Sök:

Sökresultat:

792 Uppsatser om Ta tillvara pć mat - Sida 31 av 53

NÀr kreativiteten blommar och sinnena Àr med : En kvalitativ utvÀrdering av projektet Give me five/Sagostafetten i SkellefteÄ kommun

I VÀsterbotten pÄgÄr ett bok- och berÀttarprojekt som heter Give me five. Det Àr initierat av biblioteken och vÀnder sig till alla femÄringar och deras vuxna, framförallt i förskolorna. I SkellefteÄ kommun pÄgÄr sedan 2007 ett projekt som heter Sagostafetten, och det har varit inspirationgivande för det lÀnsövergripande projektet Give me five som startade 2011. Den hÀr utvÀrderingen har tittat pÄ projektets verksamhet i SkellefteÄ kommun.Syftet med utvÀrderingen var att undersöka hur projektets mÄl uppnÄs men Àven ta reda pÄ hur bibliotekarierna upplever att projektet fungerar och genom dem Àven se vad barnen upplever och fÄr för erfarenheter. UtvÀrderingen har gjorts med hjÀlp av semistrukturerade kvalitativa intervjuer med fyra bibliotekarier som arbetat med projektet sedan start.

Hur kan naturvÀrden och rekreativa intressen tas tillvara vid byggnationsprojekt? : Fallstudie Tyresö strand

Under det senaste Ärtiondet har 97 % av den totala folkökningen tillkommit inom fem kilometer frÄn kusten, frÀmst kring storstadsregionerna. Tyresö kommun Àr en av Stockholms förorter. Kommunen har under Ären köpt loss tomter i ett kustnÀra omrÄde vid Tyresö strand. Ekologigruppen ab har pÄ uppdrag av kommunen gjort bedömningar av omrÄdets naturvÀrden sÄvÀl som rekreativa vÀrden. Bedömningarna Àr tÀnkta att kunna vila som beslutsunderlag för planering sÄvÀl som byggnationer i omrÄdet.

Styrning av humankapital utifrÄn Simons Levers of Control: en fallstudie av Vinter ReklambyrÄ

Dagens samhÀlle Àr ett informations- och kunskapssamhÀlle dÀr kunskap och kompetens Àr nyckeln till företags framgÄng. En förÀndring har skett i nÀringslivet dÄ de tillverkande företagen har blivit allt fÀrre och de kunskapsbaserade företagen har ökat. För att kunna överleva i det nya samhÀllet mÄste ledning och anstÀllda i ett kunskapsbaserat företag stÀndigt utveckla sina kunskaper, sitt humankapital. Humankapitalet Àr den mest vÀrdefulla tillgÄngen i ett kunskapsbaserat företag dÄ företaget Àr beroende av de anstÀlldas kompetens och kreativitet. DÀrför Àr det viktigt att dessa företag tar tillvara pÄ och förÀdlar sitt humankapital.

Pedagogiskt förhÄllningssÀtt till religiös mÄngfald. : En jÀmförande studie mellan tvÄ skolor

SAMMANFATTNINGIda Carlgren & Josefine FermPedagogiskt förhÄllningssÀtt till religiös mÄngfaldEn jÀmförande studie mellan tvÄ skolorAntal sidor: 31Syftet med vÄrt arbete Àr att utifrÄn en definition av begreppet mÄngreligiöst undervisningsperspektiv undersöka förutsÀttningarna för en undervisning i skolÀmnet religion, som frÀmjar bÄde lÀrandet och utvecklingen av ett tolerant förhÄllningssÀtt hos eleverna.Vi har valt att utgÄ frÄn en huvudfrÄgestÀllning som Àr: Vilka problem uppfattar skolorna vid integration och hur arbetar de med dem? För att ringa in problemen utgÄr vi frÄn följande frÄgestÀllningar: Vilka styrdokument ligger till grund för undervisningen i religion? Hur frÀmjar religionsundervisningen tolerans och förstÄelse över de etniska och religiösa grupperna? UtifrÄn dessa omrÄden formulerade vi sedan de frÄgor som vi anvÀnde vid intervjuerna.Metoden vi anvÀnde oss av var öppenriktad intervju. Sedan vi analyserat intervjusvaren kom vi fram till resultatet. I vÄr undersökning sökte vi efter problem kopplade till religion i skolan, till vÄr förvÄning uppfattade ingen av respondenterna nÄgra sÄdana i sin religionsundervisning. Vi har dÀrför lyft fram de problem som vi uppfattade att skolorna hade, men som de inte sjÀlva sÄg, i vÄr diskussionsdel.

