Sök:

Sökresultat:

1089 Uppsatser om Tidiga skolćren - Sida 26 av 73

Det varierade arbetssÀttet ? sÄ nÄr vi alla elever : -En studie om att möta alla elever med fokus pÄ estetiska Àmnen och IKT

Studiens syfte var att undersöka hur lÀrare lÀr elever att lÀsa. Vilka metoder de anvÀnder och om det finns skillnader mellan deras arbetssÀtt. Jag har anvÀnt mig utav kvalitativ forskningsmetod i min undersökning och utfört intervjuer av fem verksamma lÀrare och Àven tvÄ observationer i en Ärskurs 1. Skillnaderna visade sig inte vara sÄ stora och lÀrarna lÀgger tyndpunkten pÄ samma faktorer vid arbetssÀttet. Resultatet av detta arbete visade att det inte finns endast en rÀtt metod att anvÀnda nÀr man lÀr elever att lÀsa.

Ristat i sten: en komparativ studie av de fornnordiska futharkerna och keltiskt ogham

En komparativ studie som behandlar framvÀxandet av den ursprungliga 24-typiga futharken samt övergÄngen till den yngre, 16-typiga, futharken och jÀmför utvecklingen av dessa bÄda med det samtida keltiska skriftsprÄket ogham. Den centrala frÄgan Àr vilket annat skriftsprÄk som kan ha stÄtt som modell för skapandet av den 24-typiga futharken och oghamskriften. Uppsatsen innehÄller bland annat runforskningens tidiga historia, teorier om runornas och oghams ursprung och utveckling, skriftsprÄkens anvÀndningsomrÄde och utdöende samt till en viss del de mytologiska aspekterna bakom de bÄda skriftsprÄken. Genom att stÀlla flera forskares teorier mot varandra, utreder denna uppsats huruvida de fornnordiska runorna och kelternas ogham har pÄverkats av varandra, eller om de har utvecklats helt oberoende av varandra. .

?- Det Àr roligt att skriva? - en studie om fyra ? femÄringars tankar om det skrivna sprÄket

Arbetet handlar om fyra - femÄriga barns tankar om skriftsprÄket. Vi lyfter fram vikten av att förstÄ och stödja barnens intresse för skriftsprÄket. Forskning visar pÄ att barn i denna Älder har ett intresse av att skriva och ofta kan lÀra sig att skriva. I teoridelen tar vi upp olika teorier om hur man lÀr sig sprÄket. BÄde det kognitiva perspektivet och det sociokulturella perspektivet.

SkolfrÄnvaro hos vÀrmlÀndska elever. : Samband med familjestruktur, sociala relationer och delaktighet

Bakgrund: SkolfrÄnvaro Àr ett komplext omrÄde och som kan betraktas som ett folkhÀlsoproblem dÄ det Àr en riskfaktor för framtida utanförskap. En ofullstÀndig skolgÄng försvÄrar ett aktivt deltagande i arbets- och samhÀllsliv vilket ökar risken för framtida ohÀlsa. Riskfaktorer för hög skolfrÄnvaro finns pÄ individ-, familj-, skol- och samhÀllsnivÄ. Dessa riskfaktorer interagerar med varandra och har en kumulativ effekt. Goda relationer inom och mellan dessa nivÄer beskrivs som skyddsfaktorer för hög skolfrÄnvaro.Syfte: Syftet med denna studie var att undersöka hypotesen om att det fanns en skillnad mellan gruppen med skolfrÄnvaro och gruppen utan skolfrÄnvaro avseende familjestruktur, sociala relationer och delaktighet hos elever i VÀrmland.Metod: Metoden var en kvantitativ empirisk studie av elevdata i ElevhÀlsodatabasen ELSA.

Ett designperspektiv pÄ slöjden : en möjlig utveckling av Àmnet?

Detta arbete har syftat till att undersöka huruvida ett designperspektiv pÄ slöjd skulle kunna göra Àmnet mer samhÀllsnyttigt. Dessutom undersöks hur design tas upp i undervisningen. Undersökningen bygger pÄ intervjuer genomförda med lÀrare och litteraturstudier. Intervjuerna har utgÄtt frÄn yrkesverksamma slöjdlÀrares Äsikter och tankar kring slöjd samt hur de har beskrivit sin undervisning. NÄgra av lÀrarna i undersökningen har nÄgon gÄng arbetat med nÄgon typ av designprojekt och funnit arbetssÀttet vÀldigt givande för bÄde sig sjÀlv och eleverna.

Bildanalys, en vÀg till bÀttre förstÄelse av historiska
förlopp?

