Sök:

Användning av folsyratillskott bland gravida i första trimestern


Folat är ett B-vitamin som behövs för vår blodbildning och cellens ämnesomsättning. En brist på folat ger anemi och har ett samband med risken för missbildningar av ryggmärgen, neuralrörsdefekter (NRD). Folat finns bland annat i gröna bladgrönsaker, fullkornsprodukter samt frukt och bär. Syntetiskt framställt kallas det för folsyra och då har det en större biotillgänglighet. Ett tillskott med folsyra på 400 ?g rekommenderas av Livsmedelsverket och Socialstyrelsen till alla kvinnor i barnafödande ålder och för gravida under graviditetens första trimester för att minska risken för ryggmärgsbråck hos foster.Enligt Riksmaten 2010- 2011 är intaget av folat genom kosten lågt i Sverige, speciellt bland unga kvinnor upp till 30 år. Flera studier har visat att ålder och utbildning har betydelse för om kvinnor tar ett folsyratillskott eller inte. Syftet med denna studie var att kartlägga användningen av folsyratillskott bland gravida i första trimestern i sydvästra Sverige för att se om det fanns skillnader i användningen av tillskott beroende på utbildning, ålder och härkomst. En tvärsnittsanalys gjordes av data från GraviD-studiens första rekryteringsfas med 1098 gravida kvinnor i Göteborg, Södra Älvsborg och Södra Bohuslän. Resultaten visar att utbildning, härkomst och ålder har betydelse för om kvinnor tar ett folsyratillskott under graviditetens första trimester. Ju lägre utbildning och ju yngre ålder en kvinna har desto större är sannolikheten att hon inte tar ett tillskott med folsyra. Analysen visade också att utländsk härkomst medför en ökad sannolikhet för att inte ta tillskott hos gravida kvinnor i sydvästra Sverige.

Författare

Lina Eriksson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..