Sök:

Sökresultat:

3232 Uppsatser om Skolans miljö - Sida 59 av 216

YrkeslÀrares kunskaper kring elever med neuropsykiatriska diagnoser

YrkeslÀrare ska vara kunniga i sitt hantverksyrke, de ska kunna förmedla kunskaper pÄ ett pedagogiskt sÀtt och möta elever med olika förutsÀttningar och behov. Syftet med denna studie var att ta reda pÄ om yrkeslÀrare upplever att de har kunskaper att bemöta elever med neuropsykiatriska diagnoser och hur pÄverkar skolans kunskapskrav bemötande av elever med neuropsykiatriska diagnoser. Fyra verksamma yrkeslÀrare inom gymnasieskolan djupintervjuades utifrÄn en kvalitativ ansats med inspiration av fenomenografin. Resultatet visar att yrkeslÀrarna upplever att de inte har den kunskap de skulle vilja ha kring neuropsykiatriska diagnoser för att bemötande ska bli bra..

SvenskÀmnet i praktiken, tvÄ skilda kontexter : En undersökning som diskuterar det pedagogiska upplÀgget inom svenskÀmnet

Syftet med den hÀr studien Àr att undersöka om tidigare forskning tillsammans med rÄdande utvecklingspsykologiska teorier stödjer vissa typer av lÀroprocesser, samt hur dessa stÀller sig till Lgr11. Genom undersökningen ÄskÄdliggörs olika typer av argument som talar för att i Àmnet svenska lÄta det pedagogiska upplÀgget bygga pÄ teori sÄvÀl som praktik. Genom att i verksamheten implementera praktiska moment tillsammans med teoretiska skulle skolan kunna bli Àn mer nyanserad, vilket skulle gynna fler elever i skolans verksamhet. .

"Lagarbete pÄ hög nivÄ" : Barns perspektiv pÄ Àventyrspedagogik

Syfte:Syftet med föreliggande studie Àr att bidra med en fördjupad kunskap om barns perspektiv pÄ Àventyrspedagogik som en del av skolans arbetsformer. Elevernas upplevelser och tankar bidrar till ökad kunskap som Àr vÀrdefull för en god utveckling av verksamheten.Metod:Undersökningen vi gjort Àr en kvalitativ studie dÀr vi anvÀnt oss av fokusgruppsintervjuer. Fyra fokusgrupper Àr intervjuade i undersökningen och antalet deltagare i varje intervju Àr mellan tre och fem stycken.Resultat:I vÄrt resultat har vi fÄtt svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar om hur eleverna upplever Àventyrspedagogiken och hur samarbetet har fungerat under projektets gÄng. Det framkommer av studien att eleverna ser pÄ Àventyrspedagogiken som ett positivt arbetssÀtt dÀr samarbete Àr ett bra redskap för att lyckas..

Jag gör alltsÄ blir jag - en studie om rektors strategi kring organisation

Syfte: Syftet med studien Àr att nÄ ökad kunskap om organisationen pÄ 6/7-9skolor och om hur rektorer pÄ 6/7-9skolor pÄ ett strategiskt sÀtt anvÀnder organisationen för att förverkliga lÀroplanens skrivning om vad lÀrare ska göra vad det gÀller kunskap och om organisationen ligger i linje med rektorns visioner.Teori: Ansatsen i studien utgÄr frÄn en konstruktivistisk kunskapssyn, vilket innebÀr att i forskningsintervjuer konstrueras kunskap om verkligheten. Verkligheten Àr inte objektivt beskrivbar utan beror pÄ vilket perspektiv man ser genom. I den hÀr studien har rektorernas perspektiv pÄ organisationen analyserats. Jag har Àven utgÄtt frÄn att rektorerna handlar rationellt i förhÄllande till mÄl och vÀrderingar utifrÄn sin kunskap, erfarenhet och skolans vÀrdegrund. Den teoretiska bakgrunden utgörs till största delen av teorier kring rektorsrollen, lÀrande organisation och organisationsperspektiv.Metod: Kvalitativ intervju har anvÀnts vid intervjuer av sex rektorer.

Engelska ord i elevers svenska texter

Syftet med denna uppsats var att undersöka hur erfarenhet pÄverkar valet av lÀsinlÀrningsmetod. Vilka skillnader kan man se mellan mer erfarna lÀrarna och nyutbildade? Vi ville Àven undersöka vilka övriga komponenter det Àr som pÄverkar undervisningen i lÀsinlÀrning.Metoden för vÄr undersökning har varit kvalitativa intervjuer. VÄr mÄlgrupp var lÀrare som arbetat mindre Àn 5 Är och lÀrare som arbetat mer Àn 30 Är.Resultatet pekar pÄ att de erfarna lÀrarnas utbildning fortfarande spelar en stor roll i lÀsundervisningen. För de mindre erfarna Àr skolans undervisningsmetoder den enskilt största faktorn nÀr man vÀljer metod.

