Sök:

Sökresultat:

4 Uppsatser om Sonderingsmetoder - Sida 1 av 1

Deformationer kring spont: Jämförelse mellan fältmätning och FEM-simulering

Sättningar i jord kring spontkonstruktioner kan under byggskedet ställa till med stora besvär i kringliggande bebyggelse och utgöra en säkerhetsrisk samt tillika vara en kostsam faktor. Sättningar och deformationer i jorden förutspås vanligtvis med tabellvärden från empiriska försök med avseende på konstruktionstyp, jordart mm. Det är även möjligt att FEM-simulera deformationerna.På uppdrag av WSP-Samhällsbyggnad har en spontkonstruktion vid Skanskas projekt Nya Karolinska Solna (NKS) studerats med avseende på deformationer under byggskedet. Detta med hjälp av fältmätning. Samtidigt har en FEM-analys av samma konstruktion utförts med programmet PLAXIS, ett program framtaget för geotekniska FEM-simuleringar.

Utvärdering av moräns hållfasthetsegenskaper med
jord-berg-totalsondering

Syftet med detta arbete är att studera om Jord-Berg-totalsondering kan användas för att uppskatta moräns deformations- och hållfasthetsegenskaper. Fältundersökningar har genomförts där korrelation mellan utvärderad sättningsmodul och friktionsvinkel från hejarsondering har jämförts med Jord-Berg-totalsonderingsresultat. Jord-Berg-Totalsondering innebär att man med hjälp av en borrvagn till en början samtidigt trycker och vrider ned en 57 mm:s borrkrona ned i marken. När detta inte längre kan ge en sjunkning på 20 mm per sekund så startas spolning samt en hammare som arbetar samtidigt som borrstålen trycks och vrids ned i marken. Under tiden så registreras bl.a.

Jämförelse mellan sättningsberäkningar med PLAXIS och
mätningar in-situ

Under september månad år 1995 påbörjades utläggningen av jordmaterial för den provbank vilken upprättades då Öresundsbron skulle byggas. I detta fullskaleförsök kontrollerades massorna genom olika Sonderingsmetoder och även sättningarnas utveckling. Uppbyggda för provbanken var en höjd på 4,5 m och själva försöksområdet hade en längd på 40 m och en bredd på 9 m. I detta arbete har syftet varit att studera provbanken i Petersborg och jämföra de uppmätta sättningarna mot de numeriska simuleringarna. De numeriska modeller som har skapats i finita elementprogrammet PLAXIS är baserade på de utförda geotekniska undersökningarna.

Utvärdering av de geotekniska undersökningarna för Citylink tunneln i Stockholm: Studie av sonderingsmetoder samt sonderingsförfarande på vatten

Att kombinera flera olika undersökningsmetoder i ett projekt är något som sker dagligen. Detta examensarbete har utförts i ett projekt som inom geotekniken kombinerar relativt sällan använda metoder. Samtidigt som i stort sätt hela undersökningsprogrammet är utfört på vatten.I examensarbetet utvärderas de geotekniska undersökningarna som Vectura Consulting genomförde för projektet City Link i Stockholm under tiden hösten 2011 till våren 2012. Undersökningarna utfördes på uppdrag av Svenska kraftnät för konstruktionen av City Link vilken är en TBM driven tunnel som skall gå under Centrala delarna av Stockholm. Examensarbetet är utfört på uppdrag av Vectura i Sundsvall där Per Nilsson har varit drivande i de frågeställningar som examensarbetet tar upp.De använda undersökningsmetoderna i projektet har varit Jb-sondering, reflektion- och refraktionseismik, MWD-styrd sänkhammarborrning och kärnprovtagning.