
Sökresultat:
199 Uppsatser om Svensson - Sida 5 av 14
Dramaarbete i förskolan
Vigren Johansson, Kalle & Svensson, Christian (2008) Dramaarbete i förskolan
Malmö: Lärarutbildningen: Malmö högskola
Examensarbetet handlar om hur arbetet med pedagogiskt drama ser ut på förskolor. Huvudsyftet med undersökningen är att ta reda på vad förskollärare har för inställning till pedagogiskt drama samt om de känner att de har tillräckliga kunskaper för att använda det i den dagliga verksamheten. Vi har utgått från följande frågor: Hur ser verksamma förskollärare på pedagogiskt drama som en del av verksamheten i förskolan? Hur framställs pedagogiskt drama/dramalek i förskolans läroplan? Hur stor kompetens anser förskollärarna krävs för att leda denna typ av verksamhet? Hur är utbudet av litteratur eller andra kunskapskällor tillgängliga på arbetsplatserna? För att besvara dessa frågor har vi genomfört en enkätundersökning med förskollärare i Lunds kommun samt ett mindre antal intervjuer. Vi har utgått från litteratur som rör pedagogiskt drama i allmänhet samt drama och teaterarbete i förskolan.
Omvårdnadsåtgärder vid neutropeni orsakat av cytostatika
Lilja, C & Svensson, K. Omvårdnad vid neutropeni orsakat av cytostatika. En litteraturstudie. Examensarbete i omvårdnad 15 högskolepoäng. Malmö Högskola: Hälsa och samhälle, Utbildningsområde omvårdnad, 2008.
Neutropeni är en allvarlig komplikation hos patienter som behandlas med cytostatika och är förenat med risk för vårdrelaterade infektioner och sepsis som kan vara livshotande.
Kolningkurs 2009-2010 vid SLU i Umeå
Under 2009-2010 genomfördes en kurs i kolning med både teoretiska och praktiska inslag vid institutionen för skogens ekologi och skötsel vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå. Kursen som omfattade 15 hp initierades av åtta intresserade elever från kurs 07/12; Håkan Johansson, Carl Kling, Henrik Nises, Jonas Strandberg, Erik Sundström, Jonas Svensson, Erik Söderberg, Daniel Timblad.Inom ramen för kursen så genomfördes olika aktiviteter; en serie litteratur-seminarer om kolningens historia och praktik samt om kolningen i ett internationellt perspektiv, omsorgsfullt förberedande och praktisk genomförande av milkolning samt intervjuer med äldre personer som kolat tidigare. Slutresultatet av arbetet presenteras i föreliggande rapport samt i form av ett bildspel och en kort videofilm från kolningen. Allt arbete finns tillgängligt via Epsilon på Skogsbibliotekets hemsida.Professor Lars Östlund (lars.ostlund@svek.slu.se) har varit ansvarig och examinerande lärare för denna kurs, men arbetet har i hög grad byggt på studenternas egna initiativ och eget arbete.Rapporten är indelad i tre avsnitt:1) Kolningsdagbok inklusive litteraturlista2) Kolningsintervju 1: Kurt Johansson i Långträsk3) Kolningsintervju 2: Martin Åslin i Gnarp.
Trädslagsjämförelser på Omberg :
Det här examensarbetet är skrivet på C-nivå, inom ämnet skogshushållning på institutionen
för Sydsvensk skogsvetenskap. Omfattningen är 10 poäng (15 hp), vilket motsvarar 10
veckors heltidsstudier. Handledare för arbetet har varit Ulf Johansson och Per Magnus Ekö,
examinator var Eric Agestam. Studien handlar om skogliga försöksytor på Omberg i
Östergötland. Bakgrunden till att jag valde att skriva det här arbetet är att skogarna på
Omberg sedan låg tid tillbaka har varit föremål för skoglig forskning och försöksverksamhet.
Redan i början av 1900-talet anlade dåvarande Statens Skogsförsöksanstalt de första skogliga
försöksytorna där.
Barnlitteraturens funktion i förskolan : - Används barnlitteratur enbart som valium för barn?
Gemensamt för oss tre studerande och verksamma pedagoger är att vi anser att barnlitteratur är ett intressant hjälpmedel i vår yrkesutövning. Efter att vi tagit del av en studie som docent Ann-Katrin Svensson genomfört där det framkom att läsning inte är så prioriterad i verksamheten som pedagogerna själva trodde, väcktes vår nyfikenhet över att försöka ta reda på vilken funktion barnlitteratur har i förskolan. I vilken omfattning och på vilket sätt har läsning och barnlitteraturens olika former betydelse i verksamheterna? För att få ett så brett underlag som möjligt valde vi därefter att göra en kvantitativ enkät undersökning på några förskolor i Växjö.Genom litteraturstudier har vi fått kunskap om att när barn tidigt får möjlighet att umgås med böcker tillsammans med vuxna, läsa, samtala och i andra former, medverkar detta till att både barnets språk, ordförråd, begrepp och sociala träning utvecklas. Vilket alla barn, och speciellt barn med svenska som andraspråk och språksvaga barn har stor glädje och nytta av.
