Sök:

Sökresultat:

16 Uppsatser om Djurskyddslagstiftning - Sida 1 av 2

Förslag på föreskrifter för domesticerade lamadjur (Lama glama och Vicugna pacos)

Djurskyddslagstiftning syftar till att säkerställa en god djurvälfärd, förebygga lidande hos djur samt vara ett verktyg för den myndighet som är utsedd att se till att bestämmelserna följs. Alla djur i fångenskap omfattas av djurskyddslagen (1988:534) och djurskyddsförordningen (1988:539) som övergripande reglerar kraven på minimistandarden för djurhållning. Därutöver finns ett antal mer detaljerade föreskrifter anpassade för olika djurslag. De domesticerade lamadjuren lama (Lama glama) och alpacka (Vicugna pacos) har under de senaste åren ökat i antal i Sverige men för dessa arter saknas ännu djurslagsspecifika föreskrifter för de djur som hålls och föds upp för hobby och ullproduktion. Därför har det i det här arbetet presenterats ett förslag på sådana föreskrifter. Den svenska djurskyddslagen är gammal och anses i vissa delar vara omodern.

Transport av hästar i Sverige - en enkätstudie

Under de senaste tio åren har antalet hästsportsevenemang ökat drastiskt, både internationellt och i Sverige. Det ökade antalet hästsportsevenemang visar på ett ökat intresse för hästsport och hästar vilket i sin tur föranlett en ökning i transport av häst. Vetenskaplig litteratur inom ämnet är knapp och det som finns berör vanligen fysiologiska mätningar för att uppmäta stress under transport. För att få en uppfattning om hur marktransporter av häst går till i Sverige och skapa en kunskapsbas för framtida studier utfördes en webbaserad enkätstudie. Enkäten låg ute i 6 dagar och 1013 personer svarade varav 906 stycken kunde analyseras.

Djurskydd: En rättslig jämförelse mellan två nordiska grannar

Utgångspunkten för denna rättskomparativa uppsats grundar sig i det Svenska och Finska djurskyddet. Arbetet bygger på en traditionell juridisk metod, med vilande tyngdpunkt på lagstiftningen och dess motiv. Sverige har sedan 1988 besuttit ett av världens starkaste djurskydd och har även varit en influens i skapandet av Europeiska Unionens och andra länders Djurskyddslagstiftning. Oaktat att Finland är ett av Sveriges grannländer, har de en helt annan syn på djurskydd och framförallt hållandet av djur. Detta visar sig i de två olika lagstiftningarna, även om de influeras av EU-lagstiftning.

Nötköttsproduktion : -En jämförelse av djurskyddslagstiftning, är svensklagstiftning mer  optimal för  djurvälfärden?

Sweden?s animal legislation was adopted in 1988 and is one of the most rigorous legislations in the world. Despite this, Sweden import beef from countries where animal legislation is not in accordance to the Swedish legislation. The meat consumption in Sweden has, just like the importation of beef, increased while Sweden?s own beef production has decreased.

Ekologiska livsmedel med fokus på märkning

Sveriges Djurskyddslagstiftning är en av världens hårdaste, men för att kunna upprätthållaen lagstiftning behöver man också veta var problemen finns och det är vi inte alltid lika brapå. Ett område där man vet att det föreligger djurskyddsproblem är hos övergivna katter,utöver det vet man väldigt lite om svenska katters levnadsvillkor. Ett område som man vetsärskilt lite om är ladugårdskatter dvs. katter som lever i och omkring ladugårdar, som intehar tillgång till att gå in i ett bostadshus och i de flesta fall har till främsta uppgift att fångaråttor. Enligt tidigare utlänska studier förekommer flera hälsoproblem hos ladugårdskatter,såsom virus, endoparasiter, ektoparasiter och trauma.

Inventering av ladugårdskatter och deras levnadsförhållanden i Östergötland

Sveriges Djurskyddslagstiftning är en av världens hårdaste, men för att kunna upprätthållaen lagstiftning behöver man också veta var problemen finns och det är vi inte alltid lika brapå. Ett område där man vet att det föreligger djurskyddsproblem är hos övergivna katter,utöver det vet man väldigt lite om svenska katters levnadsvillkor. Ett område som man vetsärskilt lite om är ladugårdskatter dvs. katter som lever i och omkring ladugårdar, som intehar tillgång till att gå in i ett bostadshus och i de flesta fall har till främsta uppgift att fångaråttor. Enligt tidigare utlänska studier förekommer flera hälsoproblem hos ladugårdskatter,såsom virus, endoparasiter, ektoparasiter och trauma.

Blivande hundägare - vad bör man tänka på?

Syftet med examensarbetet är att genom en litteraturstudie sammanfatta vad som är viktigt att tänka igenom innan hundköpet och vad den blivande hundägaren ska tänka på vid val av hund. Idag används hunden främst till sällskap och ses oftast som en familjemedlem eller som ett barn. Sällskapshundar inkluderar idag de flesta raser vilket kan ställa till med problem i många hem. Detta på grund av att många raser inte lämpar sig för det stillsamma liv som många sällskapshundar tvingas leva. Det finns mer än 300 rasvarianter samt olika blandraser att välja mellan när man ska köpa hund.

Vad behöver vi kunna? : en enkätstudie om sambandet mellan kunskap om djurskydd samt hästens biologi och djurskyddsrelaterade förseelser inom svensk travsport

Hästens och människans historia har varit sammanvävd under tusentals år. Användningsområdena har fluktuerat med människans behov och intressen, men under lång tid har vi använt hästar som sport- och tävlingsdjur. Inom travsporten, liksom i galopp- och ridsport, används hästen som ett medel att nå framgång samt fungerar som nöje och underhållning för människan. Travsport är en typ av hästsport där hästens spänns framför en sulky och tävlar i en specifik gångart ? trav.