Litteraturens möjligheter i vÀrdegrundsarbetet : En kvalitativ studie om lÀrares arbete med vÀrdegrunden genom litteratur

Studien syftar till att beskriva hur fyra lÀrare mot yngre Äldrar förhÄller sig till och arbetar med vÀrdegrunden genom litteraturen. DÀr litteraturen anvÀnds som ett pedagogiskt verktyg för att förebygga konflikter eller belysa andra frÄgor som berör skolans vÀrdegrund. UtifrÄn detta diskuteras litteraturens möjligheter och funktion i skolans vÀrdegrundsarbete och dÀrtill lÀrares beskrivna mÄl med vÀrdegrunden genom litteraturarbetet samt val av litteratur. Studiens övergripande mÄl Àr att föra en diskussion om synen pÄ skolans huvudsakliga uppdrag kunskapsuppdraget och vÀrdegrundsuppdraget. Denna studie beskriver hur lÀrare förhÄller sig till kunskapsuppdraget och vÀrdegrundsuppdraget, dÀr litteraturen fÄr ha en central plats för arbetet med vÀrdegrundsfrÄgor.

Eleven - En resurs?

Resurser och bristen pÄ resurser Àr ett ofta omtalat Àmne nÀr det gÀller skolan och dess verksamhet. FrÄgan Àr om vi alltid tar tillvara pÄ de resurser som redan finns inom skolan, exempelvis eleven. Jag har i detta arbete stÀllt mig frÄgan om gymnasieeleven kan verka som resurs i skolans verksamhet och undervisning och hur elever, lÀrare och litteratur ser pÄ eleven som resurs. Jag har Àven undersökt om forumteater Àr en lÀmplig metod för elevmedverkan i skolan. Undersökningen baseras pÄ litteratur samt en kvantitativ enkÀtundersökning bland elever och lÀrare.

Algebraiska aktiviteter inom gymnasiets SamhÀllsprogram

Syftet med arbetet Àr att undersöka i vilken mÄn algebraiska aktiviteter förekommer pÄ SamhÀllsprogrammet pÄ ett gymnasium. Undersökningen har genomförts pÄ en gymnasieskola i södra Sverige med kvalitativa intervjuer av matematiklÀrare som undervisar i matematik B pÄ SamhÀllsprogrammet. En textanalys av lÀrobok och lÀrarhandledning, som anvÀnds pÄ det aktuella programmet, har ocksÄ gjorts med avseende pÄ algebraiska aktiviteter. Resultatet visar att det pÄ den aktuella skolan förekommer en del aktiviteter som variation till enskild rÀkning i lÀroboken. Resultatet visar ocksÄ att de aktiviteter som Àr mest förekommande Àr av karaktÀren transformerande.

Musik i förskolan

Sedan Är 2000 Àr romer tillsammans med fyra andra grupper erkÀnda som etniska minoriteter i Sverige, vilket fÄtt konsekvenser bland annat för modersmÄlsundervisningen i skolorna runt om i landet. Genom examensarbetets intervjuer framkom att det finns en paradox kring bevarandet av kulturell sÀrart och samtidig integration, dÀr skolans personal stÀller sig frÄgande till hur man ska möta en frÀmmande tradition. Trots preciseringen av alla varianter av romani chib som etniska minoritetssprÄk visar sig flera informanter ha en oklar bild av skillnaderna mellan de olika sprÄken, vilket leder till att den garanti som finns för att romska elever ska fÄ undervisning pÄ rÀtt variant inte uppfylls..

Att undervisa i att skriva faktatexter : Fyra lÀrares arbetssÀtt

Syftet i denna studie Àr att beskriva hur faktatexter anvÀnds i skolundervisningen samt att belysa hur elever respektive lÀrare ser pÄ texternas funktion i skolan.Att dela in texter i olika genrer Àr ett sÀtt för oss som mÀnniskor att kategorisera texter och dess funktion i samhÀllet. Skolan som institution Àr inget undantag och elever lÀr sig redan frÄn unga Är att göra detta. Eleverna lÀr sig tidigt vad de kan förvÀnta sig av skolans material dÄ skolans traditioner och samhÀllet noga ?valt ut? vad som anses dugligt för undervisning. Dessa förvÀntningar pÄverkar elevernas syn pÄ hur en text bör se ut och det skapar Àven en ?klyfta? mellan de texter de möter i skolan och de texter eleverna möter hemma pÄ fritiden.

