Sök:

Sökresultat:

202 Uppsatser om Traumatisk hjärnskada-TBI - Sida 3 av 14

Upplevelser av att leva med traumatisk spinalskada : en litteraturöversikt

För mÀnniskor som lever med en traumatisk spinalskada kantas livet av problem men Àven möjligheter. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva upplevelsen av att leva med en traumatisk spinalskada. Analysen byggde pÄ tio vetenskapliga artiklar som hade publicerats mellan Är 1989 till 2005. Dessa analyserades med kvalitativ innehÄlls analys. Analysen resulterade i fyra kategorier: Att begrÀnsas och inte ha kontroll över kroppen.

Ren Intermittent Kateterisering vid traumatisk spinalskada. : Hanteringsstrategier och upplevelser

Bakgrund: I Sverige lever cirka 5000 personer med spinalskada. DÀr spinalskadan lett till nedsatt blÄsfunktion Àr ren intermittent kateterisering (RIK) den metod som rekommenderas i första hand.Syfte: Att undersöka hur personer med traumatisk spinalskada som anvÀnder ren intermittent kateterisering (RIK) upplever detta. Syftet var Àven att ta reda pÄ vilka hanteringsstrategier som finns för att underlÀtta det dagliga livet.Metod: En kvalitativ metod med semistrukturerade intervjuer anvÀndes dÀr fem personer med traumatisk spinalskada som anvÀnder RIK intervjuades.Resultat: Att behöva tillÀgna sig metoden vÀckte blandade kÀnslor. MÀn upplevde det lÀttare att RIKa jÀmfört med kvinnor. Den egna kompetensen och kunnandet om metoden RIK ökade med tiden och de hittade nya hanteringsstrategier för att underlÀtta vardagen.

För alltid förÀndrad : - Upplevelsen av livskvalitet hos patienter med en ryggmÀrgsskada

Endast ett fÄtal personer drabbas varje Är av en traumatisk ryggmÀrgsskada. Den akuta vÄrden av dessa patienter utövas pÄ endast sex sjukhus i Sverige. VÄrdbehovet för personer med en ryggmÀrgskada Àr stort eftersom en traumatisk ryggmÀrgsskada medför sÄvÀl fysiska Àven som stora psykiska omstÀllningar i livet. NÀr dessa personer senare i livet behöver vÄrd saknas kunskapen om dessa patienters specifika omvÄrdnadsbehov utifrÄn ett personcentrerat förhÄllningssÀtt hos allmÀnsjuksköterskor. Syftet med studien var att belysa patienters upplevelse av livskvalitet efter en traumatisk ryggmÀrsskada.

Livskvalitet och vÀlbefinnande hos mÀnniskor med traumatisk ryggmÀrgsskada : - En systematisk litteraturöversikt

Bakgrund: Inom hÀlso- och sjukvÄrden syftar begreppet livskvalitet till att leva ett gott liv. VÄrdandets syfte Àr att lindra lidande och finna vÀgar till att möjliggöra vÀlbefinnande, vilket kan upplevas trots nÀrvaro av till exempel sjukdom och lidande. I Sverige drabbas Ärligen mellan 1800 och 4000 mÀnniskor av frakturer i kotpelaren till följd av trauma, dÀr omkring 120 mÀnniskor fÄr en ryggmÀrgsskada som följd. Beroende pÄ skadans lokalisation och utbredning kan det resultera i fysiska konsekvenser som förlamning och ett liv i rullstol. Traumat i sig kan dessutom innebÀra psykologiska följder som exempelvis depression.Syfte: Syftet med denna systematiska litteraturöversikt Àr att beskriva livskvalitet och vÀlbefinnande hos mÀnniskor med traumatisk ryggmÀrgsskada.Metod: Systematisk litteraturöversikt baserad pÄ Ätta vetenskapliga artiklar som hÀmtats frÄn databaserna CINAHL, psycINFO och PubMed.

Ambulanssjuksköterskans upplevelser och erfarenheter av krisstöd efter en traumatisk hÀndelse i sitt dagliga arbete.

