Sök:

Sökresultat:

503 Uppsatser om Strukturella hćl - Sida 13 av 34

Minsta motstÄndets vÀg : En diskursanalys av tvÄ svenska dagstidningars framstÀllning av klimatansvar

KlimatförÀndring Àr en frÄga som under senare Är har fÄtt mer och mer medial uppmÀrksamhet och svenskarnas individuella miljömedvetenhet uppskattas vara högre Àn nÄgonsin. Individen pekas ut som att ha ett stort ansvar, men trots klimatkampanjer sÄ fortsÀtter svenskarnas kollektiva klimatpÄverkan ÀndÄ att öka. Denna uppsats syftar till att genom diskursanalys undersöka hur klimatansvar, i termer av ansvar för klimatpÄverkan och klimatanpassning framstÀlls i tvÄ Svenska dagstidningar, Dagens Nyheter och Uppsala Nya Tidning.Svenskt klimatansvar visade sig vara konstruerat pÄ ett tvetydigt sÀtt dÀr samhÀllets gemensamma pÄverkan verkar vara förenad med brist pÄ enskilt ansvar. Individen Àr den aktör som oftast utpekas som förvÀntad att ta ansvar för klimatanpassning samtidigt som detta inte pÄ nÄgot sÀtt krÀvs. De synsÀtt som prÀglade klimatdiskursen var de för ekologisk modernisering dÀr fortsatt konsumtionsökning, tillvÀxt och grön teknikutveckling förvÀntas ta Sverige ur klimatkrisen utan att större livsstil- eller strukturella förÀndringar behöver göras.

Valfrihet skapar fungerande marknader inom vÄrd och social service

De senaste Ärens strukturella förÀndringar i svensk hÀlso- och sjukvÄrd har pÄverkat vÄrdpersonalen i det sjukvÄrdande arbetet sÄvÀl fysiskt och psykiskt. Kontinuerlig Äterkoppling genom reflektion kan vara ett verktyg för avdelningschefen att leda utveckling, lÀrande och förnyelse i omvÄrdnadsarbetet. Studiens syfte var att genom fenomenografisk ansats beskriva avdelningschefers uppfattningar av reflektion i omvÄrdnadsarbete.Analysen av 15 intervjuer resulterade i fem beskrivningskategorier av reflektion: kunskapsintegrerande, bearbetande, utvecklande, arbetsledande och patientinriktad. Den kunskapsintegrerande reflektionen fÄngar studenternas utbildning som kan anvÀndas i omvÄrdnadsarbetet. Genom bearbetande reflektion skapas en fortlöpande tankeprocess av omvÄrdnadsarbetet.

Skolans krishantering : Om elevers plötsliga bortgÄng

Detta examensarbete behandlar krishantering i skolan med inriktning pÄ elevers bortgÄng och hur pedagoger hanterar detta. Examensarbetet tÀcker Àven beredskapsplaner och hur sorgearbete gÄr till i skolan. Examensarbetets fokus Àr pÄ Ärskurserna förskoleklass till och med sjÀtteklass.Metoden som anvÀnds Àr semistrukturerade intervjuer med en intervjuguide som grund. Fyra pedagoger blev intervjuade och intervjuerna blev sedan transkriberade. Tre olika beredskapsplaner samlades in och resultatet av intervjuerna samt planerna stÀlldes mot den litteratur som bearbetats.Beredskapsplanerna visade att det endast fanns mindre skillnader mellan tvÄ av de olika skolorna medan den tredje skolans plan var av en helt annan struktur.

Internkommunikationens roll vid en organisationsförÀndring : En fallstudie pÄ den ortopediska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhus

Sedan 1995 har ett 40-tal svenska sjukhus varit involverade i olika strukturella förÀndringar. För de flesta av dem har organisatoriska sammanslagningar med andra sjukhus genomförts. Huvudsakliga drivkrafter till de organisatoriska förÀndringarna har varit besparingskrav inom landstingens ekonomi.Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur sjukhusledningen pÄ Karolinska Universitetssjukhuset fortlöpande hanterade internkommunikationen under organisationsförÀndringen i samband med sammanslagningen med Huddinge Sjukhus. Vi vill se hur personalen uppfattade denna information och kommunikation samt om det varit en effektiv förÀndringsprocess.Internkommunikation Àr en nyckel till en effektiv förÀndringsprocess. DÄlig kommunikation och bristfÀllig information kan vara de frÀmsta anledningarna till att organisationsförÀndringar misslyckas.Uppsatsen baseras utifrÄn en fallstudie framarbetad av personliga intervjuer och en enkÀtundersökning gjord vid vÄrdavdelning A22 pÄ den ortopediska kliniken pÄ Karolinska Universitetssjukhus.

