Sök:

Sökresultat:

288 Uppsatser om Vägar ut ur kriminalitet - Sida 3 av 20

VÀgen in eller business as usual? : en modell för att utvÀrdera missbruksvÄrd

I uppsatsen utvÀrderas projektet VÀgen in, som drevs av socialförvaltningen i Enköpingskommun 2007?2008. Deltagarna i projektet var individer med missbruksproblematik, oftatillsammans med en historia av kriminalitet och/eller psykisk ohÀlsa. Syftet med studien Àr attundersöka vilka kostnader och utfall VÀgen in har gett upphov till i jÀmförelse medsocialtjÀnstens tidigare insatser för deltagarna, sett ur ett samhÀllsekonomiskt perspektiv.Bakgrunden till studien Àr att det i princip saknas samhÀllekonomiska utvÀrderingar avmissbruksvÄrd. I studien jÀmförs samhÀllets kostnader för deltagarna tvÄ Är innan projektet(2005-2006) med motsvarande kostnader under projekttiden (2007-2008).

Hemlöshet och Kriminalitet, En kvalitativ studie utifrÄn ett livsförloppsperspektiv

Syftet med denna studie Àr att studera hemlöshet och kriminalitet utifrÄn ett livsförloppsperspektiv, samt undersöka hur hemlöshet och kriminalitet förhÄller sig till varandra. Ett ytterligare syfte Àr att se om missbruk har nÄgon förbindelse med hemlöshet, om det möjligtvis kan vara en bidragande faktor till hemlöshet. Robert Sampson och John Laubs Äldersrelaterade teori om social kontroll Àr utgÄngspunkten för studien. Intervjuer har genomförts med individer som Àr hemlösa idag eller som varit det vid nÄgot tillfÀlle av sitt liv, dessa analyserades med en kvalitativ analysmetod i fyra steg för att fÄ fram resultat som kunde jÀmföras med teorin. För att ge en heltÀckande bild av hur situationen avseende hemlöshet ser ut i Sverige och i andra delar av vÀrlden, redovisas ett antal studier bÄde frÄn Sverige och frÄn andra lÀnder.

Makt, kriminalitet och spelet om normalitetens grÀnser. Ur Foucaults perspektiv.

Power, Criminality and the gamble about bordering normality. From theperspective of Foucault. This study is about how criminality becomes a strategy of power used by the individual to overcome difficulties and gain advantages. This strategy of power sets loose a process of identity formation within the individual that gives shape to his own norms which are opposite to the one of the society. The individual norms and the normative society cooperate with one another in a cultural teamwork.

Falska minnen frÄn orsaksslutledningar i vittnessituationer : Betydelsen av stereotyper om kriminalitet

Falska minnen kan uppstÄ frÄn orsaksslutledningar vilka intrÀffar nÀr vi tror att vÄra egna slutledningar om orsaken till en bevittnad hÀndelse (effekt) Àr ett Àkta minne. Stereotyper om grupper av mÀnniskor har visats pÄverka falska minnen i enlighet med den stereotypa uppfattningen. Denna undersökning studerar hur stereotypa uppfattningar pÄverkar falska minnen baserade pÄ orsaksslutledningar och Àkta minnen. Undersökningsdeltagare fick se en film dÀr en kvinna blev av med sin vÀska. I en grupp sÄg deltagarna en man som stal vÀskan medan andra deltagare inte sÄg stölden.

Omplacering, nej tack: om instÀllningen till förflyttning inom NordvÀstra SkÄnes Polisdistrikt

Studien grundar sig i problemen med omplaceringar inom NordvÀstra SkÄnes Polisdistrikt. Det har flera gÄnger rapporterats om att fÄ, eller inga, poliser frÄn Helsingborg varit villiga att omplaceras till Landskrona och det Àr detta problem som uppsatsen behandlar. Vad Àr det som gör att flertalet poliser inte vill förflyttas till Landskrona och hur tÀnker poliser kring kriminalitet, sitt arbete och om förflyttning i allmÀnhet?Genom en kvalitativ gruppintervju med poliser stationerade i Helsingborg framgick tre teman och dessa har varit genomgÄende för uppsatsen; bÄde nÀr det gÀller teoretiska aspekter och uppsatsen upplÀgg. ProblemomrÄdena Àr oviljan att bryta de sociala relationer man skapat pÄ sin nuvarande arbetsplats, praktiska problem vid förflyttning samt den sortens kriminalitet som Àr utmÀrkande för just Landskrona.Med utgÄngspunkt i sociologiska teoribildningar behandlas ovanstÄende teman och genom studiens gÄng blev det tydligt att Landskrona, som stad, inte var problemet.

