Sök:

Sökresultat:

86 Uppsatser om Diffusör - Sida 1 av 6

Vad heter destinationen egentligen? : -att förstÄ sin egen identitet i ett gemensamt varumÀrke

Studien handlar om en destination i den svenska fjÀllvÀrlden som bestÄr av tvÄ nÀrbelÀgna orter. Aktörerna Àr flera och av olika storlekar, destinationsmarknads-föringen har dÀrigenom flera utmaningar att hantera och beakta dÄ vÀrderingar och intressen Àr Ätskilda. De tvÄ orterna Àr olika till karaktÀren och medan den ena orten utvecklas gör den andra orten inte det lika starkt. Orterna tillsammans sÀnder ut en rad olika budskap genom olika marknadsföringsinsatser som sammantaget inger en diffus bild av destinationen och de olika avsÀndarna.En destination som inte gemensamt samarbetar och koordinerar sina marknadsföringsinsatser sÀnder ut en diffus bild till bÄde besökare och investerare. En destination som bestÄr av flera aktörer Àr i stort behov av sÄvÀl samarbete som konkurrens ? pÄ ett positivt och inte destruktivt sÀtt.

Specialistsjuksköterskor i kirurgisk vÄrd beskriver sin yrkesroll - En studie med SAUK-modellens perspektiv.

SammanfattningSpecialistsjuksköterskans kompetens behövs för att kunna tillmötesgÄ de ökade kraven i mer och mer avancerad och specialiserad vÄrd. Specialistsjuksköterska i kirurgisk vÄrd Àr en ung specialitet som saknar konkreta arbetsbeskrivningar och dÀrmed kan uppfattas som diffus och oklar. Kompetens och förmÄga hos specialistsjuksköterskan har beskrivits i tidigare forskning. Dock saknas kunskap om hur specialistsjuksköterskan i kirurgisk vÄrd beskriver sin egen yrkesroll. Syftet med denna pilotstudie var att utifrÄn den professionsriktade SAUK-­?modellens perspektiv undersöka hur specialistsjuksköterskor i kirurgisk vÄrd beskriver sin yrkesroll.

NÀr bedömning görs för elevens lÀrande och inte för lÀraren : Bedömning för lÀrande inom matematik

Syftet med studien Àr att undersöka hur lÀrare uppfattar bedömning i matematik och hur de tolkar begreppet bedömning för lÀrande. Vidare undersöks huruvida bedömning för lÀrande kan anvÀndas inom Àmnet matematik pÄ gymnasiet och hur detta pÄverkar elevers lÀrprocess. Resultatet grundar sig pÄ intervjuer med matematiklÀrare pÄ gymnasiet, och pekar pÄ att lÀrare har en diffus uppfattning kring begreppet bedömning för lÀrande. Vidare visar resultatet att bedömning för lÀrande anvÀnds, bÄde medvetet och omedvetet, i olika former inom matematikundervisningen. Framförallt Àr det feedback och konkretisering av mÄl som Àr Äterkommande och framstÄende komponenter i förhÄllande till bedömning för lÀrande.

Ondskan och verkligheten : NÀr grÀnsen mellan fakta och fiktion upplöses

Syftet med denna uppsats Àr att reda ut varför elever mÄnga gÄnger lÀser Jan Guillous Ondskan som en sjÀlvbiografi. Det problematiska med att grÀnsen mellan fakta och fiktion upplöses lyfts fram och möjliga tillvÀgagÄngssÀtt att ta sig an detta i klassrummet presenteras. Med begreppet faktion som bakgrund analyseras textens berÀttarteknik och paratext och förhandlingen dem emellan. Analysen visar att förhandlingen mellan berÀttartekniken och paratexten leder lÀsaren till att se texten som bÄde fakta och fiktion. Denna upplösning av grÀnsen mellan fakta och fiktion, som ofta Àr medvetet diffus, kan bli problematisk om den inte diskuteras ingÄende i klassrummet dÄ det krÀvs mycket för den otrÀnade lÀsaren att ensam granska texten kritiskt..

Target Costing - kan det tillÀmpas i smÄ tjÀnsteföretag?: en fallstudie av Reguljair AB

Kostnaderna i ett företag har blivit allt viktigare pÄ grund av att marknaden stÀndigt förÀndras. Target Costing Àr en av de kostnadsreduceringstekniker som dÀrför tillkomit. Den hjÀlper företag att sÀnka sina kostnader i utvecklandet av nya och Àven befintliga produkter. Fokuseringen ligger frÀmst pÄ produktens idé-, planerings- och designfas. Target Costing anvÀnds idag frÀmst av tillverkande företag medan tjÀnsteföretag inte uppmÀrksammat denna teknik pÄ samma sÀtt.

