Sökresultat:
3334 Uppsatser om Variant Creutzfeldt-Jakob sjukdom - Sida 66 av 223
Mitt barn kommer att dö! ? Föräldrars upplevelser
Att få beskedet att ens barn kommer att dö är en mardröm för alla föräldrar.
Detta besked drabbar hela familjen och inte enbart den sjuke. Hur en förälder
upplever en sådan situation kan bero på olika faktorer exempelvis vilken
religion de tillhör eller tidigare erfarenheter av döden. Som anhörig till
någon döende har man krav på sig i en pressad och oviss situation och detta kan
orsaka olika sorters påfrestningar. Vanliga påfrestningar är känslan av
maktlöshet, fruktan, ilska och sorg.
One-to-one i verkligheten - en studie av hur väl ICA:s uppfattning av begreppet stämmer överens med teorin
One-to-one marketing är en extrem variant av relationsmarknadsföring.
Begreppet myntades i början av 1990-talet och ligger till grund för en ny syn
på marknadsföring. Många företag har försökt att använda sig av teorierna
kring begreppet, men få har hittills lyckats fullt ut. One-to-one marketing
främjas av att kunden inte behöva återupprepa sig varje gång man köper
företagets produkt eller tjänst. Detta medför att kunden kan tjäna på att vara i
en relation med ett företag som använder sig av one-to-one marketing. Syftet
med uppsatsen är att undersöka om vårt valda företag planerar att använda
sig av one-to-one marketing i sin marknadsföring och om deras uppfattning
av begreppet stämmer överens med vad teorierna säger.
Ett liv med hiv - En litteraturstudie om erfarenheter av att leva som hivpositiv i Sverige
Bakgrund: Hiv, humant immunbristvirus, har en särställning i samhället när det
gäller tabubelagda sjukdomar. Fortfarande finns det mycket okunskap om hiv,
detta kan yttra sig som att samhället, på grund av okunskap, ställer personer
med hiv utanför gemenskapen. Genom att ställas utanför gemenskapen kan personer
med hiv uppleva känslor av skam inför sig själv och sin sjukdom. Syfte: Syftet
med studien var att belysa livsvärlden för personer med hiv. Metod: En
litteraturstudie av två självbiografiska böcker som analyserades med kvalitativ
metod.
Hur livsvärlden påverkas hos personer som lever med diabetes typ 2
Bakgrund: De vanligaste riskfaktorerna för diabetes typ 2 är övervikt och
fysisk inaktivitet men även stress, rökning och alkohol ökar risken.
Behandlingen består främst av tabletter, livsstilsåtgärder och en bra egenvård.
När livsvärldsansatsen används i vårdandet fokuserar vårdaren på hur patienter
upplever sin hälsa, lidande, välbefinnande och sin vård. Detta kan inte mätas
med olika instrument utan vårdaren får lyssna på personens egen berättelse och
livshistoria. Syfte: Syftet var att beskriva hur livsvärlden påverkas hos
personer som lever med diabetes typ 2.
Dom gör inte alltid som man säger. - compliance eller empowerment : -diabetessjuksköterskans roll vid rådgivning av fysisk aktivitet till typ 2-diabetiker
Bakgrund: Typ 2-diabetes är ett stort hälsoproblem över världen och den sjukdom som just nu ökar kraftigast. Fysisk aktivitet är viktig för det allmänna välbefinnandet samt i behandlingen av och för att förhindra uppkomsten av typ 2-diabetes med god motivation och kunskap och stöd finns det få hinder för att utöva fysisk aktivitet på rätt personlig nivå. Diabetessjuksköterskan har en viktig roll i diabetesvården för patienten. Syfte: Syftet med studien var att undersöka hur diabetessjuksköterskan inom primärvården ser på sin roll vid rådgivning av fysisk aktivitet till typ 2-diabetiker. Metod: En kvalitativ studie genomfördes med intervjuer av nio diabetessjuksköterskor i mellersta Sverige.
Barns upplevelse av att leva med en förälder
Varje år diagnostiseras ungefär 50 000 svenskar för cancer, varav många är föräldrar till barn som är under 18 år. I samband med förälderns diagnos förändras hela tillvaron för barnen och ofta upplever de förälderns sjukdom som något ont och obehagligt. Som allmänsjuksköterskor vårdar vi föräldrarna och möter även deras barn inom sjukvården. För att kunna förstå barnens situation och möta deras behov behöver vi få en inblick i hur barnen upplever att leva med en förälder som fått diagnosen cancer. Det har forskats en del inom området sedan mitten av 80-talet.
