Sökresultat:
212 Uppsatser om Utländska dotterbolag - Sida 13 av 15
Dokumentation av transferpriser
För att motverka att svenska multinationella företag utnyttjar skattesystemet genom att sÀtta olika transferpriser till dotterbolag i olika lÀnder, och dÀrmed placera vinsten i ett land med lÄg skattesats, tillkom en ny lag den 1 januari 2007. Denna lag medför att företag med grÀnsöverskridande handel mÄste dokumentera för Skatteverket vad deras transferpriser uppgÄr till och hur de berÀknar dem. Företagen ska enligt lagen anvÀnda en grundlÀggande prissÀttningsmetod, sÄ kallat armlÀngdsprincipen, som innebÀr att alla transaktioner inom koncernen ska motsvara vad som skulle ha tillÀmpats mellan oberoende parter under jÀmförbara omstÀndigheter.Den nya lagen om dokumentationsskyldighet har vÀckt mÄnga debatter och Àr idag ett mycket högaktuellt Àmne inom affÀrsvÀrlden. Jag tyckte att Àmnet verkade intressant och bestÀmde mig att forska vidare. Dels för att generellt ta reda pÄ hur företag i allmÀnhet har dokumenterat, men ocksÄ utifrÄn ett fallföretag fÄ en djupare inblick i frÄgorna.
Fastighetspaketering : En analys av förfarande fastighetspaketering och de problem som kan uppkomma
Det huvudsakliga syftet med uppsatsen Àr att grundlÀggande beskriva förfarandet paketering av fastigheter med efterföljande skattefri kapitalvinst pÄ nÀringsbetingade andelar. Problemen med förfarandet kom under 2011 nÀr förvaltningsrÀtten och skatterÀttsnÀmnden underkÀnde tvÄ paketeringar.Innan Är 2003 var vinster pÄ nÀringsbetingade andelar inte skattefria. DÀremot rÄdde skattefrihet pÄ liknande andelar i andra lÀnder inom EU. Exempelvis kunde ett svenskt moderbolag starta ett holdingbolag med sÀte i NederlÀnderna, som i sin tur skapade ett dotterbolag med sÀte i Sverige. Moderbolag som av olika skÀl ville avyttra en fastighet hade tvÄ val.
FörbÀttringsarbete pÄ Agria DjurförsÀkring: kartlÀggning och
beskrivning
Kraven pÄ organisationer ökar idag stÀndigt, global konkurrens Àr en faktor som skapar skiftande förutsÀttningar, medarbetare som efterfrÄgar personlig utveckling och framförallt kunder med höga förvÀntningar. Agria DjurförsÀkringar AB (Agria) Àr ett av de företag som hÀvdar att man genom idogt arbete med kvalitet och förbÀttringar kan lyckas att leva upp till dessa krav. Agria Àr ett dotterbolag i LÀnsförsÀkringar AB som sysslar med djur- och grödaförsÀkring. Ett av bevisen pÄ att man lyckats Àr att Agria, som enda organisation hittills, mottagit UtmÀrkelsen Svensk Kvalitet (USK) frÄn Institutet för Kvalitetsutveckling (SIQ) tvÄ gÄnger, Är 1999 och 2003. Detta Àr en av anledningarna till att det Àr intressant att studera dem.
Informationshantering och kunskapsöverföring mellan svenska och kinesiska företag : ~ En fÀltundersökning i Kina.
Syfte: Syftet med denna uppsats Àr att se hur kunskap överförs och information hanteras frÄn svenska företag till deras samarbetspartners eller dotterbolag i staden Qingdao i Kina, men Àven att se vilka problem som kan uppstÄ nÀr dessa processer genomförs. Författarna vill Àven utreda vilken informationshantering som Àr mest effektiv samt om det uppstÄr nÄgra problem i samband med de kulturella skillnaderna mellan Sverige och Kina.Den allmÀnna anledningen till att ett företag investerar i ett annat land Àr de ekonomiska utvecklingsmöjligheter som kan ge stor avkastning, men vilket land ett företag vÀljer att investera i varierar. De tio senaste Ären har Sveriges ekonomiska relationer med Kina utvecklats snabbt och idag Àr Sveriges största handelspartner i Asien, landet Kina. NÀr utlÀndska företag etablerar sig i Kina överförs kunskap och information till de kinesiska företagen och deras arbetstagare. Detta kan skapa ekonomiska möjligheter för de utlÀndska företagen men innebÀr Àven en utmaning.