Jag Àr inte bara den dÀr zigenarkvinnan som kommer in med min stora kjol! : En kvalitativ studie om diskriminering av finskromska kvinnor

Syftet med studien Àr att genom simulerade observationer och intervjuer med finska romer, skapa en förstÄelse för hur samhÀllet bemöter finsk romska kvinnor. Avsikten Àr att se om omgivningens bemötande pÄverkar finsk romska kvinnor i det vardagliga livet och om bemötandet skiljer sig mellan homogena och mÄngkulturella omrÄden. Studien Àr kvalitativ och har en hermeneutisk metodstrategi. Som teoretiska utgÄngspunkter för denna studie har tre teorier valts: Paulina de los Reyel och Masoud Kamalis teori om den strukturella diskrimineringen av de andra, Erving Goffmans teori om stigma och Howard Beckers stÀmplingsteori. Dessa tre teorier visar hur omgivningens bemötande pÄverkar finsk romska kvinnor och om skillnader finns mellan homogena och mÄngkulturella omrÄden.

Blivande socialarbetares vÀlfÀrdspolitiska attityder i institutionell kontext : En jÀmförande studie mellan socionomstudenter i Sverige och Storbritannien

Syftet med denna studie Àr att ge en insikt i de generella vÀlfÀrdspolitiska attityder socionomstudenter i Sverige och Storbritannien har kring organisering av och ansvarsfördelning i vÀlfÀrden. Syftet Àr vidare att ta reda pÄ om det finns nÄgra likheter eller skillnader i vÀlfÀrdspolitiska attitydmönster hos socionomstudenter i Sverige respektive Storbritannien som kan kopplas till de socialpolitiska institutioner som karaktÀriserar olika vÀlfÀrdsregimer. Studien har en kvantitativ forskningsansats och metoden för datainsamling har varit av surveydesign dÀr digitala enkÀter har distribuerats till socionomstudenter vid en högskola i respektive land. Undersökningen omfattade sammanlagt 141 studenter, varav 77 respondenter studerade i Sverige och 64 studerade i Storbritannien.Av undersökningens resultat utvisas att det finns ett samband mellan socionomstudenternas landstillhörighet och deras attityder gentemot omfördelningar i socialpolitiken, ansvarsfördelning, universalitet respektive selektivitet samt beskattning och offentliga utgifter. Vidare kan de vÀlfÀrdspolitiska attitydmönstren i viss mÄn Äterkopplas till lÀndernas vÀlfÀrdsinstitutionella kontext men inte i sÄdan utstrÀckning att en tydlig koppling kan göras till de strukturella skillnader som beskrivs i Esping-Andersens teori om vÀlfÀrdsregimer..

SkolÀmnet idrott och hÀlsa i pressen - ett perspektiv i förÀndring : En nutidshistorisk uppsats om storstadstidningars formulering av skolÀmnet idrott och hÀlsa

Undersökningens syfte var att studera hur skolÀmnet idrott och hÀlsa har formulerats i storstadspress under 1995 och 2012. Undersökningen utgick frÄn tre frÄgestÀllningar, (1) Vilka Äsikter fanns om skolÀmnet idrott och hÀlsa 1995 och 2012? (2) Vilka konstateranden fanns om skolÀmnet idrott och hÀlsa 1995 och 2012? (3) Vilka förÀndringar kan ses över tid?KÀllmaterialet bestod av storstadspress frÄn Ären 1995 och 2012, metoden utgörs av en innehÄllsanalys med övergripande kategorier utifrÄn frÄgestÀllningarna och Äsikts- eller orsaksförklarande underkategorier. Den teoretiska utgÄngspunkten för uppsatsen var dagordningsteorin det vill sÀga medias dagordning och överföringen av den till allmÀnhetens dagordning.De tydligaste resultaten för Är 1995 var att bÄde negativa Äsikter och negativa konstateranden om skolÀmnet idrott och hÀlsa dominerade. För Är 2012 var resultaten de motsatta, med mer positiva Àn negativa Äsikter och positiva Àn negativa konstateranden om skolÀmnet.

