Sök:

Sökresultat:

24 Uppsatser om Vildsvin - Sida 2 av 2

Tidningen Dagens Nyheters uppfattning om vildsvinen (Sus scrofa)? : en innehållsanalys av en rikstäckande nyhetstidning

Since the wild boars (Sus scrofa) escaped from their enclosures in the 1970s, their numbers has increased dramatically. It is an animal that is currently involved in many traffic accidents. The wild boar is a popular animal to hunt. As the population has grown so has the hunting. But, unfortunately, there have also been an increased numbers of attacks on hunters.

Är den starkt växande vildsvinspopulationen ett hot mot tjäderns reden?

This case study is based on a previous documented method of manufacturing artificial nest containing pre-colored hen eggs. This method is going to be used to find, if the wild boar population, which is growing in number, is a threat to the capercaillie population.  In comparison to the wild boar population, the capercaillie population is diminishing in different parts of Sweden.  In order to find out if they are affect by each other, the case study was carried out during the months of April to May 2009. 100 artificial nests were placed out on various locations on the Södertuna estate just in the outskirts of Gnesta. The unique aspect of this study is that a fenced environment to keep out wild animals is used to conduct this study, which has been previously known to be free from wild boar, but the area outside has sittings of wild boar. So to fully understand how this affects the capercaillie population, 50 of the nests were placed outside the fence area, while the other 50 nests were placed inside the fenced area. The sites were visited on two separate occasions, and were noted of the changes inside and outside the fenced compounds.

Leptospirosis in dogs in Lima, Peru : description of changes in serology, hematology, blood chemistry and urinalysis before and after one month of treatment

Uganda anses vara ett högriskland för utveckling av nya plötsligt uppdykande sjukdomar (emerging infectious diseases, EID). Grisproduktionen i Uganda har ökat drastiskt de senaste åren och en stor del av Ugandas grisar är frigående. De kan därför lätt komma i kontakt med vilda djur i deras närområde. Porcint circovirus 2 (PCV2) är ett ubikvitärt virus och etiologiskt agens för bland annat porcine multisystemic wasting syndrome (PMWS). Förutom att infektera tamgrisar över hela världen så har PCV2 också visats kunna infektera Vildsvin.

Emerging infectious diseases : using PCV2 as a model of disease transmission dynamics at the livestock-wildlife interface in Uganda

Uganda anses vara ett högriskland för utveckling av nya plötsligt uppdykande sjukdomar (emerging infectious diseases, EID). Grisproduktionen i Uganda har ökat drastiskt de senaste åren och en stor del av Ugandas grisar är frigående. De kan därför lätt komma i kontakt med vilda djur i deras närområde. Porcint circovirus 2 (PCV2) är ett ubikvitärt virus och etiologiskt agens för bland annat porcine multisystemic wasting syndrome (PMWS). Förutom att infektera tamgrisar över hela världen så har PCV2 också visats kunna infektera Vildsvin.

Strukturell respektive kognitiv miljöberikning : vad betyder det för grisen?

Tamgrisar (Sus scrofa domestica) har i stort sett kvar samma beteenden som de Vildsvin (Sus scrofa) de stammar från. Inom den storskaliga produktionen är de lagstadgade kraven på sysselsättningsmöjligheter för grisarna väldigt låga eller helt obefintliga. Grisarna hålls i en torftig miljö där deras möjligheter till sysselsättning blir mycket begränsade. Detta påverkar välfärden negativt och kan leda till att de blir passiva eller utvecklar stressbetingade och skadliga beteenden. För att komma tillrätta med välfärds- och beteendeproblem kan olika typer av miljöberikning introduceras för grisarna.

Hur hanteras vildsvinets (Sus scrofa) populationstillväxt i Sverige idag?

The wild boar was reintroduced to Sweden in the 1970´s from enclosures that they had escaped from and by a government decision in 1988 they were considered a part of the natural fauna again. The purpose with this report is to examine the effects of the wild boars? reintroduction both on their welfare and on other aspects, such as how their population growth affects Sweden. This was done by gathering information from scientific literature and by performing three interviews. Another purpose is to briefly overlook live trapping and other common regulation methods.

Vildsvinsskador inom jordbruket : hur stora är förlusterna?

Problems with wild boars are increasing in Sweden and some people argue that the wild boar population must decrease. This is mostly the opinion by farmers, while the hunters want more wild boars in Sweden. Today the population is the strongest in the south of Sweden and in the eastern parts of the country. However the population is growing stronger in other parts of Sweden as well. The population origins from these areas where they escaped from pens around 1970.

Afrikansk svinpest : förebyggande åtgärder och kontroll ur ett EU-perspektiv

Afrikansk svinpest (ASF) är en hemorrhagisk sjukdom orsakad av ett virus tillhörandefamiljen Asfarviridae genus Asfivirus. Sjukdomen kan drabba både tamgrisar och Vildsvin ochsmittar via indirekt eller direkt kontakt mellan smittade djur men även via vektorer.Sjukdomen beskrevs för första gången i Kenya på 1920-talet och har sedan mitten av 1900-talet spridits även utanför Afrika. 2007 spreds smittan till Georgien och därifrån vidare tillRyssland och resten av Kaukasusregionen. Detta har ökat risken för en introduktion av ASFtill EU.Då viruset kan spridas på flera olika sätt kan olika riskfaktorer för spridning identifieras.Detta är dels antropogena riskfaktorer som förflyttning av smittade djur och djurprodukter,utfordring med matavfall, personal, transportfordon och typ av djurhållning. Riskfaktorerutöver de som påverkas av människan är närvaro av vektorer samt förekomst av smittan hosen eventuell Vildsvinspopulation.Flera studier har uppskattat sannolikheten för en spridning av smittan till EU.

Hur smakar vilt? : En studie om hur smaken vilt kan beskrivas

Inledning: Många organisationer och projekt har under de senaste åren fokuserat på att främja en ökad konsumtion och kunskap om viltkött. Den enkla frågan ?hur smakar vilt?? blir i detta sammanhang mycket betydelsefull. Hur kan smaken vilt beskrivas med ord?Litteraturgenomgång: Idag står viltkött för 4 % av den totala köttkonsumtionen men runt 59 % vill äta mer viltkött.

<- Föregående sida