Sök:

Sökresultat:

3232 Uppsatser om Skolans miljö - Sida 19 av 216

Neuropsykiatriska funktionshinder - en professionernas kamp : Om rektorers syn pÄ neuropsykiatriska funktionshinder

Neuropsykiatriska funktionshinder Àr ett stÀndigt aktuellt Àmne i bÄde media och inom skolans vÀrld. I Sverige har det förts en konfliktfylld debatt kring neuropsykiatriska diagnoser, vilket har utvecklats till en professionernas kamp. I skolans verksamhet Àr rektorn den aktör som har det övergripande ansvaret för beslut som omfattar elever med neuropsykiatriska funktionshinder.  UtifrÄn detta var syftet med arbetet att undersöka vilket synsÀtt, individuellt eller socialt, som framtrÀder i rektorernas syn pÄ elever med neuropsykiatriska funktionshinder och dess betydelse i skolans vÀrld. Rektorernas uppfattningar stÀlls i arbetet mot tvÄ olika sÀtt att se pÄ problematiken, det individuella och det sociala synsÀttet. För att avgrÀnsa undersökningen har enbart kategorierna orsak, diagnos, konsekvenser och stödÄtgÀrder/behandling lyfts fram.

Samverkan, vad ska det vara bra för? : en kvalitativ studie kring yrkeskultur och samverkan inom skolans organisation

Syftet med studien var att undersöka möjliga kopplingar mellan yrkeskultur och samverkan inom skolans organisation. För att nÀrma oss begreppet samverkan valde vi att se till samarbetet mellan olika yrkesgrupper inom skolan utifrÄn organisation, sekretess, yrkeskultur och hierarki. Yrkesgrupperna vi valde att inrikta oss pÄ var skolkurator, skolsköterska och lÀrare. Vi har intervjuat totalt sex respondenter frÄn tre olika yrkesgrupper. De tvÄ teoretiska perspektiv vi valde var det socialkonstruktivistiska perspektivet och organisationsteorin.

SmÄ barns möte med ipad : En studie om lÀrande och kommunikation mellan yngre förskolebarn och ipad

AbstractFörfattare: Liselott HolstTitel: Studie- och yrkesvÀgledares yrkesidentiteter- En intervjustudie med nÄgra verksamma studie- och yrkesvÀgledare pÄ grund- och gymnasieskolanMasteruppsats: 91 ? 120 hpHandledare: Niklas GustafsonPedagogiska Institutionen Bakgrunden till denna uppsats Àr att det riktats en hel del kritik mot skolans studie- och yrkesvÀgledning av bl.a. Skolverket. Ur dessa rapporter framkom bl.a. kritik mot att det idag finns stora skillnader i kvalitet mellan olika kommuner och olika skolor nÀr det gÀller skolornas studie- och yrkesvÀgledning.

?Som om nÄn skulle bli kÄt pÄ en tvÀtthög? : Genus, sexualitet och etnicitet i litteraturantologier i grundskolans senare Är

Syftet med föreliggande uppsats Àr att ur ett intersektionalitetsperspektiv studera lÀromedel Àmnade för litteraturundervisningen i svenskÀmnet för grundskolans senare Är, mer specifikt Ärskurs 7?9. Genom en kartlÀggning av hur mÀnskliga litterÀra gestalter konstruerades i litteraturantologier sÄ Àmnade undersökningen belysa och tydliggöra de förestÀllningar och representationer av genus, sexualitet och etnicitet som förmedlades till eleverna. FrÄgestÀllningen som undersökningen utgick ifrÄn var följande: -       Vilka konstruktioner av kön, sexualitet och etnicitet Äterfinns i antologierna?-       Hur korrelerar litteraturantologierna med lÀroplanen och skolans vÀrdegrund och uppdrag? En kritisk diskursanalys av Gleerups Portal texter, Natur & kulturs Ess i svenska ? Antologi 6 och Bonnier utbildnings Texter direkt synliggjorde generella teman som var Äterkommande i de olika antologierna.