Kunskapsöverföring mellan byggprojekt: en jÀmförande studie av traditionella projekt och partneringprojekt

Kunskapsöverföring har visat sig vara problematiskt i projektorganisationer pÄ grund av projektens tydliga avgrÀnsningar. Byggbranschen Àr en projektorganiserad bransch som av olika anledningar har problem med kunskapsöverföring mellan projekt. Vi finner det dÀrför intressant att undersöka kunskapsöverföring mellan projekt i byggbranschen. Syftet med uppsatsen Àr att beskriva hur faktorer gÀllande kultur och struktur pÄverkar kunskapsöverföring mellan projekt i byggföretag samt om och hur dessa faktorer skiljer sig mellan traditionella projekt och partneringprojekt. För att uppfylla syftet och besvara forskningsfrÄgorna har en fallstudie med personliga intervjuer genomförts vid byggföretaget NCC i LuleÄ.

Behandlingseffekt av glukosamin vid osteoartrit hos hund

Osteoartrit Àr en progressiv och degenerativ sjukdom dÀr brosket i de synoviala lederna successivt bryts ned. Det Àr en vanlig Äkomma hos vÄra hundar och symtomen Àr smÀrta, hÀlta och rörelsebegrÀnsning. Den exakta etiologin till osteoartrit Àr okÀnd och behandlingen utgörs oftast av smÀrtstillande och inflammationsdÀmpande lÀkemedel. Dessa ger god symtomatisk lindring men kan ha kraftiga bieffekter pÄ framförallt det gastrointestinala omrÄdet. Som alternativ till de konventionella lÀkemedlen bestÄr behandlingen idag Àven av preparat som pÄstÄs ha sÄvÀl symtomatiska som strukturella effekter.

FunktionsnedsÀttning och identitet ? funktionsnedsatta elevers identitetsutveckling i kontakten med habiliteringsprofessioner

Syftet Àr att belysa hur funktionsnedsatta gymnasieelevers identitetsutveckling pÄverkas av kontakten med habiliterings-professioner.PÄ vilket sÀtt bidrar funktionsnedsÀttning ochmötet med habiliteringsprofessioner till unga mÀnniskors identi-tetsutveckling och vilka svÄrigheter och möjligheter finns det i det-ta?Kvalitativ studie med intervjuer.Eleverna möter bÄde svÄrigheter och möjligheter i sin identitetsutveckling irelation till habiliteringsprofessionerna. SvÄrigheterna kommer av kulturellaoch strukturella omstÀndigheter i organiseringen av habiliteringsprofessioner-nas arbete som kan pÄverka elevernas deltagande och initiativförmÄga nega-tivt. Elevernas sjÀlvbild kan ocksÄ pÄverkas av att införlivas i ett system avhabilitering dÀr den oavsiktliga konsekvensen blir att eleverna definieras somspeciella och inte som andra. Integriteten kan bli lidande dÄ mÄnga vet myck-et om eleverna och de kan uppleva sig belysta pÄ ett sÀtt som andra elever inteÀr.Möjligheterna Àr att kunna utmanas av habiliteringsprofessionerna i synen pÄvad eleverna klarar av.

Om villkoren pÄ arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsÀttning : och arbetsgivares vilja att anstÀlla dem

Uppsatsen undersöker situationen pÄ arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsÀttning och arbetsgivares vilja att anstÀlla personer med funktionsnedsÀttning genom förmedlares uppfattningar. Genom att intervjua förmedlare som arbetar sÀrskilt med att fÄ ut funktionsnedsatta pÄ arbetsmarknaden har det gÄtt att fÄ en uppfattning om situationen. Förmedlarna utgör lÀnken mellan personer med funktionsnedsÀttning och arbetsgivaren och har möjlighet att uppfatta bÄda perspektiven. Undersökningen strÀvar ocksÄ att ta reda pÄ vilka metoder förmedlarna anvÀnder för att pÄverka arbetsgivares anstÀllningsbenÀgenhet och funktionsnedsattas anstÀllningsbarhet.För att förklara hur förmedlarnas subjektiva uppfattningar Àr en del av en allmÀn kunskap om funktionsnedsatta anvÀndes Berger och Luckmanns Kunskapssociologi (1979). Det teoretiska perspektivet ger ocksÄ en förklaring hur förmedlarnas erfarenheter, frÄn att arbeta med funktionsnedsattas arbetsmarknadssituation, leder till ny kunskap som kan förÀndra mÀnniskors uppfattningar.Resultatet av undersökningen visar att personer med funktionsnedsÀttning, sÀrkskilt de med dolda funktionsnedsÀttningar som ocksÄ har nedsatt arbetsförmÄga, har en svÄrare situation pÄ arbetsmarknaden Àn andra mÀnniskor.

En sociologisk reflektion över psykiatrin. : Exemplet ADHD.

