Sök:

Sökresultat:

8679 Uppsatser om Sammanställd teori - Sida 13 av 579

PatientskadeförsÀkringen - teori, empiri, analys

Uppsatsen syftar för det första till att applicera ekonomisk teori pÄ patientskadeförsÀkringssystem. Fyra viktiga teoretiska problem identifieras och analyseras: ansvarighetsproblemet, orsaksproblemet, informationsproblemet och ersÀttningsproblemet.För det andra Àr syftet att utifrÄn de teoretiska problemen beskriva patientskadeförsÀkringssystemen i Sverige, Storbritannien och USA. Analysen avslutas med en jÀmförelse.Det tredje syftet Àr att diskutera och analysera möjliga förÀndringar i patientskadeförsÀkringssystemen. Fokus ligger pÄ systemens effektivitet.Policyimplikationerna som föreslÄs Àr för det första införandet av ett sÄ kallat self-reportingsystem, som styr vÄrdgivarna att sjÀlva rapportera om skador.För det andra bör en slags sjÀlvrisk utredas mer, och eventuellt fÄ utrymme i patientskadeförsÀkringssystemen.För det tredje föreslÄs en översyn av ersÀttningsnivÄerna i patientskadeförsÀkringssystemen, eftersom det Àr svÄrt att förklara dagens stora skillnader utifrÄn individers preferenser. Denna översyn bör ske med utgÄngspunkt frÄn forskningen om betalningsviljan för ett QALY.

Upplösningen, Före-Under-Efter : En intervjustudie av Ätta mÀnniskors upplevelse av en separation

Syftet med denna uppsats var att belysa och bidra till förstÄelsen av individens upplevelse av separationsprocessen. Vi ville Àven undersöka om det fanns nÄgra könsskillnader nÀr det gÀller denna upplevelse. Vi har genomfört en intervjuundersökning med fyra kvinnor och fyra mÀn. De teoretiska utgÄngspunkterna var Giddens teori om intimitet och modernitet, Beck och Beck- Gernsheims teori om individualisering samt Antonovskys teori KASAM. Intervjuerna har tolkats enligt hermeneutiska principer.

Vad innebÀr begreppet barns perspektiv för pedagoger i förskolan?

De grundlÀggande vÀrdena för statsförvaltningen Àr demokrati, rÀttssÀkerhet och effektivitet. I denna studie undersöks det hur rÀttssÀkerhet och effektivitet förmedlas pÄ Skatteverket, hur tjÀnstemÀnnen pÄ Skatteverket hanterar dessa krav och i vilka situationer det kan uppstÄ att tjÀnstemÀnnen mÄste prioritera mellan dessa krav. I kapitlet den offentliga förvaltningen och tjÀnstemÀnnen redogörs det för den teori och den tidigare forskning som anvÀnts i denna studie. Den teori som anvÀnts Àr Max Webers teori om byrÄkrati och tjÀnstemÀn. I den tidigare forskningen beskrivs det hur kraven pÄ rÀttssÀkerhet och effektivitet behandlas inom statsförvaltningen och det redogörs för tvÄ reformer som genomförts inom den offentliga förvaltningen de senaste Ärtionden.

Symbolik i uniform och drÀkt under Gustav III:s drÀktreform 1778 : ur Pierre Bourdieus teori om det symboliska kapitalet.

Denna studie handlar om Gustav III:s drÀktreform 1778. Reformen innebar att en enhetlig nationell drÀkt infördes för adeln och borgarna. Dessutom infördes en nationell uniform. Uppsatsen behandlar reformen ur ett symboliskt perspektiv som utgÄr frÄn Pierre Bourdieus teori om det symboliska kapitalet. Hans teori förklarar adelns och hovets Äsikter om reformen. Studien ska ocksÄ analysera hur uniformen m/1778 var influerad av den nationella drÀkten. Metoden Àr litteraturstudier och teorin har sammanfattats frÄn flera litterÀra kÀllor.

