Sök:

Sökresultat:

50 Uppsatser om Projektera - Sida 1 av 4

FLERBOSTADSHUS I STOCKHOLMSSTAD OCH DUBAI : BYGGTEKNIKEN I ETT VARMT LAND OCH ETT KALLT LAND

Rapporten behandlar en jämförelse mellan den svenska byggtekniken och byggtekniken i ett varmt land som har de motsatta klimatproblemen, i detta fall Dubai.I den här rapporten beskrivs detaljerat processen hur vi har gått till väga med att Projektera två olika tomter med samma värde och area. Ena tomten är belägen på Heleneborgsgatan 10-12 på Södermalm i Stockholm och den andra är på Al-Kuwait Rd. På Bar Dubai i Dubai.Förslaget går ut på att bygga de två planområdena med punkthus (Projektera bostäder), samtidigt förbättra stadsbilden och få mer uppmärksamhet till varje tomt, genom detta kan vi studera och jämföra byggtekniken och designen i ett varmt och kallt land med olika standard.Vi redovisar det i en Revit Architecture modell samt material och byggteknisk jämförelse.Därmed redovisar rapporten hur studieresan som vi utförde gav oss den information som hjälpte oss att utföra jämförelsen.Ur jämförelsen framgår att det är förvånansvärt få skillnader mellan byggandet i Stockholm respektive Dubai..

Cirkulationsplats Haparandavägen, Luleå

Föreliggande rapport utgör ett examensarbete vid Yrkestekniska Högskolan med inriktning väg och anläggning Luleå tekniska universitet. Examensarbetet handlar om att Projektera en cirkulationsplats i anslutning till universitet. Beställare av detta projekt är Tekniska kontoret Luleå kommun och syftet är att förbättra trafikmiljön och säkerheten i området. Det underlag som projektgruppen baserat rapporten på är böcker, andra rapporter och övrigt material som tillfört oss information. Projektgruppen har analyserat för och nackdelar i våra 4 olika lösningsförslag.

Projektering av elkraftanläggning för fläktprov : dimensionering av transformator, kablar mm

Fläkt Woods har ett fläktlab i Växjö där man utför kund och leveransprover av axiella fläktar.Befintlig anläggning är i dag bristfällig när det gäller driftsäkerhet och personsäkerhet. Även möjligheten att köra varvtalsreglerat är idag begränsad.Uppgiften är att Projektera en ny anläggning omfattande en ny jordkabel, mellan- och lågspänningsställverk, transformatorer, kopplingsutrustningar och frekvensomriktare..

Projektering av ventilationssystem i Lomma bibliotek

Det håller på att byggas ett nytt bibliotek i Lomma och VVS Gruppen AB ska Projektera ventilationssystemet. Syftet med detta examensarbete är att ta fram ett förslag på ett ventilationssystem som skulle kunna fungera i byggnaden. En utredning om vilka ventilations- samt kylprinciper det finns ligger till grund för arbetet. Även en jämförelse mellan vårt och VVS Gruppens system redovisas..

Projektering Plan 12 Piteå Hamn, Haraholmen

Detta examensarbete behandlar den utredning och projektering som jag gjort över en uppställningsplats på Haraholmen som Piteå Hamn befogar över och valt att kalla ?Plan 12?. Min utredning sträcker sig till att undersöka vilka fordon och ekipage som ska verka på denna plan, ge förslag på ett antal olika överbyggnader och Projektera fram ritningar med höjdsättning över planen tillsammans med diken, vattenavrinning och anslutningsvägar..

Praktisk nytta av en byggnadsinformationsmodell

Byggbranschen befinner sig i dagens läge i ett paradigmskifte mellan ett traditionellt sätt att bygga och Projektera och till att utveckla ett mer industriellt sätt att bygga och Projektera. Från att använda ?ointelligenta? 2D-modeller börjar allt mer intelligenta byggproduktmodeller där information som rör hela byggnadens livscykel användas i större omfattning. Branschen går mer och mer mot att all information ska kunna samlas och vara tillgänglig på ett och samma ställe, genom en gemensam IT-plattform för branschens aktörer och intressenter samt genom byggnadsinformationsmodeller (BIM). Ett sätt att göra en sådan plattform möjlig är med hjälp av en internationell standard, IFC (Industry Foundation Classes), som är ett oberoende filformat som ska kunna läsas oavsett digital programvara. För projektörerna i branschen utvecklas ständigt olika program för ändamål som möjliggör att så mycket information som möjligt samlas i en och samma fil.

