Sök:

Sökresultat:

10 Uppsatser om Gjutgods - Sida 1 av 1

Kvalitetssäkring av gjutgods till verktyg och utrustningar för karosstillverkning inom bilindustrin

Detta examensarbete är ett försök att skapa en enkel handbok, där man lätt kan slå upp fakta om olika typer av gjutlegeringar. Samtidigt är det en undersökning om hur man kan förbättra kvalitetssäkringen av Gjutgods. För att uppnå det förstnämnda har grundliga litteraturstudier utförts och resultatet har blivit ett antal avsnitt som tar upp det viktigaste om gjutning och Gjutgods. I dessa avsnitt kan man läsa om olika gjuttekniker, legeringars gjutegenskaper, olika typer av värmebehandlingar, gjutdefekter, vanliga metoder för kontroll etc. Undersökningen av kvalitetssäkringen, och om dess förbättring, möjliggjordes genom kontakt mellan olika företag och genom att prova tekniker, såsom finita element beräkning (FEM) och gjutsimulering, och dra slutsatser från dessa resultat.

Tätkontroll och tätkrav för gjutna artiklar inom
fordonsindustrin

Detta examensarbete utfördes som ett tvärfunktionellt projekt mellan Scanias motorutveckling och motormontering i Södertälje under sommaren och hösten 2007. Arbetet var mestadels förlagt till Scanias motormontering, by 150. Examensarbetet utgör den avslutande delen av civilingenjörsutbildningen i maskinteknik, inriktning maskinkonstruktion vid Luleå tekniska universitet. Projektet behandlar ritningskrav på täthet för Gjutgods och metoder för att kontrollera tätkraven. Läckage är förutom prestanda den dominerande anledningen till att ca 10% av Scanias motorer inte godkänns efter provkörning i samband med monteringen.

Processkartläggning och analys från offert till produktion

AT Modellprodukter är ett familjeföretag som växt snabbt och utvecklats mycket de senaste åren. Problemformuleringen består i att AT saknar ett organiserat arbetssätt utan standarder och rutiner. Detta uttrycker sig i en upplevd osäker kvalité och ineffektivitet inom verksamheten. Osäkerheten och ineffektiviteten är tydlig, eftersom processerna inte är definierade och mycket oklarheter finns kring ansvar och befogenheter.   Bakgrunden ovan är utgångspunkten för denna rapport som är resultatet det examensarbete som avslutar min utbildning till högskoleingenjör inom innovation, produktion och logistik vid Mälardalens högskola. Lösningsprocessen innebär inledningsvis identifiering och beskrivning av AT:s kärnverksamhet.

Verifiering av VACWELD mot NASGRO : Livslängdsberäkning av svetsar

I dagens samhälle krävs bra och billiga lösningar till det mesta. Detta gäller i högsta grad inom flygindustrin där komponenters tillverkningskostnad och vikt ska vara så liten som möjligt. Det går dock inte att uppfylla detta till kostnad av funktion eller tillförlitlighet. Ett sätt som ska tillgodose kriterierna är att använda svetsade delar istället för Gjutgods.Detta har Volvo Aero i Trollhättan tagit fasta på och i syfte att effektivisera beräkningsgången för bland annat svetsar har avdelning 7162, Hållfasthet och Strukturdynamik, påbörjat ett projekt som ska ta fram ett underlag till detta. Bland annat har ett eget sprickpropageringsprogram för svetsar, VACWELD, skrivits och används som en del av beräkningsprocessen.På uppdrag av Volvo Aero i Trollhättan har examensarbete med syfte att verifiera VACWELD genomförts.

Utveckling av kulventil DN500

SOMAS är ett tillverkningsföretag i ventilbranschen som tillverkar olika sorters ventiler och ställdon.SOMAS vill konstruera en kulventil med en genomloppsdiameter i den standardiserade dimensionen DN500 för att kunna möta kundernas önskemål. Som konstruktionen ser ut idag kommer den bli för stora moment för ställdonen att manövrera kulan om man skalar upp en DN400 kulventil till DN500, varför ny konstruktion behövs.Syftet med projektet är att komma med idéer till konstruktionslösningar samt att utreda vilken av dessa som i slutänden är den mest lämpliga.Målet är sedan att ta fram ett konstruktionsförslag på det mest lämpliga förslaget.3D CAD-modeller gjordes av SOMAS befintliga DN400 kulventil, i Pro/engineer var det sedan lätt att se vilka skillnader på kulans massa de olika modifieringarna gjorde.Vi modellerade den befintliga DN400 kulan, kula med kapad botten och tärningsform. När massan på de olika alternativen och Gjutgodsets kilopris var känd kunde vi sedan räkna fram prisskillnader i procent mellan de olika alternativen.Vi tittade på olika typer av lagringar och delningar av ventilhusen, både med lösa och fasta spindlar.Tittade på alternativa tillverkningsmetoder och alternativa material för kulan. Priset på de alternativa materialen jämfördes med standard Gjutgods (SS 2343).För att få fram storleken på ett säte till en DN500 kulventil gjordes beräkningar på sätestrycket. Ett diagram skapades i Excel över alla SOMAS kulventiler för att få fram ett erforderligt stängningsmoment för en flytande DN500 kula (flytande innebär att kulan inte har någon lagring i botten, se figur 2 sid.

