Sök:

Sökresultat:

6 Uppsatser om Reservkraft - Sida 1 av 1

Analys av dieselsäkrat reservkraftsystem på ett kärnkraftverk

Ett kärnkraftverk producerar inte bara elenergi, det är även beroende av det bl.a för kylning av reaktorn. Därför finns åtskilliga säkerhetssystem för Reservkraft och ett av dessa system är dieseldrivna generatorer. På en av reaktorerna i Oskarshamn har man fyra sådana generatorer men de börjar bli gamla och det finns ett behov av att skaffa en ny generator för att kunna frigöra de gamla en i taget och göra en grundlig genomgång på dem. Det här examensarbetet kom till för att undersöka om det är möjligt att få fram en ny generator som går att använda som ersättare medans en gammal plockas ner för total genomgång. Det omfattar även kringutrustningen till generatorerna som är lika viktig för dess funktion.För att få fram vad som krävs har jag behövt sätta mig in i hur systemet är uppbyggt och fungerar.

Förutsättningar att utforma stationsbatterier i vattenkraftverk med Li-jonteknik

In hydropower plants it is necessary to always have local power supply. Therefore, the plants are equipped with batteries as stationary back up power. Vattenfall Vattenkraft is using lead acid batteries but has been investigating alternatives to replace them. The aim of this study is to investigate the potential of using Li-ion technology as back up power.The study showed that Li-ion batteries have many qualities. The Li-ion technology will decrease the space and maintenance demand.

Risker i vattenförsörjning på sjukhus - En grovanalys av inkommande vatten till Nya Karolinska Solna

Dagens teknik är i allmänhet avancerad och med en ständig utveckling går vi mot ännu mer avancerade system. Detta gäller inte minst inom sjukvården. Detta medför även att riskerna ökar och att nya risker skapas. För att förhindra olyckor görs riskanalyser av de tekniska systemen, vilka identifierar eventuella riskkällor och dess konsekvenser innan möjliga skadehändelser inträffar. Vad är en risk? Definitionen av en risk är kombinationen av en slumpmässig händelse med negativa konsekvenser för människors hälsa, liv eller miljö samt sannolikheten för denna händelse.

Serviceförbättringar av GTC-200MSS

Som ett sista arbete på högskoleingenjörsutbildningen i maskinteknik på Umeå universitet så har jag sett över servicevänligheten på ett Reservkraftsaggregat. Attacus Power AB har stått som värd för detta arbete och även tillhandahållit arbetsplats under utförandet.Ett Reservkraftsaggregat är ofta en dieseldriven motor kopplad till en generator som alstrar ström. Denna ström kan sedan användas för att driva sjukhus eller liknande vid ett eventuellt strömavbrott.Modellen som skulle ses över heter GTC-200MSS och den är en extra tyst modell avsedd för platser som filminspelningar och liknande där ljudnivån är en viktig faktor.Det jag skulle utföra var att försöka hitta en lösning där motor och generator, med så litet ingrepp som möjligt, kunde tas ut för underhåll.Arbetet började med att olika lösningsförslag togs fram. Allt från att vicka av hela höljet, till en ny utformning av modellen. Efter att alla förslag presenterats och gåtts igenom med inblandade på företaget, så beslutades att en lösning där en truck eller liknande med hjälp av sina gafflar kunna lyfta ut motor och generator var den bästa lösningen.För att göra det enkelt för de som skulle utföra ingreppet så gjordes en enkel manual.En modell togs fram där truckens gafflar legat till grund för utförandet samt dess belastningsfall.

Svenska Turistföreningens fjällstugor - Uppvärmning, ventilation och elförsörjning

Svenska turistföreningen håller på att uppföra ett enplanshus. Huset är på 279 m2 varav ca entredjedel är gemensamhetsutrymmen med kök, uppehållsrum, toalett, hygien- och torkrum. Detplaneras 10 sovrum med 24 bäddar. Uppgiften är att undersöka om det går att uppfylla dagenskrav på inomhusmiljö vad gäller uppvärmning, ventilation och elbehov i svårtillgänglig miljö därmöjligheten till extern el inte finns tillgänglig. Rapporten presentera även beräkningar ochinformation som belyser möjliga energisparande åtgärder och vilken effekt de har påenergikonsumtionen.

Bränslecellsystem för strömförsörjningsbehov i Försvarsmakten

Försvarets Materielverk (FMV) driver sedan 2003 ett bränslecellsprogram med syfte att öka Försvarsmaktens kunskap om bränslecellstekniken (FC-tekniken) och dess potential för framtida applikationer. Arbetet genomförs inom ramen för FM´s ?Dual Use?-program vars mål är att kartlägga potentiella strategiska teknologier för både civila och militära ändamål.En av slutsatserna som FMV drar är att bränsleceller inte nödvändigtvis är det självklara valet för alla studerade applikationer, men att tekniken visar på fördelar som strömförsörjningsfunktion för vissa tillämpningar. FC-tekniken har inneboende egenskaper vilka några innebär fördelar för såväl civila som militära tillämpningar. Särskilda fördelar relevant för militär verksamhet är att de har en låg ljudnivå och hög bränsledensitet vilket innebär potentiellt lägre upptäcktsrisk jämfört med förbränningssystem och betydligt längre drifttid jämfört med motsvarade vikt batterier.