Syftet med denna uppsats Àr att ta reda pÄ om bildanalys gÄr att anvÀnda i undervisning för att uppnÄ en bÀttre och mer levande förstÄelse för historiska förlopp. För att undersöka detta genomförs ett undervisningsmoment i en Ättondeklass dÀr bilder visas, diskuteras och analyseras. De tvÄ omrÄden som undervisningen behandlar Àr den franska revolutionen och den industriella revolutionen och bilderna Àr valda för att ÄskÄdliggöra dessa historiska förlopp. För att kunna faststÀlla om eleverna uppnÄtt en bÀttre förstÄelse för dessa historiska förlopp anvÀnds observationer, enkÀter och ett skriftligt prov som eleverna fÄr göra i anslutning till de bÄda momenten. Undersökningens resultat visar att eleverna nÄt en bÀttre och mer levande förstÄelse för de tvÄ historiska förloppen som behandlats.

Prototyper av lÄg respektive hög fidelity

Det finns olika Äsikter om prototyper av lÄg fidelity kan anvÀndas lika effektivt för att identifiera brister och testa ett grÀnssitt som en prototyp av hög fidelity. De artiklar som har granskats i detta arbete har kommit fram till olika resultat angÄende denna frÄga. Endel forskare pÄstÄr att prototyper av lÄg fidelity Àr lÀmpligast att anvÀnda under den tidiga delen av designprocessen och att prototyper av hög fidelity bör anvÀndas i den senare delen av designprocessen. Detta har pÄ senare Är diskuterats krafigt inom "the human factors community" dÀr vissa forskare pÄstÄr att prototyper av lÄg fidelity Àr minst lika anvÀndbara under hela designprocessen. De artiklar som har analyserats i denna studie har kommit fram till olika resultat angÄende denna frÄga.

Musikteori för barn i tidiga Äldrar : en kvalitativ studie om musiklÀrares respektive lÀromedels syn pÄ musikteori i musikundervisningen för grundskolans Är 1-5

I denna studie har jag undersökt hur musiklÀrare och lÀromedel i musik ser pÄ musikteorin i undervisningen för elever i Är 1-5. Jag har granskat lÀromedel och intervjuat lÀrare för att ta reda pÄ vilka kunskaper de anser att vi bör ge eleverna i musikteori, men Àven i vilket syfte och med vilka metoder det ska ske. I samband med intervjuerna har musiklÀrarna gett mig synpunkter pÄ de lÀromedel jag granskat.Jag har förstÄtt att de intervjuade musiklÀrarna anser att det Àr vÀsentligt att ge eleverna kunskaper i musikteori, men att den inte fÄr ta överhanden och dominera undervisningen. Musik, tycker musiklÀrarna, Àr ett Àmne dÀr eleverna framförallt ska ges tillfÀllen att skapa och musicera. GÀllande lÀromedlen har jag upptÀckt att de skriver om en lÄngt mer avancerad musikteori Àn vad lÀrarna lÀr ut.Under intervjuerna betonade samtliga lÀrare vikten av att omsÀtta teoretiska kunskaper i praktiskt musicerande.

Demokartiundervisning : En jÀmförelse av svenska och kenyanska skolor

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur lÀrare i de tidiga skolÄren anvÀnder sig av utomhusundervisning i de naturorienterade Àmnena. Vad lÀrarna anser vara viktigt kursinnehÄll och till vad eleverna ska kunna anvÀnda sina kunskaper i naturorienterade Àmnen Àr ocksÄ frÄgor vi valt att belysa. Undersökningen bygger pÄ Ätta intervjuer med lÀrare i grundskolans tidigare Är, dÀr alla lÀrare undervisar i No. LÀrarna har svarat pÄ frÄgor om centralt kursinnehÄll och varför det Àr viktigt att eleverna fÄr kunskaper i naturvetenskap, de har ocksÄ delat med sig om sina tankar och Äsikter om utomhusundervisning. I studien stÀlls empirin mot litteratur som behandlar olika perspektiv samt tidigare forskning inom omrÄdet.De flesta har en positiv instÀllning till utomhusundervisning.

Avgörande ögonblick/vÀndpunkter i psykoterapi

Vad Àr avgörande vÀndpunkter i psykoterapi? Detta Àr en kvalitativ studie av konfidenters upplevelser av avgörande ögonblick/vÀndpunkter. Studien utgÄr frÄn konfidenternas upplevelser och beskrivning av dessa vÀndpunkter. Metoden Àr fenomenologisk och utgÄr ifrÄn EPP- metoden. Samtliga sex informanter har gÄtt i terapi över 25 timmar och alla har gÄtt i en psykodynamisk terapi.

Vad gör fysiken i grundskolans tidigare Är? : en jÀmförelse mellan tidigarelÀrares mÄl och senarelÀrares förvÀntningar.

Arbetets syfte Àr att ta reda pÄ nÄgra förestÀllningar kring fysikundervisningens roll i grundskolans tidigare Är. Undersökningen har bestÄtt av en intervjustudie dÀr tre tidigarelÀrare och tre senarelÀrare deltagit. Intervjuerna har dessutom kompletterats med en studie av kursplanens mÄl i fysik för det femte och niondeskolÄret samt en lÀrobok för de tidigare Ären och en lÀrobok för de senare Ären. LÀrarna har fÄtt delge sina tankar och tolkningar kring/av mÄlen för det femte skolÄret och utifrÄn detta har de didaktiska frÄgorna varför, vad och hur fÄtt svar. Dessa svar har sedan fÄtt tjÀna som grunden i tolkandet av fysikens roll i de tidigare skolÄren.