Komplexa artrika planteringar i urbana miljöer
Arbetet om komplexa artrika planteringar handlar om hur man kan arbeta med en högre komplexitet och en högre artrikedom än vad vi är vana att se i urbana miljöer.
Syftet med arbetet är att undersöka hur komplexa artrika planteringar kan användas i urbana miljöer. Benämningen komplexa artrika planteringar är skapad som en urbaniserad variant av naturalistiska planteringar. Naturalistiska planteringar har ofta ett organiskt planteringsmönster och innehåller främst rena eller vilda arter. I komplexa artrika planteringarna inkluderas även mindre grupplanteringar samt användning av sorter som uppstått genom växtförädling, med dubbla blommor eller brokiga blad.
Arbetet har tre frågeställningar:
Vad är en komplex artrik plantering (definition och innehåll) och hur kan den se ut?
Vad kan komplexa artrika planteringar bidra med i urbana miljöer och vad finns det för svårigheter med dem?
I vilka miljöer fungerar komplexa artrika planteringar och vad är det för kunskaper som behövs för att skapa dem?
Frågorna besvarades genom litteraturstudier, intervjuer med Ulf Nordfjell och Piet Oudolf och analys och jämförelse av Skogens trädgård i Ockelbo, Norra Kajpromenaden i Norrköping, Drömparken i Enköping och Skärholmens perennpark.
Arbetet struktureras upp efter nio aspekter: Komplexitet, Artantal, Växtgestaltarens kunskaper, Stabilitet, Förlängd säsong, Estetik, Biologisk mångfald, Succession och Fyllda nischer.
Arbetets slutsats är att komplexa artrika planteringar kan bidra med många fördelar i urbana miljöer och för att skapa estetiskt tilltalande och mer hållbara stadsmiljöer är det viktigt att växtgestaltare tänker på att ta hänsyn till aspekterna som presenteras i detta arbete..
Hur ser medborgarna på den lokala planeringen? : ? en granskning av detaljplaner i Växjö kommun
Syftet med uppsatsen var att ur ett pedagogiskt perspektiv utveckla mer kunskap kring vad som kan föranleda avhopp i nätbaserad utbildning och hur relationen till utbildningskontexten ser ut. Det empiriska materialet utgörs både av intervjuer med lärare och studenter. Både studenter och lärare kom från nätbaserade kurser i tre olika ämnen. Dessutom genomfördes en observation av de lärplattformar som användes i kurserna med avseende på den kommunikation som hade ägt rum. Studenterna som intervjuades var dels sådana som funderat på avhopp men också de som hoppat av.
Fysisk aktivitet hos personer som fått diagnosen transitorisk ischemisk attack (TIA) - behov av sjukgymnastråd
Syftet med denna studie var att beskriva hur fysiskt aktiva personer som fått diagnosen TIA var. Frågeställningarna rörde vilka aktiviteter studiedeltagarna ägnade sig åt, hur de upplevde sin hälsa, begränsande faktorer, eventuell förändring av aktivitetsvanor, samt om deltagarna fått råd om fysisk aktivitet. Som metod valdes enkätundersökning och 195 enkäter skickades till personer som sökt Universitetssjukhuset Örebro 2007 och fått diagnosen TIA. Resultat: Svarsfrekvensen, efter externt och internt bortfall, blev 74 %. Mer än hälften av de 144 studiedeltagarna var fysiskt aktiva mindre än 30 minuter/dag.
Från diffusa besvär till evident sjukdom: Patienters upplevelser av tiden före det att diagnosen multipel skleros har ställts
Patienter som fått diagnosen multipel skleros (MS) upplever ofta en längre period av diffusa besvär utan att veta vad som orsakar dessa. Att tro på patientens beskrivningar av sin hälsa är viktigt för att minska risken för vårdlidande. Det finns en risk att patienten som söker med diffusa besvär drabbas av detta. Det är också viktigt för att hjälpa patienten till en tidig diagnos och behandling då goda möjligheter finns att en tidigt insatt behandlig för patienter med diagnosen MS kan leda till ett lindrigare förlopp och ge en bättre livskvalitet.Studien har som syfte att belysa patienters upplevelser under perioden från diffusa besvär till dess att diagnosen MS har ställts. Studien är en intervjuundersökning av åtta patienter som fått diagnosen multipel skleros.
