Sökresultat:
42 Uppsatser om Undre gräns - Sida 3 av 3
Fixering av luckor och dörrar i öppet läge
Ztift AB befinner sig i det stadiet att utveckla företagets egen strategi inom branschen för olika lås- och fasthållningsmekanismer. Strategin går ut på att kunna erbjuda en eller flera produkter inom fyra olika områden som fasthåller en dörr eller lucka i öppet läge. Dessa områden är fritidsbåtmarknaden, privata hem, industri/maskinbyggnad och offentlig miljö. Denna rapport behandlar produktutvecklingsprocessen av just en lösning på hur en dörr eller lucka kan hållas fast i öppet läge i den industriella miljön. Tanke med detta är att minimera risken för skada vid arbetsplatsen då dörrar och luckor i användning kan stängas av sig själva eller yttre inverkan och därmed bli en potentiell fara för användaren.Framtagningen av lösningen sker med hjälp av olika teoretiska verktyg som tillämpas till denna produktutvecklingsprocess.
Mikrostrukturundersökning av varmvalsat stål
SSAB Tunnplåt i Borlänge har under en längre tid utvecklat ett varmvalsat bainitiskt stål med en sträckgräns på 900 MPa. Den höga sträckgränsen och en tjocklek mellan 5-6 mm gör stålet perfekt för applikationer där nyttolasten kan ökas, som till exempel i chassi och utrustning till tunga fordon. Det kan också med framgång användas i bommar till lyftkranar för att kunna lyfta mer längre ut. Ett problem vid tillverkning har varit att de mekaniska egenskaperna hos materialet har visat stor spridning. För att kunna sälja stålet till sina kunder måste SSAB Tunnplåt kunna visa att stålet klara de givna målen.
Lerlagers tätande förmåga och inverkan på transporten av klorerade lösningsmedel i förorenade områden.
Detta examensarbete syftade till att undersöka om lera kan förhindra en spridning av klorerade lösningsmedel ned till grundvattnet samt vid vilka hydrogeologiska förhållanden som lera har störst potential att vara tätande. Det övergripande målet med arbetet var dock att bidra till att tydliggöra definitionen av och förbättra kunskapsläget om tätande jordlager på Sveriges Geologiska Undersökning (SGU).Sju förorenade områden där klorerade lösningsmedel påvisats i jord och/eller grundvatten valdes ut till en jämförande fallstudie. Samtliga områden var belägna inom 750 m från något av SGUs lokalkarterade grundvattenmagasin och lera överlagrade helt eller delvis grundvattenmagasinet på platsen. Resultatdata i form av jord- och grundvattenprov från tidigare undersökningar av områdena lagrades in i databaser på SGU. Spridningen av klorerade lösningsmedel på varje område analyserades sedan genom att titta på var i området olika koncentrationer uppmätts och hur koncentrationerna förändrats med djupet.
Utveckling av en ny typ av båtstål åt Rupert Marine AB
Rupert Marine tillverkar och säljer RIB-båtar, som är små snabba båtar med riktigt, stelt, skrov och uppblåsbara tuber runt skrovkanten. Bakgrunden till denna masteruppsats är att det ofta finns stora brister i förarmiljön och förarplatsernas utformning på båtar. Företaget upplever att man har en lucka i sitt utbud av stolar. Det saknas en komfortabel och multifunktionell stol för fritidsanvändare. Det finns företag som tillverkar stolar separat för mindre snabba båtar.
Hur ljuset påverkar könsmognad och äggläggning hos värphöns (Gallus domesticus)
Det är sedan länge känt att om höns hålls i naturlig belysning varierar äggläggningen med årstiderna. Lägst antal ägg läggs när dagarna är som kortast och ljusstimuleringen är som lägst. Eftersom hönan reagerar även på artificiellt ljus kan ljusprogram användas för att styra antalet ljusa respektive mörka timmar per dygn för att därigenom undvika årstidsvariation. Syftet med denna litteraturstudie är att ta reda på hur ljuset styr hönans könsmognad och ägg-läggning.
Ljus registreras av fotoreceptorceller i retina, hypotalamus och epifysen vilka omvandlar energin i fotonerna till en biologisk signal. Vid ljusstimulering stimuleras gonadotropinfrisät-tande hormon (GnRH) vilket ökar frisläppningen av gonadotropinerna follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH).
Formgivning och konstruktion av en utomhusarmatur
Idén till projektet grundar sig i brottsförebyggande design. Detta innebär att designern genom hela designprocessen försöker tänka brottsförebyggande och därigenom förhoppningsvis förebygger brott. Den offentliga utomhusmiljön är idag ett problemområde där många känner sig otrygga. För att känna trygghet är det viktigt att få en bra och korrekt uppfattning om sin omgivning. Dålig belysning bidrar till att uppfattningen av omgivningen försämras och därmed påverkas känslan av trygghet.
