Sök:

Sökresultat:

137 Uppsatser om Samlingen - Sida 1 av 10

Möte i förskolan

Vårt syfte med undersökningen är att belysa Samlingens betydelse. Anser pedagogerna att Samlingen är ett tillfälle där barnen tränas i att samspela i grupp och finns det ett syfte med Samlingen? Vi har även tagit in en liten del av vad barnen tycker om Samlingen. Vi har skrivit kort om Fröbels Kindergarten där vi kan se att Samlingen har sitt ursprung och om det finns en likhet med hur Samlingen ser ut i dag. I vår undersökning har vi gjort observationer med hjälp av ett observationsschema samt intervjuat pedagoger och barn med diktafon.

FÖRSKOLLÄRARES SYN PÅ BARNS DELAKTIGHET I SAMLINGEN

Syftet med denna studie var att undersöka förskollärares uppfattning om Samlingens betydelse avseende barns delaktighet. Studien har utforskat på vilket sätt förskollärare arbetar för att främja barns delaktighet i Samlingen. Studien är kvalitativ där åtta förskollärare intervjuats för att synliggöra deras uppfattningar om barns delaktighet i Samlingen. Materialet analyserades utifrån en innehållsanalys som resulterade i sex kategorier. Resultatet visade att förskollärarna ville och försökte få barnen delaktiga i Samlingen, dock bidrog den traditionella Samlingen med hela barngruppen till att detta inte möjliggjordes i större utsträckning.

På jakt efter samlingens innebörd i förskolan : - ett lärarperspektiv -

SAMMANFATTNINGSyftet med detta examensarbete är att få kunskap om Samlingens innebörd i förskolan. Samlingen är en del av den vardagliga verksamheten i förskolan. Det är en pedagogstyrd aktivitet som ofta innehåller upprop, sång, samtal, berättelser och olika teman. Våra forskningsfrågor är att vi vill veta hur Samlingen i förskolan är utformad, varför Samlingen används som arbetssätt och vad förskollärarna anser att Samlingen har för mening för barns lärande. För att få svar på våra forskningsfrågor har vi gjort en intervjustudie, där vi intervjuat fem förskollärare.

Samlingens Matematik

Syftet med den här uppsatsen är att undersöka vilka delar av matematiken som vanligtvis ingår i de olika delarna av Samlingen på förskolan. Den tittar även närmare på hur medvetna pedagogerna är om ämnet matematik i Samlingen samt hur det fungerar som inlärningstillfälle för barnen. Två avdelningar på olika förskolor har medverkat i undersökningen. Metoden som används för att få fram resultatet är enkätundersökningar bland pedagoger samt videoobservationer av Samlingen. Pedagogerna hade olika kunskaper om ämnet matematik och endast hälften hänvisade till läroplanen på frågan om de hade en medveten målsättning inom ämnet matematik i Samlingen.

Samlingens funktion och innebörd i förskolan : En kvalitativ studie ur ett lärarperspektiv

Studien syftar till att ge kunskaper om Samlingen i förskolan. Utgångspunkten för studien är lärares uppfattningar om Samlingens funktion i förskolan och vilken innebörd den har för dem. Frågeställningarna formulerades som Vilken funktion fyller Samlingen i förskolans vardag? samt Vilken innebörd har Samlingen för lärare?För att kunna ta reda på lärares uppfattningar om Samlingen användes en kvalitativ forskningsmetod med intervjuer som teknik.Från två förskolor valdes sex lärare med olika utbildningar, val av förskolor och lärare grundar sig på bekvämlighetsurval. Resultatet visar att Samlingens funktion har två innebörder dels som ett fenomen, dels som en arbetsform.

Barns inflytande i samlingen

Abstract Titel: Barns inflytande i Samlingen. Children`s influence on Circle Time. Författare: Danielsson, Christina och Nilsson, Jessica (2008). Barns inflytande i Samlingen. Malmö: Lärarutbildningen: Malmö högskola Samlingen är en del av den vardagliga verksamheten i förskolan. Detta examensarbete fokuserar på barnet i Samlingen. Syftet med studien har varit att studera hur barnen ser på sitt inflytande och sin delaktighet i Samlingen.

Diskussion om förskolans samling : En litteraturstudie som skildrar samlingen i tidningen Förskolan

Syftet med denna studie är att undersöka och analysera hur Samlingen framställs i tidningenFörskolan och hur dessa skildringar kan relateras till ett av förskolans uppdrag där omsorg,fostran och lärande ska bilda en helhet. Vi har använt oss av en litteraturstudie i form av entextanalys där vi undersökt och analyserat artiklar i tidningen Förskolan efter införandet avförskolans läroplan 1998. Vi använde oss av ett analysschema där vi förtydligade innebördenav begreppen omsorg, fostran och lärande. Resultatet i tidningen Förskolan visar att i Samlingen sker det mer fostran och lärande änomsorg. Sammanfattningsvis beskrivs Samlingen i artiklarna som en daglig återkommandeaktivitet som innehåller lärande i många olika former, medan fostran sker mer indirekt.Lärande i Samlingen utgörs till stor del av språkutveckling och matematik. Fostran relaterastill socialisering där Samlingen fungerar som ett skolförberedande moment.