FörÀldrars delaktighet i omvÄrdnaden av barn pÄ sjukhus har inte alltid varit sjÀlvklar. Först efter andra vÀrldskriget började barns behov av förÀldrar pÄ sjukhus belysas av forskare inom psykologi samt omvÄrdnad. Trots fortsatt utveckling av förÀldrars delaktighet inom barnsjukvÄrden Äterfinns fortfarande brister inom omrÄdet. Syftet med litteraturöversikten var att belysa förÀldrars upplevelse av delaktighet i omvÄrdnaden av sitt barn pÄ sjukhus. Resultatet visar förÀldrars upplevelse av delaktighet i omvÄrdnad av barn pÄ sjukhus utifrÄn tolv vetenskapliga artiklar.

FörmÄga till kontinuerlig prestation som objektivt mÄtt för mental trötthet efter lindrig traumatisk hjÀrnskada : Sambandet mellan prestation och sjÀlvskattning

Mental trötthet (eng. fatigue) efter en lindrig traumatisk hjÀrnskada (mTBI) innebÀr stora handikapp i vardagen för drabbade individer. En koppling mellan den subjektiva upplevelsen av mental trötthet och relaterade kognitiva omrÄden har dock visat sig svÄrt att finna. Syftet var att undersöka om det förelÄg en prestationsnedsÀttning i IVA+plus (ett test för kontinuerlig prestation som mÀter bibehÄllen uppmÀrksamhet och inhiberingsförmÄga) och högt sjÀlvskattad trötthet hos en patientgrupp diagnosticerad med mTBI. Vidare var syftet att undersöka huruvida det fanns ett samband mellan dessa mÄtt.

Posttraumatisk stress: Livet efter ett trauma

Livet efter en traumatisk hÀndelse, tillsammans med det medföljande lidandet, kan ge upphov till ett förÀndrat perspektiv, bÄde pÄ sin identitet och pÄ den levda vÀrlden. Vikten av att ha förstÄelse om vad detta innebÀr för den traumatiserade beskrivs med grund i patientens behov av att vÄrdas utifrÄn ett holistiskt patientperspektiv. Uppsatsen riktar sig till alla yrkesroller inom vÄrden dÄ traumatiserade mÀnniskor kan förekomma i olika vÄrdkontexter. För att uppnÄ syftet att belysa livet efter en traumatisk hÀndelse har metoden baserats pÄ en analys av artiklar med inriktning pÄ hur livet upplevs efter ett trauma. För att tolka det analytiska materialet har författarna inspirerats av ett hermeneutiskt perspektiv med utgÄng i livsvÀrldsperspektivet.

Upplevelser av hopp och mening hos personer med ryggmÀrgsskada

Varje Är drabbas cirka 120 personer i traumatisk ryggmÀrgsskada. Forskning visar att traumatisk ryggmÀrgsskada innebÀr en förÀndrad livssituation för personen som drabbats. Skadan innebÀr olika grad av förlust av kroppsfunktioner vilket leder till förÀndrade levnadsvanor som personen behöver förhÄlla sig till. I den förÀndrade livssituationen kan det vara svÄrt för personen att finna hopp och mening. Syftet med uppsatsen Àr att beskriva upplevelser av hopp och mening hos personer med ryggmÀrgsskada.

Behandlares upplevelser nÀr en patient begÄr suicid.

Inom psykiatrisk verksamhet hÀnder det att patienter tar sitt liv under pÄgÄende behandling eller i direkt anslutning till en behandlingsperiod. Enligt patientsÀkerhetsförordningen mÄste dessa hÀndelser rapporteras och utredas. Syftet med patientsÀkerhetsförordningen Àr att den ska frÀmja hög patientsÀkerhet inom hÀlso- och sjukvÄrd genom att minska antalet vÄrdskador, oavsett om bristerna beror pÄ systemfel eller pÄ att vÄrdpersonal begÄtt misstag. Fokus Àr sÄledes pÄ ett patientperspektiv, dÀrför kÀnns det angelÀget att studera upplevelser som vÀcks hos olika grupper av vÄrdgivare nÀr en patient begÄr suicid.FrÄgestÀllningar: Behandlares upplevelser nÀr en patient gör suicid.Metod: En kvalitativ intervju pÄ fenomenologisk grund genomfördes med fem vÄrdgivare i psykiatrisk verksamhet, tvÄ sjuksköterskor med steg 1 utbildning och tre skötare.Resultat: Upplevelser hos vÄrdgivare som Àr med om en patients suicid kÀnnetecknas av chock, traumatisk stress och sorg. Det vÀcks ocksÄ tankar som rör den egna professionen och i en del fall oro för följder av beslut som i efterhand kan bedömas vara felaktiga.Diskussion: NÀr vÄrdgivare intervjuas om sina upplevelser efter en patients suicid, berÀttas om olika reaktioner som inte uppmÀrksammats nÀmnvÀrt.