Att förmedla CSR genom organisationen : En granskning av hur Posten AB:s chefer involverar sina medarbetare i CSR

För att Corporate Social Responsibility (CSR) ska implementeras korrekt genom organisationen krÀvs en ömsesidig relation mellan företaget och medarbetarna. En sÄdan relation Àr dock inte sjÀlvklar och det finns en problematik i hur CSR ska beslutas, kommuniceras och förmedlas genom organisationen. Ledarskapsperspektivet utgÄr ifrÄn att CSR-aktiviteter beslutats uppifrÄn i organisationen. För stora företag med mÄnga hierarkiska nivÄer kan ledarskapsperspektivet vara att föredra för att skapa struktur och ordning. Dock kan dominansen av ledarskapsperspektivet hÀmma en organisations CSR-arbete.

KVINNLIG KÖNSSTYMPNING I ETIOPIEN - Varför pĂ„gĂ„r det fortfarande?

Bakgrund: Kvinnlig könsstympning Àr en skadlig sedvÀnja med rötter lÄngt tillbaka i tiden och i Etiopien berÀknades prevalensen Är 2013 vara 74%, trots lagstiftning och olika organisationers aktiva arbete för dess utrotande. I svensk sjukvÄrd möter sjuksköterskan mÄnga kvinnor som utsatts för ingreppet och det behövs dÄ ökad kunskap om sedvÀnjan samt relaterande attityder och pÄverkande faktorer. Detta för att kunna ge bÀsta bemötande och omvÄrdnad.Syfte: Syftet Àr att belysa faktorer och attityder relaterade till kvinnlig könsstympning, i Etiopien.Metod: En litteraturstudie som granskar tidigare studiers resultat kring kvinnlig könsstympning i Etiopien, genomfördes. BÄde artiklar med kvalitativ, kvantitativ och mixad metod inkluderades.Resultat: Resultatet presenterades under tvÄ kategorier ? PÄverkande faktorer samt Argument för och emot kvinnlig könsstympning ? vilka hjÀlptes Ät att besvara syftet.Slutsats: Arbete för att öka medvetenheten kring sedvÀnjans skadliga konsekvenser görs i Etiopien genom utbildning och spridning av kunskap kring hÀlsokonsekvenser och de mÀnskliga rÀttigheterna.

?Vi hör vad ni sÀger och vi ska se vad vi kan göra av det? : Barns inflytande i samlingen

Bakgrund:Samlingen hÀrstammar frÄn Friedrich Fröbel och dess pedagogik, vilket Àr en förekommande aktivitet i förskolan. Förr stod samlingen för en social samhörighet och en gemenskap för barnen. Samlingen anses vara en stark tradition inom förskolan, men dess vikt har pendlat mellan att ses som viktig och oviktig för barnen genom Ären. Samlingarna ansÄgs vara ritualiserade dÀr den vanligtvis hölls pÄ samma tid och plats, samt dÄ en del av innehÄllet var Äterkommande sÄsom till exempel en nÀrvarokontroll av barnen (Rubinstein Reich, 1996).Syfte:VÄrt syfte med studien Àr att synliggöra om pedagoger tillÄter barns inflytande under samlingen. Vi kommer att analysera syftet utifrÄn tvÄ frÄgestÀllningar vilka Àr hur pedagoger ser pÄ barns inflytande under samlingen och hur pedagoger möjliggör för barns inflytande under samlingen.

PÄ vilket sÀtt anvÀnds barnperspektivet i planeringen av den byggda miljön? : En fallstudie om hur en Stockholmskommun har hanterat barnens perspektiv i projektet SÀkra och lekvÀnliga skolvÀgar.

