Sök:

Allergi i hem- och konsumentkunskap, en livsviktig kunskap

Hem- och konsumentkunskapslärares erfarenhet av allergi och överkänslighet inom skolan och den egna undervisningen

Mat är en central del i våra liv. Att få uppleva matglädje och dela en måltid med andra människor har stor social betydelse för oss. För en person som har allergi eller annan överkänslighet kan det vara svårt att uppleva detta. Allergi, astma och överkänslighet är idag ett växande hälsoproblem.Syftet är att få en förståelse för hur lärare i hem- och konsumentkunskap hanterar och arbetar kring allergier i undervisningen. Den metod som valts är kvalitativa intervjuer med lärare som undervisar i ämnet hem- och konsumentkunskap. Intervjuerna har genomförts med sex stycken verksamma lärare. I intervjuerna framkom det att de äldre lärarna är nöjda med sin kompetens. De yngre lärarna som inte har lika många års erfarenhet i yrket, känner dock att kunskaperna ibland brister. Allergier är ett område som inte är högt prioriterat i undervisningen. Lärarna brukar ge lite allmän information om allergier till alla elever, främst om de stora grupperna som gluten och laktos. Lärarnas arbete kring recepten ser olika ut. Trots att det ibland är svårt att hitta recept så strävar ändå lärarna efter att eleverna ska laga så lika rätter som möjligt. Lärarna vill inte att någon elev ska känna sig utanför och därför är det viktigt att alla får laga likvärdiga rätter.

Författare

Sara Andersson Ulrika Sundström

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Högskoleuppsats". Självständigt arbete (examensarbete) för att erhålla högskoleexamen

Läs mer..