Sök:

Sökresultat:

187 Uppsatser om Foder - Sida 1 av 13

Broilerkyckling : Fiberrikt foder effektiviserar kycklingproduktionen

Människan har tämjt och fött upp fåglar i 4000 år för att kunna äta deras kött. Idag förtärs broilerkyckling i hela världen och den har blivit ett lättillgängligt livsmedel. Konsumtionen av kyckling ökar och broilerkycklingens kött blir ett allt mer populärare matval. Forskare och producenter försöker upprätthålla den uppåtgående trenden och har därigenom utvecklat fodret, till exempel fiberrikt Foder, för att kunna öka produktionen.Syftet med denna uppsats är att undersöka om fiberrikt Foder för broilerkyckling kan effektivisera dess tillväxt och därmed öka produktionen så att efterfrågan kan tillgodoses.För att undersöka hur fiberrikt Foder påverkar broilerkycklingens tillväxt har en litteraturstudie gjorts. Denna studie visar att det har pågått forskning inom detta ämne sedan 1950-talet.

En vän, fyra ben : konsumenternas syn på kvalitetshundmat

Undersökningar med uppfödare, utställningsintresserade och djuraffärskonsumenter, där det är djuraffärskonsumenter som är mest intressanta har genomförts. En tydlig slutsatts man kan dra är att dessa konsumenter inte tycker att det är någon större skillnad mellan Hills, Royal Canin och Eukanuba. De tycker dock att det de själva använder är bäst, med anledning till att det fungerar bra på hunden. Konsumenter väljer hundmat genom rekommendationer och genom att prova sig fram. En bra strategi för producenterna för dessa Foder är att utbilda djuraffärspersonalen för att få de att rekommendera ett visst Foder samt att tillhandahålla butikerna med gratis provpåsar som bör vara ca 3kg..

Raps som fodermedel till slaktkycklingar

Att tillgodose slaktkycklingens behov av protein och aminosyror är viktigt för att de ska kunna ut-nyttja sin genetiska tillväxtpotential med bibehållen hälsa. Rapsmjöl och rapsfrö har en aminosyra-sammansättning som motsvarar kycklingens behov och det är av intresse att granska om dessa råvaror kan ingå i slaktkycklingens Foder i större utsträckning än vad som görs idag. Syftet med denna studie var därför att utvärdera hur 10 %, 20 % och 30 % inblandning av rapsfrö och rapsmjöl (förhållandet 1:5) påverkar parametrar såsom tillväxt, Foderintag, Foderomvandlingsförmåga, fothälsa, lever- och sköldkörtelvikt samt träckens och ströbäddens TS-innehåll. Totalt ingick 140 kycklingar i försöket jämnt fördelade i 20 burar med 7 djur i varje. Försöket innefattade fyra Foderbehandlingar innehål-lande 0-30 % raps.

Fuktig spannmål inokulerad med jäst och mjölksyrabakterier till växande grisar

En stor del av energikostnaderna inom lantbruket går åt till att torka spannmål. Ett alternativ till torkning och ett sätt att minska kostnaderna är att lagra in och använda fuktig spannmål. Problemet med det kan vara att fuktig spannmål är en gynnsam miljö för skadliga mikroorganismer och kan ge stora problem om något går fel under fermenteringssprocessen och om lagringen inte blir stabil. Tidigare forskning med jästen Wickerhamomyces. Anomalus har visat på positiva egenskaper som bland annat hämmande av skadliga mikroorganismer och ökad tillgänglighet av fosfor.

Foder som källa till infektion med salmonella hos djur och människor

Salmonella är en av de vanligaste orsakerna till livsmedelsburna infektioner hos människor. Infektionen sker via en fekal-oral smittväg, i första hand via kontaminerade livsmedel men även via kontakt med smittade djur och människor. Utbrott av Salmonella hos människa orsakas ofta av livsmedel från djur infekterade med Salmonella och i flera fall kan den primära smittkällan spåras tillbaka till kontaminerat djurFoder. Foder utgör det första ledet i animala livsmedelskedjan och är därmed en viktig utgångspunkt för kontroll av Salmonella för att reducera smitta senare i denna kedja. Kontamination av Foder kan potentiellt ske vid skörd, under processning särskilt i Foderfabriken eller under lagring och transport.

