Sök:

Sökresultat:

253 Uppsatser om Subjekt-hjälte - Sida 2 av 17

Alleman pÄ dÀck! : Könsroller konstrueras i leken.

Den hÀr studien utgÄr frÄn syftet av att undersöka vad olika konstruktioner av utomhusmiljöer som förekommer i förskolevardagen kan erbjuda barn som subjekt och deras roller i den fria leken. Avsikten Àr att studera hur barn agerar beroende pÄ kulturella och sociala influenser samt vilka positioner som uppstÄr mellan barn i relation till olika utomhusmiljöer genom det verbala samt kroppsligt uttryckta sprÄket. Studien Àr genomförd genom videoobservation av fjorton 5-Äriga barn frÄn tvÄ avdelningar samt tvÄ förskollÀrare pÄ en förskola i Sverige. De utomhusmiljöer barnen vistades i var en kommunal lekplats, en naturmiljö samt förskolans egen utomhusgÄrd. Examensarbetet utgÄr frÄn ett feministiskt poststrukturalistiskt perspektiv och i analys, resultat och diskussion synliggörs subjektsteorier och performativa handlingar som belyser hur barn som subjekt konstruerar roller i lekar.   .

Subjekt-Objekt intervjun: : Ett instrument att fÄnga hur en mÀnniska gör mening av sina upplevelser?

Subjekt-objekt intervjun (SOI) syftar till att bedöma en individs nivÄ av mental komplexitet. Studier gÀllande SOIs psykometriska egenskaper Àr fÄtaliga och i huvudsak gjorda i USA. Föreliggande studie syftade till att undersöka indikationer pÄ inter- och intrabedömarreliabilitet samt begreppsvaliditet i en svensk kontext. SOI utfördes pÄ 11 universitetsstudenter mellan 20-33 Är. Utöver enskilda bedömningar gjordes tvÄ gemensamma för att analysera intrabedömarreliabilitet.

Röster om BBIC - Barnets Behov I Centrum

Denna C-uppsats Àr en kvalitativ studie om hur nÄgra utvalda socialsekreterare uppfattar och anvÀnder sig av utredningssystemet BBIC i arbetet med barnavÄrdsutredningar. Vi har framförallt undersökt om BBIC har tillfört en stÀrkt profession för socialsekreterarna och ett synliggörande av barnet i utredningarna. BBIC ? Barnets Behov I Centrum Àr resultatet av ett lÄngsiktigt samarbete mellan socialstyrelsen, kommuner och forskare med syftet att utveckla socialtjÀnstens arbete med barnavÄrdsutredningar.FrÄgestÀllningarna som valts för uppsatsen Àr: Kan BBIC tillföra nÄgot som tidigare har saknats och hjÀlpa till att ÄtgÀrda de brister som visat sig finnas i barnavÄrdsutredningarna?Kan BBIC medverka till att socialsekreterarna uppfattar att professionaliseringen av social barnavÄrd har ökat? FramtrÀder barnet som ett aktivt subjekt med hjÀlp av BBIC?Undersökningen har genomförts i form av kvalitativa, individuella intervjuer med fem socialsekreterare som arbetar med barnavÄrdsutredningar samt med Kjerstin Bergman som arbetade som projektledare för BBIC pÄ Socialstyrelsen.Undersökningens resultat visar att de utvalda socialsekreterarna uppfattar BBIC som en stor hjÀlp till att ÄtgÀrda de brister som de sjÀlva anser finnas i barnavÄrdsutredningarna och att BBIC bidrar till att göra barnet till ett aktivt subjekt i utredningsarbetet. Resultatet visar ocksÄ att socialsekreterarna vi intervjuat efterfrÄgar mer kunskap nÀr det gÀller att skriva barnavÄrdsutredningar och att BBIC har hjÀlpt till att tillföra ny kunskap till detta omrÄde och pÄ sÄ sÀtt stÀrkt professionen för socialsekreterarna.

Integrering av Àmnet slöjd i marchtalplanens tematiska undervisning - ett undervisningsförsök

Dokumentation and evaluation of an teachingexperiment with integration of the subjekt handikraft into thematic teatching according to the marchtalplan..