Hästar som terapi inom humanvården : hälsoeffekter och risker
Hästar har funnits vid människans sida i över 6000 år och används sedan några decennier tillbaka inom humanvården i form av så kallad hästunderstödd terapi. Syftet med den här
litteraturstudien är att redogöra för bakgrunden till att hästar kan användas till detta, vilka effekter som kan ses med fokus på behandling av barn med autism och äldre personer samt överskådligt ta upp vilka risker som finns associerade med terapiformen.
Framför allt är det egenskapen av att vara ett flockdjur som gör att hästar kan används inom psykoterapi. Hästar är känsliga för andra individers signaler och reagerar utifrån dessa vilket har visat sig användbart för att hjälpa människor att stärka sin självbild och tillit. Utöver den
psykologiska aspekten av hästunderstödd terapi finns också den fysiska. Inom ridterapi drar man nytta av hästens rörelsemönster för att stärka bland annat muskelfunktion och balans hos människor med fysiska funktionsnedsättningar.
Kvinnors upplevelser av att leva med bröstcancer: en litteraturstudie
Hur en kvinna upplever bröstcancer är något väldigt individuellt, men livet förändras för alla kvinnor mer eller mindre drastiskt. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva kvinnors upplevelser av att leva med bröstcancer. Studien baserades på 13 vetenskapliga artiklar som analyserades i en kvalitativ innehållsanalys med manifest ansats. Analysen resulterade i fem slutkategorier: Att känna oro, osäkerhet och rädsla: Att känna kroppsligt misslyckande: Att vara tvungen att vara stark i sitt lidande och känna ensamhet: Att vilja ha kontroll över sin sjukdom och behandling och Att söka stöd och finna kraft för att kunna gå vidare. Resultatet visade att kvinnor som lever med bröstcancer gick igenom en livsförändring där starka chockartade känslor som utgav ett hinder tog över vardagen.
Bolagsplundring vid företagsöverlåtelser - En studie om behovet av lagstadgad revision vid företagsöverlåtelser, i syfte att motverka ekonomisk brottslighet
Bakgrund: Termen bolagsplundring har länge används för att beskriva planerade oegentligheter i näringsverksamhet. Bland de första plundringshärvorna som nämns i Sverige är Kreugerkraschen, men fenomenet har levt kvar och är fortfarande aktuellt. Under 80-talet var ?skatterådgivning? frekvent använt i Sverige och fenomenet eldades på av dåvarande skattepolitik. Det gav senare upphov till en stor mängd rättsfall kring bolagsplundring och ekonomisk brottslighet.
Barn i skolåldern med diabetes mellitus typ 1 och deras upplevelse av mötet med sjuksköterskan : en litteraturöversikt
Bakgrund: Diabetes är en alltmer vanligt förekommande sjukdom bland barn i Sverige. Behandlingen är livslång och syftar till att barnet skall leva ett så normalt liv som möjligt. Det är sjuksköterskans uppgift att stötta barnet genom sin sjukdom. Syfte: Syftet med denna litteraturöversikt är att skapa en överblick av befintlig forskning inom området barn och ungdomar i skolåldern med typ 1 diabetes (T1DM) och deras upplevelser av mötet med sjuksköterskan. Speciellt kommer studien att fokusera på den vårdande relationen mellan barn och sjuksköterska. Metod: En litteraturstudie genomfördes i vilket fjorton vetenskapliga artiklar inom liknande ämnesområde analyserades.
Antidepressiv behandling : en beskrivning av patienters erfarenheter.
Bakgrund: Diabetes är en alltmer vanligt förekommande sjukdom bland barn i Sverige. Behandlingen är livslång och syftar till att barnet skall leva ett så normalt liv som möjligt. Det är sjuksköterskans uppgift att stötta barnet genom sin sjukdom. Syfte: Syftet med denna litteraturöversikt är att skapa en överblick av befintlig forskning inom området barn och ungdomar i skolåldern med typ 1 diabetes (T1DM) och deras upplevelser av mötet med sjuksköterskan. Speciellt kommer studien att fokusera på den vårdande relationen mellan barn och sjuksköterska. Metod: En litteraturstudie genomfördes i vilket fjorton vetenskapliga artiklar inom liknande ämnesområde analyserades.