Sök:

Sökresultat:

14 Uppsatser om Platsbyggt - Sida 1 av 1

Att anpassa ett småhus till prefab

Prefabricering eller Platsbyggt hus? Många ställer sig den frågan. Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med prefabgentemot Platsbyggt hus? Vilka ritningar behövs och hur går man tillväga?Detta examensarbete är en framtagning på hur man anpassar ett småhus till prefabricering.Platsbyggt hus är ett hus som byggs på plats. Material fraktas dit, förvaras och kapas.Den vanligaste byggmetoden för byggande av hus.Prefabricering av hus är däremot ett hus som byggs i en fabrik eller industri.

Att anpassa ett småhus till prefab

Prefabricering eller Platsbyggt hus? Många ställer sig den frågan. Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med prefabgentemot Platsbyggt hus? Vilka ritningar behövs och hur går man tillväga?Detta examensarbete är en framtagning på hur man anpassar ett småhus till prefabricering.Platsbyggt hus är ett hus som byggs på plats. Material fraktas dit, förvaras och kapas.Den vanligaste byggmetoden för byggande av hus.Prefabricering av hus är däremot ett hus som byggs i en fabrik eller industri.

Nybyggnation av badrum : Jämförelse mellan prefabricerat och platsbyggt ur ett ekonomiskt perspektiv

Syftet med arbetet är att, genom en ekonomisk undersökning skapa underlag som visar vilket alternativ av produktionsmetoderna prefabricerat eller Platsbyggt badrum som är att föredra vid en nybyggnation av vårdhem. Resultatet visar att det platsbyggda badrummet ger en ökad totalt kostnad på 627457 kr vilket motsvarar 11,1 procent dyrare än det prefabricerade badrummet. .

Den mobila prefabriceringsfabriken : Ett nytt produktionskoncept

This is an investigation of a mobile prefabrication factory´s competitiveness and profitability which also will result in a suggestion for a design of the factory. The mobile prefabrication factory is an idea of a new concept for production which is meant to be used in the manufacture of slab. The main intention with this concept is that by using a fast established prefabrication factory to produce elements near the construction site, thus avoiding transport from the factory to the building site. This means not only an environmental and economic gain, but also that you can avoid risking damage the elements which often occur during transportation. The contractor is owner of the mobile prefabrication factory and can thus avoid long waiting times and cyclicality.

Prefabricerade eller platsbyggda tak : En jämförelse med avseende på ekonomi, arbetsmiljö och kvalité

Syftet med examensarbetet är att göra en jämförelse mellan prefabricerade och platsbyggda tak. Arbetes mål är att finna om något av alternativen är mer fördelaktigt än det andra med avseende på ekonomi, arbetsmiljö och kvalité. Två olika byggarbetsplatser har besökts för att samla in kunskap om hur arbetet går till. För prefabricerat tak har bygget av en eventhall i Kristinehamn studerats och för traditionellt Platsbyggt besöktes en sporthall i Årjäng. Genom litteraturstudier och intervjuer med leverantörer och insatta personer i branschen har kännedom skaffats.Prefabricerade tak har använts med stor framgång i Norge under en längre tid men är inte lika vanligt här i Sverige.

En Jämförelse av våtrum : Prefab VS platsbyggt

I arbetet görs en jämförelse mellan platsbyggda- och prefabricerade våtrum. Jämförelsen görs utifrån kriterierna ekonomi, kvalité och miljöpåverkan..

Modulbyggt kontra platsbyggt : prisskillnad på studentbostad

Stockholmsregionen hade år 2011 68 000 bostadslösa studenter. Studenter som står i bostadskö kan få sin bostad till mitten eller i slutet av deras studieperiod. Men att bara bygga nya studentbostäder är inte en enkel lösning. Att bygga nytt idag är förknippat med dyra byggkostnader där kokurrensen om fina lägen är hård, vilket resulterar i dyra hyror. Detta är något som studenter inte har råd med.

En jämförelse mellan modulbadrum och platsbyggt badrum vid renovering

Mellan 1960 och 1975 byggdes cirka 1 006 000 nya bostäder i Sverige. Många av dessa lägenheter har idag ett stort behov av renovering. Ett alternativ till att renovera badrummen på traditionellt sätt, där badrummet rivs ut och fräschas upp är att använda ett så kallat modulbadrum som integreras i den nuvarande huskroppen. Målet med arbetet var att med hjälp av kriterierna ekonomi, miljö och kvalitet utreda vilket alternativ som är bäst lämpat vid renovering; att bygga in badrumsmoduler eller att renovera befintliga badrum. Dessutom ska hyresgästernas åsikter i frågan utredas i form av en enkät.

