Sök:

Sökresultat:

40 Uppsatser om Aggregatör - Sida 1 av 3

Effekten av aggregattyp och skördad medelstamvolym på skördarens produktivitet och ekonomi i slutavverkning

Produktiviteten i slutavverkning har sedan 1960-talet fram till 2009 ökat konstant. Denna trend har dock avstannat på en produktivitetsnivå på 25 m3sk/timme. Det finns aggregat som är framtagna för skörd i antingen klen eller grov gallring eller för slutavverkning, det vill säga för olika stor medelstamsvolym. Att tillverka ett aggregat som uppnår högsta möjliga effektivitet i alla beståndsförhållanden vore önskvärt, men är inte realistiskt. Huvudsyftet med studien var att mäta effekten av att använda två olika skördaraggregat, ett litet respektive ett större aggregat, och skördad medelstamsvolym på skördarens produktivitet i slutavverkning. Produktiviteten har sedan använts för att beräkna det ekonomiska resultatet på årsbasis för en entreprenör som investerar i två aggregat och jämföra detta med en entreprenör som använder ett aggregat vid olika sammansättning av avverkningstyper (slutavverkning och gallring) över året. Skördaren som användes i studien var en Komatsu 911.5, årsmodell 2013.

Värmeåtervinning ur ventilationsluft i äldre flerbostadshus : En jämförande studie av centralt FTX- och FX system

En jämförelsestudie har genomförts mellan två värmesystem. Analysen har genomförts med ett flerbostadshus som referensfasighet. Fastigheten är lokaliserad i Södertälje kommun. Analysen går ut på att bestämma vilket värmesystem som är fördelaktigt vid renovering av äldre flerbostadshus med avseende på energi och kostnad. De systemen som har behandlats är ett centralt värmesystem med motströmsvärmeväxlare och ett centralt värmesystem med frånluftsvärmepump.Det centrala värmesystemet (Eq aggregat) är ett centralt från- och tilluftssystem med återvinning (FTX system).

Fabrikslayout för kort genomloppstid vid montering av ventilationsaggregat hos VoltAir System

SammanfattningDenna rapport innefattar ett examensarbete individuellt utfört av Erik Lindh, studerande på Karlstads universitet. Projektet är ett obligatoriskt moment i högskoleingenjörsprogrammet med inriktning maskinteknik.Examensarbetet har utförts under våren 2014. Projektet har utförts på företaget VoltAir System i Torsby, där Johan Brekke varit handledare. Företaget producerar, levererar samt monterar luftbehandlingssystem som är marknadens energieffektivaste. Företaget har under slutet av 2013 börjat tillverka en ny produkt.

VTA-aggregatet : En undersökning av driftegenskaper och funktion vid slowsteaming.

Turboaggregat med variabel geometri har länge funnit hos automobiler, men det dröjde ända tills 2008 innan det första dök upp på ett fartyg. Syftet med denna undersökning har varit att kontrollera om de fördelar som Man B&W hävdar att VTA-aggregatet skall ha stämmer, samt att undersöka om VTA-aggregatet kan lösa de problem som uppkommer i och med att man kör med reducerad fart, s.k. slowsteaming. För att undersöka detta har jag bedrivit litteraturstudie, med insamling av data mestadels från Internet.Resultatet av undersökningen visar på att ett VTA-aggregat kan minska bränsleförbrukningen och vissa emissioner vid reducerad fart jämfört med en konventionell turbo av samma storlek. Den minskade bränsleförbrukningen leder i sin tur till ekonomiska vinster.

Energikartläggning Lagret 8 Skellefteå : Energikartläggning och åtgärdsplan på uppdrag av Fastighets AB Polaris i Skellefteå

En energikartläggning är en rapport som sammanställer energianvändning i en fastighet eller del av en byggnad. Med hjälp av olika mätningar och beräkningar kan man visa vilka delar i byggnaden som kräver mycket energi, både värme och el. I denna kartläggning ingår utredning av energi till ventilation, radiatorer och värme, vatten, kyla, belysning samt elförbrukning och analys av klimatskalet. Utifrån denna kartläggning kan man sedan utarbeta en åtgärdsplan som kan leda till förändringar och ombyggnationer och omprogrammeringar som sparar in på energianvändningen. Denna rapport innehåller en energikartläggning av Lagret 8 i Skellefteå.

