Sök:

Sökresultat:

87 Uppsatser om Vaccin - Sida 1 av 6

Vaccination mot virusabort : ett svenskt perspektiv

Abort som orsakas av virus förekommer hos hästar över hela världen, och skapar problem för uppfödare. De främsta bakomliggande virusen är ekvint herpesvirus 1 (EHV-1) och ekvint arterit virus (EAV). Fall inträffar tillföljd av båda virusen varje år i Sverige, och framförallt EHV-1 har varit föremål för mycket forskning för att hitta ett skyddande Vaccin. Det finns i Sverige ett avdödat Vaccin mot EHV-1 upptaget i FASS. EAV däremot Vaccineras det i princip inte mot i landet, men utomlands finns och används i vissa länder både avdödade och attenuerade levande Vaccin.

Gymnasieelevers kunskap om och inställning till HPV och HPV-vaccin

Bakgrund: Humant papillomvirus (HPV) är ett sexuellt överförbart vårtvirus, som kan orsakacellförändringar och livmoderhalscancer. Tidigare forskning har visat att kunskap om HPVoch HPV-Vaccin generellt är låg och att Vaccinationstäckningen bland unga kvinnor i mångaländer varit suboptimal.Syfte: Syftet med föreliggande studie var att kartlägga gymnasieelevers kunskap om ochinställning till HPV och HPV-Vaccin, samt undersöka om det föreligger skillnader mellanelever på praktiska och teoretiska gymnasieprogram.Metod: Studien var en deskriptiv komparativ tvärsnittsstudie med kvantitativ ansats. Oremsegenvårdsteori användes som teoretisk referensram. De 230 deltagarna från fyragymnasieskolor i Uppsala besvarade ett enkätformulär.Resultat: Majoriteten av eleverna hade generellt låg kunskap om HPV och HPV-Vaccinet,hade låg tilltro till Vaccinet och var osäkra på huruvida de i framtiden ville Vaccineras, dockhade elever på teoretiska program bättre kunskap och mer positiv inställning än elever påpraktiska program. Flickor hade bättre kunskap och om HPV och HPV-Vaccin än pojkar.

Är ett framtida vaccin mot Alzheimers sjukdom möjligt?

Alzheimers sjukdom är en smygande neurodegenerativ demenssjukdom som främst drabbar äldre och som karakteriseras av uppkomsten av amyloidplack och neurofibriller i hjärnan. De vanligaste symptomen är demens, kognitiva problem, inbillningar och aggressivitet. Alzheimer förekommer i två olika former, presenil och senil alzheimer. Den fullständiga mekanismen bakom alzheimer är ännu okänd men två proteiner, beta-amyloid och tau, anses ligga bakom orsaken till alzheimer. Ett tredje inblandat protein som man funnit via genetisk analys är apolipoprotein E.

Vad finns det för vaccin mot felint immunosuppressivt virus (FIV) och hur effektiva är de?

Felint immunosuppressivt virus (FIV) är ett retrovirus som infekterar kattdjur och ger ett kraftigt försvagat immunförsvar. Virus infekterar CD4+T-lymfocyter och ger symptom som letargi och feber i en initial fas. I senare skede av sjukdomen ses kroniska inflammationer och sekundära infektioner. Virus är spritt bland kattpopulationer över hela världen och flera subtyper har definierats. I Sverige rapporteras ett fåtal fall varje år men ett stort mörkertal kan finnas.

Förebygga turistdiarré : - är råden kring kost och vaccin evidensbaserade?

Resandet mellan länder ökar allt mer och många resor går från rikare till fattigare länder i tropiska och subtropiska områden. De resande möter ett annat panorama av sjukdomar än i hemlandet och det vanligaste hälsoproblemet bland resenärer är turistdiarré. Inför resan söker många råd på en Vaccinationsmottagning. Råd ges bland annat kring kost och Vaccin för att förhindra turistdiarré. Syftet med studien var att undersöka det vetenskapliga underlaget för att sjuksköterskor skall kunna ge evidensbaserade råd kring kosthållning och Vaccination för att undvika turistdiarré.

Vaccin eller ej?: En litteraturstudie

Ända sedan Vaccinering upptäcktes på 1800-talet har det funnits grupperingar som aktivt har bekämpat förekomsten av Vaccinering och argumenterat för att de antingen är ineffektiva eller att de är farligare än de epidemier de hävdas bekämpa. Ibland har dessa anti-Vaccin kampanjer varit mycket framgångsrika. Ca 4% procent av Sveriges befolkning uppger att de har litet eller mycket litet förtroende för forskare. Ca 20% att de inte tänkte Vaccinera sig mot svininfluensan under 2009. Syftet med detta examensarbete var att genom en litteraturstudie undersöka hur media, riskuppfattning, religion, konspirationsteorier och utbildning inverkar på uppfattningen om Vacciner.

Utveckling av vaccin mot kongenital toxoplasmos hos får

Toxoplasma gondii är en parasit som kan infektera alla varmblodiga djur, men orsakar sällan komplikationer om den inte infekterar en dräktig eller immunosupprimerad individ. Den är ett stort problem för fårnäringen i och med de aborter, dödfödslar och neonatala dödsfall den orsakar. Då parasiten bildar vävnadscystor hos sin mellanvärd innebär infekterat fårkött en smittorisk för människa. I försvaret mot en toxoplasmainfektion är den cellmedierade immuniteten allra viktigast med tanke på att T. gondii är en intracellulär patogen. De viktigaste cellerna i skyddet mot infektion är NK-celler, aktiverade makrofager och T-celler.