Torsten Brodén och kontinuumhypotesen med en introduktion till naiv mÀngdlÀra

I Sverige har barn och ungdomar i sÄvÀl grundskolan som gymnasiet sÀmre matematikkunskaper idag jÀmfört mot tidigare Är (Pettersson m.fl. 2010 s.71). Kan orsaken till försÀmrad matematikkunskap stÄ att finna i utformningen av styrdokumenten?Sverige och Spanien har nÄtt liknande resultat i internationella kunskapsutvÀrderingar. Det hÀr examensarbetet jÀmför dessa tvÄ lÀnders kursplaner för matematik i syfte att bidra med kunskap om relationen mellan tvÄ stora kunskapsutvÀrderingar och kunskapskraven i de tvÄ lÀnderna för att om möjligt erbjuda förklaringsgrunder till lÀndernas resultat i dessa tvÄ kunskapsutvÀrderingar.Syftet uppnÄs med hjÀlp av en kvalitativ innehÄllsanalys av de tvÄ lÀndernas kursplaner för matematik.

Matematikkunskaper i Sverige och Spanien : En komparativ studie av kunskapsutvÀrderingar och styrdokument

I Sverige har barn och ungdomar i sÄvÀl grundskolan som gymnasiet sÀmre matematikkunskaper idag jÀmfört mot tidigare Är (Pettersson m.fl. 2010 s.71). Kan orsaken till försÀmrad matematikkunskap stÄ att finna i utformningen av styrdokumenten?Sverige och Spanien har nÄtt liknande resultat i internationella kunskapsutvÀrderingar. Det hÀr examensarbetet jÀmför dessa tvÄ lÀnders kursplaner för matematik i syfte att bidra med kunskap om relationen mellan tvÄ stora kunskapsutvÀrderingar och kunskapskraven i de tvÄ lÀnderna för att om möjligt erbjuda förklaringsgrunder till lÀndernas resultat i dessa tvÄ kunskapsutvÀrderingar.Syftet uppnÄs med hjÀlp av en kvalitativ innehÄllsanalys av de tvÄ lÀndernas kursplaner för matematik.

Bryr sig nÄgon om kursplanen i idrott och hÀlsa? : En studie om hur idrottslÀrare anvÀnder sig av den nationella kursplanen

Syfte och frÄgestÀllningarSyftet med denna uppsats var att undersöka vilken betydelse den nationella kursplanen i Àmnet idrott och hÀlsa har för lÀrarna. För att uppnÄ vÄrt syfte valde vi att utgÄ frÄn följande frÄgestÀllningar: PÄ vilket sÀtt följer lÀrarna i idrott och hÀlsa kursplanen i undervisningen? PÄ vilket sÀtt anvÀnder sig lÀrarna av kursplanen i sin planering? Vilka Àr för- och nackdelarna med kursplanen enligt lÀrarna?MetodVi valde att arbeta med en kvalitativ metod och vi genomförde fyra stycken fenomenologiska intervjuer med grundskolelÀrare i idrott och hÀlsa. Skolorna valdes utifrÄn ett specifikt omrÄde i nÀrheten av Stockholm. Urvalet av lÀrare, tvÄ kvinnliga och tvÄ manliga, skedde slumpvis och vi bokade intervjuer med de fyra först tillgÀngliga.

Mitt arbete som studie- och yrkesvÀgledare : Studie- och yrkesvÀgledarens olika arbetsroller inom skolvÀsendet

Syftet med denna studie Àr att nÄ ökad kunskap om hur arbetsuppgifter kan se ut för en ny examinerad vÀgledare pÄ olika arbetsplatser. I undersökningen ges ocksÄ en blick över vÀgledarnas upplevelser nÀr det gÀller relationen mellan deras kompetens och arbetsuppgifter. Genom kvalitativ metod dÀr fem intervjuer med studie- och yrkesvÀgledare i Stockholms lÀn har analyserats. Vi har kommit fram till att dessa studie- och yrkesvÀgledare har haft ett arbete efter avslutad examen inom skolvÀsendet. Alla vÀgledarna ser ett samband mellan den kompetens de har fÄtt frÄn utbildningen och deras arbetsuppgifter och yrkesroller.