Att vara nÄgon - En kvalitativ studie om att leva med och lÀmna en kriminell livsstil

Syftet med studien var att beskriva och söka förstÄelse för vad som medverkar till att personer lever med och lÀmnar en kriminell livsstil samt hur identiteten förÀndras i förhÄllande till detta. Vi utgick frÄn en kvalitativ metod och genomförde semistrukturerade intervjuer, innehÄllande narrativa inslag, med fyra informanter frÄn kamratföreningen KRIS. För att förstÄ vÄr empiri anvÀnde vi oss av det salutogena synsÀttet, symbolisk interaktionism och kontrollteorier.Resultatet visade att vÄra informanter frÀmst stannade kvar i det kriminella sammanhanget pÄ grund av drogmissbruk, men Àven pÄ grund av kÀnslor av spÀnning och tillhörighet. Att normalisera sitt beteende och bygga upp en fasad var verksamt för vÄra informanter för att stanna kvar i kriminalitet. De faktorer som bidrog till att vilja lÀmna var kÀnslor av rÀdsla, bristande kontroll samt att de tröttnade pÄ livet i kriminalitet.

Invandrares brottslighet

Genom att studera statistik kan man se att invandrare och utlÀndska medborgare procentuellt Àr överrepresenterade i den svenska brottsligheten. För att försöka förstÄ varför statistiken ser ut som den gör har vi tittat nÀrmare pÄ olika teorier som förklarar varför vissa mÀnniskor blir kriminella. För att fÄ en bÀttre förankring mellan teorierna och verkligheten valde vi att göra intervjuer med tvÄ invandrare som hamnat i kriminalitet, och jÀmförde deras egna Äsikter om varför de hamnat i kriminalitet med de olika teorierna. Vi fann att det fanns en del kopplingar mellan de teorier vi tagit upp och deras berÀttelser, men det Àr dock svÄrt att dra nÄgra slutsatser med endast tvÄ intervjuer som underlag. Resultatet talade ÀndÄ för att de sociala faktorerna har en stor betydelse för vilken bana i livet en mÀnniska vÀljer..

LSU-dömda pojkars skolerfarenhet. Kan skolan stötta elever i riskzon för kriminalitet?

Syfte: Huvudsyftet med studien Àr att studera om elever i riskzonen anser att skolan kan stötta dem och dÀrigenom förebygga kriminalitet. Vi har i undersökningen utgÄtt ifrÄn följande tre frÄgestÀllningar:1. Hur anser eleverna att deras skolgÄng har fungerat, bÄde kunskapsmÀssigt ochsocialt?2. Hur upplevde eleverna att skolan förhöll sig till deras kriminalitet?3.

Att förhÄlla sig till normen Livsvillkor och identitet i relation till droger, utsatthet, kriminalitet och diagnosen DAMP

Vissa grupper i samhÀllet uppmÀrksammas mer Àn andra. Det kan finnas mÄnga anledningar till detta men ofta handlar det om avvikande beteende. I denna antologi behandlas grupper som av den samhÀlleliga normen betraktas, eller riskerar att bli betraktade, som avvikande. Gemensamt för de fÀlt som studeras Àr att insatser, bland annat i form av institutioner och organisationer, har tillsatts för att erbjuda hjÀlp och arbeta förebyggande för att de berörda ska fungera inom den rÄdande samhÀllsordningen. Vi har studerat professionellt arbetande personers förestÀllningar om ett vÀl fungerande drogförebyggande arbete, elever och skolpersonals förestÀllningar om diagnosen DAMP och ungdomar som diagnostiserats med DAMP, nattvandrare med fokusering pÄ tjejers kriminalitet, brottsoffers livsvillkor utifrÄn verksamma personer pÄ Brottsofferjouren och organisationen Kriminellas Revansch I SamhÀllet med representanter.

Är bitcoin en valuta? : en rĂ€ttslig analys av virtuella valutor i ljuset av begreppen pengar, betalningsmedel och valuta

Check: IRK (Initial Riskbedömning för Kriminalitet) Àr en nyutvecklad evidensbaserad checklista tÀnkt att anvÀndas av professionella i initiala bedömningar för att identifiera riskfaktorer för kriminalitet hos ungdomar och vuxna med risk för lÄngvarigt kriminellt beteende. Syftet med vÄr studie var att i en första pilottestning ta reda pÄ hur professionella inom polis och socialtjÀnst uppfattar anvÀndbarheten av Check: IRK. Via en webbenkÀtundersökning besvarade 21 respondenter, varav 6 mÀn och 15 kvinnor mellan 26-47 Är (M=36 Är, SD=6,70) pÄ frÄgor gÀllande innehÄll, tillÀmpning och utbildning i Check: IRK. Studiens data analyserades med Z-test och resultaten indikerar att utifrÄn innehÄll, tillÀmpning och utbildning i checklistan sÄ uppfattar professionella inom polis och socialtjÀnst Check: IRK som anvÀndbar i sitt arbete..

KRIS ? en avstigmatiserande övergÄngsgemenskap?

