Sök:

Sökresultat:

2501 Uppsatser om Teknik - Sida 3 av 167

Förmågor och hinder : Lärares och elevers perspektiv på förutsättningarna för goda studieresultat i teknik

Det främsta målet med den här studien var att undersöka de tankar om vad som kan vara förmågor och hinder för elevers inlärning när det gäller ämnet Teknik. Den gällde elever i årskurs 7-9 i grundskolan och årskurs 1 och 2 på gymnasiets Teknikprogram samt lärare i ämnet Teknik i grundskolan och lärare i konstruktion och teknologi gymnasiet.Undersökningar/studier har jag gjort i en kommun.Det var också olika hur man tolkade förmågor och hinder att lära Teknik i skolan när man tittar på resurser som finns i skolanDet som också framkom under mina studier var att alla lärare utom en menade att nästan alla lärare som undervisar ämnet Teknik i skolan är lärare i ämnet naturorientering eller naturvetenskap och inte Teknik.Mina resultat kan sammanfattas enligt följande: elevers förmågor och hinder att lära sig Teknik beror på olika saker, bland annat föräldrars inflytande över barn/elever, miljön där eleverna växer och bor, elevernas tolkning av ämnet, det vill säga om det är praktiskt eller teoretiskt.Studien visar på behovet av att utveckla och leta efter andra metoder som kan förbättra och förenkla undervisningen i ämnet Teknik i skolan..

Är tiden rätt? : En undersökning om utlovade undervisningstimmar jämfört med faktiska schemalagda timmar inom skolämnet teknik.

Syftet med denna undersökning var att belysa grundskolors tidsplanering vad gällde Teknikundervisning. Dvs. att ställa skolornas schemalagda tid mot den tid i Teknik undervisning som timplanen utlovade eleverna.Metoden som använts var en kvantitativ insamlingsmetod i form av enkäter till elever och lärare i grundskolans senare år och observationer av deras tillhörande schemaplanering/tidsplanering för Teknik. Resultatet visade att både elev och lärare uppfattar tiden som otillräcklig med den nationella timplanen som utgångspunkt. Slutsatserna dragna från denna undersökning är att Teknik som skolämne åsidosätts om man frågar elev och lärare.

Teknik på webben : ett undervisningsmaterial för förskoleklass

Syftet med detta arbete har varit att ta fram en hemsida med Teknikövningar som pedagoger verksamma inom förskoleklass skall kunna ha användning av i sin undervisning i Teknik. En strukturerad intervju har genomförts för att få svar på frågeställningarna. Resultatet beskriver pedagogernas syn och medvetenhet innan de tagit del av övningarna och hur deras syn förändrats efter de genomfört övningarna. Som slutsats kan man i förhållande till frågeställningarna i detta examensarbete se att pedagogernas medvetenhet och syn på Teknik har förändrats efter slutfört arbete med övningarna..

Att förverkliga intentioner. Tankar om teknik och om teknikfortbildning

The objectives of this paper are to discuss experiences from in-service courses, INSET, in the new school subject Technology..

Elevers inställning till NO och Teknik i år 4-6

Syftet med examensarbetet var att undersöka vilken inställning elever har till NO och Teknik. I undersökningen användes enkäter som är utformade som intervjublad, med öppna svarsfrågor, vilket gör att det är elevernas tankar som framkommer i svaren. Det är 320 elever från fyra olika skolor i årskurserna 4-6, som är med i studien. Detta för att resultat mellan skolor skulle kunna jämföras. Av resultaten framgår att de flesta eleverna har en positiv inställning till NO och Teknik.

