Sök:

Sökresultat:

76 Uppsatser om Investeringskostnad - Sida 1 av 6

Optimering av framtida efterbearbetning i pappersbruk: med avseende på tänkbara förändringar, anläggningsbehov och logistik

Syftet med detta examensarbete är att finna ett par olika förslag hur layouten i fabriken kan se ut vid en investering av en emballeringsutrustning och hur rullhanteringen kan fungera. Det finns även ett behov att förändra placeringen av en omrullningsmaskin för att förbättra dess rullflöde. Den nya rullhanteringen och emballeringsmaskinen ska kunna installeras under pågående produktion. De olika lösningar som tas fram för rullhanteringen ska också fungera vid framtida vidareutvecklingar av fabriken utan att man behöver utföra några större förändringar. En ungefärlig Investeringskostnad för de olika förslagen ska tas fram.

Installation av energikombinat vid Lillesjöverket : Tekniskt beslutsunderlag åt Uddevalla Energi för val av flistork

Med ett energikombinat vid Lillesjöverket vill Uddevalla Energi energieffektivisera samt sänka temperatur på återkommande fjärrvärmevatten, för att kunna utnyttja rökgaskondensorn effektivare. Uppdraget var att utreda mängden tillgänglig energi under sommarhalvåret och utföra en matematisk kalkyl som ska ligga till grund för val av tork. Valet stod mellan två alternativ av tork där storlek på värmeväxlararea och Investeringskostnad skilde dem åt. Sedan följde dimensionering av fjärrvärmeledning samt cirkulationspump från fjärrvärmenätet till tork. Syftet var att ge Uddevalla Energi ett tekniskt beslutsunderlag för val av storlek på tork samt dimensionering av energiöverföring till densamma.

Energieffektiviserande a?tga?rder och klimatutredning av krypgrund

I det här examensarbetet behandlas problematiken i krypgrunder i allmänhet och för Kungsmadskolan i Växjö i synnerhet, där undersökning av energiförlust samt en klimatutredning gjorts för nuvarande konstruktion. En lämplig energieffektiviserande åtgärd i form av tilläggsisolering tas fram och dess påverkan på klimatet i krypgrunden utvärderas. Kalkyler innehållande Investeringskostnad och årlig besparing presenteras..

Bygga bostäder på vinden ? ett hållbart alternativ? : En studie om att inreda vinden på bostadshuset Karlsborg 5

Bostadsbristen i de tätbebyggda områdena blir idag allt påtagligare och studenter är oftast de som drabbas hårdast. Byggandet av nya bostäder pågår runt om i landet men med alldeles för långsam tillväxt. I städerna minskar de centralt belägna markreserverna och ny bebyggelse förläggs allt längre från stadskärnorna.Ett alternativ till att minska bostadsbristen och att eftersträva en förtätning av innerstaden kan vara att utnyttja de befintliga råvindar som ofta finns i äldre byggnader med brantare tak. När är det lönsamt att bygga om en råvind till en vindsvåning? Vilka regler och krav måste följas?Bostadshuset Karlsborg 5 på Tegnérgatan 13 i Jönköping förvaltas av HSB Gambrinus.

Vågkraftens framtid i Sverige: en jämförelse mellan vindkraftens utveckling och vågenergins situation idag

Sedan början av 1980-talet har el från vindenergi levererats till elnätet i Sverige, men sedan dess har vindkraften byggts ut och förbättrats tekniskt. 2013 stod vindkraften för cirka 7 % av den totala elkonsumtionen i Sverige. I takt med att intresset och behovet av förnybara energiresurser växer sig allt starkare har även forskningen kring möjligheten att utvinna energi ur vågorna tagit fart. Den första kommersiella vågkraftsparken i Sverige, Sotenäs, började installeras i början av 2014, där tekniken baserats på den forskning som bedrivits av Lysekilsprojektet sedan 2002. Potentialen för elproduktion från vågor längs Sveriges kuster beräknas vara 10 TWh per år vilket kan jämföras med Sveriges totala elproduktion på cirka 150 TWh per år.Denna rapport syftar till att visa hur vågkraftens situation idag kan jämföras med vindkraftens utveckling.