I vÄr studie diskuteras före detta kriminellas förutsÀttningar nÀr det gÀller att integreras in i samhÀllet efter att ha levt ett liv prÀglat av kriminalitet och missbruk. Vi har genom kvalitativa intervjuer valt att ta del av respondenternas upplevelser och erfarenheter nÀr det gÀller deras vÀg in i missbruk och kriminalitet, tiden dÀr, hur deras vÀg tillbaka till en drogfri och icke kriminell tillvaro sett ut, samt deras livssituation idag. Syftet med studien Àr att undersöka vilken social betydelse KRIS har i samband med före detta kriminellas möjligheter till revansch i samhÀllet. Resultatet visar att KRIS medlemmar har en stark sammanhÄllning genom liknande erfarenheter och genom deras engagemang om total avhÄllsamhet mot droger och kriminalitet. Kamratstödet visar sig vara av stor relevans för att hÄlla sig borta frÄn missbruk.

Sociala relationer och emotioner hos ungdomar pÄ behandlingshem : En kvalitativ studie om familjens, vÀnners och myndigheters betydelse för ungdomars utveckling av drogmissbruk och/eller kriminalitet

Detta Àr en kvalitativ studie vars syfte Àr att undersöka vad som karaktÀriserar ungdomars sociala relationer. Mer precist Àr vi intresserade av att undersöka i) ungdomarnas relationer till familj, vÀnner och myndigheter ii) vilka emotioner som ungdomarna associerar med sitt drogmissbruk och/eller kriminalitet samt iii) vilken betydelse relationerna har haft för utvecklingen av drogmissbruk och/eller kriminalitet.Vi utförde intervjuer med fyra ungdomar inskrivna pÄ ett behandlingshem för missbruksproblem. Ungdomarna har varit i behandling mellan en och sex mÄnader. FrÄgorna stÀlldes utifrÄn en intervjuguide som bygger pÄ uppsatsens syfte, tidigare forskning och teori.VÄr tidigare forskning bestÄr av studier om sociala relationers inverkan pÄ ungdomar med allvarlig social problematik sÄsom drogmissbruk och brottslighet. Teorierna handlar om sociala band, skam, skuld och stolthet samt Hirschis sociala kontrollteori.Resultatet av undersökningen visar att samtliga respondenter hade försvagade sociala band till sina förÀldrar under uppvÀxten och fram tills de slutade missbruka, vilket troligen har pÄverkat deras utveckling av drogmissbruk och/eller kriminalitet.

Skolan : en pÄverkansfaktor för kriminalitet? Kriminellas syn pÄ den egna skoltiden

Syftet med detta arbete har varit att belysa kriminellas syn pÄ den egna skoltiden. Genom intervjuer har jag velat fÄ fram vad de intagna sjÀlva sÀger om sin skoltid för att kunna se vilka faktorer i skolan som kan ha pÄverkat den framtida, kriminella banan. Intervjuer har gjorts dÀr fyra intagna sjÀlva har svarat pÄ frÄgor om den egna skoltiden. Litteraturstudier och forskningsrapporter har anvÀnts för att jag ska kunna finna gemensamma pÄverkansfaktorer. Resultatet visar att skolk Àr en av de faktorer som finns med i mÄnga kriminellas bakgrund.

Vi förÀldrar har tusen ögon - Fem förÀldrars upplevelser av BiskopsgÄrden

Uppsatsens syfte Àr att se erfarenheter av ett bostadsomrÄde ur ettförÀldraperspektiv och hur erfarenheten pÄverkar förÀldern i val gÀllande barnen. Genom att fÄ enökad förstÄelse för hur förÀldrarollen pÄverkas av ens bostadsomrÄde, kan förÀlderns situationnyanseras och möjliga problem kan synliggöras.- Vad har förÀldrar för upplevelse av BiskopsgÄrden som bostadsomrÄde?- Hur upplever förÀldrarna relationen mellan boende i BiskopsgÄrden?- Hur agerar förÀldrar utifrÄn sina erfarenheter av omrÄdet i frÄgor gÀllande sina barn?Metod och material: Syftet och FrÄgestÀllningarna besvaras med hjÀlp av kvalitativ metod. Genomen fokusgruppintervju och en enskild intervju, med totalt 5 förÀldrar.Huvudresultat: FörÀldrars upplevelser av BiskopsgÄrden prÀglas av strukturell problematik, sÄsomsegregation och brister i de lokala skolorna. Man upplever ocksÄ kriminalitet i omrÄdet somproblematiskt.

Att vÀnda kriminaliteten ryggen : En kvalitativ studie om turning points

Denna uppsats Àr skriven pÄ avancerad nivÄ inom socialt arbete. Dess syfte Àr att belysa turning points frÄn kriminalitet och utgÄr frÄn intervjuer med personer som tidigare haft en kriminell karriÀr. Intervjuerna har varit semistrukturerade och berört orsaken till turning points och motivationskÀllor till upprÀtthÄllandet av beslutet. Analysen har genomförts med hjÀlp av symbolisk interaktionism och teorier om stÀmpling, stigma och strain. Resultatet visar nÀtverkets betydelse för processen kring en turning point samt vikten av individens egna vilja till förÀndring.

<- FöregÄende sida 3 NÀsta sida ->