De digitala verktygens roll i tidig lÀs- och skrivinlÀrning. En kvalitativ innehÄllsanalys av rapporteringen om metoden ASL - Att skriva sig till lÀsning

Vi har i detta examensarbete undersökt rapporteringen om metoden ASL - att skriva sig till lÀsning i hopp om att dra vidare slutsatser om vilken funktion denna metod kan tÀnkas ha inom tidig lÀs- och skrivinlÀrning. För att kunna Ästadkomma just det har vi stÀllt metodens anvÀndning i relation till det digitaliserade informationssamhÀllet med dess ökade krav pÄ lÀs- och skrivförmÄga. Genom att anvÀnda oss av en kvalitativ innehÄllsanalys har vi studerat och analyserat uppfattningar som framförs i texter pÄ internetplatsen LÀrarnas Nyheter. Resultatet av denna analys har vi sedan tolkat utifrÄn relevant forskning samt sociokulturell teori. Vi har genom vÄr undersökning kunnat pÄvisa att metoden ASL fyller en funktion i den tidiga lÀs- och skrivinlÀrningen som ett integrerat stöd i undervisningen samt i egenskap av att vara ett digitalt verktyg..

Andersberg - ett miljonprogramsomrÄde i Halmstad

Detta Àr en uppsats som hat fÄtt sin utgÄngspunkt frÄn rapporten "Om sociala problem i nya bostadsomrÄden" frÄn Centralförbundet för socialt arbete. Rapporten frÄn 1976 konstaterade att det i hög grad förekom sociala problem i de nya bostadsomrÄden som byggs enligt Miljonprogramsmodellen. I Halmstad byggdes bostadsomrÄdet Andersberg för att bota den bostadsbrist som under 1960-talet rÄdde i Halmstad. DÄ omrÄdet byggdes enligt normer frÄn just Miljonprogrammet, blev uppsatsens syfte att se hur vÀl detta bostadsomrÄde stÀmde överens med de definitioner av sociala problem som preciserades i rapporten, samt att ge en lokal och levande bild av det tidiga Andersberg. Artiklar och insÀndare frÄn Hallandsposten och material frÄn Halmstad Kommunarkiv bekrÀftade att ANdersberg tidigt inte bara hade problem likt de som konstaterats frÄn 1976, utan Àven problem av annan karaktÀr, sÄsom vandalisering, otrygghet och klagomÄl pÄ barnsÀkerheten i omrÄdet..

LÀs- och skrivinlÀrningsmetoder : En studie i förberedande och tidig lÀs- och skrivinlÀrning.

Syftet med den hÀr studien Àr att tydliggöra och fÄ insikt i hur förskollÀrare och lÀrare kan arbeta med den förberedande och tidiga lÀs- och skrivinlÀrningen i förskoleklass och skolÄr 1, samt fÄ insikt i hur samarbetet mellan förskoleklass och skolÄr 1 kan se ut pÄ de skolor dÀr studien Àr utförd. Studien Àr baserad pÄ fem intervjuer med tvÄ förskollÀrare och tre lÀrare i skolÄr 1 pÄ fyra skolor i StockholmsomrÄdet. Resultatet av studien visar att samtliga lÀrare och förskollÀrare som ingÄr i studien arbetar utifrÄn olika metoder och anpassar dem efter elevers behov, vilket Àr viktigt dÄ en metod inte bör utesluta en annan. (Frost, 2002,s 10) LÀrarnas och förskollÀrarnas val av metoder kan Àven förklaras utifrÄn vilket synsÀtt som var gÀllande under respektive lÀrares och förskollÀrares utbildningsÄr. PÄ tvÄ skolor beskriver informanterna att samarbetet mellan förskoleklass och skolÄr 1 Àr i stort sett obefintligt medan samarbetet i de Äldersintegrerade klasserna fungerade pÄ ett tillfredsstÀllande sÀtt..

Forced2Fight : En Spelproduktion

Bakgrund En grupp pÄ fyra studenter vÀljer att göra ett Beat 'em Up-spel som sitt kandidatarbete. Deras mÄl Àr att modernisera en genre som fÄtt mindre utrymme i spelindustrin sedan dess storhetstid under det sena 80-talet till det tidiga 90-talet. För att göra spelet mer aktuellt för den moderna spelmarknaden sÀtts fokus pÄ att skapa ett Beat 'em Up dÀr tvÄ spelare behöver samarbeta för att ta sig vidare. Resultat En slice - ett tvÀrsnitt av det fullstÀndiga spelet - produceras. Brist pÄ tid och arbetskraft försvÄrar dock arbetet, nÄgot som förhindrar gruppen frÄn att undersöka hur samarbetet mellan tvÄ spelare fungerar i detalj.

<- FöregÄende sida 26 NÀsta sida ->