Denna kvalitativa Àr utförd utifrÄn en hermeneutisk ansats med syftet att skapa en förstÄelse för hur individer som Àr diagnostiserade med ADHD erfar, definierar samt förhÄller sig till sin problematik.Empirin bestÄr av fem semistrukturerade intervjuer med vuxna mÀnniskor som alla erhÄllit diagnosen ADHD. Intervjumaterialet har analyserats med utgÄngspunkt i anpassningsteorin enligt Merton, kunskapssociologin enligt Berger och Luckmann samt KASAM genom Aron Antonovsky. Intervjuerna visar att respondenterna upplever sig leva i ett strukturellt utanförskap med begrÀnsade möjligheter att förÀndra sin situation. Att leva i ett stress-samhÀlle anses heller inte vara gynnsamt för de individer med ADHD-relaterade svÄrigheter, svÄrigheter som tangerar grÀnsen till att kunna betraktas i termer av stressrespons. Vad som dominerar utsagorna Àr dess tydliga referens till den psykiatriska förklaringsmodellens dominans vilken inverkar menligt pÄ de diagnostiserades realisering av mÄlbilder till förmÄn för en tÀmligen tydlig fokusering pÄ begrÀnsningar.Sammantaget utgör ADHD med stor sannolikhet exempel pÄ en multifaktoriell problematik med tÀt koppling till externa, strukturella faktorer.

Statsbidrag och kommunala utgifter : En paneldatastudie av kostnadsutjÀmnande bidrag 1996-2004

Det kommunala sjÀlvstyret stÄr under svenskt grundlagsskydd och har historiskt blivit allt starkare. Sveriges kommuner Àr idag fria att sjÀlva besluta om den största delen av statsbidragets fördelning pÄ kommunal verksamhet. Statsbidragens syfte Àr att utjÀmna strukturella skillnader mellan kommunerna och uppfylla principen om ?likvÀrdig service? för alla invÄnare oavsett i vilken kommun man bor. I denna uppsats undersöker vi hur den genomsnittliga kommunen vÀljer att fördela det kostnadsutjÀmnande statsbidraget pÄ olika kommunala verksamheter.

Frihet för vem? En kritisk analys av den liberala frihetssynen utifrÄn ett feministiskt perspektiv med fokus pÄ könsdiskriminerande reklam

Denna uppsats Àr en kritisk ideologianalys av den liberala frihetssynen utifrÄn feministisk teori. Som empiriska exempel har vi tagit sexualiseringen av det offentliga rummet och mer specifikt reklamens objektifiering av kvinnan och Ätföljande diskussion om lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam. Reklamens objektifiering av kvinnan inskrÀnker pÄ kvinnors reella frihet att definiera sig sjÀlva som individer och att vara fria frÄn könsdiskriminering, en inskrÀnkning som osynliggörs inom den liberala frihetssynen genom dess betoning pÄ individen. Den feministiska kritiken framför mer anvÀndbara verktyg för att analysera det strukturella förtrycket av kvinnan och vi har utifrÄn en mer enhetlig syn pÄ frihet med bas i Maccallums frihetsdefinition pÄvisat att inskrÀnkningar i individers/gruppers frihet kan leda till större frihet för flertalet. Vem friheten Àr till för, dess innebörd och utformning kan sÄledes inte faststÀllas en gÄng för alla utan Àr en process som sker genom kontinuerliga avvÀgningar mellan olika individers och gruppers intressen.Nyckelord: Liberalism, frihet, förtryck, feminism, reklam.Antal tecken: 69 421 (inklusive blanksteg).

FramgÄngsfaktorer i skolans lÀs- och skrivundervisning

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att belysa Àmnestraditioner i skolÀmnet historia för gymnasiet utifrÄn exemplet; de populÀraste utlagda/publicerade lÀromedlen pÄ Lektion.se. Jag gör en kvalitativ textanalys av tvÄ av de populÀraste texterna/lÀromedlen frÄn Lektion.se för att besvara frÄgorna: Vilka Àmnestraditioner finns representerade bland de populÀraste lÀromedlen? Och vilka Àmnestraditioner dominerar bland dessa? För att identifiera Àmnestraditioner sÄ undersöker jag vilken undervisnings- eller historieskrivningskategori som författarna varit inspirerad av: den klassiska, objektivistiska, formella eller kategoriala. Jag fann att texterna pekar pÄ att det i mÄnga fall Àr en traditionellt faktaspÀckad historieundervisning dÀr den svenska mannen Àr norm i en genetisk framstÀllning av historien som styrs av strukturella förÀndringsfaktorer och kamp om makten. Och att alla undervisningskategorier finns företrÀdda.

<- FöregÄende sida 13 NÀsta sida ->