Andra kulturer i litteraturhistorien : Analys av lÀromedel i litteraturhistoria

Jag har gjort en diskursanalys utav tre lÀromedel i svenska avsedda för gymnasieskolans B-kurs.Analysens syfte Àr att se hur lÀromedlen i gymnasieskolans svenskundervisning tar upp utomvÀsterlÀndska författare, sÄsom afrikanska, sydamerikanska och asiatiska författare, med utgÄngspunkt i postkolonial teori. Hur motiveras de utomvÀsterlÀndska författarnas medverkan i lÀromedlen, huruvida upprÀtthÄlls den vÀrldsbild som har vÀsterlandets överlÀgsenhet som utgÄngslÀge i val av författare och verk?Min slutsats blir att lÀromedlen inte uppfyller de krav lÀroplanen stÀller pÄ dem nÀr det gÀller att lyfta in ett internationellt perspektiv i undervisningen. Jag anser Àven att det sÀtt, som lÀromedelsförfattarna mÄnga gÄnger tar upp utomvÀsterlÀndska författare pÄ, bidrar till att maktstrukturerna i samhÀllet vidmakthÄlls..

Frivilliga regleringar i den svenska byggindustrin-hur pÄverkar de företagen? : En studie om hur den svenska byggindustrin integrerar den frivilliga regleringen Global Compact och huruvida nyinstitutionell teori kan förklara detta fenomen

Studiens syfte Àr att undersöka hur företag inom den svenska byggindustrin integrerar Global Compact samt huruvida detta fenomen kan förklaras med delar av nyinstitutionell teori. Tidigare studier har pÄvisat svÄrigheter kring integreringen av frivilliga regleringar, sÄsom Global Compact, dÄ de i stor utstrÀckning Àr utformade pÄ ett övergripande och flexibelt sÀtt. Inom byggindustrin Äterfinns denna problematik, samtidigt som branschen de senaste Ären gett hÄllbarhet ett ökat fokus. För att undersöka studiens syfte har vi gjort en fallstudie som inkluderar de tre största byggföretagen i Sverige. Resultatet visar att integreringen av Global Compact inom den svenska byggindustrin sker frÀmst via uppförandekoder samt genom uttalade visioner och hÄllbarhetsaktiviteter, frÀmst inom miljöomrÄdet.

"VÀgen till ett eget hem" : En socialpsykologisk studie om mötens betydelse för mÀn under den process dÄ de fick ett hem

Den hÀr studien avser att med en kvalitativ metod nÄ en ökad förstÄelse för vilken betydelse möten mellan hemlösa mÀn och icke hemlösa personer har haft för mÀnnen under den tid dÄ de fick ett hem. I vÄr teoretiska referensram har vi anvÀnt oss av Sterns beskrivning av ansikte mot ansikte-interaktion med sÀrskilt fokus pÄ intersubjektiva möten, och Scheffs teori om skam och stolthet. Vi har ocksÄ AnvÀnt Collins teori om interationsrituella kedjor som betonar interpersonella- och grupprocesser samt Mays teori om tillhörighet. Genom tio semistrukturerade livsvÀrldsintervjuer med före detta hemlösa mÀn har vi insamlat vÄrt empiriska material frÄn tre olika lÀnder. I resultatet framgick att möten hade en betydande roll under den tid dÄ mÀnnen fick ett hem, och att de dÀr fick möjlighet att omdefiniera bilden av sig sjÀlva, vilket underlÀttade för dem i att aktivt vilja arbeta mot en förÀndring av sina livssituationer.