Företags förmåga att projektera förtroende med hjälp av kvalitetssystem typ ISO 9000 - en fallstudie av två företag

Syftet med vår uppsats är att redogöra för om företag idag kan få förtroendet från sina kunder att tillta genom att de inför en kvalitetscertifiering t.ex. en ISO 9000-standard. Vi har även försökt att tolka vad som mer kan ha påverkan vid en kunds förtroendebedömning av företag. Resultatet vi har kommit fram till är att företag måste arbeta mer gentemot sina kunder än att enbart verka utifrån en kvalitetscertifiering för att erhålla förtroende..

3D-projektering : Framtiden i vägbyggnadssektorn

Vägbyggnadssektorn står inför ett stort steg i och medövergången till att Projektera i 3D. Idag finns programvara för 3Dprojekteringfrån flera leverantörer och stora mervärden finns att erhålla föralla parter i byggprocessen. Studien har genomfört med hjälp av enlitteraturstudie men inventering av programvara, en fallstudie av ettvägbyggnadsprojekt samt en enkätundersökning med aktiva vägprojektörer.För att övergå till ett ökat användande av 3D-modeller krävs att intresset ochkunskapen ökar genom hela byggprocessens aktörer. Detta bör ske genom enutbildning hos projektörer som sedan visar de mervärden som en 3Dprojekteringger för entreprenör och beställare..

Projektering av kontorsbyggnader i tidigt skede : Med hänsyn till dagsljus, energi och inneklimat enligt certifiering med Miljöbyggnad

Miljöcertifiering av byggnader ökar i takt med efterfrågan hos bland annat fastighetsägare, potentiella kunder och hyresgäster. Allt fler beställare väljer därmed att låta certifiera sina projekt med något av dagens miljöcertifieringssystem. För arkitekter innebär detta en stor utmaning, då det ställs hårda krav på byggnaden för att den ska uppnå den önskade certifieringen. Dessa certifieringskrav påverkar till stor del utformningen av byggnaden, och att då som arkitekt uppnå ett estetiskt uttryck samtidigt som kraven måste uppfyllas är inte enkelt.  Det är dessutom viktigt att Projektera rätt redan från början.Det här projektet syftar till att utöka arkitekters kunskaper kring projektering i ett tidigt skede av lokalbyggnader som ska miljöcertifieras med miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad. Studierna genomförs med hänsyn till de gestaltningspåverkande indikatorer beträffande områdena dagsljus, energi och innemiljö som bedöms enligt Miljöbyggnad samt är viktiga att beakta i ett tidigt skede.

Är vi där än? - BIM inom produktion och försäljning : En fallstudie om hur BIM kan utveckla byggföretaget

Titania köpte hösten 2010 in programvaran Revit för att skapa möjligheten att kunna BIM-Projektera sina ROT-projekt. En övergång från 2D-projektering har ännu inte skett då den allmänna synen inom företaget är att projekten innehåller för många komplexa delar i utförandet och därför bör lösas på plats. Idag säljer Titania sina råvindslägenheter när dessa står färdiga men de har som mål att tidigarelägga försäljningen av sina projekt, om detta ska kunna ske måste företaget ha mer material att lämna till sina mäklare som de i sin tur kan presentera för kunden.Syftet med detta examensarbete är att undersöka vilka skillnader BIM skulle kunna skapa för produktionen, hur BIM kan implementeras på arbetsplatsen samt att visa hur Titania kan använda sig av BIM till försäljningen av sina projekt.Examensarbetet är baserat på en fallstudie, intervjuer samt litteraturstudie rörande typprojektet Byggmästaren, ett råvindsprojekt i Solna.Under arbetet med fallstudien upptäcktes en del problem i den nuvarande projekteringen, några av de problem som upptäcktes var bland andra; avvikelser mellan ritningar, kollisioner mellan byggdelar och mått som inte stämmer överrens med varandra. Detta är något som även uppmärksammades i vår intervju med platschefen för Byggmästaren och dessa problem är något som i slutändan kan skapa svårigheter och fördröjningar i produktionen. I fallstudien undersökte vi även vad som saknades i det nuvarande materialet för att kunna tidigarelägga försäljningen av lägenheterna, det som framkom var bland annat: ljusinsläppet i lägenheterna samt tydligare visualiseringar.I resultatdelen presenteras funktioner i BIM som kan vara alternativa lösningar till de problem och efterfrågningar som vi upptäckte.Slutsatsen för detta examensarbete är att Titania bör övergå till att Projektera med BIM.