Föräldrars kunskap om och attityder till vaccin mot humant papillomvirus : En beskrivande litteraturstudie

Bakgrund: Sedan januari 2010 ingår Vaccin mot humant papillomvirus i det svenska barnVaccinationsprogrammet. Beslutet att Vaccinera eller inte Vaccinera sina barn kan vara svårt för föräldrar. Syfte: Var att beskriva föräldrars kunskap om och attityd till Vaccin mot humant papillomvirus och hur det inverkar på deras beslut att Vaccinera sina barn. Design: Mixed-methods research integrated design. Metod: Beskrivande litteraturstudie.

Glukos som smärtlindringsmetod vid vaccinering av 18 månader gamla barn

Syfte: Syftet med denna studie var att undersöka om oral administrering av två milliliter 30 % glukos har någon smärtlindrande effekt vid Vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund [MPR]. Metod: Urvalsgruppen bestod av 18 månader gamla barn som besökte Samariterhemmet- och Eriksbergs barnavårdcentral (interventionsgrupp) eller Flogsta barnavårdcentral (kontrollgrupp) för en 18-månaderskontroll och MPR-Vaccination under tiden för studien. Totalt deltog 24 barn, interventionsgruppen bestod av 14 barn och kontrollgruppen bestod av 10 barn. Studien har genomförts med en kvantitativ, kvasi-experimentell design. Vid observation av deltagarna mättes skriktid samt föräldrarnas upplevelse av barnets smärta.

Sjuksköterskestudenters kännedom om och inställning till HPV-vaccination ? en intervjustudie.

Syftet var att belysa kvinnliga sjuksköterskestuderandes kännedom om och inställning till HPV Vaccination, samt att ta reda på hur de resonerade kring sitt eget val rörande HPV-Vaccination. Metod: Kvalitativ studie med semistrukturerade intervjuer där åtta sjuksköterskestudenter deltog. Resultat: Studenterna hade en god kännedom gällande HPV-Vaccination. Samtliga studenter var positivt inställda till HPV-Vaccin. Däremot framkom en viss misstänksamhet mot HPV-Vaccin då de uppfattade det som nytt och obeprövat.

Distriktssköterskans möte med föräldrar som ställer sig tveksamma till MPR-vaccination

Vaccination as a part of the preventative public health project has for many years been one of the important tasks of the children's health care. The Vaccination program has been adjusted to current research and the health situation in the country. Having their children Vaccinated is not something obvious for all parents, though. Especially the Vaccination against measles, whooping cough and German measles have been questioned. The purpose of this literature study was to investigate the reasons for the resistance to Vaccinate and to illuminate the security creating advice of the nurse at the public health centre.

Upplevelsen av att vara ung och leva med Diabetes mellitus typ 1

Bakgrund: Sedan januari 2010 ingår Vaccin mot humant papillomvirus i det svenska barnVaccinationsprogrammet. Beslutet att Vaccinera eller inte Vaccinera sina barn kan vara svårt för föräldrar. Syfte: Var att beskriva föräldrars kunskap om och attityd till Vaccin mot humant papillomvirus och hur det inverkar på deras beslut att Vaccinera sina barn. Design: Mixed-methods research integrated design. Metod: Beskrivande litteraturstudie.

Bovin neonatal pancytopeni, vad ligger bakom sjukdomen?

Bovin neonatal pancytopeni (BNP) är en ny sjukdom som rapporterades första gången 2007. Sjukdomen yttrar sig som en kraftigt ökad blödningstendens hos kalvar yngre än en månad och leder oftast till döden hos de drabbade djuren. Karaktäristiskt för sjukdomen är perifer trombocytopeni och leukocytopeni tillsammans med benmärgsaplasi. Bakgrunden till sjukdomen tros vara Vaccination av modern med ett speciellt inaktiverat Vaccin mot bovin virusdiarré virus. Restantigen från Vaccinproduktionen inducerar antikroppsbildning hos kon och dessa antikroppar förs senare över till kalven via råmjölken och orsakar immunmedierad destruktion av olika celler i blodet och benmärgen.

Folksjukdomen Alzheimer

Cirka 100 000 personer i Sverige har sjukdomen Alzheimer. Gun, Salvo och Kerstin är några av dem. Bengt Winblad och Miia Kivipelto forskar om den.Möt personerna som har en sak gemensamt: Alzheimers sjukdom..

Personer med diabetessår och deras uppfattningar och reflektioner om egenvård och prevention.

Bakgrund: Sedan januari 2010 ingår Vaccin mot humant papillomvirus i det svenska barnVaccinationsprogrammet. Beslutet att Vaccinera eller inte Vaccinera sina barn kan vara svårt för föräldrar. Syfte: Var att beskriva föräldrars kunskap om och attityd till Vaccin mot humant papillomvirus och hur det inverkar på deras beslut att Vaccinera sina barn. Design: Mixed-methods research integrated design. Metod: Beskrivande litteraturstudie.

1 Nästa sida ->