Livscykelkostnader för vindkraft : En jämförelse av fallstudier

I denna rapport har det utförts två fallstudier från två olika vindkraftsanläggningar och med hjälp av en utarbetad modell har livscykelkostnaderna jämförts för de två fallstudierna.Resultatet visade att livscykelkostnaden per producerad kWh sjunker allteftersom den installerade effekten blir högre.Kostnadsmodellen som utarbetats och tillämpats för resultaten har visat sig ha hög verifierbarhet då resultaten har varit jämförbara med litterära studier..

Återvinning och energieffektivisering av varukylanläggningar

Denna studie undersöker möjligheten till värmeåtervinning och energieffektivisering av mindre varukylanläggningar genom en fallstudie.Värmeåtervinning visade sig mest lönsam, med hänsyn till energivinst, Investeringskostnad samt återbetalningstid, från en anläggning med ett direkt expansionssystem. Anläggningen kompletteras med en kondensorväxlare och en sekundärkrets för ackumulering av värme i ackumulatortankar.Varvtalsregleringen visar sig vara mycket lönsam med hänsyn till behovet av tillförd elenergi, jämfört med en anläggning med konstant varvtal, även vid fullast. Dock minskar driftsäkerheten av anläggningen..

Automatisering av slutförpackning : En förstudie vid Hilton Food Group, Sverige AB

Examensarbetet har genomförts på Hilton Food Group, Sverige AB (HFG Sverige) i västerås. Uppgiften var att göra en förstudie som utreder möjligheten att automatisera slutförpackningsprocessen av komsummentförpackat kött (kpk) på företaget och är en del av projektet Robot till tusen. Projektet drivs av Robotdalen i syfte att öka tillväxten hos små- och medelstora företag i Mälardalen med hjälp av robotisering. Målet med examensarbetet var att ta fram förbättringsförslag och ett genomtänkt beslutsunderlag med framtagna koncept för automatiseringen av slutförpackningsprocessen. De prioriterade koncepten skall möjliggöra en besparing av personalresursen.

Feedforwardreglering av ventilation på Kiruna flygplats

Denna rapport utreder huruvida feedforwardreglering av ventilationssystemet på Kiruna flygplats leder till lägre energianvändning. Rapporten jämför ett feedforwardreglerat system simulerat i Simulink med ett feedbacksystem som motsvarar det existerande systemet på Kiruna flygplats. Jämförelsen görs på fläktens energianvändning och rapporten använder sedan energianvändning för värme och kyla för att avgöra huruvida systemet är ekonomiskt gångbart. Systemet är tänkt att kunna användas i alla miljöer med kända störningar i avseende till tid och storlek som till exempel flygplatser, biosalonger, teatrar och så vidare.Rapporten ger en kort teoretisk bakgrund till hur ventilationskrav, reglerteknik, feedforwardreglering och feedbackreglering fungerar för att sedan gå vidare till att redogöra för de förutsättningar som gäller för Kiruna flygplats med avseende på klimatskalets täthet, rummens volymer och utformning och drifttiden för ventilationssystemet. Med hjälp av simuleringar i Simulink görs en jämförelse av energianvändning då de båda systemen är optimerade utan att för den sakens skull kompromissa med kvalitén på inomhusmiljön.

Effektivisering av korta cirkulationen Pappaersmaskin 2 Stora Enso Hylte Bruk

Stora Enso Hylte Bruk är ett tidningspappersbruk beläget i Hyltebruk.De fyra pappersmaskinerna startades 1972(PM1), 1974(PM2), 1976(PM3) och1989(PM4).Produktionen 2005 från dessa pappersmaskiner var 800 000 ton papper.För att tillverka papper åtgår stora mängder energi i form av värme och el, HylteBruk gjorde 2005 av med 1 % av Sveriges totala elenergibehov.Den 1/7 2004 höjdes processrelaterad elskatt från 0 till 0,5 öre/kWh vilket leddefram till den lag som trädde i kraft den 1/1 2005, ?lag om program förenergieffektivisering? (PFE)1.Ändamålet är att främja en effektiv energianvändning och ger energiintensivindustri möjlighet att delta i ett 5-årigt program för energieffektivisering. Deföretag som är kvalificerade att ingå i programmet och klarar av de krav som ställsbefrias från elskatten.Som en del av det här programmet ingår att utarbeta en lista medelenergieffektiviseringar som ska överlämnas till Statens Energimyndighet.Detta examensarbete kan efter beslut av ansvariga på Hylte Bruk ingå som en delav denna lista.Syftet med examensarbetet var att undersöka effektiviteten hos tolv pumpar påPM2 genom mätning av effekt, flöde och tryck. En del av dessa har varit i drift iupp till 32 år, under denna tid har slitage skett, vissa pumpar har gått mot delvisstängda ventiler samt förutsättningarna i form av produktion har ändrats sedan dedimensionerades.För alla de berörda pumparna kan en effektivisering göras, den kan bestå av: lägretryckhöjd, mindre flöde, pump med bättre verkningsgrad, eller en kombination avovanstående exempel.De förslag som har en återbetalningstid kortare än tre år ger tillsammans enenergibesparing på 1 375 000 kWh/år, vilket motsvarar mer än ¼ av vadpumparna förbrukar idag.Om istället alla de förslagen som är framarbetade och genomförbara skullerealiseras kan energibesparingen ökas ytterligare till 2 302 000 kWh/år, dettaskulle dock innebära en större Investeringskostnad vilket resulterar i en längreåterbetalningstid..