Projektledning i teori och praktik : att kartlägga och effektivisera flödet inom projektering av höga bostadshus i trä

Industriellt byggande i trä och projektledningsmetoder hänger ihop. För att visa på vilket sätt de har ett samband har kunskaper om projektledning och byggteknik applicerats på företaget Martinsons sätt att Projektera höga bostadshus i trä. Syftet med examensarbetet är att upprätta ett förslag till en hållbar projektmodell för projekteringsprocessen gällandes höga bostadshus i trä. Genom strukturering och standardisering av projektflödet i ett bostadsprojekt kan detta i framtiden gynna byggandet av höga bostadshus i trä både i Sverige och internationellt. Resultatet visar en flödesstruktur över ett bostadsprojekt, en manual till projektledaren samt en analys över beslutsunderlaget med rekommendationer på åtgärder för att uppnå en effektivare process utifrån både traditionell-och agil projektledningsmetodik.

Attefallshus som plusenergihus?

Att bygga hållbart och energieffektivt är framtiden inom byggsektorn om klimatmålen 2020 ska kunna uppnås. Ett sätt att bygga miljövänligt är att bygga plusenergihus. Ett plusenergihus är ett hus som producerar mer energi än vad det förbrukar. För att uppnå det krävs ett tätt klimatskal, låga driftkostnader och tillförd energi genom antingen solceller, solfångare eller en kombination av dem. Syftet med examensarbetet är att räkna på tre olika väggtjocklekar i massivträ och se om det går att Projektera attefallshuset som ett plusenergihus med någon av dessa väggtjocklekar.

Skedala solcellspark

Skedala solcellsanläggning kommer att vara Sveriges största Projekterade solcellspark på4000 m2solceller och en total installerad toppeffekt på 610 kWp (maximala toppeffekten somanläggningen kan leverera). Solcellsparken Projekteras åt Halmstad Energi och Miljö AB,HEM, som har en deponi under sluttäckning i Skedala. Skedala är ett samhälle nordost omHalmstad. När sluttäckningen är klar vill man använda marken till något positivt som är braför både miljö och invånare. Uppgiften i projektet har varit att Projektera och beräknalönsamheten av en solcellsanläggning på området.

CFD - analys av atriet i Kirunas nya stadshus

LKAB:s brytning av järnmalm långt ned i berget orsakar rörelser och sättningar i marken som till stor del påverkar bebyggelsen i Kiruna centralort. I och med detta har det bestämts att Kiruna stad under närmsta åren kommer att flyttas och byggas om. Kiruna kommun utlyste i samband med offentliggörandet av stadsflytten en arkitekttävling gällande byggnationen av deras nya stadshus. Tävlingen vanns av danska firman Henning Larsen Architects vilka valde att i samarbete med konstruktörerna på WSP:s kontor i Luleå Projektera Kirunas nya stadshus.I detta examensarbete utförs en studie av stadshusets atrium där klimatet studeras genom CFD simuleringar (datorbaserade flödessimuleringar). I studien har klimatanalyserna begränsats till sex stycken extremfall där temperaturfördelning, tryckfördelning samt lufthastighet beskrivs.

Jämförelse mellan vägmodellering i Novapoint 18:30 och Civil 3D 2015

Detta examensarbete ingår i kursen Y0009B vid Luleå Tekniska Universitet, där jag gjort en rapport med en övergripande jämförelse kring vägmodellering i Civil 3D 2015 och Novapoint 18.30 som idag är de två vanligaste vägprojekteringsprogrammen i branschen. Jämförelsen har skett utifrån den erfarenhet jag skaffat mig under min studietid då jag kommit i kontakt med de båda programmen. Genom att övergripande förklara hur vägmodellering går till och visualisera med hjälp av bilder, är tanken att detta ska bidra till att skapa förståelse för den som läser rapporten. Jämförelsen baserades på programmens respektive funktioner och hjälpmedel, som sedan ställdes mot varandra och där jag senare upptäckte att programmen visade sig ha många likheter men även en del olikheter. Utifrån jämförelsen och den uppfattning jag skapat mig kring programmen anser jag att Civil 3D ligger steget före i utvecklingen p.g.a.

1 Nästa sida ->