Sök:

Sökresultat:

4 Uppsatser om Juverinfektion - Sida 1 av 1

Juverinfektion hos tackor med kliniskt friska juver : möjliga riskfaktorer och djurägarattityder

Juverinflammation (mastit), oftast orsakad av en Juverinfektion, är en betydelsefull sjukdom hos får och den vanligaste utslagsorsaken hos svenska tackor registrerade i Fåravelförbundets avelsregister. För att kunna förebygga Juverinfektion är det viktigt att ha kunskap om riskfaktorer för Juverinfektion. Det finns dock få studier som undersökt detta och mer kunskap om riskfaktorer för Juverinfektion behövs. Syftet med denna studie var att försöka undersöka möjliga riskfaktorer för Juverinfektion hos svenska tackor med kliniskt friska juver. Vidare var syftet, att med hjälp av en utskickad enkät, undersöka svenska fårägares kunskaper om och attityd till mastit som sjukdom. Mjölkprover från 753 tackor i 22 svenska kött- och pälsproducerande fårbesättningar togs vid lamning och/eller avvänjning mellan juni 2013 och augusti 2014. Ett protokoll för juverundersökning och tackdata fylldes i för samtliga provtagna tackor.

Juverinfektion hos tackor med kliniskt friska juver : bakterieförekomst och celltal i mjölk

Subklinisk mastit (juverinflammation utan synliga symtom) är vanligt hos flera mjölkproducerande arter inklusive får. I kött- och pälsfårbesättningar kan subklinisk mastit ge lägre slaktvikt hos lammen till följd av minskad mjölkproduktion hos tackan. Risken att lammen försöker dia en annan tacka ökar om de inte blir mätta av sin mammas mjölk. Eftersom de flesta mastiter är bakteriellt orsakade kan lammens tjuvdiande vara en potentiell smittväg för Juverinfektioner. För att förhindra smittspridning behövs snabba och pålitliga fältmetoder för att detektera Juverinfektion. Syftet med studien var att kartlägga förekomsten av Juverinfektioner hos tackor med kliniskt friska juver i svenska kött- och pälsfårbesättningar.

Mastit hos tacka : celltalet som markör för detektion av juverinfektion

Uppsatsen är en fallstudie. Den består av samtal med tre representanter från olika stora arkitektföretag med anställda landskapsarkitekter. Det här arbetet har präglats av funderingar om hur man gör för att strukturera kreativt arbete. Frågan som detta arbete sökte besvara var, hur gör yrkesverksamma landskapsarkitekter för att finna ordning och metodik i sitt kreativa arbete?.

Celltalet som en möjlig indikator för juverinfektion med Staphylococcus aureus - ett hjälpmedel för ostproducerande getbesättningar

Vid bakteriologisk undersökning av ostmassa i svenska getostproducerande besättningar identifieras ofta den patogena bakterien Staphylococcus (S.) aureus. Bakterien kan spridas till ostmassan via kontamination från omgivningen eller via infekterad mjölk från getterna. För att minska risken att bakterien hamnar i ostmassan är det viktigt att hitta smittkällan. Syftet med denna studie var att undersöka om celltalsmätning och PCR-analys för S. aureus av tankmjölk kan vara ett effektivt hjälpmedel för ostproducerande getbesättningar för att indikera Juverinfektion med S.