LÀroböckers vÀrdegrund En undersökning av hur tre lÀromedel för högstadiet i historia förmedlar skolans vÀrdegrund, som den uttrycks i Lpo94, i framstÀllningen av tvÄ historiska perioder

Examensarbetet försöker mÀta och beskriva huruvida den vÀrdegrund som uttrycks i grundskolans lÀroplan (Lpo94) Äterfinns i lÀroböcker för högstadiet i Àmnet historia. Arbetet bestÄr av en litteraturstudie samt en kvalitativ textanalys av tre lÀroböckers beskrivningar av tvÄ olika historiska epoker.Arbetets syfte Àr att redogöra för hur lÀroböckerna beskriver de tvÄ historiska epokerna utifrÄn ett perspektiv att de bör förmedla vÀrdegrunden samt att göra en jÀmförelse mellan hur detta görs i de tvÄ olika epokerna.Arbetet visar pÄ att lÀroböckerna intar en neutral och faktaförmedlande hÄllning. LÀroböckernas olika kapitel skiljer sig Ät dÄ olika historiska epoker beskrivs olika och att innehÄllet dÀrmed skiljer sig Ät pÄ ett sÀtt som fÄr konsekvenser för förmedlingen av vÀrdegrunden. En slutsats av detta Àr hur betydelsefull lÀrarens insatts Àr för förmedlingen av skolans vÀrdegrund..

Specialpedagogens uppdrag i skolans komplexa praktik : en fallstudie

I denna fallstudie av en specialpedagog belyses uppdraget att stödja lÀrande och utveckling. Detta uppdrag pÄverkar och pÄverkas av den relationella och komplexa vÀrld som skolan Àr, dÀr lÀrare befinner sig i ett fÀlt av politiska beslut och styrningseffekter. Syfte med studien Àr att undersöka hur specialpedagogens uppdrag organiseras, med sÀrskilt fokus pÄ utveckling, och inom detta syfte undersöka hur specialpedagogiska frÄgor hanteras i skolans praktik. Metoden utgörs av intervjuer och deltagande observationer. Resultatet visar pÄ ett mÄngfacetterat uppdrag, dÀr specialpedagogens expertroll bygger pÄ sÀrskild kunskap, men dÀr hennes förmÄga att stödja lÀrare till ökade prestationer, Àr beroende av nÀra relationer och en specialpedagogik och pedagogik i förening.

LÀrares syn pÄ barns skrivutveckling i förskolan

Bakgrund:SprÄkforskare Àr idag eniga om att barn sÄ tidigt som möjligt bör möta skriftsprÄket. Vi vet att det i förskolan Àgnas mycket tid Ät lÀsning och sprÄklekar, men det sÀgs inte sÄ mycket om skrivning. LÀrarna i förskolan har inte ansett sig ha den kompetens som krÀvs för att lÀra barnen skriva. Skrivning och lÀsning hör ihop och utvecklas parallellt och vi vill belysa hur lÀrare i förskolan och skolan ser pÄ skrivning i förskolan. Vi menar att det Àr intressant för lÀrare i de olika verksamheterna att ta del av varandras synsÀtt gÀllande barns skrivutveckling.Syfte:Syftet med vÄr studie Àr att undersöka hur lÀrare i förskola och skolans tidiga Är ser pÄ arbetet med barns skrivutveckling i förskolan.

Expedition: Det gyllene renhornet: Àr en modell för lÀrande
som bygger pÄ spÀnning, fantasi och berÀttande, och som
benÀmns Àventyrspedagogik, anvÀndbar i skolans arbete

Syftet med detta arbete Àr att undersöka om en modell för lÀrande som skapar motivation genom spÀnning, utmaning, fantasi och berÀttande, som benÀmns Àventyrspedagogik, Àr anvÀndbar i skolans arbete. Arbetets utgÄngspunkter var att genom den Àventyrspedagogiska modellen för lÀrande skapa fantasiberikande och spÀnnande moment i skolarbetet och skapa förutsÀttningar för motivation till lÀrande bÄde hos elever och lÀrare. De teoretiska utgÄngspunkterna togs ifrÄn Sven-Gunnar Furmarks modell för Àventyrspedagogik, teorier om spÀnningens, fantasins och berÀttandets betydelse för lÀrande samt neurologisk forskning i pedagogiskt sammanhang. Undersökningen genomfördes i en Äldersintegrerad elevgrupp om 68 elever, samt 6 pedagoger i en problembaserad-individuell verksamhet i Är 7-9. I 10 mindre arbetsgrupper genomfördes ett temaprojekt som behandlade temat samekultur.