Teknikarbete i förskolan : En studie om hur förskollärare på en förskola med teknikprofil talar om teknikämnet

Studien handlar om hur förskollärare på en förskola med Teknikprofil talar om Teknik ochTeknikarbete samt deras tal om teknisk kompetens. Syftet med denna studie är att ta reda på hur förskollärare på en förskola med uttalad profilering mot Teknik talar och arbetar med Teknik. Dessutom syftar studien till att redogöra för förskollärares syn på kompetens vad avser Teknik samt i relation till barns lärande om Teknik i förskolan. För att ta reda på det intervjuade jag förskollärare med flera års erfarenhet av Teknikarbete. Innehållet i intervjuerna och det observerade Teknikmaterialet på förskolan låg till grund för studiens resultat.

Upptäck och Utforska Naturvetenskap och Teknik med Kråkis, ett arbetsmaterial för förskolan

Syftet med examensarbetet är att synliggöra naturvetenskap och Teknik mer på förskolorna. Arbetet har resulterat i ett praktiskt användbart arbetsmaterial för förskolan, Upptäck och Utforska Naturvetenskap och Teknik med Kråkis ? ett arbetsmaterial för förskolan. Det är ett årstidsrelaterat arbetsmaterial som innehåller experiment kopplat till fysik, kemi, natur och Teknik där olika fenomen behandlas. Arbetsmaterialet är framtaget genom inläst litteratur och har utvärderats med materialtest på flera förskolor, samt genom en enkätundersökning och observationer.

ELF-EAR, Teknik i Levande Rollspel

Vårt mål är att förhöja deltagarnas upplevelse i levande rollspel (även kallat lajv). Idag finns det inga möjligheter att visualisera övernaturliga förmågor. I den här rapporten visar vi ett exempel på hur detta kan realiseras med hjälp av Teknik. Vi har inriktat oss på att simulera alvers övernaturliga hörsel. Levande rollspel är mycket känsligt för störningar från ?världen utanför?, exempelvis modern Teknik och språk.

Teknik i Förskolan : Förskolepersonalens synsätt och konsekvenser för arbetet i förskolan

Syftet med denna studie är att belysa förskolepersonalens syn på Teknik samt problematisera förskollärarens utbildning och behörighet i Teknikämnet och synliggöra dess konsekvenser för Teknikundervisning i förskolan. Vidare är syftet att belysa förskolepersonal syn på Teknikkunskap som en komponent i barnens utveckling och att problematisera uppfattningen om vilken betydelse barns erfarenhet i Teknik har för arbete i förskolan. Dessutom är syftet att få en bild av vad fortbildning i Teknikundervisning för förskolepersonal kan bidra med för att aktualisera och aktivera Teknikämnet i förskolan.Metoden som användes i studien är kvalitativa samtalsintervjuer med förskolepersonal på en Teknikprofilerad förskola och en Teknikpedagog.Studiens resultat visar ett samband mellan hur utbildad förskolepersonal i Teknik kan genom sitt positiva synsätt till Teknik bidra med att utveckla barnens eget lärande, starkare självförtroende och rikare fantasi..

Teknik i elevens vardag: en studie av lärandet genom ett
praktiskt och undersökande arbetssätt

Syftet med mitt examensarbete var att undersöka undervisningens effekt på elevernas förståelse av vardaglig Teknik i hemmet och inställning till skolämnet Teknik genom ett praktiskt undersökande arbetssätt. För att uppmärksamma Tekniken och dess betydelse samt funktion studerade eleverna tekniska föremål från hemmet till exempel tvålpump, innedörrlås med mera. Undervisningen utgick ifrån tidigare forskning samt styrdokumenten. Undersökningen genomfördes i en nionde klass på en skola i Luleå kommun. Före första lektionstillfälle delades en enkät med öppna frågor ut som eleverna fick svara på.