Fodertillgångens och ättidens effekt på hästars välbefinnande

Ättiden kan påverka hästars välmående. Syftet med litteraturarbetet var att studera hur man kan tillgodose hästens behov av att äta en stor del av dygnet, samt anpassa utfodringen inte bara till näringsbehovet utan även behovet av att utföra ätbeteende. Hästar i det vilda ägnar större delen av sin tid åt att äta och samma beteende ses hos tamhästar om de ges möjligheten. I det vilda äter hästar i perioder om 2-4 timmar åt gången, och uppehållen varar inte längre än 3-5 timmar. Begränsad utfodring kan innebära en stress för hästen om den inte kan tillfredsställa sitt beteendebehov av att äta. Det finns ett samband mellan begränsad Fodertillgång och onormala beteenden.

Åkerböna till slaktkyckling - effekt av enzymtillsats

I Sverige är soja det vanligaste proteinFodermedlet inom fjäderfäproduktionen. Att utfodra med inhemska proteinFodermedel istället för soja kan göra slaktkycklingsproduktionen mer hållbar. I Sverige är åkerbönan ett alternativ att ersätta sojan med då den är rik på råprotein och skördarna i landet har ökat de senaste åren. Åkerbönan innehåller dock antinutritionella substanser (ANS) så som tanniner, trypsininhibitorer och lektiner, som försämrar näringsupptaget hos kycklingen. Vitblommig åkerböna innehåller låg mängd av tanniner, men innehåller däremot trypsininhibitorer och lektiner, vilket kan medföra att det blir svårare för kycklingen att tillgodogöra sig protein, vilket kan leda till försämrade produktionsegenskaper.

Avel för minskad klimatförändring

Denna litteraturstudie har utförts med syftet att redogöra för hur husdjursavel kan användas för att minska den negativa miljöpåverkan från animalieproduktion. Animalieproduktion påverkar miljön negativt genom husdjurens utsläpp av växthusgaser, främst metangas. Litteraturstudien behandlar huvudsakligen idisslare eftersom den största delen av de totala metanutsläppen, från husdjur, härstammar från dem. Metangas bildas under den mikrobiella fermenteringen som sker i våmmen hos idisslare. Fermentering av Foder med hög smältbarhet resulterar i mindre metanbildning jämfört med Foder med låg smältbarhet.

Närproducerade fodermedel till mjölkkor : positiva och negativa aspekter på proteinrik fodergröda

Närproducerat Foder har varit en viktig fråga den senaste tiden, då alternativet är sojabönor som odlas i Amazonas området och exporteras över hela världen. Sojabönan är en viktig proteinkälla för Sveriges mjölkkor, dock bidrar den till en negativ klimatpåverkan. I Sverige har vi tillgång till några inhemska proteinFodermedel, till exempel åkerböna, ärter, lupin, lusern, raps/rybs samt biprodukterna agrodrank och rapsmjöl/kaka. Dessa grödor och biprodukter kan inte ersätta sojabönan helt idag, då de inte har lika högt proteininnehåll som sojan, samt att de inte kan odlas över hela landet då grödorna behöver olika förutsättningar. Mjölkavkastningen, djurvälfärden, miljö och ekonomin är viktiga faktorer som kommer påverka lantbrukarens Foderval och Foderkvalité.