Produktionsparametrar för produktionsplanering vid Wallmarks Såg AB
Detta examensarbete var att samla in data från såglinjen på Wallmarks Såg i Kroksjön. Datat som samlades in skulle föras in i ett program som heter TimberOpt. Programmet används vid ett flertal sågverk i Sverige, ett av dem är Martinsons Trä AB. Eftersom att Wallmarks Såg ingår i samma koncern är tanken att TimberOpt i framtiden ska användas även där. Visionen är att inom koncernen ska de med programmets hjälp kunna såga de olika produkterna vid rätt sågverk ur en ekonomisk synpunkt.
Flödesoptimering av sintringsprocess för hårdmetall : Kartläggning & kapacitetsförbättring av materialflödet vid Sandvik Mining AB i Västberga
Examensarbetet har genomförts på Sandvik Mining i Västberga, under våren 2012. Produktionsenheten tillverkar hårdmetall som används för bland annat krossning och borrning av berg. Tillverkningen har två processteg; pressning av hårdmetallpulver och därefter sintras den pressade kroppen. Sintringen saknar ett uppföljningssystem för återkoppling av driftdata. Därmed saknas kunskap om hur stor kapacitet som finns.Syftet är att kartlägga sintringsugnarnas kapacitet med hänsyn till driftsäkerhet, tillgänglig tid samt även den tillgängliga ugnsvolymen.
Kalmar Stortorg
Syftet med uppsatsen är att diskutera och undersöka begreppet offentliga platser och hur man genom gestaltning kan göra dem mer attraktiva. Efter¬som det är ett brett ämne avgränsades uppsatsen till torgmiljöer och ett speci¬fikt torg, Kalmar Stortorg. Tre scenarier utförs över torget med förändrings¬förslag som har olika konsekvenser och möjligheter på torget. Kalmar Stortorg är ett centralt beläget torg på Kvarnholmen, Kalmar. På Stor¬torget ligger Kalmar domkyrka och intill finns rådhuset och kommunledning¬skontoret.
Kalmar Stortorg
Syftet med uppsatsen är att diskutera och undersöka begreppet offentliga
platser och hur man genom gestaltning kan göra dem mer attraktiva. Efter¬som
det är ett brett ämne avgränsades uppsatsen till torgmiljöer och ett speci¬fikt
torg, Kalmar Stortorg. Tre scenarier utförs över torget med förändrings¬förslag
som har olika konsekvenser och möjligheter på torget.
Kalmar Stortorg är ett centralt beläget torg på Kvarnholmen, Kalmar. På
Stor¬torget ligger Kalmar domkyrka och intill finns rådhuset och
kommunledning¬skontoret.
Utredning och provtagning av förankringsstag i Hotagens regleringsdamm
Regleringsdammen vid Hotagssjön i Jämtland skulle under år 2008 rivas då betongkvalitén var bristfällig och det saknades armering vilket lett till stora sprickor i konstruktionen. Den främsta orsaken till den dåliga kvalitén var betongens förvärrade alkali-kiselsyra-reaktionsskador, så kallade AKR-skador. Vid dammdimensionering tillåts inte eventuellt förekommande förankringsstag medräknas enligt RIDAS, kraftföretagens riktlinjer för dammsäkerhet (2006). Rivningen av Hotagens regleringsdamm, som ägs av Vattenregleringsföretagen AB, skapade här tillfälle att utreda dessa förankringsstag och bedöma dess tillstånd för att på så sätt skapa en diskussion för framtida dimensioneringsmetoder huruvida förankringsstag får medräknas eller ej. Projektet bedrevs av Vattenfall Research & Development AB och resulterade i detta examensarbete, som finansierades av Elforsk AB.
Bedömningsunderlag för användning av restprodukter i
vägbyggnad: med fördjupning inom aspekten ekologi
Traditionellt sett har vägsektorn främst använt jungfruliga resurser som konstruktionsmaterial. Intresset för alternativa material ökar dock och detta leder till att det blir allt vanligare att restprodukter används som konstruktionsmaterial.´ I dag saknas det enhetliga modeller, med allmän acceptans, för att bedöma en restprodukts lämplighet som konstruktionsmaterial i vägbyggnad. Detta innebär att det i varje enskilt fall tas fram ett bedömningsunderlag som anses vara lämpligt. För att bedöma ett materials lämplighet bör ett faktaunderlag inom en rad olika aspekter samlas in. De aspekter som kan vara aktuella kan delas in i Användning och Omgivning.