"Jag tog inte sprutan jag anvÀnde huvudet

Syfte: Att analysera och jÀmföra tre Facebook-gruppers och de smittskyddsansvariga myndigheternas sÀtt att tala som olika instanser i konstruktionen av svininfluensan som nationell diskurs. Huvudsaklig mÄlsÀttning: Att svara pÄ frÄgan: Kan missnöjet och misstron angÄende svininfluensan tolkas som ett motstÄnd mot den nationella subjektspositionen? Metod: Jag identifierade de smittskyddsansvariga myndigheterna och tre Facebook-grupper som sÀndare respektive mottagare av svininfluensan som nationell diskurs. UtifrÄn det valde jag att se Socialstyrelsens pandemiplaner och Facebook-gruppernas diskussioner som representerande utgÄngspunkten för- respektive mottagandet av svininfluensan som nationell diskurs. PÄ sÄ sÀtt möjliggjorde jag studiet av om och hur mottagandet av den aktualiserade pandemisituationen kan ses som ett motstÄnd mot positioneringen som nationella subjekt. Analysen genomfördes genom identifierandet av ett antal framtrÀdande teman i Facebook-gupperna och en jÀmförelse med hur dessa fungerade i pandemiplanerna.

NÄR KÖNET GÖR ONT EN DISKURSANALYS AV FENOMENET VULVA VESTIBULIT

Vulva vestibulit, eller förkortat vestibulit, Àr en problematik som uppmÀrksammats mer pÄsenare Är och som kÀnnetecknas av smÀrta kring slidöppningen i kvinnors könsorgan. Det Àren diagnos som prÀglas av mÄnga oklarheter kring orsaker och behandlingar. I denna uppsatsundersöks hur vestibulit konstrueras som diskursivt fenomen. Syftet med uppsatsen att visahur olika diskurser ger betydelse Ät vestibulit och hur det Àr möjligt att förstÄ problematikenoch de personer som drabbas. Materialet bestÄr dels av tidigare studier om vestibulit och delsav material hÀmtat frÄn olika sidor pÄ internet, med en blandning av information frÄnsjukvÄrden, journalistiska verk, forum och bloggar.

"Att 'simma' i hela sin personlighet" : En genuskritisk diskursanalys om subjektivitet och kön, av ett urval texter om Reggio Emilia-filosofin

Denna uppsats avser att studera framskrivningar om kön och barns subjektivitet, utifrÄn en samling texter som beskriver Reggio Emilia-filosofin och dess pedagogik. Med feministisk poststrukturalism och diskursanalys som teori och metod har jag i texterna sökt efter bland annat representationer, och utifrÄn dessa skrivit fram diskurser om barns subjektivitet respektive barn som könade subjekt. I materialet betonas en helhetssyn pÄ barn, dÀr barnet ses som ett kompetent, medskapande och unikt subjekt ? men studien visar ocksÄ att flickor och pojkar som generaliserade grupper beskrivs som delvis olika, och att denna antagna olikhet ger anledning till exempelvis gruppindelning efter kön. Dessa framstÀllningar uppfattar jag stÄ i spÀnningsförhÄllande till varandra: diskursen om barn som könade kan förstÄs som begrÀnsande för vad som ryms i diskursen om barns subjektivitet.

Det konkurrenskraftiga subjektet : -En analys av Allians för Sveriges skolpolitik

Inför riksdagsvalet 2006 uttryckte Allians för Sverige sitt missnöje mot den dÄvarande Socialdemokratiska regeringens skolpolitik. Alliansen, det vill sÀga de fyra borgerliga partierna, stod dÄ i opposition till den Socialdemokratiska regeringen och pÄvisade att deras politik skulle verka för en mer hÄllbar skolpolitik för kunskap och ordning i skolan.  Syftet med denna uppsats Àr att undersöka vilka förestÀllning om kunskap och det lÀrande subjektet i grundskolan det vill sÀga eleven, som finns i de delar av Allians för Sveriges dokument som behandlar skolfrÄgor. För att belysa bakgrund och historisk kontext anvÀnds tvÄ perspektiv pÄ skola och utbildning; ett kollektivt och ett individuellt. I Allians för Sveriges skolpolitik mÀrks spÀnningar mellan dessa perspektiv vilket fÄr konsekvenser för synen pÄ kunskap och subjekt. FrÄgestÀllningarna handlar om vad som görs önskvÀrt respektive problematiskt hos framtida medborgare/elever i Allians för Sveriges skolpolitik.

