Sök:

?A child should not raise a child?

En kvalitativ studie om inställningar till och förebyggandet av tonårsgraviditeter baseratpå subjektiva upplevelser av ett Life skills-program i Kimberley, Sydafrika.


I Kimberley, Sydafrika är tonårsgraviditeter ett utbrett socialt problem. Trots detta finns det inga insatser eller program som aktivt arbetar för att reducera problemet och dess konsekvenser. Däremot är så kallade Life skills-program förekommande i staden. Programmen arbetar för att stärka ungdomars självkänsla, framtidstro och förmåga att ta hälsosamma beslut. Syftet är att utifrån deltagarnas subjektiva upplevelser av Crossroadsprogrammet ta reda på om programmet kan verka som en förebyggande insats mot tonårsgraviditeter. Uppsatsen syftar även till att undersöka tidigare deltagares inställning till tonårsgraviditeter och om programmet haft betydelse för inställningarna. Uppsatsen baseras på informanternas upplevelser av huruvida de har blivit stärkta av deltagandet samt eventuella förändringar i deras attityder gentemot tonårsgraviditet. Resultatet beskriver att informanterna har en negativ inställning till tonårsgraviditeter och att de inte explicit uttrycker att programmet bidragit till denna inställning. Uppsatsens resultat har även försökt skildra att en utveckling av informanternas förmåga inom de olika temana kan medföra en viss preventiv effekt mot tonårsgraviditeter. Detta stödjer tidigare forskning som menar att förändringsprocesser inom dessa teman samt inom empowerment kan ha en förebyggande inverkan. Även om programmet har en viss preventiv effekt anser vi inte den tillräckligt omfattande för att det ska kunna implementeras med avsikt att förebygga tonårsgraviditeter.

Författare

Stina Tosteby Julia Derbring

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Sociologiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..