Sök:

Sökresultat:

3 Uppsatser om Riskpremium - Sida 1 av 1

Varians Riskpremium

Prediktionen av aktieprisutvecklingen har alltid legat i intresse för den finansiella marknadens aktörer. Flera studier har frambringat värdefulla prediktorer för aktieprisutvecklingen. Som en relativt ny prediktor av aktieprisutvecklingen har varians Riskpremium rönt uppmärksamhet i forskningsvärlden. Varians Riskpremium har i studier visat sig vara träffsäkrare i prognostiseringen av aktieprisutvecklingen än de traditionella prediktorerna som P/E (price over earnings ratio), CAY (consumption wealth ratio) och dividend yield. Varians Riskpremium kan även betraktas som ett mått på marknadsimplicerad riskaversion med negativ korrelation till BNP-tillväxttakten.

Equity Premium Puzzle : teori och empiri

Syftet med uppsatsen är att diskutera det så kallade equity premium puzzle. Jaganalyserar teoretiskt den intertemporala konsumtionsbaserade CAPM (C-CAPM),sammanställer en del av litteraturdiskussionen som finns på området samt empiriskttestar C-CAPM på svensk data. Fenomenet equity premium puzzle innebär attöveravkastningen på aktier är så stor att det inte stämmer med den ekonomiska teorin.Enligt teorin beror C-CAPMs riskpremie på kovariansen mellan konsumtionen ochaktieavkastningen. Litteraturen visar att forskare inte har lyckats förklara equitypremium puzzle genom att ändra antagandena i grundmodellen. Den empiriskaundersökningen visar att equity premium puzzle även uppkommer på svensk data..

Kan den systematiska riskpremien för ickepublika företag estimeras utifrån redovisningsdata? : Ett test av en modifierad AHP-modell

I publika börsföretag kan kostnad eget kapital estimeras med hjälp av Capital Asset Pricing Model ? CAPM utifrån marknadsdata av dess aktiepriser. Eftersom marknadsdata saknas för ickepublika företag måste estimering av kostnad eget kapital utföras på annat sätt, varpå approximativa metoder utvecklats. Då inga av dessa metoder fungerar tillfredsställande har syftet i denna undersökning varit att utreda om Analytisk Hierarki Process kan användas för att utifrån redovisningsdata estimera den systematiska riskpremien för ickepublika företag. Undersökningen har sin utgångspunkt i Cotner & Fletchers (2000) användande av AHP för estimering av den totala riskpremien.