Sök:

Akutvårdsdata som indikator på våldsbrottslighetens utveckling

En analys av samtliga patientbesök av vålds- och misshandelsskadade på Södersjukhusets akutklinik i Stockholm 1996 - 2006

Våldsbrottslighetens utveckling är ständigt omdebatterad. Olika sätt att mäta utvecklingen på ger olika bilder av det som undersöks då olika metoder antas fånga upp olika delar av brottsligheten. Våld är dessutom ett begrepp som definierats olika genom historien och i olika kontexter. Detta sammantaget gör att det finns all anledning att ständigt ompröva och på olika sätt mäta våldsbrottsligheten och dess utveckling. Syftet med föreliggande studie var att presentera akutvårdsdata som en tänkbar indikator på våldsbrottslighetens struktur, omfattning och utveckling. Dessutom diskuteras huruvida en analys av öppenvårdsdata kan fungera som en validering av slutenvårdsdata som kriminologiskt instrument att mäta våldsbrottsligheten på. Data till föreliggande studie omfattas av samtliga patienter som sökt vård på Södersjukhusets akutmottagning för skador från våld- eller misshandel där gärningsmannen är någon som den vårdsökande inte har eller har haft en relation med. Studien avser perioden 1996 ? 2005 samt första halvåret 2006. Antalet besök på Södersjukhuset av vålds- eller misshandelspatienter har, bortsett från första och sista helåret, legat relativt oförändrat på cirka 1500 ? 1600 patientbesök per år. Unga kvinnor som sökt vård för skador från våld mellan obekanta har ökat något i antal. Antalet knivskadade har legat stabilt runt hundra fall per år medan antalet skottskador så gott som halveras efter 2001. Hjärnskakning och sårskador är de vanligaste sökorsakerna och överkroppen inklusive de övre extremiteterna är de mest utsatta delarna av kroppen. Andelen vålds- och misshandelspatienter som skrivits in i slutenvård har i stort sett varit oförändrad under den studerade perioden. Ur akutvårdsdata framkommer en bild som uppvisar både skillnader och likheter med andra mer etablerade indikatorer på våldsbrottligheten. För att kunna dra mer långtgående slutsatser om den bild av våldsbrottslighetens omfattning, struktur och utveckling inom en viss region som akutvårdsdata kan ge, samt om validiteten i slutenvårdsdata utifrån en analys av öppenvårdsdata, krävs en mer omfattande datainsamling och analys.

Författare

Kristina Jerre

Lärosäte och institution

Stockholms universitet/Kriminologiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..