"Fröken, fröken Àr det min tur nu?"- om barns demokratiska inflytande i samlingen

Denna aktionsforsknings syfte var att kartlÀgga förutsÀttningarna för att utveckla barns demokratiska deltagande och inflytande i skolans och förskolans samlingar. Forskningen genomfördes med kvalitativa metoder genom observationer och intervjuer. Barnen i forskningen var dem vi mött pÄ vÄra VFU-platser (verksamhetsförlagd utbildning) under praktiken. Resultatet visade att barn anser att de har inflytande och möjlighet till pÄverkan i förskolans och skolans samlingar men att det ofta Àr lÀraren eller andra barn som pratar mest. Slutsatser vi kom fram till Àr att barn tycker att de har inflytande och möjlighet att pÄverka men genom observationer sÄg vi att det inte alltid stÀmde med verkligheten eftersom aktiviteterna redan var planerade och lÀrarna oftast tog störst talutrymme.

Förberedelseklasser : Pedagogiska perspektiv pÄ andrasprÄkinlÀrning

Den ökade invandringen i Sverige har bland annat bidragit till ökade krav pÄ skolans bemötande av nyanlÀnda elever frÄn olika lÀnder som Àr i behov att lÀra sig det svenska sprÄket.Med tanke pÄ sprÄkets betydelse för individen i ett frÀmmande land Àr syftet med vÄr studie att undersöka andrasprÄkinlÀrning i förberedelseklasser, utifrÄn pedagogiska perspektiv.FrÄgestÀllningarna i undersökningen Àr; Hur upplever förberedelseklasslÀrare att invandrarelever lÀr sig det svenska sprÄket? Vilka pedagogiska redskap anvÀnds under sprÄkinlÀrningsfasen och bedömer lÀrarna att eleverna fÄr tillrÀckliga sprÄkkunskaper för att möta skolans krav i övrig Àmnesundervisning?Studien belyser mÄngfald i samhÀlle och skola, sprÄkets betydelse, undervisningsmetoder samt modersmÄlets roll i andrasprÄksundervisningen, utifrÄn nÄgra lÀrares syn pÄ dessa fenomen. Skiljer sig uppfattningen Ät mellan pedagoger, angÄende detta?Studien bygger pÄ kvalitativ metod med sju intervjuer och en observation samt en omfattande litteraturundersökning, vilket enligt vÄr mening visar att det finns ett ökat behov av mÄngkulturell förstÄelse i den svenska skolan.Resultatet av vÄra intervjuer Àr naturligtvis inte generaliserbar pÄ grund av dess begrÀnsade omfattning men den visar ÀndÄ enligt vÄr uppfattning att det efterfrÄgas förÀndrade förhÄllningssÀtt och undervisningsmetoder som inkluderar samtliga ÀmnesomrÄden. Resultatet ÄskÄdliggör Àven att invandrarelever inte har tillrÀckliga sprÄkkunskaper för att klara skolans kunskapskrav och att det finns ett utanförskap som kan ha sin grund i samhÀllets segregation, vilket vi anser har stÀrkts genom litteraturen..

Varför flyttar man ut till landet? : Kontraurbanisering i ett regionalt centra

Bakgrunden till detta arbete vilar i skolverkets formulering av skolans demokratiuppdrag. HÀr finns en tanke om att alla verksamma i skolan, vuxna och elever, ska fÄ kÀnna ett direkt inflytande över sin verksamhet. Man menar att detta direktinflytande ska finnas med i alla delar av skolans verksamhet, Àven den traditionella. Detta visar att alla delar av skolan inte arbetar Ät samma hÄll och inte heller följer sina föreskrifter.Syftet med detta arbeta Àr att identifiera och kartlÀgga de kunskaps- och demokratisyner som existerar i skolans olika lÀroplaner. De lÀroplaner som Àr av intresse för detta arbete Àr Lgr69, Lgr80, Lpo94 samt Lpfö98.

Konstfacks uteservering

Detta kandidatexamensarbete handlar om att gestalta och genomföra en uteservering vid Konstfacks huvudentré. Skolans lokaler ligger vid Telefonplan i Stockholm. Byggnaden som frÄn början var Àmnad Ät tillverkning av telefonvÀxlar Àr ritad av Ture Wennerholm 1940. Sedan 2004 har Konstfack hyrt lokalerna med Vasakronan som fastighetsÀgare.Projektet har sitt ursprung i en tÀvling utlyst av skolledningen. TÀvlingen gick ut pÄ att rita utemöbler till det betongdÀck som utgör skolans huvudentré.