Utveckling av teknik i förskolan, hinder och möjligheter

Syftet med denna studie är att ta reda på om inspirerande material, som exempelvis Tekniklådor med tillhörande handledningar, kan inspirera och motivera pedagoger i förskolan att medvetet och regelbundet undervisa i ämnet Teknik samt att påvisa hur betydelsefullt det är att pedagoger besitter relevanta kunskaper inom ämnet Teknik. Metoderna som användes i studien var två enkäter samt tester av Tekniklådor med tillhörande handledningar. Ett par slutsatser som framkommer i studien är att flertalet pedagoger anser att det saknas inspirerande material i form av exempelvis Tekniklådor med tillhörande handledningar, förbrukningsmaterial och böcker etc. Dessutom lider pedagogerna i allmänhet delvis brist på tillfredställande kunskaper inom ämnet Teknik som i denna studie tyder på minskad motivation att ge Teknikundervisningen tillräckligt utrymme i verksamheten..

Vad är teknik? : om teknikämnet i förskolan

Denna studie syftar till att undersöka vad som ses som huvudinnehåll för Teknikämnet i förskolan. I studien undersöks pedagogers uppfattningar om Teknikämnet och Teknikundervisning, samt inspirationslitteratur om Teknik som är inriktad mot förskolan. Uppsatsens metod utgår ifrån en kvalitativ textanalys av etablerade sätt att se på vad Teknik är och innehåller samt en intervjustudie om förskolepedagogers uppfattningar om Teknikämnet och Teknikundervisning. Totalt har fyra olika inspirationsböcker inriktade mot förskolan analyserats och tre förskolepedagoger intervjuats.Studiens resultat visar att det hos vissa av de intervjuade pedagogerna råder en viss osäkerhet kring vad Teknikämnet innehåller samt att olika typer av pedagogisk inspirationslitteratur används som stöd i val av undervisningsinnehåll. Analysen av inspirationslitteraturen visar att de fyra olika böckerna återspeglar en eller två etablerade synsätt på Teknik utav de totalt sex Tekniksynerna..

Att effektivisera dagens PA-teknik. : Till förmån för tekniker, musiker och mindre band.

I denna uppsats så ställs frågan om det går att effektivisera dagens PA-Teknik. Detta på ett sätt som gynnar Tekniker, musiker och mindre band. Undersökningen som genomfördes innefattade en litteraturundersökning och flertalet intervjuer med personer som på olika sätt arbetar med ljud och musik i livesammanhang.Resultaten visar att det går att effektivisera PA-Tekniken mer än vad som görs idag. I och medden digitala Teknikens introducerande så underlättas både Teknikers och musikers jobb. Den traditionella multikabeln kan ersättas med varianter baserade på Ethernet.

 Teknikövningar och pedagoger i förskolan : En undersökning kring pedagogers arbete med teknikövningar

Mitt syfte med det här arbetet är att konstruera ett arbetsmaterial med tillhörande lärarhandledningar som pedagoger kan ha nytta av i sitt arbete med Teknik inom förskolans verksamhet. Jag vill veta om det kan bli lättare för pedagoger i förskolan att arbeta med Teknik efter att ha genomfört dessa Teknikövningar. Innan jag utformade Teknikövningarna fick pedagogerna och barnen på berörd förskola komma med önskemål inom vilka Teknikområden de ville få övningar i. Utifrån pedagogernas och barnens önskemål kring Teknikarbete utformade jag sedan åtta olika övningar med tillhörande lärarhandledningar. Därefter fick pedagogerna arbeta med övningarna i två veckor.

Lärares användning av modern teknik i undervisning. : En intervjustudie av matematiklärares användning och syn på modern teknik i undervisning.

Syftet med föreliggande studie är att undersöka matematiklärares syn på modern Teknik samt på vilket sätt de använder sig av den i undervisningen. För att undersöka detta användes kvalitativ intervju som metod. Intervjuundersökningen inkluderar 4 matematik- och naturvetenskapslärares synpunkter och tankar om modern Teknik och internetanvändande i sin undervisning. Resultatet visar att lärarna använder den moderna Tekniken som belöning, där datortid används för att locka elever att färdigställa uppgifter. De använder även modern Teknik som samlingspunkt vid uppstartande av projekt eller ämnesdel, exempelvis genom en projektor som visar upp filmklipp eller experimentinstruktioner.

<- Föregående sida 3 Nästa sida ->