
Sökresultat:
33 Uppsatser om Sensation - Sida 3 av 3
Integritetsskyddets förlorade värde. En kvalitativ studie om övervakning
Abstract
Personlig integritet är ett viktigt begrepp då en rådande uppfattning hos
medborgaren är att övervakning har till syfte att skydda individen och ge en
upplevd trygghetskänsla. Samtidigt finns det många människor som finner det
mycket integritetskränkande att bli kontrollerade, exempelvis genom
kameraövervakning på offentliga platser.
Syftet med föreliggande uppsats är att belysa samhällsexpertisens syn på allmän
kameraövervakning på offentliga platser. Studien utgår från följande
frågeställningar: Hur ter sig relationen mellan personlig integritet och
kontroll i förhållande till allmän kameraövervakning på offentliga platser? Hur
är kameraövervakning på offentliga förenligt med frihet kontra trygghet?
I bakgrundstycket presenteras George Orwells kritiska dystopiska
samhällsskildring ?1984? som publicerades 1949 och väckte omedelbart stor
Sensation. Det är här ifrån uttrycket ?Storebror ser dig? kommer.
I nationens litterära minne : Synen på Sven Lidmans romaner Stensborg och Huset med de gamla fröknarna i presskritiken och litteraturhistorien
Abstract Sven Lidman växte upp i blygsamma förhållanden, men blev med tiden en offentlig person, en ?kändis? i sin samtid. Han var en av det begynnande 1900-talets mest uppmärksammade författare, vars diktsamlingar och romaner väckte Sensation hos samtidskritiken. Flera recensenter nämner Lidman som ett av den unga litteraturens stjärnskott. Av senare verksamma essäister och litteraturhistoriker betraktas hans författarskap som ett av de mest betydande under 1900-talets första decennier vid sidan av namn som Bo Bergman, Hjalmar Bergman, Elin Wägner, Anders Österling och andra.
Från referat till sensation: en kvalitativ studie av Aftonbladets rapportering om ministermorden 1986-2003
Syftet med uppsatsen är att se hur Aftonbladets rapportering om Olof Palme och Anna Lindh mordet skiljer sig åt. För att uppnå syftet är uppsatsens frågeställningar: Hur skriver Aftonbladet om mördarna 1986 respektive 2003? Hur beskrivs morden 1986 och 2003? Hur ser Aftonbladets nyhetsvärdering ut 1986 respektive 2003? Hur är dramaturgin uppbyggd 1986 respektive 2003? Hur skriver Aftonbladet om de misstänkta personerna 1986 respektive 2003? Hur skriver Aftonbladet om de anhöriga 1986 respektive 2003? Hur skriver Aftonbladet om polisarbetet 1986 respektive 2003? Hur förklarar Aftonbladet att mordet kunde ske 1986 respektive 2003? Hur förklarar Aftonbladet sin rapportering 1986 respektive 2003? Hur skriver Aftonbladet om Olof Palme och Anna Lindh? Vi exemplifierade Aftonbladets journalistik genom en kvalitativ studie med textanalyser på artiklar om mordet på Olof Palme och Anna Lindh. Vi antog att det skulle vara en skillnad i rapporteringen eftersom medierna genomgått stora förändringar under de år som skiljde morden åt. Vi valde två lika händelser för att lättare kunna urskilja förändringar och likheter.