En jämförelse mellan byggtekniker : Koljerntekniken VS Traditionella platsbyggandet

Denna rapport är en jämförelse mellan två olika byggtekniker för husbyggande. I jämförelsen behandlas aspekterna tid, kostnad och miljö. De metoder som jämförts är Koljerntekniken och det traditionella platsbyggandet. Koljerntekniken är en rationell byggmetod utvecklad av Åke Mård där de byggtekniska konstruktionsdelarna är prefabricerade och till större delen utgörs av materialetcellglas. Cellglas är ett material som mestadels består av återvunnet glas där luft tillförs vid tillverkningen, materialet har både isolerande och bärande egenskaper.

Vegetationsetableringen på ett platsbyggt extensivt grönt tak : Sparta, Lund

Det platsbyggda extensiva gröna taket på Sparta i Lund anlades i augusti 2006. Taket är det första i Sverige som designats för att integrera ekologiska principer och estetiska värden med varandra. I detta examensarbete är de planterade sedumskotten, pluggplantorna och frösådden på takets tre huvudsektioner inventerade och utvärderade. Vid inventering är stor- och småruteanalysmetoden använd. Utöver de planterade växterna är även de spontanetablerade växterna inventerade.

Nybyggnation av våtrum : Jämförelse mellan förtillverkat och platsbyggt

Con-Form AS är en norskägd stomentreprenör som projekterar och egentillverkar byggdelarsåsom vägg, bjälklagselement, pelare, balk, trappor och våtrumsmoduler. Att tillverkavåtrumsmoduler är en relativt ny och obeprövad byggteknik i Sverige gentemot platsbyggdavåtrum. Anledningarna till valet av en specifik produkt är priset och kvalitén.Den prisjämförelse som utförts i denna rapport är framtagen utifrån produktion av tjugofyravåtrum. Våtrummet som har kostnadskalkylerats är på 5,9 m2 och består av en toalett, ettduschset med draperi samt ett handfat med tillhörande underskåp och armaturer.Kostnaden för våtrumsmodulen har tagits fram av Con-Form Töcksfors AB och kostnaden fördet platstillverkade våtrummet av NCC Karlstad i samarbete med underentreprenörer. I dettafall blev summan för det platstillverkade våtrummet 52 500 SEK och summan förvåtrumsmodulen 50 900 kr.

Jämförelse mellan platsbyggt- och prefabricerat mellanbjälklag

I ett tidigt skede i projekteringen måste man besluta om vilken arbetsmetod som ska användas för att uppföra en byggnad. Det finns ett flertal sätt för att utföra en och samma byggnadsdel. I denna rapport beskriver vi två byggmetoder för mellanbjälklag. På Åhlin & Ekeroth AB är valet av byggmetod en aktuell fråga, ty företaget är på expansiv frammarsch. För att effektivisera sitt byggande har vi på företagets begäran försökt att utreda ifall det är mest lämpligt att bygga ett mellanbjälklag på plats eller med prefabricerade kassetter.Då vi fått möjligheten att observera ett pågående projekt i stadsdelen Lambohov, Linköping, har vi även fördjupat oss i valet av balkar till bärlaget för ett mellanbjälklag.

Värdeflödesanalys: en metod för effektivisering av
bostadsbyggande

Som ett sätt att effektivisera produktionen har Lean blivit ett populärt tankesätt inom byggbranschen. Lean har sin grund i bilindustrin och Toyota Production System men har anpassats till förutsättningarna inom byggindustrin. Tanken med Lean är att öka effektiviteten i produktionen genom att eliminera värdeförluster som förbrukar resurser och inte tillför kunden något värde. Dessa värdeförluster definieras ofta som slöseri i form av materialspill, tidsförluster, omarbete, överarbete, transporter och lager. Slöseriet i byggprojekt kan motsvara upp till 30-35% av projektets totala produktionskostnad.

Byggmetod, energianvändning, transport: : vid jämförelse mellan Gävle Strands Etapp 2 och Maskinisten

SAMMANFATTNINGEnergianvändning under produktion av nya byggnader är en aspekt på den angelägna miljöfrågan, men än saknas både regleringar och undersökningar. I denna studie görs en jämförelse av energianvändning och utsläpp vid byggnation och transport av byggmaterial för två nybyggda hus ägda av Gavlegårdarna AB på Sjåaregatan 19 och Maskinistgatan 19: Gävle. Strand Etapp 2 kallas projektet på Sjåaregatan 19 och Maskinisten kallas projektet på Maskinistgatan 19 i denna undersökning. Målet för studien har varit att fastställa vilket av dessa två projekt som har haft lägst energianvändning samt utsläpp av växthusgaser vid resningstillfället, dvs. under projektens produktionsskeden.