Barn ska enligt FN:s barnkonvention ha rÀtt att bilda egna Äsikter och fritt uttrycka dem i alla frÄgor som rör barnet, och dessa Äsikter ska tas pÄ allvar. FörstÄelsen av vad det innebÀr att ha ett barnperspektiv har Àndrats pÄ senare Är och differentierats i tvÄ betydelser. Barnperspektiv syftar till att ta hÀnsyn till barns villkor och verka för barnens bÀsta och barns perspektiv innebÀr att barns Äsikter och synsÀtt tas pÄ allvar i planeringen. Flera studier har tidigare undersökt barns deltagande i olika planeringsprojekt och visat att barnen ofta endast Àr med pÄ bild i projekt utan att ha nÄgot egentligt inflytande. I min uppsats undersöker jag ett dagsfÀrskt projekt för att se vilket sorts barnperspektiv som Àr mest framtrÀdande.

Hur ser vi pÄ, och planerar vi för, kyrkogÄrden som offentligt rum?

VÄra svenska stÀder förtÀtas i allt snabbare takt och centralt belÀgen mark blir allt viktigare att ta tillvara. KyrkogÄrdar utgör i mÄnga stÀder centrala ytor vars roll i ett allt mer sekulariserat och urbaniserat sammanhang inte Àr sjÀlvklar. Samtidigt gÄr det mode i gravskick och detta har lett till att mÄnga av vÄra kyrkogÄrdar, som ursprungligen anlades i en tid dÄ kistbegravning var kutym, blivit allt glesare och antagit en övergiven karaktÀr. Hur ser kyrkogÄrdsförvaltning, lÀnsstyrelse och kommunala planerare pÄ denna utveckling? Hur kommer vi att hantera frÄgan om kyrkogÄrdens vara, eller inte vara, i framtiden? I arbetet med uppsatsen har Malmö fÄtt fungera som exempel pÄ hur diskussionen kring, och arbetet med, kyrkogÄrdar ser ut idag. Genom litteraturstudier och intervjuer med representanter för KyrkogÄrdsförvaltningen i Malmö, LÀnsstyrelsen samt Malmö Stad mÄlas en bild av kyrkogÄrdens historia, dess roll idag och dess potentiella framtid, upp. I uppsatsen konstateras att kyrkogÄrdens kulturhistoriska vÀrde visserligen Àr viktigt men att utvecklingen pÄ omrÄdet inte har kunnat hÄlla jÀmna steg med det moderna samhÀllets, och i synnerhet dÄ stadens, framvÀxt.

Portfolio i förskolan : att synliggöra och reflektera kring barns lÀrande genom dokumentation

Intresset för Àmnet uppstod under en av mina verksamhetsförlagda utbildningar dÄ dokumentationsmetoden disskuterades med verksamma inom förskolan. Bilden som mÄlades upp kring arbetet med portfolio var dÄ att pedagogerna nÀstan inte har nÄgon tid att arbeta med dessa i den dagliga verksamheten, men ocksÄ att dokumentation inte tas tillvara pÄ i ett senare skede för ett vidare lÀrande. Studien syftar till att synliggöra arbetet med portfolio som dokumentationsmetod i ett urval av förskolor. Studien Àr gjord pÄ tre olika förskolor belÀgna i tvÄ olika kommuner i södra Sverige. För att fÄ en insikt i Àmnet görs kvalitativa intervjuer med pedagoger som arbetar pÄ de olika förskolorna. Pedagogerna som intervjuats Àr vÀl insatta i ÀmnesomrÄdet och har arbetat i förskola och med portfoliometoden under en lÀngre tid. Studien utgÄr frÄn ett sociokulturellt perspektiv pÄ lÀrande.