Medborgarförslag i Luleå kommun: En möjlighet för medborgarna att påverka?

Medborgarförslag är en möjlighet till delaktighet i det politiska livet för alla medborgare. Uppsatsen visar vad som kännetecknar ett medborgarförslag som får bifall till de förändringar som önskats genomförda. I uppsatsen har alla medborgarförslag som kommit Luleå kommun tillhanda under 2008 undersökts och analyserats. Resultatet visar att 17 procent av alla förslag fått bifall/delvis bifall. För att klassificera medborgarförslagen har Wilsons teori om intressekonfigurationer använts och resultatet av undersökningen visar att det bara är förslag med en låg Investeringskostnad som har bifallts.

Solceller på Wången : En förstudie om en planerad solcellsanläggning ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv

Denna förstudie utreder om en solcellsanläggning kan vara ett alternativ för Wången både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Wången är ett nationellt utbildnings- och utvecklingscentrum för hästsport beläget i Jämtlands län. Principen för hur solceller fungerar och grundläggande faktorer som påverkar solcellers elproduktion beskrivs. Förstudien beskriver även översiktligt vilka in- och utflöden av materia och energi som solceller orsakar under deras livscykel. Förstudien dimensionerar och beräknar den förväntade elproduktionen för tre olika takplaceringar på Wången med tre olika monteringslösningar. Elproduktion beräknas i datorprogrammet PVGIS och jämförs med Wångens elförbrukning.

Förstudie av måleri

Examensarbetet har utförts hos Olofsfors AB i Nordmaling under hösten 2006. Där tillverkas band för skogs- och entreprenadmaskiner samt väg- och skopstål. Produkterna doppas efter tillverkningen i en Olofsforsblå färg. Företaget har de senaste åren gjort stora investeringar vad gäller automatisering på båda sina affärsområden. Det som inte hängt med i utvecklingen är måleriet som fortfarande är manuellt.

Småhuset ? val av bergvärme, fjärrvärme eller pellets

This thesis describes the new construction of a small house and it includes studies of three heating systems: geothermal heating, district heating and pellet. The purpose of this thesis is to project a small house which can manage Building Regulations, BBR conditions and then examine three possible heating systems for the small house. This thesis is a literature study which gives an understanding of the heating systems technical structure, properties and costs. An empirical study completes the literature study by giving a deeper understanding of district heating costs and pellet costs. The empirical study contains two interviews, one of which was conducted in a district heating corporation and the other interview was conducted in a pellet corporation.

Förstudie till flödesackumulering på Astra Tech

Syftet med arbetet var att undersöka möjligheten för optimering av produktflödet. Företagets produkter transporteras på ett transportband till en gemensam process. Det nuvarande flödet till processen är inte optimerat vilket resulterar i att processen körs ineffektivt. Ackumulering av produkter innan processen ska därför undersökas som en lösning till problemet.Fyra olika ackumuleringsförslag har analyserats och jämförts: hängande bansystem, palleteringssystem, depalleteringssystem och kombination av bansystem och palleteringssystem.Förslagen har blivit bedömda och jämförda utifrån följande parametrar: yta, Investeringskostnad, flexibilitet, arbetsbelastning, arbetsmiljö och tid. Hängande bansystem fick det högsta snittvärdet och valdes därför för fortsatt analys med stöd av simulering.

1 Nästa sida ->