Sök:

Sökresultat:

4 Uppsatser om Koagulation - Sida 1 av 1

Tromboelastografi (TEG) för utvärdering av hemostasrubbningar hos tikar med pyometra

Målet med studien var att med hjälp av tromboelastografi (TEG) undersöka om tikar med pyometra är drabbade av Koagulationsrubbning, och i sådana fall hur ofta samt vilken typ av Koagulationsrubbning. I studien ingick 25 tikar med kliniska tecken på pyometra samt 16 friska kontrolltikar. Alla tikar undersöktes kliniskt av veterinär och blodprov togs för undersökning av biokemiska variabler, hematologi samt Koagulation inklusive tromboelastrografi (TEG). Tikar med pyometra provtogs preoperativt innan kirurgisk behandling. Sex av dessa tikar följdes med flera blodprover även postoperativt under minst en månad. Resultaten visade att 92 % av tikarna med kliniska tecken på pyometra var hyperkoaguabla, och att Koagulationsrubbningen kan kvarstå under flera veckor postoperativt hos vissa tikar. D-dimer var förhöjt hos åtta pyometratikar, aPTT var lindrigt förlängt hos fem tikar och lindrigt förkortat hos tio, medan PK var normalt hos alla pyometratikarna. Slutsatsen var att hyperkoaguabilitet är mycket vanligt hos tikar med pyometra samt att TEG visat sig vara en lämplig och känslig metod för att diagnosticera hyperkoaguabla tillstånd, jämfört med andra hemostasanalyser som generellt används..

Utvärdering av kapillärt protrombinkomplex i EDTA-microtainerrör

Blodcirkulationen är essentiell för människans överlevnad. När blodets Koagulation- och antiKoagulationssystem kommer i obalans kan koagelbildning orsaka venös tromboembolism, blodpropp. Patienter som har haft en blodpropp behandlas med antivitamin K-läkemedel (Waran®) för att förebygga recidiv. Dosen är individanpassad och för att erhålla rätt terapeutisk verkan krävs övervakning genom mätning av protrombinkomplex i plasma.Syftet med studien var att utföra en utvärdering samt göra en hållbarhetsstudie på en ny provtagningsrutin för kapillära protrombinkomplex.I studien ingick 48 personer varav 33 män och 15 kvinnor. Åldersfördelning var 22-88 år och medianålder var 62 år.

Läkemedelsutveckling med hjälp av fragmentscreening

Trombin är ett trypsinliknande serinproteas som har stor del i kroppens reglering av blodets fluiditet och Koagulation genom att det klyver faktorer som slutligen leder till att blodet kan koagulera och fibrin bildas. Syftet med det här projektet har varit att syntetisera fragment som designats med datorgrafiska metoder på Astra Zeneca och sedan analysera fragmenten med affinitetskromatografi med trypsin immobiliserad på kiselgelspartiklar. I projektet har även ett nytt koncept prövats, nämligen att analysera reaktionsblandningarna direkt med hjälp av trypsinkolonnen utan att först isolera och rena föreningarna. De designade fragmenten har syntetiserats med standardmetoder, bl.a. har N,N?dicyklohexylkarbodiimid (DCC) använts.

Toxiska ämnen för hund : råttgift och etylenglykol

Denna litteraturstudie behandlar förgiftningar hos hund med begränsning till förgiftning orsakat av etylenglykol och råttgift. Vilket av dessa ämnen som är farligast och hur stor risken är att en hund får i sig dem är två frågor som kommer att undersökas. Det kommer att tas reda på mer om hur det ligger till med etylenglykolets påstått söta smak. Syftet med studien är även att utreda om allmänhetens medvetenhet behöver ökas om vanliga potentiellt farliga ämnen för våra husdjur. Att hundar utsätts för förgiftningar är inte ovanligt och antalet försäkringsfall där hundar blivit förgiftade har ökat mellan 2010 och 2014. Om en hund utsätts för ett giftigt ämne är det mest optimala att så tidigt som möjligt hindra giftet från att absorberas från gastrointestinalkanalen och därmed hindra att det gör någon skada.