IdentitetsstÀrkande lösningar pÄ hemmaplan

Bakgrunden till studien var ett gemensamt intresse kring ungdomars identitetsutveckling. DÄ inga studier kring hur just hemmaplanslösningar kan bidra till en positiv identitet gÄtt att finna, sÄ blev det intressant att genomföra en studie kring detta. Studiens syfte Àr att utifrÄn ett personalperspektiv öka förstÄelsen för vilken innebörd arbetet med hemmaplanslösningar har dÄ det gÀller att ta tillvara och stÀrka ungdomars positiva identitetsprocesser. För att kunna besvara detta syfte har frÄgestÀllningar utvecklats som först handlar om hur en personalgrupp beskriver att identitetsskapande sker i deras verksamhet och hur de sedan beskriver att hemmaplanslösningar kan bidra till att stÀrka dessa ungdomar i en positiv riktning. Studien har utgÄtt ifrÄn ett socialkonstruktionistiskt perspektiv som har varit genomgÄende i hela uppsatsen.

Kommunikationen under stormen Per

Denna studie belyser hur kommunikationen gentemot allmÀnheten sÄg ut i Hallands sex kommuner under stormen Per. Syftet har varit att se vilka informationskanaler kommunerna valde att anvÀnda sig av, vilka lÀrdomar man tog med sig frÄn Gudrun och kommunernas syn pÄ information och allmÀnheten.Mitt material bestÄr frÀmst utav dokument, utvÀrderingar och rapporter frÄn kommunerna, lÀnsstyrelsen och Radio Halland. Detta har kompletterats med Ätta informantintervjuer. Forskning gÀllande kriser, kriskommunikation och information har Àven utgjort en viktig del i min studie. Lagen om extra ordinÀra hÀndelse har varit en central del i uppsatsen dÄ lagen reglerar vad kommunerna och landstingen mÄste genomföra innan, under och efter en krissituation.

LÀs, lÀs och lÀs!

Barn börjar skolan med olika erfarenheter av lÀsning samt olika sorters literacy. För att vi pÄ bÀsta sÀtt ska kunna möta vÄra elever Àr det av stor vikt att ta hÀnsyn till detta och anvÀnda elevernas erfarenheter i undervisningen. Syftet med den kvalitativa studien Àr att undersöka Ätta elevers relation till lÀsning. Vi vill förstÄ vilket förhÄllningssÀtt till texter eleverna i undersökningen har och hur detta tas tillvara pÄ i skolan. För att uppnÄ vÄrt syfte har vi observerat tvÄ klassrum, intervjuat Ätta elever i Är tre och deras tvÄ klasslÀrare samt lÀmnat 16 enkÀter till elevernas förÀldrar.

Projekt siklöja

Food and Health Concept center har tillsammans med Ă„tta fiskare frĂ„n Spiken i Lidköping bildat den Ideella föreningen VĂ€nerprodukter. Siklöjan Ă€r en ganska liten fisk som fiskas i sjöar i södra Sverige samt lĂ€ngst Östersjöns kust. I nulĂ€get tar man bara tillvara pĂ„ siklöjans rom, resten av fiskens resurs gĂ„r till spillo.Enligt Livsmedelsverket bör vi Ă€ta fisk tvĂ„ till tre gĂ„nger i veckan. Fisk innehĂ„ller omega 3, D- vitamin, selen och jod. Fisk och fiskprodukter kan mĂ€rkas med KRAV och MSC om de kommer frĂ„n hĂ„llbara bestĂ„nd och fiskas med bra fiskemetoder.

"Att leda genom olikheter"

Syfte: Att undersöka ledares tillvÀgagÄngssÀtt och möjligheter att ta tillvara mÄngfalden pÄ arbetsplatsen i form av olika kompetenser, samt att se hur mÄngfaldspolicys pÄ företagen kan utvecklas i framtiden. Problemformulering: Idag rÄder en Àndrad syn pÄ medarbetare. FrÄn att ha setts som utbytbara enheter, ses de idag som ett viktigt konkurrensmedel med olika behov och drivkrafter som kan nyttjas till företagets lönsamhet. Detta stÀller krav pÄ ledaren i form av att kunna gÄ frÄn ett företag dÀr individerna ses som vilken produktionsresurs som helst, till ett företag dÀr man lyfter fram mÄngfalden av individerna och skapar en insikt om att tillvaratagandet och utvecklandet av dessa kan vara förenligt med goda resultat. Metod: Kvalitativa forskningsintervjuer med platschefer och centrala chefer.

<- FöregÄende sida 31 NÀsta sida ->