SfÀroidisering av kolstÄl: optimering av glödgningscykeln hos LuCoil Steel AB
Hos LuCoil Steel AB, dotterbolag till SSAB TunnplÄt AB, vÀrmebehandlas bl.a. stÄl för att ge det speciella egenskaper som gynnar dess formbarhet vid efterföljande behandlingar. Denna vÀrmebehandling av stÄlet som kallas för mjukglödgning eller sfÀroidiseringsglödgning Àr en vÀldigt tidskrÀvande process, dÀr strukturella förÀndringar i materialet sker och utvecklas med tiden. Syftet med detta arbete har varit att hitta optimala vÀrmebehandlingscykler för fyra olika stÄlsorter dÀr kraven pÄ materialegenskaperna uppfylles och samtidigt undersöka hur utvecklingen av mikrostrukturen med tiden pÄverkar dess egenskaper. För att simulera den industriella glödgningsprocessen hos LuCoil utfördes försök i en laboratorieugn och vidare utfördes hÄrdhetsprov, dragprov och analyser av mikrostrukturen i svepelektronmikroskop för varje glödgat material.
Om skatterÀttslig tillgÄngspaketering
NÀr reglerna om skattebefrielse för kapitalvinster pÄ nÀringsbetingade andelar infördes Är 2003, öppnades Àven en möjlighet för företag att genom ett sÄ kallat paketeringsförfarande överlÄta tillgÄngar skattefritt. Paketeringsförfarandet gÄr till pÄ sÄ sÀtt att tillgÄngen lÀggs in i ett dotterbolag, paketeringsbolag, vilket sedan avyttras till en extern förvÀrvare. Om andelarna i dotterbolaget Àr kapitalandelar som utgör nÀringsbetingade andelar blir vinsten undantagen frÄn beskattningen. Det finns dock tvÄ lagrum som reglerar nÀr andelar ska anses utgöra lagerandelar, vilka inte Àr nÀringsbetingade. Det Àr den sÀrskilda regeln i 27 kap.
Transportflödesanalys pÄ Peab/Skandinaviska Byggelement
Detta examensarbete utgör resultatet av en studie pÄ uppdrag av byggföretaget Peab och dess dotterbolag Skandinaviska Byggelement. Syftet med studien har varit att undersöka transporternas pÄverkan till följd av en högre grad prefabricering vid byggnationer av flerfamiljshus. Med hjÀlp av kartlÀggning och data har en analys renderat i rekommendationer för företagen.FrÄn Skandinaviska Byggelements fabrik i Katrineholm transporteras prefabricerade skalvÀggar till Peab och övriga kunder. Studien har dÀrmed en helhetssyn frÄn underleverantörer till kund för att försöka identifiera problem som stör transportflödet genom försörjningskedjan.Transporter till och frÄn Skandinaviska Byggelement fungerar i nulÀget tillfredsstÀllande, med fÄ praktiska problem och en tillfredsstÀllande fyllnadsgrad. Transporterna Àr vÀl integrerade i Skandinaviska Byggelements strategi att hÄlla lÄga lagernivÄer pÄ ingÄende material.
