Sökresultat:
1311 Uppsatser om Ullerćkers sjukhus - Sida 10 av 88
Sjuksköterskors upplevelser av omvÄrdnad av alkoholpÄverkade ungdomar, prevention och alkoholbefrÀmjande faktorer : - en litteraturstudie
Syftet med föreliggande litteraturstudie var att beskriva hur sjuksköterskan upplever sitt bemötande av alkoholpÄverkade ungdomar och sin kunskap om alkoholprevention. Studien belyser Àven pÄverkande faktorer till ungdomars alkoholkonsumtion. Metoden var en beskrivande litteraturstudie. TvÄ undergrupper identifierades och 16 artiklar granskades sammanlagt. Resultatet visade att sjuksköterskor ansÄg sig vara i behov av mer alkoholrelaterad utbildning för att kunna bemöta patienter pÄ ett tillfredsstÀllande sÀtt.
Lillhagens sjukhus som immateriellt kulturarv - bÀrare av före detta patienters minnen och berÀttelser
Uppsats för avlÀggande av filosofie kandidatexamen iKulturvÄrd, Bebyggelseantikvariskt program15 hpInstitutionen för kulturvÄrdGöteborgs universitet !2014:46.
Bemötandet av anhöriga till patienter som vÄrdas palliativt
Bakgrund: Att vara anhörig till nÄgon som vÄrdas palliativt innebÀr ofta en komplicerad livssituation. Inom vÄrden Àr bemötandet av stor vikt dÄ det Àr avgörande för den anhöriges upplevelser av omvÄrdnad, trygghet och delaktighet. Syfte: Studiens syfte var att ur anhörigas perspektiv belysa sjuksköterskans bemötande av anhöriga till patienter som vÄrdades palliativt pÄ sjukhus, hospice eller i hemmet. Metod: Litteraturstudie dÀr materialet granskades och analyserades efter Graneheim & Lundmans (2003) analysmodell. Resultat: Viktigt för anhöriga var klar och tydlig information, rak kommunikation, delaktighet och en lÀmplig miljö för patienten.
Sjukhusbiblioteket som en resurs hur tillgodoses sjuksköterskors informationsbehov genom bibliotekets tjĂ€nster vid Södra Ălvsborgs Sjukhus
The purpose of this study was to find out what are the information needs of the nurses and if the hospital library can satisfy these needs, and see how the hospital library reaches the nurses with their information provision. The main questions are: what kinds of service exist at the hospital library? What kinds of needs have the nurses concerning the hospital library? How are the needs satisfied by the hospital library? What marketing strategies are used by the hospital library to reach out to the nurses? Is it enough to achieve the goal? The method in this study was a case study with the emphasis on the qualitative interviews. The study was conducted at the hospital library at Södra Ălvsborgs Sjukhus in BorĂ„s. The interviews concerned the nurses views on the hospital library, information needs and marketing.
Analys och utveckling av drivsystemoberoende energiÄtervinning
Drivsystemoberoende energiÄtervinning Àr kÀrnan i detta examensarbete. MÄlet har varit att analysera pneumatikens potential att Ätervinna energi och agera som en gemensam plattform för alla fordonstillverkare oavsett inriktning pÄ drivsystem. En kompressor har anvÀnds för energiformsomvandling, lufttankar för energilagring och luftmotor för Äteromvandling till kinetisk energi. UtgÄngspunkten för systemet har varit att utföra sÄ stora delar av bromsarbetet som möjligt. HÄllfasthetsberÀkningarna styrker att mÄttlig energiÄtervinning Àr möjlig utan anpassning av belastade komponenter, sÄ som drivaxlar.
Transporter av prematura och sjuka barn
I Sverige sker cirka 2500 transporter av nyfödda barn varje Är. Socialstyrelsen publicerade i slutet av Är 2013 en ny vÀgledning ?VÄrd av extremt tidigt födda barn?. Ett av de omrÄden som har prioriterats Àr neonatala transporter. Betydelsen av en vÀl fungerande transportorganisation Àr nödvÀndig för att skapa en sÀker och jÀmlik vÄrd för denna patientgrupp.