En studie om miljöredovisning i svenska börsbolag

IdrottsÀmnet Àr enligt oss ett spÀnnande Àmne som  innehÄller bÄde praktiska och teoretiska moment. Den praktiska delen av Àmnet Àr nog mer kÀnd Àn den teoretiska. Vi har dÀrför valt att fokusera vÄr studie kring idrottsÀmnets teori. Eftersom Lpo 94 nÀmner att lÀraren ska strÀva efter att balansera och integrera kunskaper i sina olika former i undervisningen, blev det relevant att undersöka vad som Àr teori i det praktiska Àmnet idrott och hÀlsa.<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->Syftet med arbetet var att synliggöra vad som kan betraktas som teori i Àmnet idrott och hÀlsa. Genom en intervjuundersökning var avsikten att fÄ fram vad som kan tolkas som teori och hur lÀrarna arbetar med de teoretiska delarna.

Förvara och bevara : teori om standarders betydelse i eArkivförvaltning

Det Àr uppmuntrande att höra respondenterna, frÄn olika offentliga myndigheter, uttrycka sig om arbetet med eArkiv. Det gÄr att lÀgga mÀrke till att deras arbete inte handlar om att hÄlla reda pÄ dammiga papper och arkivkartonger utan att det istÀllet handlar om att bevara det digitala minnet i första hand. De visar en genuin kÀnsla av att vilja utveckla sitt Ätagande pÄ bÀsta möjliga sÀtt och ge ett viktigt bidrag till verksamheten. Resultatet av den undersökning som gjorts visar nÄgra viktiga ÄtgÀrder som vidtagits och insikter som arbetet gett. De beskriver i sina uttalanden hur komplext arbetet med att skapa ett system för att ta emot digital data Àr.

"jaha ska min son bli bög nu dÄ eller?" MotstÄndet mot jÀmstÀlldhetsarbetet i förskolan

Syftet med vÄr uppsats var att undersöka motstÄndet mot jÀmstÀlldhetsarbetet i förskolan samtatt lokalisera dess ursprung. Detta har vi undersökt med hjÀlp av följandeproblemformuleringar: varför fungerar inte jÀmstÀlldhetsarbetet i förskolan, vad finns det förmotstÄnd och var finns det frÀmsta motstÄndet? Uppsatsens teoretiska ram Àr hÀmtad ifrÄnMichel Foucaults teori om makt och motstÄnd, R. W Connells genusteori och Naila Kabeersteori om empowermentbegreppet. VÄr empiri bygger pÄ kvalitativa intervjuer med sexgenuspedagoger, en informant som tidigare suttit med i delegationen för jÀmstÀlldhet och föredetta jÀmstÀlldhetsministern Jens Orback.

Malmö siktar högt! - en studie om varumÀrkesbyggande i en stad

Problembeskrivning: Begreppen företagskultur och mÄngfald sÀtts inom litteraturen i motsatsförhÄllande till varandra dÀr det menas att en stark företagskultur tenderar till likriktning inom personalen medan mÄngfald kÀnnetecknar olikheter hos mÀnniskor genom exempelvis kön, Älder och etnicitet. Vi ansÄg det dÀrmed vara spÀnnande att genom grundad teori som metod undersöka hur begreppen företagskultur och mÄngfald förhÄller sig till varandra. Ikea har en stark uttalad företagskultur samtidigt som de Àven arbetar med mÄngfald. DÀrför ansÄg vi skulle vara ett lÀmpligt företag för oss att undersöka för att besvara vÄr stÀllda problematik. Syfte: Syftet med vÄr undersökning Àr att genom grundad teori undersöka om en stark företagskultur hÀmmar eller frÀmjar mÄngfalden i ett företag.

Utedagar i teori och praktik. En studie av utedagar i klass 2-3.

Syftet med följande arbete Àr att undersöka betydelsen av utedag ur ett pedagogiskt perspektiv genom en studie av utedagar pÄ min partnerskola, klass 2-3. Arbetet ger en teoretisk översikt över fenomenet utomhuspedagogik. Med hjÀlp av intervjuer ville jag undersöka elevers och pedagogers uppfattningar om utedagar ur ett lÀrandeperspektiv och koppla resultatet till teori. Sammanfattningsvis pekar resultaten av min undersökning pÄ att pedagoger och elever har en positiv instÀllning till utedagar. Eleverna Àr medvetna om att en utedag innebÀr undervisning ute och upplever att de lÀr sig en mÀngd olika saker.

