Sök:

Sökresultat:

5 Uppsatser om Relationsdiagram - Sida 1 av 1

Varför går det sönder?: Metodutveckling för rotorsaksanalys vid fältkvalitetsärenden på Scania CV AB

På Scanias motorutveckling hanteras kvalitetsbrister som uppstått hos kunder i fältkvalitetsärenden, även kallade FQ-ärenden. Komplexa FQ-ärenden hanteras av en avdelning kallad NMKB, bestående av ett tiotal uppdragsledare som leder tvärfunktionella grupper för att lösa FQ-ärenden. En del i FQ-ärenden är att bedriva rotorsaksanalys där problem analyseras och rotorsaker etableras. Tillvägagångssättet har tidigare varit ostrukturerat och subjektivt med stor inverkan från personligt tyckande, vilket har medfört felaktiga slutsatser från rotorsaksanalysen och att felaktiga lösningar implementerats i FQ-ärenden. Det har resulterat i längre ledtid för FQ-ärenden och att rotorsaksanalysen har behövt förbättras.

Behovsanalys avseende IT-stöd för avvikelsehantering

Att minimera olyckor och andra tillbud utgör en central roll i samtliga verksamheter, vilket gör avvikelsehanteringen till en viktig del i utvecklingen. Försvarsmakten har ingen central avvikelsehantering utan avvikelsen hanteras lokalt på förbanden. Det finns en plan på att införa ett gemensamt IT-stöd för att hantera avvikelser bland annat för att ha möjligheten att sammanställa statistik och identifiera systematiska avvikelser. Försvarsmakten har kravställt och upphandlat ett system som tagits i pilotdrift under 2009. Pilotdriften har resulterat i ett antal frågeställningar.

Tillämpad rotorsaksanalys : vid skärande bearbetning

Inom verkstadsindustrin förekommer processer och aktiviteter som är resurskrävande. Det här examensarbetet är förankrat inom Scanias transmissionstillverkning. Fokus låg på arbetsmetodiken för problemlösning vid skärande bearbetning. Scanias nuvarande problemlösningsmetoder har förbättringspotential med avseende på orsaksidentifiering, orsaksprioritering, kunskapssamordning, dokumentering och sökbarhet av resultat. Projektet inleddes med en nulägesanalys på hur verksamheten fungerar.

27 sätt att mäta hållbar samhällsbyggnad: En fallstudie gjord vid Peab division Väst för hållbart samhällsbyggande

Detta examensarbete har utförts på Peab division Väst, en del av Peab-koncernen som är ett av Sveriges största byggföretag. Studien syftar till att ur ett byggföretags perspektiv identifiera vilka områden som bör mätas med hjälp av indikatorer för att bli en hållbar samhällsbyggare.Hållbar utveckling är ett begrepp och förhållningssätt som ständigt växer och anpassas mot olika branscher. Tankesättet är dock det samma oavsett bransch, att uppfylla dagens krav och behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Peab har fram till idag inte haft en tydlig strategi för hur företaget ska arbeta mot en hållbar utveckling, men i och med den nya visionen som togs fram hösten 2010 är tanken att företaget ska hitta ett arbetssätt att förhålla sig till. I samband med visionen framställdes en definition som bygger på begreppet hållbar utveckling och innehåller riktlinjer för en hållbar samhällsbyggare.Peab vill uppnå en hållbar produktion, där kan varje färdigt byggprojekt ses som en slutprodukt.

En analys av materialförsörjningen till projekt hos
Banverket Produktion Mitt

Banverket Produktion är en producerande resultatenhet inom myndigheten Banverket. Banverket Produktions huvudaffärer är att bygga, driva och underhålla järnvägens infrastruktur och detta sker genom dess fyra affärsområden: entreprenad, service, tele och maskin. Affärsområdet Entreprenad utför större och mindre järnvägsentreprenader på en marknad som sedan 2001 är helt konkurrensutsatt. Konkurrensutsättningen bidrog till att Banverket genomförde en översyn av materialförsörjningen med syfte att reducera sina kostnader. Resultatet blev att ledningen nu planerar att genomföra en successiv överföring av allt material som används för felavhjälpning till Banverket Materialservice.