen för uppsatsen utförs en teoretisk och en empirisk studie. Den teoretiska studien omfattar befintlig litteratur för att beskriva och utvärdera de bärande idéerna inom real optionsanalys samt de förutsättningar som metoden bygger på. Den empiriska studien genomförs för att klarlägga praxis inom fastighetsbranschen vid beslut om, och genomförande av, flerbostadsrenovering samt de förutsättningar som ligger till grund för beslutsfattandet. Studien genomförs med hjälp av semistrukturerade intervjuer huvudsakligen med företrädare för olika fastighetsbolag, vilka har en betydlig andel miljonprogramsfastigheter i sina respektive bestånd. Slutligen analyseras resultaten från empirin och den teoretiska studien och ligger till grund för de slutsatser som dras. Resultat: I uppsatsen dras slutsatsen att real optionsanalys är tillämpligt vid renovering av flerbostadshus och att metoden dessutom skulle kunna användas för att komma till rätta med en del av de problem som finns i dagsläget.

Författare

Johan Johansson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..