Sök:

Sökresultat:

104 Uppsatser om Tobak - Sida 1 av 7

Ungdomars vanor och kunskaper om alkohol, tobak och narkotika

En enkätundersökning gjord på en högstadieskola syftar till att få kännedom om ungdomars vanor och kunskaper om alkohol, Tobak och narkotika. 119 pojkar och 99 flickor deltog. Resultatet visar att ett stort antal av ungdomarna i undersökningen dricker alkohol och ingen av ungdomarna använder narkotika. Många ungdomar använder Tobak. Ungdomarna började dricka alkohol och använda Tobak vid 13-14-årsåldern.

Ungdomars attityder till tobak

Denna undersöker hur ungdomars attityder till Tobak påverkas av olika typer av exponering. Det finns idag specifika begränsningar och restriktioner för hur marknadsföring av Tobak får se ut i Sverige men trots det exponeras vi dagligen på sociala medier, i affärer och liknande, ofta utan vidare medvetenhet. Vi ville genomföra en undersökning över hur ungdomars attityder till Tobak skapas och påverkas av sociala, interna och externa påtryckningar. Genom våra två fokusgrupper har vi lyckats samla önskat material och där av kunnat klarlägga flera svar till hur olika typer av exponering påverkar ungdomars attityder till Tobak..

Hur får ungdomar tillgång till tobak? : En kvantitativ studie bland ungdomar i Halland

AbstraktTitel: Hur får ungdomar tillgång till Tobak? ? En kvantitativstudie bland ungdomar i Halland Författare: Sandra Mellberg & Linda Vigren Sektion: Sektionen för Hälsa och Samhälle Handledare: Solgun Folke & Eja Pedersen Högskola: Högskolan i Halmstad Tid: 2009-12-17 Sidantal: 13 Nyckelord: Röka vattenpipa, rökning, snusning, tillgång till Tobak, ungdomar.Sammanfattning:  Syftet med studien var att beskriva hur ungdomar i åldrarna 14- 16 år får tillgång till Tobak. Metoden var kvantitativ med enkät som datainsamlingsinstrument. Studien var en tvärsnittsstudie. Över hälften av de undersökta ungdomarna visste hur de skulle kunna få tag i Tobak på ett enkelt sätt.

Att påverka ungdomars attityd till tobak, alkohol och
cannabis: ett försök att få ungdomar mer negativt inställda
till droger genom information

Syftet med mitt examensarbete var att försöka få ungdomar mer negativt inställda till Tobak, alkohol och cannabis. Undersökningen har genomförts i en sjätteklass i Luleå kommun. För att kunna mäta om påverkan skett användes enkäter före och efter utvecklingsarbetet. Det bestod av 3 olika föreläsningstillfällen där de olika preparaten behandlades var för sig. Undersökningspersonerna genomförde ett utvecklingsarbete där de själva inhämtade fakta och skrev ett arbete om de olika preparaten.

Punktskatter på alkohol och tobak, särskilt vid privatinförsel och distansförsäljning

Punktskatter är ett omdiskuterat område, trots det är det få som vet vad det är. I den här uppsatsen tar jag upp vad punktskatter är för någonting och varför de finns. Punktskatt på alkohol och Tobak är harmoniserat inom EU och därför kommer såväl svensk lagstiftning som EU-rättslig lagstiftning behandlas. Slutligen kommer problemen med punkskatter via privatinförsel och distansförsäljning behandlas..

En rykande verklighet : En analys av grundskolans tobakspolicyarbete i Hallands län

Syftet med studien var att undersöka grundskolans Tobakspolicy i Hallands län, detta med utgångspunkt från två frågeställningar: om grundskolorna i Hallands län hade en dokumenterad skriven Tobakspolicy samt om Tobakspolicydokumenten var utformade utifrån statens folkhälsoinstituts rekommendationer kring vad som bör ingå i ett policydokument gällande Tobak. Resultatet av studien visade att 33 av 49 tillfrågade skolor angav att de hade ett policydokument innehållande Tobak. 3 av 49 skolor svarade att dem inte hade någon policy på området och 13 av 49 svarade inte på förfrågan. Utav de 33 skolor som utgav sig för att ha ett dokument gällande Tobak, svarade 90 procent av skolorna att de utgick från ett samlat policydokument för kommunens grundskolor. Ett av dessa dokument hade i vaga ordalag nämnt Tobak som drog i sin drogpolicy medan fokus i ett annat dokument endast låg på alkohol och narkotika.

Att röka eller inte röka : vad får gymnasieelever att sluta bruka tobak?

