Sök:

Analys av för- och nackdelar vid användning av skärmade eller oskärmade kablar för strömförsörjning av flygplatsbelysning

Under examensarbetet på Luftfartsverket i Norrköping har beräkningar, mätningar och teoretiska analyser gjorts på parallella seriesystem. Detta har givit kunskap om kablarnas uppbyggnad och användning samt induktiva kopplingen mellan de parallella kablarna. All nödvändiga fakta bygger på mina observationer och anteckningar från dessa beräkningar och teoretiska analyser. Utifrån teoretiska analyser och Maxwellsekvationer skall flera frågeställningar besvaras under förutsättningen att undersöka de för- och nackdelar som skärmade kablar ger gentemot oskärmade kablar i ett personsäkerhetsperspektiv och med avseende på störningskänslighet. Kalkyler har tagits ifrån olika litteratur, vilket har resulterat till olika uträkningar på skärmade kablar och oskärmade kablar. Sedan har de olika beräkningarna jämförts med praktiska mätningar som utfördes ute på två flygplatser, nämligen Norrköpings flygplats (med typen oskärmade kablar) och Jönköpings flygplats (med typen skärmade kablar). Personsäkerheten kunde sedan klarläggas utifrån resultaten av såväl beräkningar som mätningar. Resultaten och slutsatser har tagits fram enligt olika matematiska presentationer och teoretiska analyser, då jämförandet mellan skärmade och oskärmade kablar har gjords. Reduktionsfaktor ger en storlek på hur effektivt skärmen är, dvs. för en kabel utan metallmantel är reduktionsfaktorn k=1. Om kabel däremot omsluts av en metallskärm, är reduktionsfaktorn k?. Reduktionsfaktor: 0.9995 (Utan jordade brunnar) Reduktionsfaktor: 0.91 (Med jordade brunnar) Reduktionsfaktor: 0.82 (Mätningar) Med hänsyn till resultaten ser man att reduktionsfaktorn är mindre än 1 för alla tre ovan nämnda, vilket innebär att kabeln är en ganska bra skärm. Samtidigt är reduktionsfaktorn ganska nära 1, vilket indikerar att skillnaden mellan skärmade och oskärmade kablar inte är stort. Detta leder till att man i praktiken inte bör räkna med någon reduktion. Beräkningarna och mätningar som har gjords på inducerad spänning och inducerad ström indikerar att den induktiva kopplingen mellan de parallella kablarna är låg. Den inducerade spänningen blev 14V och inducerade strömmen 156mA för oskärmad kabel och 12V samt 80mA för skärmad kabel.

Författare

Antoinette Malki

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Institutionen för teknik och naturvetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..