Foderstatens fiber- och stärkelsehalt i svensk mjölkproduktion : en fältstudie

Det finns en önskan om att finna bättre parametrar för att kunna förutse hur fodret fungerar i kon. Svenska Foder AB redovisar därför måtten smältbar fiber, ((NDF* EFD)+pektin) och fiberkvot, ((NDF* EFD)+pektin)/ stärkelse, i sina kraftFoder. Genom att välja olika sorters kolhydrater kommer Foderstaten och därmed djuren att påverkas på olika sätt. En stor del av kornas Foderstater består av kolhydrater. Arbetet har försökt att belysa om det finns en skill-nad i produktion och hälsa på gårdar där man har en hög andel smältbar fiber i Foderstaten jämfört med gårdar som har en hög andel stärkelse i Foderstaten.

Injuries to the suspensory ligament : etiology, prevalence and prevention

Denna litteraturstudie har utförts med syftet att redogöra för hur husdjursavel kan användas för att minska den negativa miljöpåverkan från animalieproduktion. Animalieproduktion påverkar miljön negativt genom husdjurens utsläpp av växthusgaser, främst metangas. Litteraturstudien behandlar huvudsakligen idisslare eftersom den största delen av de totala metanutsläppen, från husdjur, härstammar från dem. Metangas bildas under den mikrobiella fermenteringen som sker i våmmen hos idisslare. Fermentering av Foder med hög smältbarhet resulterar i mindre metanbildning jämfört med Foder med låg smältbarhet.

Orsaker till magsår hos häst

Denna litteraturstudie undersöker möjliga orsaker till att hästar drabbas av magsår. Magsår är ett vanligt förekommande problem hos hästar, med hög prevalens i många studier, framför allt är varmblodstravare och fullblodsgaloppörer drabbade. Ulcerationer bildas främst i den kutana slemhinnan i magsäcken. Magsår uppstår på grund av höga syranivåer och nedsatt skyddsförmåga i mucosa vilket skapar en obalans med sänkt pH och vävnadsskada som följd. Ofta är tillståndet subkliniskt, men kliniska symptom som till exempel kolik, viktnedgång, dålig aptit och diarré kan förekomma.

Det hållbara vattenbrukslandet

Odling av fisk sägs ha en potential att bidra till framtida livsmedelsförsörjning när fiske inte längre täcker behov och efterfrågan. En önskan från svensk sida att vara med i utvecklingen är tydlig i SOU 2009:26 Det växande vattenbrukslandet. Utredningen presenterar strategier för hur en utbyggnad av vattenbruket kan underlättas och påskyndas. Jag saknade en strategi för hur det växande vattenbrukslandet ska styras mot att också bli ett hållbart vattenbruksland. Denna uppsats handlar om hur miljörättsliga regler ska konstrueras för att en växande vattenbruksnäring inte ska medföra en negativ påverkan på naturen.

Kvalitet och kvantitet av älgfoder : en utvärdering av Skogsstyrelsens inventeringsmetod Fodpro i Hallands län

Skogsstyrelsen har tagit fram underlag där de visar hur mycket ungskog det finns i alla älgförvaltningsområden i Sverige. Detta gör de genom analys av satellitbilder. Skogsstyrelsen använder mängden ungskog som ett mått på hur mycket Foder det finns för älgarna. De påpekar att man bör komplettera med fältinventeringar för att få en mer rättvis bild av Fodertillgången, men i 2012- och 2013 års Foderprognoser ingår inte fältinventeringar i underlaget. Problemen med metoden är att utan fältinventeringar får man inte en rättvis bild av Fodertillgången i ungskogen. Det är inte alla ungskogar som erbjuder bra föda för älgen, t.ex.

Påverkas smaken på höns av foder, genmaterial och tillagningsmetoder?

Få produkter i Sverige innehåller idag höns däremot ökar konsumtionen av ägg. Den ojämna balansen mellan ökad äggproduktion och minskad konsumtion av höna tycks vara en uppåtgående trend. Höns som livsmedel har utgått i det ordinarie sortimentet hos de stora livsmedelskedjorna. Livsmedelsproducenter har slutat använda höns på grund av ?kvalitetsbrister? som att de har fått skört skelett.

1 Nästa sida ->