Den fysiska miljöns inverkan pÄ patientens hÀlsa under sjukhusvistelse - en litteraturstudie
Syftet med studien var att belysa hur den fysiska miljön inverkar pÄ patienters
hÀlsa under sjukhusvistelse. Författarna valde att avgrÀnsa den fysiska
vÄrdmiljön till det som avser den inifrÄn upplevda byggnadens miljö för
medicinsk vÄrd och omvÄrdnad inom sjukhus. Det vill sÀga arkitektur, design och
estetik, ljus och ljud. I studien anvÀndes Florence Nightingales
omvÄrdnadsmodell som teoretisk referensram. Studien var en litteraturstudie med
en kvalitativ ansats.
Smutsig hand, ren hand? En observationsstudie om följsamhet till riktlinjer för basala hygienrutiner
UppmÀrksamheten kring vÄrdrelaterade infektioner har lyfts fram i media som ett vÀxande problem pÄ sjukhus i Sverige. En av de stora anledningarna till spridning av smitta Àr personalens brist pÄ korrekt utförande av basala hygienrutiner. Syftet med studien var att undersöka följsamheten gentemot Handbok för hÀlso- och sjukvÄrds riktlinjer gÀllande handhygien, anvÀndande av handskar och skyddsklÀder. Data samlades in genom strukturerade observationer pÄ en avdelning pÄ ett sjukhus i södra Sverige och analyserades dÀrefter bÄde kvalitativt och kvantitativt med hjÀlp av en modifierad version av Burnards (1991) innehÄllsanalys. Resultatet visade att följsamheten var mindre god inom samtliga kategorier.
EN KARTLĂGGNING OM VĂ RDPERSONALENS KUNSKAP OM BASALA HYGIENRUTINER : - EnkĂ€tundersökning utförd pĂ„ Skaraborgs sjukhus
Bakgrund: En vÄrdrelaterad infektion (VRI) Àr en av de vanligaste komplikationer som drabbar patienter som vÄrdas pÄ sjukhus eller andra vÄrdinrÀttningar; uppskattningsvis drabbas cirka 10 % av patienterna. Basala hygienrutiner Àr en effektiv metod för att förhindra kontaktsmitta och dÀrmed minska spridningen av VRI. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter om basala hygienrutiner inom hÀlso- och sjukvÄrden ska vÄrdpersonalen för att begrÀnsa VRI iaktta dessa ÄtgÀrder vid all undersökning, behandling eller annan direktkontakt med patienten.Syfte: Syftet med studien var att kartlÀgga vÄrdpersonalens kunskaper om basala hygienrutiner och om det finns faktorer som pÄverkar följsamheten till de basala hygienrutinerna.Metod: Studien hade en kvantitativ ansats med icke experimentell design, dÀr personalens kunskaper om basala hygienrutiner beskrevs och mÀttes. Hypoteser utformades och testades. Deskriptiv- och sambandsanalys genomfördes pÄ resultatet.Resultat: KunskapsnivÄn hos personalen Àr relativt hög men förbÀttringspotential finns.
Att vara barn och inneliggande pÄ sjukhus - Barns och förÀldrars upplevelser
I Sverige vÄrdades 2009, 130 000 barn för olika Äkommor. Syftet med vÄr studie Àr att belysa barns och förÀldrars upplevelse dÄ barn i Äldrarna sju till fjorton Är Àr inneliggande patienter pÄ sjukhus. För att undvika onödigt lidande finns det tydliga riktlinjer skrivna om hur barn och förÀldrar ska bemötas i samband med att barnet Àr inneliggande patient pÄ sjukhus. För att allmÀnsjuksköterskan bÀttre ska kunna bemöta samt vÄrda barnen, vÀl anpassat till Älder och utvecklingsnivÄ, behövs kunskap och förstÄelse av hur förÀldrar och barn upplever sjukhusvistelse. Tidigare forskning inom omrÄdet pekar pÄ vikten av vÄrdrelationer mellan sjuksköterska, patient och anhörig men Àven pÄ problematiken som uppstÄr nÀr förÀldrar mÄste lÀgga ansvaret för sina barn i hÀnderna pÄ vÄrdpersonalen.