Målstyrning i Gymnasieskolan
Sammanfattning
Titel: Målstyrning i gymnasieskolan
Författare: Kent Hemberg , Oskar Hermansen , Roger Pettersson
Kurs: Kandidatarbete i företagsekonomi
Handledare: Carina Svensson och Henrick Gyllberg
Institution: Institutionen för Ekonomi och Management (IEM)
Syfte 1: Syftet med vår uppsats är att undersöka om målen från regeringen och
Skolverket bryts ner till mätbara och utvärderingsbara mål i gymnasieskolan.
Syfte 2: Vi vill också se om skolans organisation från kommunala skolpolitiker
ner till lärare kommit så långt i sin omorganisering att man kan säga att
målstyrning fungerar.
Metod: Kandidatarbetet är utformat som en kvalitativ fallstudie och för att
samla in det empiriska materialet har vi använt oss av öppna intervjuer. I vår
avgränsning, att på kommunal nivå se och tolka hur mål formuleras för
gymnasieskolan, har vi valt att intervjua personer inom gymnasienämnden,
utbildningsförvaltningen och gymnasieskolan.
Slutsatser: Idag fungerar den målstyrda skolan efter mycket slit av de
ansvariga politikerna, förvaltarna, skolledningen och lärarna.
En studie om elevers självkänsla : Elevers utsagor om uppmuntran och stöd i en sjätteklass
Abstract Study: Degree project in teacher education, Advanced level, 15hpUniversity of SkövdeTitle: A study on students' self-esteem Students' statements on the encouragement and support in a sixth gradeNumber of pages: 26 pagesAuthor: Marie Agapuu & Ingrid SvenssonTutor: Anna-Stina AhlrikDate: January 2009 Keywords: Self-esteem, encouragement, support A good self-esteem of students will often coincide with good academic performance, but it has also shown that students do not have low self-esteem due to low academic performance. Students' self-esteem is both a complex topic and concepts. We want this study to draw attention and to discuss teachers' efforts to enhance students' self-esteem in school. Encouragement and support of the school adopted in the study contribute to strengthening students' self-esteem. The study examines whether and how nine pupils in a sixth class is that they get encouragement and support of / from their teachers in school subjects and in learning situations.
Turnaround Management - Nyckeln till framgång?
Titel: Turnaround management ? nyckeln till framgång? Författare: Maria Lejefors, Caroline Odell och Sofie Svensson. Handledare: Richard Ek och Bo Markulf. Syfte: Syftet med uppsatsen är att identifiera de nyckelfaktorer som bidrar till ett framgångsrikt förändringsarbete inom en organisation. För att göra syftet mer operationaliserbart kommer vi att använda turnaround management som den lins vi betraktar syftet genom.
Inskolningens betydelse för det livslånga lärandet
Uppsatsen ; Inskolningens betydelse för det livslånga lärandet av Malmqvist, Annika & Svensson, Sandra handlar om inskolning i förskola och skola. Den belyser barns, föräldrars och pedagogers känslor och tankar kring inskolningen. Barn och föräldrars rätt till trygghet och information ligger som grund för uppsatsen. Vi har utgått från frågeställningarna: Varför har vi inskolning i förskolan? Varför ska förskolebarnen inskolas i skolan? Behövs inskolningen i förskolan/skolan? Syftet är att vi vill skaffa oss den kunskap som krävs för att kunna ge barn och föräldrar den start i förskola och skola som de har rätt till.
En extra tidning ? En jämförande undersökning av Helsingborgs Dagblad och dess gratistidning Xtra Helsingborg med utgångspunkt i tidningarnas nyhetsvärdering och gratistidningars betydelse för demokratin
Den övergripande frågeställningen för uppsatsen är: Vad innebär det ur ett demokratiperspektiv när en abonnerad morgontidning väljer att ge ut en gratistidning för att nå lågresursgrupperna i samhället??. Bakgrunden till frågan är att Helsingborgs dagblad valt att ge ut gratistidningen Xtra Helsingborg för att nå ut i de områden där tidningen har få läsare. Gemensamt för dessa stadsdelar är att de tillhör de fattigaste i Helsingborg och att en större andel av invånarna har utländsk bakgrund än i övriga Helsingborg.Genom att göra en innehållsanalys av Helsingborgs Dagblad och gratistidningen Xtra har jag undersökt vilka innehållsmässiga skillnader det finns mellan tidningarna. Jag har också intervjuat Helsingborgs Dagblads VD Lars Svensson, Xtras chefredaktör Kersti Forsberg och nyhetschefen på HD City Anders Håkansson för att ta reda på vilka tankar man har om skillnader i målgrupp och konkurrensen mellan tidningarna.Innehållsmässigt har Xtra ett större fokus på Nöje, Sport och Opinionsmaterial än HD och bristen på lokal samhällsinformation i Xtra kan skapa stora kunskapsklyftor mellan dem som läser HD och dem som läser Xtra.