MÀnniskors upplevelser av sin förÀndrade livssituation efter en traumatisk ryggmÀrgsskada

Varje Är skadas ca 120 personer i Sverige i akut ryggmÀrgsskada. Livssituationen blir förÀndrad i ett ögonblick och beroende pÄ skadenivÄn i ryggmÀrgen blir förluster av funktioner olika omfattande för olika ryggmÀrgsskadade. MÀnniskan fÄr en ny livssituation att förhÄlla sig till, kroppen sjÀlen och anden förÀndras och pÄverkas. Syftet Àr att beskriva mÀnniskors upplevelser av sin förÀndrade livssituation efter en traumatisk ryggmÀrgsskada. För att belysa detta gjordes en litteraturstudie dÀr kvalitativa artiklar granskades.

Arbetsterapeutiska interventioner för att frÀmja delaktighet och instrument för att mÀta delaktighet hos personer med traumatisk hjÀrnskada: en litteraturöversikt

Syftet med studien var att beskriva arbetsterapeutiska interventioner i syfte att frÀmja delaktighet samt beskriva mÀtinstrument som anvÀnds för att mÀta delaktighet hos personer med traumatiska hjÀrnskador. Studiens syfte besvarades genom att göra en litteraturöversikt som beskriver kunskapslÀget inom omrÄdet. En litteratursökning genomfördes och de artiklar som hittades blev kritiskt granskade med hjÀlp av analysmallar. Resultatet frÄn de sju valda artiklarna presenterades i tvÄ kategorier som beskriver interventioner och instrument som arbetsterapeuter anvÀnder för att frÀmja delaktigheten. En kategori blev ?interventioner för att kompensera för nedsatt kognitiv förmÄga? med tvÄ underkategorier ? anvÀnda hjÀlpmedel? och ?trÀna och lÀra nya strategier?, den andra kategorin blev ? Instrument för att mÀta delaktighet?.

Att leva med en traumatisk ryggmÀrgsskada: En kvalitativ intervjustudie om mÀns upplevelser av aktivering och egenmakt i ett nytt funktionstillstÄnd

Uppsatsen baseras pÄ en kvalitativ studie med en induktiv ansats dÀr syftet med min uppsats Àr att undersöka och beskriva hur mÀn som drabbats av en traumatisk ryggmÀrgsskada upplever sina funktionstillstÄnd över tid efter skadan, avseende funktion och förmÄga. Detta i anslutning till hur mÀnnen upplever att deras funktionstillstÄnd pÄverkat deras subjektiva upplevelse av att vara sjÀlvstÀndiga och aktiva. Men ocksÄ mÀnnens upplevelser av möjligheter till förÀndring samt upplevelsen av egenmakt i deras livsvÀrld. Uppsatsen som utgÄr frÄn individnivÄ fokuserar pÄ mÀnnens subjektiva upplevelser över tid, frÄn tiden strax efter skadan samt deras upplevelser idag. Studien bestÄr av tre preciserade frÄgestÀllningar: - Hur upplever mÀnnen sitt funktionstillstÄnd avseende funktion och förmÄga tiden strax efter skadan samt idag?- I vilken omfattning har mÀnnens upplevelser av att vara sjÀlvstÀndiga och aktiva förÀndrats över tid frÄn tiden strax efter skadan samt idag?- I vilken omfattning har mÀnnens upplevelser av möjligheter till förÀndring och upplevelsen av egenmakt förÀndrats över tid frÄn tiden strax efter skadan samt idag?Materialinsamlingen har gjorts genom en kvalitativ forskningsintervju och analysen har gjorts utifrÄn tvÄ perspektiv; Empowerment perspektivet och Crip teori.

Identifiering och omvÄrdnadsÄtgÀrder vid intrakraniell hypertension. En observationsstudie.