Handhavande av perifer venkateter hos patienter pÄ ett sjukhus i Tanzania
SAMMANFATTNINGBakgrundPerifer venkateter (PVK) Àr en medicinsk produkt bestÄende av en tunn kateter som, med hjÀlp av en ledarkanyl, förs in i en perifer ven för att kunna tillföra patienten lÀkemedel, nÀring, vÀtska och blodprodukter. InlÀggande av PVK Àr ett vanligt förekommande ingrepp inom sjukvÄrden. För att undvika komplikationer relaterade till PVK finns i Sverige nationella riktlinjer. Det finns Àven internationella riktlinjer gÀllande vÄrdhygien i allmÀnhet. Det ligger i sjuksköterskans uppgift att hantera PVK i enlighet med dessa riktlinjer.
Barns upplevelser av sjuksköterskans bemötande i sjukhusmiljö - En litteraturstudie
Varje Är skrivs 110 000 barn in pÄ sjukhus i Sverige. Mötet med sjuksköterskan
Àr av stor betydelse för barnens upplevelse av vÄrden. Syftet med studien var
att belysa barns upplevelser av sjuksköterskans bemötande i sjukhusmiljö.
Barnen i denna studie var mellan 4-18 Är. Den utförda studien var en
litteraturstudie med kvalitativ ansats och grundades pÄ Ätta vetenskapliga
artiklar.
Risker med att patienter som behandlats prehospitalt för hypoglykemi kvarstannar i hemmet
Att som ambulanssjuksköterska behandla patienter med hypoglykemi i hemmet Àr en vanlig ÄtgÀrd, i relation till den ökade belastningen pÄ akutmottagningarna Àr det viktigt att kunna identifiera vilka patienter som behöver transporteras in till sjukhus. De flesta av patienterna vill stanna kvar i hemmet efter behandling, att vara medveten om vilka potentiella risker som finns om patienten stannar kvar hemma kan göra att det Àr lÀttare att bedöma vilken patient som bör Äka med till sjukhus.Syftet med denna studie Àr att belysa riskerna med att patienter som behandlas för hypoglykemi kvarstannar i hemmet. Studien genomfördes i form av en litteraturstudie. Sökningar gjordes i databaserna PubMed samt Cinahl. Dessa sökningar resulterade i fyra artiklar som inkluderades i resultatet.Under analysen av artiklarna framkom tvÄ problemomrÄden, risk för Äterkommande hypoglykemi samt bristande uppföljning. För att kunna identifiera de patienterna som har ökad risk för Äterkommande hypoglykemi krÀvs en adekvat bedömning av sjuksköterskan samt att det finns beslutsstöd till hjÀlp.
Basala hygienrutiner vid sÄrbehandling vid ett sjukhus i Tanzania : en observationsstudie
VÄrdrelaterade infektioner kan leda till sjuklighet och för tidig död och pÄverkar mÄnga mÀnniskor, inte bara individen sjÀlv utan Àven dennes familj och samhÀllet i stort. VÄrdrelaterade infektioner drabbar bÄde patienter och sjukvÄrdspersonal. Med goda basala hygienrutiner och medvetenhet om hur infektioner sprids kan mÄnga fall förebyggas och mycket lidande förhindras. Denna studies syfte var att beskriva basala hygienrutiner vid sÄrbehandling pÄ en avdelning vid ett sjukhus i norra Tanzania. Studien hade en kvalitativ och en kvantitativ ansats dÀr det kvalitativa datamaterialet har bearbetats med innehÄllsanalys och det kvantitativa datamaterialet har redovisats med deskriptiv statistik.
Bemötandet av anhöriga till patienter som vÄrdas palliativt
Bakgrund: Att vara anhörig till nÄgon som vÄrdas palliativt innebÀr ofta en
komplicerad livssituation. Inom vÄrden Àr bemötandet av stor vikt dÄ det Àr
avgörande för den anhöriges upplevelser av omvÄrdnad, trygghet och delaktighet.
Syfte: Studiens syfte var att ur anhörigas perspektiv belysa sjuksköterskans
bemötande av anhöriga till patienter som vÄrdades palliativt pÄ sjukhus,
hospice eller i hemmet. Metod: Litteraturstudie dÀr materialet granskades och
analyserades efter Graneheim & Lundmans (2003) analysmodell. Resultat: Viktigt
för anhöriga var klar och tydlig information, rak kommunikation, delaktighet
och en lÀmplig miljö för patienten.