Teknikutveckling av aggregat för kontinuerligt ackumulerande skörd i unga skogar

Examensarbetet är en kollaboration mellan Luleå tekniska universitet, Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå och Sveaskog AB. Det övergripande målet var att utveckla och verifiera en mekanisk lösning för kontinuerlig skörd i klena bestånd. Skogsvård och skogsbränsleuttag som en kombinerad lösning pekar på en minskad röjningskostnad för eftersatta bestånd. År 2009 fanns det cirka en miljon hektar eftersatta bestånd i Sverige, och med det potential att hämta stora mängder skogsbränsle. Ett första uttag på 64 TWh för att senare kunna ge ett årligt uttag på 5-10 TWh.

Optimering av hydraulsystem på pappershanteringstruck

Det här examensarbetet inom Maskiningenjörsprogrammet på Karlstad universitet har utförts på Linde Material Handling AB i Örebro. Arbetet inleddes med att en kundundersökning utfördes genom en enkät till personal på Stora Enso Skoghall. Enkäten innehöll relevanta frågor om hur kunden upplever sina truckar från Linde, hur service och underhåll fungerar, samt hur de skulle vilja förbättra truckarna inför framtiden.Utifrån kundundersökning hos Stora Enso uppdagades det bl.a. att hydrauliken i klämaggregatet går för långsamt och att detta är ett störande moment som medför irritation bland truckförarna. Frågeställningen blev, hur väl anpassat klämaggregatet är till truckens hydrauliska funktion utifrån dagens krav på klämkraft och fart.

Reinvestering i småskalig vattenkraft

I detta examensarbete behandlas investeringsalternativ för småskalig vattenkraft. Arbetet som riktar sig mot Skellefteå Kraft AB:s anläggningar, har således gåtts igenom, vartefter kandidater lämpliga för en reinvestering tagits fram med passande tekniker. Vidare nämns om dessa tekniker är lämpliga för minskning av förlusterna vid storskaliga utskov. De småskaliga anläggningarna är fördelade på två åar, Rickleån och Åman. I vardera finns två kraftverk som behandlas i detta arbete, Fredriksfors och Sågforsen i Rickleån, samt Åman övre och nedre i Åman.

Boplatsval hos solitära getingar, bin och rovsteklar

Denna undersökning gjordes för att studera solitära steklars boplatsval speciellt med avseende på spatiala mönster. Aggregat av lämpliga bohål (bibatterier) tillverkades och gjordes tillgängliga förfrilevande steklar. Resultatet visade att steklar tenderar att anlägga bon i närheten av andra stekelbon. Ingen tendens fanns att anlägga bon i centralt belägna positioner. Steklarna verkar också föredra att anlägga bon till vänster om en tänkt mittllinje på bibatterierna.

Utveckling av logistikflöde : En undersökning av införande av extern kittning av hydraulslang vid Komatsu Forest AB

Komatsu Forest AB tillverkar skogsmaskiner och aggregat. I monteringsprocessen är hydraulslangar en av komponenterna som hanteras och lagras per artikelnummer. Idag genomförs intern kittning då slangar plockas ur respektive lagerlösning mot en specifik monteringsoperation. Kittning innebär att delar och komponenter sorteras i set, så kallade kit, innan de levereras till monteringsoperationer. Genom extern kittning som utförs av leverantören kan eventuellt flödet av hydraulslang och utnyttjandet av ytan i anläggningen bli mer effektivt då kitten är färdiga när de anländer till anläggningen. Syftet med arbetet är att identifiera det mest produktiva och kostnadseffektiva arbetssättet gällande hantering av hydraulslangar från beställning till montage på maskin.