Kostnadseffektivisering av bärcylinder

Rapporten avser ett examensarbete inom maskiningenjörsprogrammet vid Karlstad universitet, uppdragsgivaren är Metso Paper Karlstad AB.Metso Paper tillverkar tissuemaskiner för pappersindustrin och utför även service samt utveckling av dessa produkter. Tissue är mjukpapper och med detta avses hygienpapper och servetter. Fokus i uppgiften var att kostnadseffektivisera bärcylindern, vilken är en ingående komponent i tissuemaskinen. Bärcylindern är en vals som sitter monterad i slutet på maskinen, i det område där det färdiga papperet rullas upp på spolar. De analyserade objekten har dimensionerna; diameter 900mm med längden 2825mm samt diameter1100mm med längden 5550mm.Inledningsvis analyserades bärcylinderns huvudfunktioner, vilka kan sammanfattas:? Att med vakuum transportera spetsen (smal pappersbana) från spetsblåsningsrännan till anläggningsytan mellan bärcylinder och upprullningsspole.? Att stödja pappersbanan under upprullning på spole.? Att skapa ett anläggningstryck mot upprullningsspolen så att ett drivande moment uppstår.

Kostnadseffektivisering vid tillverkning av ytterhylsa : 40/57mm granat

Denna rapport är resultatet av ett examensarbete som utförts av Fredrik Eriksson och Johan Hultgren, studenter vid fakulteten för teknik- och naturvetenskap på Karlstads universitet. Arbetet omfattar 22,5 högskolepoäng och är den avslutade delen på Maskiningenjörsprogrammet respektive Innovations- och designingenjörsprogrammet.Arbetsgivaren har varit Partnertech Karlskoga AB som fick ett uppdrag från BAE Systems Bofors angående möjligheten att kostnadseffektivisera mellankaliber 40mm och 57mm kulspränggranater genom att titta på alternativa material och tillverkningsmetoder. Produkterna som arbetet behandlar går under benämning ytterhylsa och är en delkomponent av den färdiga kulspränggranaten. Ytterhylsorna tillverkas idag från massiv rundstång av material SS2242 (Orvar Supreme) genom skärande bearbetning i CNC-svarv och anses idag vara för dyr för att uppfylla de krav som ställs på nästa generations ammunition. Det får inte förekomma några dimensionsändringar på ytterhylsorna och den färdiga konstruktionens funktionalitet och säkerhet skall vara oförändrad.En väl genomförd research var ett måste för att kunna gå vidare med problemet.

Hur man kan återvinna befintliga plåtfasader till nya fasader ur ett Cradle to Cradle perspektiv : Från slätplåt till perforerad plåt

Idag, nästan 40 år efter att Miljonprogrammet stod klart, är renovering och ombyggnation av fastigheterna högaktuellt. White Arkitekter har som ett led i detta tilldelats ett renoverings- och ombyggnadsprojekt i Norra Stockholm som innefattar två fastigheter uppförda under Miljonprogrammet.Detta examensarbete behandlar återvinning av de befintliga plåtfasaderna på ovannämnda fastigheter. White Arkitekter vill undersöka möjligheterna att genom återvinning använda ursprungsmassan för tillverkning av nya fasader i perforerad plåt till samma fastigheter. Syftet är att redovisa materialets livscykel med hänsyn till miljön samtidigt som anknytningen till Miljonprogrammet bevaras.För att besvara frågeställning har en bit av fasadplåten undersökts i syfte att identifiera plåtmaterialet. Genom att ta reda på plåtens densitet har aluminium fastställts som material.

Kvalitetssäkring av stordimensionella gjutgods : Produktion och kontroll av formgjutna komponenter

AbstractA continuous improvement of products and production is an important goal for a modern industrial company. A small engineering group located in Sweden came in touch with the authors of this report during the spring semester of 2014. The aim of this report is, as part of the group´s ambition of improvement, to analyse ways in which the quality of component casted parts can be verified. Non-destructive testing (NDT), and methods to use it for quality control, is the main focus of this report. However, fields such as material standards, component casting and quality engineering are analysed as well.

Effektivisering av ett internt materialflöde i en producerande verksamhet : En fallstudie utförd på Växjöfabriken Produktions AB

Syftet med studien är att öka vår förståelse för hur slöserier påverkar ett internt material och produktionsflöde i en producerande verksamhet, för att kunna ge förslag på effektiviseringar av denna process. Studien är utförd på företaget Växjöfabriken Produktions AB som är beläget i Växjö och utför skärande bearbetning på Gjutgods. Efter att ha studerat befintliga teorier skapade vi vår teoretiska utgångspunkt med det urval av teorier som vi ansåg vara viktiga för studien. Från dessa genererade vi en analysmodell som sedan låg till grund för det fortsatta arbetet. Analysmodellen gav ett strukturerat arbetssätt för att samla in empirisk fakta från företaget som vi sedan använde för att göra en analyserande jämförelse med vår teoretiska utgångspunkt.