SAMMANFATTNINGBakgrund Traumatisk skallskada drabbar relativt mÄnga och leder till personligt lidande och finansiell belastning för individ och samhÀlle dÄ majoriteten fÄr en svÄr till medelsvÄr funktionsnedsÀttning efter vÄrdtiden. PÄ 1970-talet pÄvisades ett signifikant samband mellan högt ICP och sekundÀra hjÀrnskador. I studier dÀr ICP >20 mmHg har förekommit kunde signifikant sÀmre utfall ses.Syfte Syftet med studien var att med hjÀlp av omvÄrdnadsprocessen observera intensivvÄrdssjuksköterskans identifiering och vidtagande av omvÄrdnadsÄtgÀrder vid ett högt ICP samt utvÀrdera de utförda omvÄrdnadsÄtgÀrderna. Metod Prospektiv tvÀrsnittsundersökning, dÀr sju intensivvÄrdssjuksköterskor och fem patienter observerades med hjÀlp av ett observationsformulÀr.Resultat 51(73 %) av de höga ICP normaliserades inom en minut och intensivvÄrdssjuksköterskan uppskattades ha observerat högt ICP i 50(71 %) av tillfÀllena inom en minut. 19(27 %) tillfÀllen observerades inte och 11(65 %) av omvÄrdnadsÄtgÀrderna skedde inom en minut. OmvÄrdnadsÄtgÀrder som utfördes var administrering av bolusdos med lÀkemedel (35 %) eller drÀnera likvor (35 %).

Behandlingsmetoder och dess effekter för vuxna personer med traumatisk hjÀrnskada i ett vegetativt eller minimalt responsivt tillstÄnd - sett ur ett arbetsterapeutiskt perspektiv : En systematisk litteraturstudie

Fler personer överlever idag en svÄr hjÀrnskada, vilket har medfört att rehabiliteringen har stÀllts inför en utmaning avseende dessa personer. DÄ det gÀller arbetsterapeutens behandlingsmetoder finns det liten vetenskapligt dokumenterad kunskap och ett behov av fortsatt forskning inom omrÄdet. Studiens syfte var att undersöka vilka behandlingsmetoder, sett ur ett arbetsterapeutiskt perspektiv, som beskrivs i vetenskaplig litteratur samt dess effekter för vuxna personer med en traumatisk hjÀrnskada i ett vegetativt eller minimalt responsivt tillstÄnd. En systematisk litteraturstudie genomfördes. Artikelsökning utfördes i databaserna Medline, AMED, Cinahl och PsycInfo och resulterade i 10 inkluderade artiklar.

En undersökning över anestesiavdelningars riktlinjer för personalstöd efter kritiska och traumatiska hÀndelser

Bakgrund: Personalen Àr den viktigaste tillgÄngen inom vÄrden och dÀrför Àr det viktigt att de fÄr det stöd som de behöver för att undvika stress och psykisk utmattning. Personal som arbetar i arbetsmiljöer dÀr kritiska och traumatiska hÀndelser uppstÄr löper en större risk att drabbas av psykisk ohÀlsa i form av utbrÀndhet, depressioner samt stress och Àven posttraumatisk stressyndrom (PTSD). Personalstöd har visat sig leda till sÄvÀl lÀgre sjukfrÄnvaro som mindre personalomsÀttning. Det finns olika former av personalstöd, ute i verksamheterna anvÀnds oftast kamratstöd, avlastningssamtal och debriefing.Syfte: Syftet med denna studie var att undersöka förekomst av riktlinjer samt att beskriva dess innehÄll för personalstöd efter kritiska och traumatiska hÀndelser pÄ ett antal anestesiavdelningar i Sverige.Metod: Metoden som anvÀndes var av kvantitativ och kvalitativ ansats och analysen genomfördes med manifest innehÄllsanalys.Resultat: 28 frÄgeformulÀr skickades ut, av dessa erhölls fjorton svar och sju utav dessa hade avdelningsspecifika riktlinjer för personalstöd. Riktlinjerna granskades och tre kategorier urskiljdes; syfte och mÄl med riktlinjerna, förebygga och stödja samt arbetsmiljö.

<- FöregÄende sida 3 NÀsta sida ->