Sök:

Sökresultat:

5 Uppsatser om Utlandsadopterade - Sida 1 av 1

Har utlandsadopterade barn språkproblem? : En undersökning om vad föräldrar och pedagoger anser

Syftet med denna uppsats var att undersöka hur stor kunskap pedagoger har om Utlandsadopterade barn och deras eventuella språkproblem. De frågeställningar vi ämnade besvara var bland annat vad litteraturen skriver om Utlandsadopterade barns språk. Vi ville också ta reda på vad föräldrarna till de Utlandsadopterade barnen hade för åsikter om deras barns eventuella språkproblem och hur dessa barnen fått den hjälp de rimligtvis behöver. Vi arbetade enligt trianguleringsmetoden och arbetet inleds med en litteraturstudie, där vi redogör för den forskning vi tagit del av. Därefter följer en enkätundersökning där 15 föräldrar till Utlandsadopterade barn deltog.

Olika-lika, Lika-olika

Vårt syfte med studien är att försöka ta reda på hur Utlandsadopterade, adoptivföräldrar och invandrare ser på sin och sina barns uppväxttid och skoltid samt vilka minnen och erfarenheter de har från dessa. Det flesta av våra intervjuer har genomförts med diktafon och sedan har dessa transkriberats. Våra informanter är två Utlandsadopterade, två adoptivföräldrar och fyra invandrare. De forskare som vi kommer att använda oss av är Axelsson, Bergem, Bourdieu, von Greiff, Irhammar, Landerholm, Nordheden, Ringquist och Stier eftersom de alla tar upp något om hur det är att befinna sig i och med olika grupper i samhället. Vår slutsats av studien är att det som gemensamt binder samman de Utlandsadopterades och invandrarnas tankar och erfarenheter är att det inte har någon betydelse vilken hudfärg eller härkomst man har.

Den exklusiva "svenskheten" : En kritisk diskussion om ursprungets diskurs och villkoren för kulturellt identitetsskapande på gränsen mellan "vi" och "dom"

Temat för denna uppsats är att i en svensk kontext undersöka kulturella identiteter som befinner sig på gränsen mellan olika nationella och kulturella kategorier. Bakgrunden till att belysa denna typ av gränsposition är att i den korsas uppfattningar om svenskhet och främlingskap, tillhörighet och utanförskap, inkludering och exkludering.Uppsatsens syfte är att föra en teoretisk diskussion med empiriska illustrationer bestående av intervjumaterial från en ung kvinna som adopterats till Sverige från Indien och en ung man som migrerat till Sverige från Nicaragua. Genom sin hudfärg är dessa personer bärare av en annorlundaskapets markör i förhållande till den vita normen.Problemformuleringen gäller hur ursprungets diskurs upprättar villkor för kulturellt identitetsskapande på gränsen samt vilka möjligheter som finns att gå bortom dessa villkor. Det teoretiska ramverket bygger på konstruktivistisk forskning kring nation(alism), rasifiering, kulturella identiteter, representation och makt/kunskap.Uttryck för ursprungets diskurs hämtas i intervjupersonernas berättelser samt i en granskning av dominerande vetenskapliga och massmediala framställningar av "invandrarkillar" och "Utlandsadopterade" i Sverige. I diskussionen kring både "invandrarkillar" och "Utlandsadopterade", spelar metaforer om "rötter" och "rotlöshet" en speciell roll.

Adoptivbarn : Barn med behov av särskilt stöd i skolan?

Syftet med detta arbete är att söka ta reda på vilka problem och svårigheterUtlandsadopterade barn kan ha och varför de utvecklar dessa problem samt försöka ta reda på dessa barns specifika behov i skolan. Arbetet inleds med en litteraturstudie som beskriver hur det har sett ut med adoptioner från början av 1900-talet fram till idag. Därefter följer en beskrivning av adoptivbarnens specifika problem och svårigheter och varför de utvecklar dessa. För att få en inblick i hur adopterade själva ser på sin situation innehåller arbetet intervjuer med tre vuxna adopterade. I diskussionen går att läsa vilka slutsatser som kan dras av arbetet.

Utlandsadopterade i behov av särskilt stöd?

The purpose of this study is to find whether there is any truth in the thesis that adopted children from abroad is in greater need of special support, in particular regarding factors that might inhibit the language development that may cause language problems.To achieve knowledge for this study, the methods have been to seek and analyze literature that discusses theories about language development and language socialization. To understand if theory and reality is cohesive, two interviews was conducted with special teachers that have had experiences teaching adopted children, analyzes of the results contra literature has been somewhat important and necessary. To ensure the reliability the interviews was recorded on tape and later transcribed.The results from literature studies indicates that adopted children are more likely to be in need of special support in school due to factors concerning, among other things, adaptation difficulties, language progress and identity. Overall, language progress is depended on children?s total progress that includes physical, emotional and psychological condition.