Skam : nÄgra professionella inom socialt arbete reflekterar kring begreppet

Uppsatsens syfte var att fÄ en bild av förestÀllningar, beskrivningar och reflektioner kring begreppet skam. Studien Àr uppbyggd kring en fokusgrupp bestÄende av fem professionella socialarbetare i Stor- Stockholm. Som gruppintervju ger fokusgrupp en bredare skala av idéer Àn i en individuell intervju dÄ beskrivningarna av begreppet vÀxer fram genom en mellanmÀnsklig dynamik. De yttre ramarna för fokusgruppen var att diskussionen skulle beröra relevans för det sociala arbetet, uttryck för skam, kön, och kulturella aspekter. Definitioner inom psykologin, socialt arbete, socialpsykologin och en funktionalistisk distinktion mellan skam och skuld har anvÀnts.

Han Àr ingenjör och Hon Àr glad - Hur behandlar lÀroböcker och gymnasieelever frÄgan om genus och etnicitet i svenska grammatiska exempelmeningar?

Syftet med föreliggande uppsats Àr att förstÄ hur lÀroböcker och gymnasieelever behandlar frÄgan om genus och etnicitet i svenska grammatiska exempelmeningar. Undersökningen bestÄr av tvÄ delar: En lÀroboksundersökning och en elevundersökning. De grammatiska exempelmeningarna i fyra lÀroböcker studeras utifrÄn ett genus- och etnicitetsperspektiv och jÀmförs dÀrefter med grammatiska exempelmeningar som skapats av elever i tvÄ gymnasieklasser. Elevernas egna tankar om grammatikexemplen speglas dÀrefter i ett antal korta intervjuer. Resultatet visar pÄ en mycket ojÀmn fördelning mellan manliga och kvinnliga subjekt i lÀroböckernas exempelmeningar, medan de grammatiska exempelmeningarna som eleverna sjÀlva skapade visade pÄ viss variation nÀr det gÀllde genus hos flickorna i bÄda klasser.

"Jag slog honom flera gÄnger och kysste honom mellan varje slag" : Incest, pedofili, sadomasochism och gotik i Carina Rydbergs roman MÄnaderna utan R

I denna studie undersöker jag Carina Rydbergs skildring av "dÄlig" sexualitet. Jag gör en nÀrlÀsning av Rydbergs roman MÄnaderna utan R. LÀsningen utgÄr frÄn Michel Foucaults och Jacques Derridas dekonstruktionsteorier samt frÄn Judith Butlers genusteorier. Jag undersöker huruvida romanen kan lÀsas som gotisk, huruvida Rydberg kan sÀgas luckra upp grÀnsen mellan "god" och "dÄlig" sexualitet, samt huruvida hon skildrar sadomasochistiska kvinnor som subjekt.Jag kommer fram till att Rydberg kan sÀgas luckra upp grÀnsen mellan "god" och "dÄlig" sexualitet och att hon, genom att skildra sadomasochistiska kvinnor som subjekt, stör könade sexualitetsnormer. HÀri ligger Rydbergs subversiva potential.

"Behöver dom inte lÀra sig turtagning lÀngre?" En diskursanalys av att bli en medforskande förskollÀrare

Sammanfattning Syftet med studien var att belysa komplexiteten med att bli en medforskande förskollÀrare utifrÄn ett Reggio Emilia-inspirerat arbetssÀtt och samtidigt arbeta med det förÀndrade uppdraget som Äligger förskollÀrare efter revideringen av förskolans lÀroplan, Lpfö-98. Studien följer förskollÀrare Nora i hennes arbete och vilja att bli en mer medforskande förskollÀrare och samtidigt uppfylla de nya direktiven utifrÄn lÀroplanen. Studiens empiri bestÄr huvudsakligen av intervjuer i form av fokusgrupper, dÀr Nora deltagit, och dagboksanteckningar frÄn henne. HuvudfrÄgorna Àr: ? Hur konstruerar och konstituerar Nora sig som medforskande subjekt? ? Vilka diskursiva normer Àr med och styr hennes subjektskapande? Undersökningen visar att det finns normerande diskurser, bÄde uttalade och outtalade, som informerar Nora och ger struktur Ät hennes arbete som förskollÀrare.