Nyckelfaktorer i en utlandsetablering : En studie som beskriver SMFs internationaliseringsprocess
Att bedriva internationell verksamhet Àr ett omtalat fenomen dÄ vi idag handlar mer med andra delar av vÀrlden, lÀr oss fler nya sprÄk och reser lÀngre bort Àn förut. Internationalisering har blivit allt viktigare för tillvÀxten av företag och det ses som en ofrÄnkomlig överlevnadsstrategi som bidrar till vÀrdefulla erfarenheter och anvÀndbart lÀrande. Företag anpassar sin verksamhet till internationella miljöer genom ett innovativt, proaktivt och ett risksökande beteende vilket strÀcker sig utanför den egna nationens grÀnser. De senaste decennierna har inneburit att vÀrlden dramatiskt har förÀndrats och dÀrigenom Àven det ekonomiska samhÀllet. Den globala marknaden har Àndrat synen pÄ landsgrÀnser och geografiska avstÄnd vilket har lett till att vÀrlden numera Àr mer integrerad.
Nyckelfaktorer i en utlandsetablering : En studie som beskriver SMFs internationaliseringsprocess
Att bedriva internationell verksamhet Àr ett omtalat fenomen dÄ vi idag handlar mer med andra delar av vÀrlden, lÀr oss fler nya sprÄk och reser lÀngre bort Àn förut. Internationalisering har blivit allt viktigare för tillvÀxten av företag och det ses som en ofrÄnkomlig överlevnadsstrategi som bidrar till vÀrdefulla erfarenheter och anvÀndbart lÀrande. Företag anpassar sin verksamhet till internationella miljöer genom ett innovativt, proaktivt och ett risksökande beteende vilket strÀcker sig utanför den egna nationens grÀnser. De senaste decennierna har inneburit att vÀrlden dramatiskt har förÀndrats och dÀrigenom Àven det ekonomiska samhÀllet. Den globala marknaden har Àndrat synen pÄ landsgrÀnser och geografiska avstÄnd vilket har lett till att vÀrlden numera Àr mer integrerad.
Utformning av ny operatörsmiljö för malmtÄgsterminalen i
Kiruna
Det hÀr examensarbetet har utförts pÄ LKAB i Kiruna dÀr deras dotterbolag Malmtrafik i Kiruna AB (MTAB) rÀknar med att bygga om terminalerna i Kiruna och Svappavaara inom en snar framtid. Syftet med examensarbetet var att ta fram underlag för utformningen av nya kontrollrum för lastning, lossning, vagnsavsyning och stÀllverk vid terminalverksamheten i Kiruna. Det huvudsakliga mÄlet med examensarbetet var att finna lösningar till en god arbetsmiljö i samtliga kontrollrum. Under projektets gÄng har arbetet följt modellen för Systematisk problembehandling (Johansson, 2003). Arbetet började med att besöka de olika arbetsomrÄdena som var aktuella för projektet för att fÄ en sÄ god uppfattning som möjligt om uppgiften.
Orsaker till förseningar i byggbranschen
Med anledning av JM:s satsning pÄ Lean Construction, dÀr företaget arbetar med att effektivisera verksamheten, syftar detta arbete till att identifiera frekvent försenade arbetsmoment och orsaker till detta. Arbetets datainsamling av olika typer av förseningar har avgrÀnsats till nio tillhandahÄllna flerbostadsprojekt frÄn olika delar av Sverige. Den data som har behandlats innefattar mötesprotokoll och tidsplaner som sedan lÄg till grund för de personliga intervjuer med arbetsledning för de olika projekten. UtifrÄn insamlad data och intervjuer genomfördes en enkÀtundersökning via Internet riktad till arbetschefer, platschefer och arbetsledare. Totalt blev 93 stycken personer frÄn Stockholm och 95 frÄn regioner inom affÀrsenheten Riks blev inbjudna att delta i undersökningen. Genom granskning av tillgÀngligt material kunde det konstateras att de arbetsmoment som vanligen upplever nÄgon form av försening Àr:Arbeten under normalplanStÀllningsarbetenFasadarbetenHissmontagePlattsÀttningKöksleveranserVad betrÀffar arbeten under normalplan Àr brisfÀlliga geotekniska undersökningar en vanlig orsak till försening, vilket i sin tur kan leda till undermÄliga bygghandlingar. Andra vanliga orsakerna till att ovanstÄende moment blir försenade Àr framförallt bristande styrning av egen personal och underentreprenörer.