Krubbitning hos häst : implikationer på djurvälfärd och argument för en nollvision om förekomst av beteendet

Most descriptions of stereotypic behaviours have in common that these repetitive behaviours only has been observed in captive animals and therefore it has been proposed that stereotypies exist because we house animals in environments that are sub-optimal to them. Some scientists claim that performance of stereotypies in itself decreases the animal's welfare due to costs in time, energy and health and a poorer quality of life. Other scientists assert that individuals performing stereotypies may have a better welfare compared to the rest of the animals in the same environment, since these individuals have developed strategies to cope with stress. Studies have estimated the prevalence of abnormal behaviours in horses to 18-30 % of the population. Several studies on cribbing have revealed a prevalence of 4-5 %, although some results indicate that more than 10 % of the horse population performs this stereotypy.

Utvärdering av miljöberikning avsedd för järv Gulo gulo på Nordens ark :

Under de senaste åren har uppmärksamheten kring djurens psykiska samt fysiska välmående ökat i de verksamheter som hyser djur. Ett vanligt sätt att försöka möta de behov som djuren som lever i våra djurparker har är genom att förse dem med olika typer av miljöberikning. Miljöberikning definieras av Shepherdson (1998) som ?en djurhållnings rutin som syftar till att öka kvaliteten på djurhållningen kring djur i fångenskap, genom att förse djuren med miljöstimuli som optimerar deras fysiska och psykiska välmående?. Enligt vår svenska Djurskyddslagstiftning och andra regler måste djurparker idag förse djuren med berikning som är anpassade efter varje art.

Välfärdsproblem och etik inom hundavel

Hunden (Canis lupus familiaris) har använts av människan för att utföra arbeten i närmare 15000 år och upptar en nisch som i evolutionära termer är ojämförbar. Människan har historiskt levt i en mutualistisk symbios med hunden då vi dragit nytta av djurens funktionalitet och de av vår omvårdnad. Under de senaste två seklen har vi dock genom artificiell selektion och strikta avelsmetoder skapat raser utifrån estetiska aspekter utan respekt för hälsa, välfärd och beteende. Flaskhalsar, inavel och överdriven användning av ett fåtal populära hanar har drastiskt reducerat genpoolerna hos många raser. Dagens principer och normer inom hundavel, som inte förändrats på mycket länge, medför fysiologiska och beteendemässiga defekter för renrasiga hundar. Vetenskaplig litteratur redogör bevis för åtskilliga sjukdomar vilka uppkommer som oönskade effekter av avel.

Djurförbud : en granskning av beslut enligt 29 § djurskyddslagen under 2006-2008

The purpose of this candidate thesis is to obtain an overall picture of how many prohibitions against owning or taking care of animals that were announced in Sweden in the years 2006-2008 and on what basis these judicial decisions were taken. What is the situation for the person behind the judicial decisions? Is there a so-called risk category where preventive actions to solve the problem can be taken at an earlier stage?The first Swedish animal welfare legislation came into force in 1944. Previously there was a law of 1857 that only prohibited the maltreatment of farm animals. In 1988 the existing animal welfare law was revised into an in principle new law (1988:534).As early as in the Royal Majesty?s government bill (1944:43) to the 1944 animal welfare legislation, there was a proposal that issued prohibition for those having been convicted of aggravated cruelty to animals.

Tvångsparning och valpens tidiga utveckling - ett djurskyddsproblem? :

Detta examensarbete är en litteraturstudie, som är baserad på både äldre och nyare vetenskaplig litteratur, samt populär facklitteratur. Syftet med detta examensarbete är att åskådliggöra två problemområden inom den svenska kennelverksamheten/hundaveln. Tvångsparningar av tikar är ett stort djurskyddsproblem som strider mot svensk Djurskyddslagstiftning. Trots att denna metod medför lidande hos tiken används den flitigt hos verksamma kennelägare, samt hos avelsdjursägare. I facklitteratur, som privatpersoner kan komma i kontakt med, illustreras detta övergrepp i detalj, fast då under namnet parningshjälp. Denna s.k.

Kartläggning av naturbruksgymnasiers hållning av & undervisning om katt

Antalet herrelösa och/eller förvildade katter i Sverige är ungefär 100 000 och många olika åtgärder har gjorts för att försöka få bukt med problemet. Hur ska man få kattägare att bli ansvarsfulla, att ta hand om sina katter och inte bidra till en ökad population av herrelösa katter? Studier har visat att utbildning och kunskap är mycket viktigt för människors attityd och syn på katter. Utbildning och kunskap bidrar även till en positiv inställning till kastration. Kastration som ses som en viktig åtgärd för att inte bidra till fler herrelösa katter.Syftet med denna studie var att få en övergripande bild av naturbruksgymnasiernas hållning av och undervisning om katt, vilket genomfördes som en enkätundersökning till samtliga naturbruksgymnasier i Sverige.

Biokol som jordförbättring i en mineraljord

Antalet herrelösa och/eller förvildade katter i Sverige är ungefär 100 000 och många olika åtgärder har gjorts för att försöka få bukt med problemet. Hur ska man få kattägare att bli ansvarsfulla, att ta hand om sina katter och inte bidra till en ökad population av herrelösa katter? Studier har visat att utbildning och kunskap är mycket viktigt för människors attityd och syn på katter. Utbildning och kunskap bidrar även till en positiv inställning till kastration. Kastration som ses som en viktig åtgärd för att inte bidra till fler herrelösa katter.Syftet med denna studie var att få en övergripande bild av naturbruksgymnasiernas hållning av och undervisning om katt, vilket genomfördes som en enkätundersökning till samtliga naturbruksgymnasier i Sverige.

1 Nästa sida ->