Vad sker i dialogen mellan pedagog och barn?
Pettersson, Emma och Svensson, Sara (2009) Vad sker i dialogen mellan pedagog och barn? En observationsstudie vid en förskola. Examensarbete 15 hp, Barndoms- och ungdomsvetenskap, Lärarutbildningen, Malmö högskola
Denna studies syfte var att få en fördjupad kunskap om vad som sker i dialogen mellan pedagog och barn på en avdelning vid en förskola i en mindre stad i Sverige. Studiens frågor var; Hur ser dialogen mellan pedagog och barn ut? Hur ser pedagogen på dialogens betydelse? För att få svar på frågorna observerades en avdelning under en vecka med stöd av videokamera, även intervjuer med tre pedagoger på avdelningen genomfördes.
Att möta utagerande barn
Denna studies syfte är att undersöka hur pedagoger i de tidiga årskurserna arbetar med utagerande barn i skolverksamheten. Studien undersöker vad dessa pedagoger poängterar i arbetet med utagerande barn och vad de anser vara viktigt i bemötandet av dessa barn. Detta har jag valt att undersöka eftersom att det är ett vanligt problem inom dagens skola och många klasser har utagerande barn som påverkar undervisningen. I studien har jag intervjuat fem olika pedagoger, där jag ställt frågor kring hur de jobbar med utagerande barn, vad de tänker på, hur deras kamratrelationer ser ut, hur relationen till utagerande barns kan arta sig osv. Som teoretisk utgångspunkt har jag använt mig av relationell pedagogik (Aspelin & Svensson, 2011).
Resultatet ifrån studien visar på att pedagogerna främst poängterar vikten av en positiv relation till utagerande barn för att lyckas i arbetet.
Barnets bästa i asylprocessen : En kvalitativ studie om asylhandläggarnas tolkning och tillämpning av barnets bästa gällande barnfamiljer
The purpose of this study is to describe and understand how the principle of the child?s best interest in the asylum process for families with children is interpreted and implemented in practice by the asylum bureaucrats at the Swedish Migration Agency. Our questions are:?How is the best interest of the child in families with children interpreted by the asylum bureaucrats at the Swedish Migration Agency??"How are asylum bureaucrats at the Swedish Migration Agency reasoning about the implementation in practice of the child's best interest in families with children?The essay rests upon semi-structured interviews with eight asylum bureaucrats at three different asylum units. The interviews are based on an interview guide together with a vignette, which purpose was to see how the interviewees are implementing the best interest of the child in a specific case of a potential application.
Går det urskilja skillnader i målkongruens med avseende på interaktiva ekonomistyrsystem?
Titel: Går det urskilja skillnader i målkongruens med avseende på interaktiva ekonomistyrsystem? Författare: Lina Lindgren och Viktoria Mandelberg Handledare: Lars Svensson Institution: Managementhögskolan, Blekinge Tekniska Högskola Kurs: Kandidatarbete i Företagsekonomi, 10 poäng Syfte: Vi vill med denna uppsats undersöka om det blir en bättre målkongruens hos företag med mer interaktivitet i sina ekonomistyrsystem. Vi vill också undersöka om företag har samma grad av målkongruens, oberoende av vilken situation företaget befinner sig i. Metod: Vi har valt att genomföra vår studie med hjälp av en enkätundersökning riktad till slumpvalda, tillverkande företag. Vi har kategoriserat våra frågor efter den befintliga teori vi använt oss av.
Livsstilar kommer och går, men valen består?
ABSTRACTTitle: ?Lifestyles come and go but your choices remain?? (?Livsstilar kommer och går, men valen består...?)Number of Pages: 42 (45 including enclosures)Author: Jenny RydqvistTutor: Göran SvenssonCourse: Media- and Communication Studies CPeriod: Autumn term 2007University: Division of Media and Communication, Department of Information Science, Uppsala UniversityPurpose/Aim: The aim of this essay is to make a study of how young adults between 19-25 years are influenced by commercials.Key Questions: How are students in Uppsala influenced by commercials? Do the commercials influence the consumptionbehaviour? Do the commercials influence the lifestyle? Do the influences of the commercial construct the individual lifestyle? In which extent is it social related?Material/Method: Together with literature studies, a qualitative method has been used with 5 interviews with young adults in the age of 19-25 in Uppsala. I have compared these five interviews with earlier results and research.Main Results: I have found out that these young adults don?t want to admit being influenced by commercials even if they know they are. These young adults have also formed consumptionbehaviour after the commercials, which they show in for example their way of shopping and their way of acting afterwards.