"Vi pratar aldrig om makt" - en studie om förskolepersonals förestÀllningar, intentioner och former för makt och motstÄnd i konstruktionen av det professionella subjektet

Sammanfattning Studiens syfte Àr att vidga förstÄelsen kring hur förskolepersonal konstruerar sitt professionella subjekt. Förskolepersonalens förestÀllningar om och intentioner i verksamheten visar pÄ olika former för makt och motstÄnd i deras positionering som professionella. De centrala frÄgestÀllningarna för studien Àr: Vilka förestÀllningar, intentioner och former för makt och motstÄnd kan skönjas i förskolepersonalens samtal om förskolan och reflektioner kring egen praxis? Vad framtrÀder som betydelsefulla delar i förskolepersonalens konstruktion av det professionella subjektet? Hur, i förhÄllande till dessa delar, positionerar sig deltagarna som professionella? Deltagarnas gemensamma samtal och enskilda reflektioner kring eget agerande stÄr i fokus i studien. Förutom Foucaults teorier om makt anvÀnds feministisk poststrukturalism i en strÀvan efter multipla förstÄelser av sÄvÀl subjektkonstruktionens processer som stÀllningstaganden och övervÀgande angÄende studiens utformning och innehÄll. Intervjusamtal med respektive arbetslag och individuella reflektionssamtal utgör studiens empiriska material.

Motstridigt samspel mellan ord och bild : En kvalitativ undersökning av samspelet mellan text, bild och omgivande komponenter i Sydsvenska Dagbladet

Med denna uppsats undersöker jag med kvalitativ metod om, pÄ vilket sÀtt och i vilken utstrÀckning som en svensk dagstidnings text, bild och i viss mÄn Àven omgivande komponenter samspelar. Undersökningsmaterialet bestÄr av fem nyhetsartiklar publicerade i Sydsvenska Dagbladet mellan Är 2005 och 2007. Artiklarna behandlar Àmnet hemlösa personer. Resultatet visar att bild och text ofta har en liknande form om man jÀmför bildkomposition och textdisposition. De hemlösa skildras nÄgot oftare som objekt och upplevare, bÄde i text och i bild, medan de icke-hemlösa framstÀlls som subjekt i bild och har i texten frÀmst funktion som agent.

?Same same but different? : En kvalitativ studie gÀllande könskonstruktioner i socialtjÀnstens barnavÄrdsutredningar

Syftet med studien Àr att se hur socialtjÀnsten med sina barnavÄrdsutredningar kan vara en del i upprÀtthÄllandet av könsspecifika normer, förvÀntningar och vÀrderingar.VÄra frÄgestÀllningar Àr: Hur ser diskursen om pojkar ut; hur beskrivs och vÀrderas pojkar i utredningstexten? Hur ser diskursen om flickor ut; hur beskrivs och vÀrderas flickor i utredningstexten? Hur ser könsskillnaderna ut?Det Àr en kvalitativ studie med kritisk diskursanalys som metod och socialkonstruktivism samt genusteori som teoretisk grund.Materialet utgörs av 14 barnavÄrdsutredningar upprÀttade av socialtjÀnsten dÀr hÀlften gÀller flickor och hÀlften pojkar.I analysen framkommer att fokus i flickutredningarna till viss del skiljer sig frÄn det som stÄr i fokus i pojkutredningarna. Vid utredning av flickor utgör umgÀnge och sexuella relationer en stor del av texterna, dÀr det senare inte överhuvudtaget finns med i pojkmaterialet. Vi finner Àven att skillnaderna har förÀndrats en del i jÀmförelse med den tidigare forskning vi tagit del av dÀr det framhÄlls att flickor i allmÀnhet beskrivs som passiva objekt och pojkar som handlande subjekt. Vi har i materialet kunnat se att bÄde pojkar och flickor görs till subjekt men ocksÄ objekt beroende pÄ situation..

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->