Bakgrund: I Sverige finns det idagnästa en miljon som röker dagligen och en halv miljon som snusar. I gymnasiet röker8 procent av pojkarna och 13 procent av flickorna dagligen. Av degymnasieelever som snusar är det cirka 25 procent pojkar och cirka 10 procentflickor. Rökningen beskrivs som en social företeelse bland ungdomarna och dempåverkas att bruka Tobak från vänner och familj. Syfte:Syftet med uppsatsen var att beskriva gymnasieelevers uppfattningar om vad somskulle kunna bidra till att de slutar att använda Tobak.

Tobaksvanor och kunskaper om tobak och dess effekter i munhålan : En enkätstudie bland sjuksköterske-, tandhygienist- och folkhälsopedagogstudenter vid Högskolan Kristianstad

Bruket av Tobak har idag blivit en viktig folkhälsofråga eftersom rökning och snusning har negativa effekter på såväl allmänhälsa som munhälsa. Trots det röker nästan var fjärde svensk kvinna och var femte svensk man. Syftet med den här studien var att kartlägga Tobaksvanorna bland förstaårsstudenterna på sjuksköterske-, tandhygienist- och folkhälsopedagogiska programmet samt att undersöka vilka kunskaper studenterna på respektive program har om Tobak och dess effekter i munhålan. Studien genomfördes som en enkätundersökning där 121 enkäter delades ut till studenterna på de tre programmen. Resultatet visade att 7% av studenterna var dagligrökare och 17% var feströkare.

Att använda eller inte använda tobak och alkohol, det är frågan : En kvantitativ studie om gymnasieelevers och specialidrottselevers tobaks- och alkoholvanor

Syfte och frågeställningar Syftet med studien är att belysa om det finns skillnader mellan elever som läser specialidrott på gymnasieskolan och elever som inte gör det, samt mellan könen, när det gäller användning av Tobak och alkohol. För att uppfylla syftet, utformades följande frågeställningar: (1) Hur stor andel av eleverna som läser specialidrott- respektive inte läser specialidrott, har använt eller använder Tobak och dricker alkohol? (2) Hur ofta använder eleverna Tobak och hur ofta dricker de alkohol? (3) Finns det skillnader mellan könen när det gäller Tobaks- och alkoholanvändning och hur ser dessa skillnader i så fall ut? (4) Vilka är de främsta anledningarna till varför eleverna använder eller inte använder Tobak och alkohol? (5) Uppfattar eleverna att ämnet specialidrott har påverkat deras beslut att inte använda Tobak och alkohol? Metod En kvantitativ metod användes för att besvara studiens syfte och frågeställningar och en gruppenkät genomfördes med gymnasieelever som uppfyllde studiens kriterier. Eleverna delades in i två grupper utifrån hur de svarat på enkäten, en grupp med elever som läste specialidrott och en grupp som inte gjorde det. Urvalet skedde enligt bekvämlighetsprincipen. Resultat Endast 21 procent av specialidrottseleverna och 62 procent av eleverna som inte läste specialidrott hade någon gång rökt cigaretter.

Föräldrars åsikter och upplevelser av Tobaksfri duo : -ett tobaksförebyggande program

SAMMANFATTNINGBakgrund: Tobaksbruk är ett stort folkhälsoproblem och majoriteten av alla människor som använder Tobak började sitt Tobaksbruk i tonåren, därför är det viktigt med information om Tobaksbruk i tidig ålder. Den evidensbaserade metoden Tobaksfri duo infördes 2010 på tre skolor i Uppland. Tobaksfri duo är ett långsiktigt arbetssätt som bygger på information och attitydpåverkan bland ungdomar mellan 12-15 år.Syfte: Syftet med studien var att studera föräldrars åsikter om och upplevelser av Tobaksfri duo.Metod: Studien genomfördes som en kvalitativ studie med en deskriptiv design och semistrukturerade fokusgrupper i två olika skolor med totalt fem deltagare.Resultat: Tre kategorier framkom: Samstämmig syn på att motstå Tobaksbruk, Vuxnas engagemang är nyckeln till Tobaksfria ungdomsår och Redskap för att nå framgång. Resultatet visade att föräldrarna var mycket positiva till metoden då den innehöll olika faktorer för att hjälpa ungdomar att motstå Tobak. Det är av vikt att samtliga i skolan, både elever och personal, följer metodens budskap.