Den retoriska arbetsprocessen : I ett teoretiskt och i ett didaktiskt perspektiv

Kunskaper i retorik ses som en viktig resurs i dagens samhÀlle och i och med att de nya Àmnesplanerna togs i bruk hösten 2011 fördes begreppet ?den retoriska arbetsprocessen? in i kurserna i svenska pÄ gymnasiet. Eleverna ska numera kunna anvÀnda denna process som stöd vid skriftlig och muntlig framstÀllning. Det Àr mot denna bakgrund som syftet med denna uppsats Àr att utreda vad som menas med ?den retoriska arbetsprocessen? och hur denna process utnyttjas i skolans undervisning.

Att lÀra barn lÀsa : LÀsinlÀrning i ett historiskt perspektiv

SammandragSyftet med detta examensarbete har varit att belysa lÀsinlÀrningsmetoder i ett historiskt perspektiv, samt att genom intervjuer med lÀrare undersöka hur olika fokus i lÀrarutbildningen, syn pÄ lÀsinlÀrning, forskning och samtid pÄverkar undervisningen. Examensarbetet grundar sig pÄ intervjusamtal med fyra lÀrare i olika Äldrar som under olika tidsperioder, mellan 1950-talet och fram till idag, varit verksamma lÀrare i den svenska skolan.LÀsundervisning har hög prioritet i skolans vardag och det finns olika lÀsinlÀrningsmetoder som under dessa Är vuxit fram och gjort intÄg i skolans vÀrld, bland annat ljudmetoden, LTG-metoden, Wittingmetoden och Whole Language-metoden.Resultatet av undersökningen visar tydligt att skolan under dessa decennier har genomgÄtt stora förÀndringar, framför allt pÄ grund av samhÀllets förÀndrade ekonomi och nya levnadsförhÄllanden men ocksÄ pÄ grund av nya forskningsrön och nya lÀsinlÀrningsmetoder. Trots de mÄnga lÀsinlÀrningsmetoder som lanserats under 1900-talets senare hÀlft, visar resultatet att alla de fyra lÀrarna fortfarande anvÀnder sig av ljudmetoden som grund, dÄ de tycker att den fungerar bÀst. De har dock olika syn pÄ lÀsinlÀrning och pÄ hur lÀsförmÄgan utvecklas, kanske framför allt pÄ grund av att de utbildats under olika tidsperioder.En slutsats som kan dras utifrÄn materialet Àr att förÀndringar har skett bÄde i lÀrarutbildningen och i skolans vÀrld och trots detta arbetar de fyra lÀrarna fortfarande med en av de Àldsta lÀsinlÀrningsmetoderna. Kan det dÄ betyda att ljudmetoden Àr den bÀsta metoden?Nyckelord: lÀsinlÀrning, ljudmetoden, lÀsundervisningshistorik, lÀrarutbildning.

Det vidgade textbegreppet i skolans verklighet - en studie om hur det vidgade textbegreppet anvÀnds i skolan

Den hÀr studien undersöker hur det vidgade textbegreppet, som breddar synen pÄ text frÄn att enbart gÀlla skriven text till att Àven innefatta bild, musik, film och andra medier, de facto anvÀnds och fungerar i skolans verklighet.I studien tecknas först en bild av det forskningslÀge som ligger till grund för hela studien och som samtidigt anknyter till undersökningsÀmnet.Den metod som anvÀnds Àr en kvalitativ semistrukturerad intervjumetod dÀr Ätta respondenter, fyra lÀrare och fyra elever, intervjuas.Resultatet visar att det tycks finnas ett glapp mellan styrdokumentens tankar om det vidgade textbegreppet i skolan och hur det faktiskt ser ut i skolan.Uppsatsen avslutas med en diskussion dÀr det i tvÄ teman, Textbegreppet i en vid definition och Olika syn pÄ olika medier, diskuteras kring de empiriska resultaten i anknytning till den forskning som lyfts upp i studien. I studiens avslutande del, Avslutande reflektioner, poÀngteras glappet mellan styrdokumenten och verkligheten och en mer vid syn pÄ textbegreppet uppmuntras..

<- FöregÄende sida 19 NÀsta sida ->