Pratlust?: ett utvecklingsarbete i muntlig framstÀllning

Syftet med examensarbetet har varit att undersöka om elevers muntliga framtstÀllning kan pÄverkas genom aktiv taltrÀning, dÀr tonvikten lÀggs pÄ att eleven vill och vÄgar tala. Utvecklingsarbetet genomfördes under vÄr slutpraktik, vilken innefattade sju veckor under hösten 2004 i en Ärskurs 8 i LuleÄ kommun. Hela klassen ingick i detta arbete men sex elever varav fyra flickor och tvÄ pojkar valdes ut slumpmÀssigt för att observeras. Med hjÀlp av enkÀter, observationer och loggböcker har vi fÄtt elevernas egna tankar och upplevelser, samt kunnat följa deras utveckling. Resultatet visar att aktiv taltrÀning pÄverkar eleverna positivt men att denna trÀning bör pÄgÄ kontinuerligt i skolans undervisning..

Miljöutbildning och miljöprojekt : En utvÀrdering av Miljöutbildning och TEMP-projekt inom verksamhetsomrÄdet Klk Utbildning, Linköpings kommun

PÄ uppdrag av NaturvÄrdsverket och kommunstyrelsen startade vÄren 2006 miljöprojektet för utbildningssektorn i Linköpings kommun. Miljöprojektet bestod av tvÄ delar. Dels skulle all kommunal personal utbildas i miljöfrÄgor, och dels fanns möjligheten för personalen att söka medel för olika typer av utvecklingsprojekt. Omkring tio piloter frÄn var och ett av de elva geografiska omrÄdena gick en miljöutbildningsdag, varefter de skulle vidarebefordra informationen till sina kolleger. De skulle ocksÄ inspirera sina kolleger till att starta utvecklingsprojekt.Marcus Olsson, lÀrarstuderande pÄ Linköpings Universitet, fick uppdraget att utvÀrdera utvecklingsprojekten samt spridningen av informationen som delgetts under utbildningsdagen.

DatorhÀlpmedel för funktionsnedsatta elevers inlÀrning : En systematisk litteraturstudie gÀllande IKT som hjÀlpmedel för specialpedagogik i och utanför skolan.

Det hÀr Àr en systematisk litteraturstudie. Vi har anvÀnt oss av sökmotorerna DIVA, ERIC, LIBHUB, LIBRIS, Google och SWEPUB. Majoriteten av vÄr litteratur Àr publicerad av Svenska forskare pÄ Engelska. Litteraturstudien har som syfte att beröra IKT inom skolans vÀrld för personer med bÄde fysiska och psykiska funktionshinder. Studien innehÄller tre olika perspektiv, LÀrare, elev och förÀlder.

Tarzan and the shattered mind : en kvalitativ studie av teorin om de multipla intelligenserna i relation till gymnasieskolans friluftslivsundervisning

SammanfattningSyfte och frÄgestÀllningarSyftet med studien har varit att undersöka relationen mellan multipla intelligenser och skolans friluftslivsundervisning. FrÄgestÀllningarna har varit:Vilka intelligenser utvecklas inom skolans friluftslivsundervisning, enligt lÀrare och elever?Genom vilka moment i friluftslivsundervisningen utvecklas intelligenserna?MetodDatainsamlingen har skett genom ostrukturerade, djupgÄende intervjuer. TvÄ lÀrare och tvÄ tredjeÄrselever pÄ gymnasiet har enskilt intervjuats om hur friluftsliv har bedrivits i skolundervisningen. Intervjuerna har analyserats med ett schema, byggt pÄ Howard Gardners teori om de multipla intelligenserna men utformats att tillÀmpas pÄ friluftsliv.ResultatResultaten visar att paddling stimulerar interpersonell, kroppslig, visuell-spatial och logisk-matematisk intelligens.

Processbeskrivning av arbetet med att starta en matematikverkstad

Syftet med studien Àr att undersöka och beskriva processen i skapandet av en matematikverkstad.I beskrivningen av processen kring ett bestÀmt förÀndringsarbete pÄ en skola har jag genomfört en kvalitativ studie. De undersökningsmetoder som anvÀnts Àr ostrukturerade observationer och kvalitativa intervjuer.I resultatet visas de faktorer som har en betydande roll i den undersökande skolans förÀndringsarbete. Studien belyser ocksÄ vad som kan pÄverka en process utifrÄn de deltagandes tidigare kunskaper och erfarenheter kring Àmnet matematik. I resultatet redovisas Àven viktiga aspekter att beakta i uppyggandet av en matematikverkstad, utifrÄn vad som framkommit i studien sÄsom tid, förvÀntningar, delaktighet, ledning, utrymme och ekonomi. .

<- FöregÄende sida 59 NÀsta sida ->