Okänt eller omtalat? - Bruk och uppfattningar om vattenpipa bland lärarstudenter

Medan cigarettrökning och bruk av rökfri Tobak under flera decennier har varit föremål för studier som visat att Tobak är skadligt för hälsan, är vattenpiperökning är ännu ett outforskat område. Det har sedan 1990-talet blivit allt mer populärt att röka vattenpipa men kunskaper om dess utbredning, skadlighet och vilka risker som finns förknippade med användning är ännu bristande. Den forskning som finns tyder på liknande hälsoeffekter som vid cigarettrökning vilket skapar oro för att vattenpiperökning kan vara ett hot mot folkhälsan.Syftet med denna studie var att kartlägga förekomst, vanor, köns- och åldersskillnader gällande vattenpiperökning bland studenter på lärarprogrammet, samt redogöra för deras uppfattningar kring riskerna med vattenpiperökning. En enkät med 14 frågor delades ut till totalt 90 studenter vid lärarprogrammet på ett svenskt universitet. Av dessa svarade 52 att de provat att röka vattenpipa och 38 att de inte provat.

Fritidsgårdar - risk eller skydd : Enkätstudie gällande fritidsgårdsbesökares och icke besökares tobaks-, alkohol- och drogvanor

AbstractTidigare studier har visat att fritidsgårdsbesökare löper ökad risk att utveckla antisociala beteenden, genom att börja använda Tobak, alkohol och droger. Föreliggande syfte med undersökningen var att ta reda på om de kommunalt drivna fritidsgårdarna i Sandviken innebär risk eller skydd för unga besökare, vad gäller användning av Tobak, alkohol och droger; samt att undersöka könsskillnader gällande bruk av dessa substanser, skillnader mellan Tobaksbrukande och icke Tobaksbrukande ungdomar vad gäller alkoholkonsumtion samt undersöka vilken inverkan föräldrars Tobaksbruk har på ungas Tobaks-, alkohol- och drogvanor. En enkätundersökning gjordes bland 163 ungdomar i årskurs 8. I denna framkom att fritidsgårdsbesökare snusar i högre utsträckning än icke besökare. I övrigt fanns inget som tyder på att fritidsgårdsbesökare skulle röka, dricka alkohol eller använda droger i högre grad än icke besökare.

Föräldrars alkoholtillåtande attityder och monitoring sett i relation till ungdomars riskbeteende i bruket av alkohol, tobak, narkotika och spel : En deskriptiv studie baserad på CAN:s enkät från Gävleborgs län

Syftet med studien var att undersöka om det fanns någon samvariation mellan föräldrar som hade tillåtande attityder samt låg monitoring(föräldrars bristande tillsyn över sina ungdomar) och riskbeteende i alkohol, Tobak, narkotika och/eller spel hos deras ungdomar, samt att studera eventuella könsskillnader. Studien gjordes i samarbete med Samhällsmedicin vid Landstinget Gävleborg. Metoden som användes var en kvantitativ och studien grundades på datamaterial på 1735 ungdomar från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysningens (CAN) totalundersökning som hade genomförts bland eleverna i årskurs nio i Gävleborgs län i år 2008. Eventuell samvariation undersöktes med hjälp av korstabeller och det beräknade 95 procents konfidensintervall. Resultatet visade att ungdomar till föräldrar med tillåtande attityder och låg monitoring hade ett riskbeteende i alkohol, Tobak, narkotika och spel i större utsträckning jämfört med ungdomar som inte hade detta, där föräldramonitoring var den mest betydelsefulla påverkansfaktorn för ungdomars substansbruk.

Samvetets pris: Ger oetiska investeringar överavkastning i de nordiska länderna?

Etik i finansiell ekonomi är ett växande forskningsämne och investerare är mer medvetna om den etiska dimensionen av deras investeringar än tidigare. Här uppstår problem när traditionell förståelse för hur aktier prissätts möter en ny mjuk faktor som man tidigare inte har räknat med. Förståelsen för hur etiska överväganden påverkar kapitalmarknaden är i dagsläget bristande, i synnerhet när det kommer till oetiska aktier. I den här uppsatsen undersöker vi huruvida det lö­nar sig eller inte att investera i oetiska aktier på den nordiska marknaden. Det rör sig om bolag aktiva inom spel, Tobak, vapen, alkohol och olja, verksamheter som anses moraliskt tvivelaktiga.

Och sen var det bara att sluta...-en kvalitativ studie om motivation för att nå till ett rökstopp

Abstrakt Tobak har varit den mest lönsamma konsumentprodukten i världen under mycket lång tid. Nikotinet medför att människor blir beroende både fysiologiskt och psykologiskt. Rökning har relaterats till olika sjukdomstillstånd och är idag den enskilt största orsaken till för tidig död. I Sverige leder rökningen varje år till ett betydande antal för tidiga dödsfall. Rökning är ett stort folkhälsoproblem.

1 Nästa sida ->