Sök:

Allergirond i skolan - Skolpersonalens upplevelser avseende astma- och allergiframkallande faktorer på tio skolor i Malmö - en kvalitativ studie


Syftet med denna kvalitativa studie är att på tio skolor i Malmö undersöka skolpersonalens upplevelser utifrån de nio teman Allergirond i skolan utgör. Ökningen av astma och allergi har under de senaste decennierna varit alltför snabb för att kunna sättas i relation till förändringar i det genetiska arvet.I stället har ökningen samband med förändringar i miljö och livsstil, antingen genom ökad kontakt av allergener eller genom minskad kontakt med faktorer som tidigare skyddat mot allergiutveckling. Till följd av detta har ett tvärsektoriellt samarbete kring allergifrågor inletts i Malmö. I detta samarbete har Malmö skolor erbjudits att ingå i ett projekt som har till syfte att öka kunskapen kring astma och allergi samt att aktualisera egenkontrollen. Vi har i uppdrag av Miljöförvaltningen i Malmö fått möjlighet att introducera och genomföra allergirond på tio skolor i Malmö genom intervjuer av skolpersonal. Verktyget vi använt oss av, Allergirond i skolan, är en checklista som består av nio teman hälsa, inomhusmiljö, ventilation, pälsdjur, parfym, växter, rökning, kost och lokalvård. Materialet från intervjuerna analyserades i de nio teman Allergirond i skolan består av och redovisas dels tema för tema men även skola för skola. Resultaten visar att det finns mer att arbeta med på skolorna vad gäller astma- och allergiförebyggande åtgärder.

Författare

Jessica Malmberg Caroline Skog Edlund

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..