KonkurrensbegrÀnsning genom selektiva distributionsavtal inom den schweiziska klockindustrin
Sammanfattning Selektiva distributionsavtal anvÀnds inom mÄnga branscher som ett sÀtt att reglera handeln med produkter och som ett verktyg för att selektera ÄterförsÀljarna. Det senaste Äret har dessa avtal kommit att nyttjas Àven inom klockbranschen. Det Àr en speciell bransch dÀr varumÀrkena fÄr allt större betydelse och det bidrar till en starkare position för de företag som Àger och levererar produkter av de specifika varumÀrkena. Syftet med detta arbete Àr att utreda huruvida de selektiva distributionsavtalen medför en begrÀnsning av konkurrensen och om sÄ sker, vilka faktorer det Àr som skapar begrÀnsningarna. Vidare har en diskussion förts om de villkor som nyttjas verkligen Àr förenliga med lagstiftningen.
Intern kontroll - legitimitetsfrÄga och verktyg
Som en direkt reaktion pÄ företagsskandalerna kring millennieskiftet började arbetet med att materialisera olika idéer för hur den finansiella datan kan kvalitetssÀkras. Paul Sarbanes och Michael Oxleys arbete resulterade i Sarbanes-Oxley Act (SOX) och kom att bli det regelverk som antogs den 30 juli 2002. Lagen föresprÄkar starkt att företagen ska stÀrka den interna kontrollen över de finansiella data som ligger till grund för de finansiella rapporterna.Företag som Àr noterade pÄ den amerikanska börsen Àr idag skyldiga att följa lagen och detsamma gÀller deras dotterbolag i hela vÀrlden. Det har inneburit att lagen har fÄtt en global betydelse för finansmarknaden och pÄverkar Àven företag hÀr i Sverige. Det svÄraste för företagen har varit att ta till sig lagen.
VD-ersÀttningar i statligt Àgda bolag : - Ett resultat av lotteri, eller tydliga riktlinjer?
Storleken pĂ„ VD-ersĂ€ttningar i svenska bolag har de senaste Ă„ren debatterats livligt i massmedia. Artiklar och olika undersökningar har pĂ„visat en stark ökning av direktörslönerna bĂ„de pĂ„ lĂ„ng och kort sikt. Ytterligare ved pĂ„ elden har belackarna fĂ„tt nĂ€r det visat sig att direktörslönerna stigit i betydligt högre takt Ă€n för en vanlig industriarbetare. Flera börsbolag har tvingats till handling för att inte skada sitt rykte, och fryst sina direktörslöner. Ăven de statliga bolagen har fĂ„tt ta del av kritiken mot direktörslönerna, dĂ€r exempelvis Postens VD helt avstod frĂ„n ersĂ€ttning efter den massiva folkstormen mot dennes ersĂ€ttning.
Redovisning enligt IFRS
Bakgrund och problem: Ă
r 2002 antogs EU-parlamentets och rÄdets förordning omtillÀmpning av internationella redovisningsstandarder, den sÄ kallade IAS-förordningen. Förde svenska bolagen innebar detta att IFRS skulle tillÀmpas i noterade bolagskoncernredovisningar frÄn och med 1 januari Är 2005. Redovisning enligt IFRS innebÀr i stortatt tillgÄngar i större utstrÀckning skall vÀrderas till verkligt vÀrde istÀllet föranskaffningsvÀrde, samt ökade krav pÄ tillÀggsupplysningar. Bolag som ingÄr i en koncern ÀrsjÀlvstÀndiga juridiska enheter. Om dessa skulle tillÀmpa IFRS fullt ut skulle detta orsakaproblem dÄ det finns en koppling mellan redovisning och beskattning i Sverige.