Sök:

Sökresultat:

9 Uppsatser om Livsmedelsindustri - Sida 1 av 1

Öl och mjölk, lika som bär? - ekonomistyrning i processinriktad livsmedelsindustri

Ekonomistyrningen inom den svenska processinriktade Livsmedelsindustrin beskrivs och analyseras. Detta görs genom en kvalitativ studie av två fallföretag, Skånemejerier och Åbro Bryggeri. Resultatet visar att det finns stora likheter mellan fallföretagens val av ekonomistryrningsverktyg. Företagens ekonomistyrning har stort finansiellt fokus och budgeten är det primära styrinstrumentet..

Managementsystem för livsmedelsindustrin

Denna rapport beskriver utvecklingsprocessen av en programvara som jag har skapat för ett företag inom Livsmedelsindustrin. Detta företag har tillverkat en ny produktgren och krävde ett verktyg för administrering av allt från produktion till leveranser. Då den befintliga programvaran inte var lämpad för denna uppgift, utvecklades en skräddarsydd lösning för just detta ändamål och med hänsyn till företagets kompetens och utrustning. Den som läser denna rapport bör ha grundläggande förståelse för programutveckling samt programmeringsspråket C#..

Energikartläggning av en livsmedelsindustri : samt förslag på energieffektiviserande åtgärder

This thesis concerns an energy audit of a food industry. The company's business consists of boiling and peeling shrimps, and producing mayonnaise-based salads. This type of work involves energy-intensive processes, such as steam generation, compression of air and refrigeration of large spaces. These needs are supplied with electricity. Furthermore, the industry is a major consumer of district heating, particularly for heating the supply air in the ventilation system.

Slakthusområdet - en agglomeration av kött- och charkindustri

Uppsatsen syftar till att beskriva, analysera och förstå kött- och charkindustrins koncentration i Slakthusområdet i Stockholm och vad området innebär för dess företag. Uppsatsen är en fallstudie och bygger på 18 intervjuer med representanter från företag, föreningar och förvaltningar i, och med anknytning till, Slakthusområdet. Vidare bygger den på teorier om agglomerationer och kluster. Utvecklingen av området kopplas till två drivkrafter i form av Stockholms stad och tillgången på råvaror och specialiserade lokaler. Slakthusområdet har kommit att bli ett nav eller en knutpunkt för kött, chark och andra livsmedelsprodukter.

Skånes landskap - ett industriminne? : en betraktelse med utgångspunkt i Findus ärtodling

This paper argues that the food industry in general and the one taking place in Scania in particular, are disregarded in the official management of industrial preservation carried out in Sweden today. Despite the articulated ambition of a cultural heritage that as many as possible could identify with, the practice tend to create an industrial heritage based on stereotype ideas about the landscape in Sweden and the characteristics of industry. The way the open land of Scania differs from the traditional image of the appearance of Sweden, is used as one possible way to explain why the food industries of Scania are overseen in the management of industrial heritage. It is also argued that the high number of female employees might bee a reason why the food industries in general are given low priority in the practice of cultural heritage. By putting the Findus pea industry and the cultivated landscape that provides the factory with primary products against the official criteria for industrial memories, it is examined what values for preservation the food industry contain..

Risk analysis and a study of risk awareness and risk communication at LEAF Gävle concerning dust explosions

The purpose of this report is to study the risk of dust explosions at the candy manufacturing plant Leaf Sverige in Gävle, Sweden. The risk analysis was conducted with a preliminary hazard analysis, PHA and event trees. The analysis focuses only on the risk posed to employees and material damages at the plant. No third person injuries have been considered. Another purpose of this report is to study risk awareness and risk communication concerning dust explosions.

DOSS - Värderingsmodell för riskerna vid tillverkningen av flytande livsmedel -En analys av interna risker och deras konsekvenser på produktens varumärke

Sammanfattning TitelDOSS - Värderingsmodell för riskerna vid tillverkningen av flytande livsmedel- En analys av interna risker och deras ekonomiska konsekvenser på produktens varumärke FörfattareDagmar Ohlsson & Sofia Svensson HandledareCarl-Henric Nilsson, Universitetslektor vid Technology Management Centrum, Lunds Universitet.Fredrik Nilsson, doktorand vid Förpackningslogistik, Lunds Tekniska HögskolaChristina Skjöldebrand, Adjungerad Professor vid Livsmedelsteknik, Lunds Tekniska Högskola SyfteVårt syfte var att skapa en modell för kartläggning och värdering av interna operativa riskkällor, samt utreda vilka konsekvenser dessa riskkällor kunde få på produktens varumärke. De operativa riskkällorna studerades från företagets råvarumottagning till utskeppning från dess färdigvarulager. Riskvärderingsmodellen är giltig för företag inom Livsmedelsindustrin som tillverkar flytande produkter och kan fungera som ett underlag i beslut angående kvalitetssäkring. Modellen applicerades specifikt på två fallföretag. MetodMetoden som tillämpades i detta arbete hade sin utgångspunkt i Glaser & Strauss ?Grounded Theory?.

Förslag till Kronfågels underhållsstrategi - 19 steg i rätt
riktning: en fallstudie vid Kronfågel i Åsen

Underhåll av anläggningstillgångar är en funktion lika komplex som anläggningstillgångarna i sig. Det handlar inte enbart om hur och när något underhålls utan också om hur verksamheten ska styras och ledas, och om underhållsstrategi. En underhållsstrategi är en plan för att nå satta underhållsmål. Vid underhållsavdelningen på Kronfågel i Åsen finns emellertid inga mål eller andra styrande dokument. Avdelningen arbetar därför så taktiskt som möjligt i förhoppning om att ligga i linje med företagets bästa.

Optimering och effektivisering av biogasprocessen vid biogasanläggningen Kungsängens gård

Under år 2008 användes globalt en energimängd motsvarande nästan 144 000 TWh ochav dessa stod fossila bränslen för 81 %. I Sverige uppgick energitillförseln under år2010 till totalt 616 TWh och av detta stod råolja/oljeprodukter för 30,4 %. Vidförbränning av fossila bränslen frigörs koldioxid, en gas som bidrar till att förstärkaväxthuseffekten. År 2000 uppmättes halten av koldioxid i atmosfären till 370 ppmv ochför att den globala temperaturen inte ska öka med mer än 2°C bör halten stanna på 450ppmv innan år 2100. Ett sätt att minska andelen av fossila bränslen är att öka andelen avförnybara energikällor, som t.ex.