Energibesparingspotential i UPS-system - Byggnad 13 i SÄS

Arbetet utfördes för Västfastigheter på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås. Studiengenomfördes i byggnad 13 där dagens UPS-aggregat börjar bli överbelastat. UPS:en i dennabyggnad har 120kVA kapacitet och försörjer med avbrottsfri kraft övriga avdelningar.Studien gjordes på följande avdelningar: Röntgenklinik, MAVA, KAVA, HIA, Dialys,Medicinavdelning 4, Dagkirurgi, Hudmottagning och AVC (Akutvårdcentral). Syftet meddetta examensarbete är att hitta orsakerna till att befintligt UPS-system är överbelastat ochvilka åtgärder som kan vidtas för att komma till rätta med problemet. Metoden har varit attgöra en grundlig inventering av lokalernas utformning samt en analys av personalenskunskaper i korrekt anslutning av el-förbrukande apparater.Resultatet visar att personalens kunskaper i hur man prioriterar rätt anslutning av elförbrukandeapparater är bristfällig, samt att förutsättningarna för att alltid kunna göra enkorrekt anslutning ibland saknas p.g.a.

Förstudie för kvalitetssäkringav glidande förband vid Hissmoforsvattenkraftsstation : -Specifikt för aggregat G6 och G7

Jämtkraft AB which is a power production company in Sweden has bought two newhydro power units to their station in Hissmofors. The two new generators are using aconcept with sliding stator feet to handle the thermal expansion.The concept with sliding stator feet on hydro electric generators has not beenworking satisfactory on many hydro power stations in Sweden and has caused a lot ofcosts due to long downtimes.The new station in Hissmofors is very important for Jämtkraft AB, and therefore theywant to know how to make sure that the sliding stator feet are working as theyshould. According to theories and a simplified model of the generator the stator feetdisplacement should be around 1 -1,6 mm.The generators are delivered with a surveillance system that will measure thedisplacement of the sliding stator feet. The signal from the system isn?t accessible forJämtkraft AB but it will alarm when the sliding stator feet are malfunctioning.To secure the function of the sliding feet a logger for the surveillance system or adifferent measurement system must be used; if both systems are used Jämtkraft cansecure the function of the surveillance system..

Lövtäckningens effekter på markstrukturen : observationer i köksträdgården på Hovdala slott

Arbetets syfte var att samla kunskap om hur gynnsamma förhållanden kan skapas för köksväxter ur ett långsiktigt perspektiv. Studien gjordes i en köksträdgård på Hovdala slott, Hässleholm. De senaste tre vintrarna innan studien genomfördes hade jorden i köksträdgården inte bearbetats, utan hade istället täckts med ett 10-20 centimeter tjockt lövtäcke. Markstrukturen undersöktes i lövtäckt jord och jämfördes med referensyta där ingen täckning skett. Resultaten visade att mullhalten och troligtvis daggmaskbeståndet var högre och markens aggregatstruktur och porstorleksfördelning bättre på täckodlad markyta än på referensytorna.

Innovativa passiva lösningar för  förhöjd klimatkomfort i kontorsmiljö

Innovativa passiva lösningar kan bidra till förhöjd klimatkomfort och sänkt energianvändning i kontorsbyggnader. I rapporten har flera passiva lösningar och deras egenskaper identifierats. Självdrag och växter har varit rapportens största fokus som fördjupningsdel. Självdragets förmåga att klara av ventilationsflödet i en kontorsbyggnad med atrium, belägen i Stockholm har simulerats i programmet IES-ve och dess CFD-modul. Då utomhustemperaturen ligger under 12 °C fungerar självdrag enligt rekommendationerna.

Beståndsetablering för optimerad maltkornsodling

Dålig uppkomst är ofta ett stort problem i Sverige och hur såbädden utformas påverkar utsädetsgroning. Mälardalsregionen utmärks av höga lerhalter och därmed ställs särskilda krav påbrukningsmetod för att lyckas med odlingen. Dessutom tillämpas mycket plöjningsfri odling och det ärdärför intressant att jämföra förhållandena i såbädden med plöjda system.I detta examensarbete har en stickprovsundersökning av såbäddar gjorts, för att se hur förhållandenapåverkar etablering, tillväxt och skörd hos maltkorn. Såbäddsegenskaper i plöjningsfria jämfört medplöjda system, samt effekter av extra harvning har också undersökts. Undersökningen ägde rum iMälardalen, där sex fält med reducerad bearbetning jämfördes med lika många plöjda fält för att skeskillnad i tillväxt, etablering och skörd.

1 Nästa sida ->