Tolkning av rekvisitet ?Annat socialt nedbrytande beteende? i § 3 LVU

Syfte med uppsatsen Àr att ge en bÀttre förstÄelse av vad som menas med begreppet ?annat socialt nedbrytande beteende? i § 3 LVU och visa eventuella skillnader i hur lagstiftningen, domstolar och socialtjÀnsten anvÀnder detta begrepp. Vi har undersökt hur begreppsdefinitionen har utvecklats genom lagstiftningsprocessen och hur den Äterspeglas i förarbeten, juridisk litteratur, prejudikat och praxis. Uppsatsen Àr skriven utifrÄn en juridisk metod. Vi genomförde Ätta semistrukturerade intervjuer med socialsekreterare i HÀlsingland och en lÀnsrÀttsdomare för att ta reda pÄ hur dessa anvÀnder begreppet.

HÄllbar utveckling : Uppfattningar om hÄllbar utveckling och Äsikter om undervisning för hÄllbar utveckling i gymnasieskolan

HÄllbar utveckling Àr ett omtvistat och komplext begrepp med mÄnga tolkningsgrunder och en diffus definition. Trots detta stÄr det tydligt framskrivet i bÄde styrdokument och skollag att det skall undervisas om hÄllbar utveckling i skolan. Syftet med denna uppsats Àr dÀrför att undersöka hur tvÄ gymnasielÀrare och tio elever uppfattar begreppet hÄllbar utveckling, samt vad de anser om undervisning för hÄllbar utveckling. Studien har genomförts med hjÀlp av semistrukturerade intervjuer. Analysen av intervjumaterialet gjordes med en fenomenografisk ansats.

AktivitetsbegrÀnsningar i vardagen hos kvinnor med fibromyalgi

Fibromyalgi karaktÀriseras av utbredd, diffus vÀrk i musklerna och ömhet vid beröring och tryck. Sjukdomen kan ha ett negativt inflytande pÄ dagliga livets aktiviteter vilket kan leda till aktivitetsbegrÀnsningar. Syftet med studien var att undersöka om kvinnor med diagnosen fibromyalgi upplever aktivitetsbegrÀnsningar i vardagen. Syftet var ocksÄ att beskriva vilka aktiviteter som begrÀnsas, pÄ vilket sÀtt de begrÀnsas och vilka copingstrategier och praktiska lösningar som anvÀnds. Metoden som anvÀndes var halvstrukturerade intervjuer som utfördes pÄ fem kvinnor med fibromyalgi.

Arbetsminne och arbetsminnestrÀning- ur ett klasslÀrarperspektiv

Studiens syfte var att fÄ en bild av vad klasslÀraren kÀnner till och deras instÀllning till begreppet arbetsminne och arbetsminnestrÀning. Undersökningen avsÄg ocksÄ att undersöka om arbetsminnestrÀning bidragit till ökad kunskap och om det pÄverkat klasslÀrarens förhÄllningssÀtt och arbetsformer i klassrummet. Vidare var syftet att undersöka om och i sÄ fall hur de arbetar med arbetsminne. Undersökningen har gjorts genom kvalitativ forskningsintervju med delvis strukturerade frÄgestÀllningar. Eftersom ett antal frÄgestÀllningar var likalydande har intervjun i viss grad varit standardiserad. Resultatet av vÄr studie visar att klasslÀrarens kunskap om begreppen arbetsminne och arbetsminnestrÀning Àr diffus. Resultatet visar ocksÄ att klasslÀrarna tillmÀter arbetsminnet en stor betydelse för skolarbetet eftersom de anser att tiden som gÄtt Ät till trÀningen varit vÀl anvÀnd.

Det osynliga syndromet - att leva med fibromyalgi

Patofysiologin bakom fibromyalgi Àr diffus och det finns mÄnga hypoteser kring uppkomsten, detta medför en stor brist pÄ kunskap i bÄde hÀlso- och sjukvÄrden och i samhÀllet. Syftet med litteraturstudien var att belysa hur patienter med fibromyalgi pÄverkas av sin sjukdom. Studien genomfördes som en litteraturstudie med en teoretisk referensram. Resultatet redovisas utifrÄn smÀrtans sex dimensioner vilket gav en överblick om hur det Àr att leva med syndromet. Resultatet visade att fibromyalgi pÄverkade individers psykiska och fysiska vÀlbefinnande genom att det sociala livet inskrÀnkts, arbetsförmÄga reduceras och isolering.

Att leva med fibromyalgi : -en litteraturstudie

Fibromyalgi Àr ett kroniskt tillstÄnd av diffus smÀrta och trötthet. Syftet var att undersöka hur individer upplever att leva med fibromyalgi. Den forskningsmetod som anvÀndes var en litteraturstudie och Polit och Beck nio-stegsmodell anvÀndes. De sökord som anvÀndes var fibromyalgia, life experience och patient experience. Databaserna som tillÀmpades var CINAHL och PubMed samt manuella sökningar.

1 NĂ€sta sida ->