Sök:

Användning av arbetshästar som exempel på hållbar kommunal förvaltning

ett arbete om användandet av arbetshästar i kommunal förvaltning samt potentialen att använda arbetshästar som en del i hållbar kommunal förvaltning och tillväxt


Detta arbete handlar om arbetshästar i kommunal förvaltning ur hållbarhets och tillväxtssynpunkt. Arbetet reder i litteraturstudien ut begreppet hållbar utveckling och redogör för en modell för kommunal tillväxt. Hållbarhetsperspektivet innefattar de tre vanliga delarna som brukar avhandlas i frågor om hållbar utveckling. Dessa frågor är hållbarhet ut ett ekonomiskt såväl som ett socialt och ekologiskt perspektiv. I kapitlet om hållbar utveckling presenteras både äldre argument samt nya sätt att se på begreppet. I avsnittet om kommunal tillväxt redogörs för en modell för sweet spots för kommunal tillväxt. Denna modell används för att få ut det mesta av insatta resurser och satsningar för kommuner. Arbetet innefattar också fyra intervjuer med två kommunala beställare och de entreprenörer dessa jobbar med. I slutet av arbetet ges förslag på hur arbetet i kommunal förvaltning skulle kunna organiseras så att det gynnar både beställare och entreprenörer. Slutsatserna i arbetet är att arbetshästar i många fall har en fördel ur ett hållbarhetsperspektiv ur alla de tre delarna av hållbarhet gentemot konventionella förvaltningsmetoder. Ekonomiska fördelar kan ses i förvaltning av skog samt om ett bredare ekonomiskt tänkande appliceras annan skötsel av grönytor i kommuner. Samhällsekonomiska fördelar kan också ses med ett bredare synsätt på ekonomin som inte är applicerbart med dagens kortsiktiga ekonomiska tänkande. Sociala fördelar kan ses genom att kommuninvånare är mycket positivt inställda till denna nya teknik. Studier har också visat på andra sociala fördelar i form av terapeutiska effekter med att vistas med eller i närhet av djur. Om dessa terapeutiska effekter kan utnyttjas för att förhindra exempelvis utbrändhet eller förtidspensioneringar kan ytterligare ekonomiska fördelar vinnas. De ekologiska fördelarna med användandet av arbetshästar är minskade koldioxidutsläpp både i skogsbruk och på grönyteskötsel. I skogsbruket kan de koldioxidbesparande effekterna vara så stora som 720% jämfört med konventionella metoder. Andra ekologiska fördelar är minskad sönderkörning och markkompaktion, också detta resulterar i ekonomiska vinster. Arbetet visar också på negativa effekter av användandet men detta endast i form av mindre kapacitet hos arbetshästarna, de ekonomiska, sociala och ekologiska fördelarna kvarstår. Detta arbete visar på sambandet och samspelet mellan de olika delarna i begreppet hållbarhet. För att exemplifiera detta samband är användandet av arbetshästar i kommunal förvaltning ett bra exempel. Arbetet visar på starka argument för att använda arbetshästar i kommunal förvaltning och ger också förslag på hur detta kan genomföras praktiskt.

Författare

Niklas Öqvist

Lärosäte och institution

SLU/Department of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..