Sorgenfri industrial area - Urban development from a developerÂŽs perspective with particular application to Norra Sorgenfri

BÄde under min tidigare utbildning, frÀmst inom nationalekonomi vid Lunds universitet, men Àven senare i min yrkesutövning inom bygg- och fastighetsbranschen under en period av 15 Är, har jag frÀmst kommit i kontakt med problemstÀllningar vilka i nÄgon mÄn haft som syfte att utmynna i en slutsats med kvantitativ relevans. DÄ jag som del av programmet Urban utveckling och planering skulle skriva en uppsats pÄ D-nivÄ, ett arbete som resulterade i förevarande rapport, valde jag dÀrför en problemformulering och en metod som bÄda gav mig möjlighet att bredda min kompetens, snarare Àn fördjupa den. Denna studie strÀvar efter att utveckla en teori för stadsutveckling ur ett fastighetsföretagarperspektiv. Den specifika situation som arbetet fokuserar pÄ Àr stadsdelen Norra Sorgenfri i Malmö. Teorin har genererats med anvÀndning av metoden grundad teori och datorprogrammet Atlas/ti. LÀsaren finner förhoppningsvis att den teori som utvecklas har en allmÀn relevans för stadsutveckling och hur kommunens planarbete kan förÀndras. Den som Àr intresserad av just vitaliseringen av Norra Sorgenfri bör ocksÄ kunna finna nÄgot av vÀrde.

Pedagogers förhÄllningssÀtt till etik och tystnadsplikt i förskolan

Syftet med detta examensarbete har varit att i förskolan undersöka hur pedagoger förhÄller sig till tystnadsplikt och de etiska dilemman som de dagligen stÀlls inför. FrÄgestÀllningarna har besvarats genom en kvalitativ undersökning och som metod har vi valt att anvÀnda semistrukturerade intervjuer. Intervjuerna har genomförts med 11 verksamma pedagoger pÄ tvÄ olika förskolor. Empirin har analyserats med Vygotskijs sociokulturella teori och Kohlbergs teori om moralisk utveckling. Pedagogerna anser att trots lagar och regler finns det ofta en osÀkerhet. De stÀllningstaganden som pedagogerna tar i verksamheten Àr utifrÄn hur de Àr som person och dess tidigare erfarenheter, vilket gör att det skapas olika förhÄllningssÀtt i arbetslagen..

Elitutbildning: en strategi för erkÀnnande? - En studie om anti-diskrimineringsstrategier bland juriststudenter med ursprung i Mellanöstern

Samtidigt som svensk forskning visar att individer med utlÀndsk bakgrund blir utsatta för diskriminering och stigmatisering sÄ vÀljer allt fler ungdomar ur denna grupp att högskoleutbilda sig och visar en benÀgenhet att vÀlja elitutbildningar. I denna uppsats undersöks om det finns ett samband mellan vetskapen om, eller erfarenheter av, diskriminering och elitutbildningsval. Den metod som anvÀnds Àr semi-strukturerade intervjuer med fem kvinnliga och fem manliga juriststudenter med ursprung i Mellanöstern. De teoretiska utgÄngspunkterna Àr sociologen Erving Goffmans teori om stigma, sociologen MichÚle Lamonts teori om destigmatisering och socialfilosofen Axel Honneths teori om erkÀnnande. Resultatet visar att juriststudenternas förÀldrars erfarenheter av diskriminering och egna erfarenheter av exkludering har lett till en hög studieprestation dÀr elitutbildningsvalet kan ses som en anti-diskrimineringsstrategi.

<- FöregÄende sida 13 NÀsta sida ->