Samlingen-en del av förskolan : En studie om det pedagogiska syftet med samlingen

Intresset för vårt undersökningsområde har kommit ur den verksamhetsförlagda utbildning som vi har genomfört vid lärarutbildningen i Växjö. Vi har sett att Samlingen verkar ha ett starkt fäste i förskolan och därför började vi fundera över vad det beror på och vad som är det pedagogiska syftet med Samlingen. Ett syfte med vårt arbete är därför att undersöka vad som är pedagogernas syfte med Samlingen i förskolan. Ytterligare syften är att undersöka vilka normer pedagogerna ger uttryck för och vilket innehåll som prioriteras. Vi har använt en kvalitativ metod med observationer och semi-strukturerade intervjuer.

Samlingen som en språklig mötesplats? : - En studie kring förskollärares syn på samlingen som en språklig mötesplats samt om deras intentioner realiseras.

Syftet med föreliggande studie är att undersöka förskollärares syn på Samlingens funktion som en språklig mötesplats samt hur förskollärare förhåller sig och om deras intentioner realiseras i en samlingssituation. Intervjuer och observationer är de valda metoderna för denna studie. Intervjuer genomfördes med tre stycken olika förskollärare och det genomfördes också observationer av tre stycken samlingar som dessa förskollärare höll i. Resultatet visar på att förskollärarna ser den traditionella Samlingen som ett tillfälle där alla barn kan mötas och känna en samhörighet. Förskollärarna i studien menar att Samlingen är ett tillfälle då språkutveckling kan ske, men de är samtidigt kritiska till Samlingens funktion och menar att det språkliga utbytet hamnar i skymundan.

?Samlingen i förskolan? En studie om pedagogers och barns föreställningar om samlingen i förskolan

BAKGRUND:Samlingen har sitt ursprung i Fröbels pedagogik och är i dagens förskola en del av dendagliga verksamheten. Samlingen har utformats till att stödja en demokratisk uppfostranoch även till att ge barnen en struktur i vardagen eller för att lära barnen grundläggandebegrepp. Dagens samling består både av rutiner som ser likadana ut varje dag ochvariation beroende på vad förskolan arbetar med.SYFTE:Syftet med studien är att undersöka hur några pedagoger och barn på fyra stycken utvaldaförskolor ser på Samlingen och dess innehåll. Syftet med studien är också att undersökaom barnen känner att de kan påverka Samlingens innehåll och om pedagogerna tror attSamlingen påverkar barnens utveckling.METOD:Vi har använt oss av kvalitativa intervjuer och observationer. Observationerna avSamlingen använde vi som grund för de intervjufrågor vi sedan ställde.

Samlingen i förskolan : En studie om förskollärares pedagogiska syfte med samlingen i förskolan

Syftet är att undersöka vad förskollärare har för syfte med Samlingen i den pedagogiska verksamheten. Vi har i undersökningen använt oss av en kvalitativ metod med enkätundersökning med tio förskollärare från fyra olika förskolor. Som teoretisk utgångspunkt i arbetet har vi ett sociokulturellt perspektiv där fokus är samspelet mellan individer. Samlingen kan ses som ett forum med tillfälle att lära av varandra.Undersökningen visar att Samlingen har flera olika syften och ses som ett viktigt moment i verksamheten. I resultatet framkom att förskollärarna anser att Samlingens främsta syfte är att uppmärksamma varje barn men även att det viktigt att skapa en god gruppgemenskap och en vi-känsla. Vår förhoppning är att detta arbete skall inspirera pedagoger i förskolan till att reflektera över Samlingens syfte och dess innehåll samt ställa sig frågan: För vem har vi samling?               .

Samlingen i förskolan tradition eller lärande i fokus ? vad säger förskollärarna?

BAKGRUND: Samlingen på förskolan har funnits med sedan lång tid tillbaka. Det är en aktivitetsom verkar ha en självklar plats bland förskolans rutiner. Vi är intresserade av hur förskollärarnamenar att Samlingen bidrar till barns lärande. I bakgrunden tar vi upp forskning som beskriverSamlingen, med dess form, innehåll och syfte. Bakgrunden innehåller också en tolkning av detsociokulturella perspektivet, som vi använder i vår tolkning av resultatet.SYFTE: Att undersöka hur förskollärarna resonerar om syftet med den planerade Samlingen irelation till form och innehåll, gruppens betydelse, barns lärande, barns inflytande och delaktighet ochläroplanens betydelse.METOD: Vi har i denna undersökning använt oss av en kvalitativ metod, som redskap använde viintervju och vi startade med en öppen fråga.

Samlingen som språkligt lärotillfälle

Syftet med vårt arbete är att beskriva hur fyra förskollärare ser på och arbetar med barnens språk i Samlingen, hur de uppfattar den egna rollen och hur de ser på barngruppens betydelse för barnens språkutveckling. Syftet är också att beskriva de språkliga svårigheter som kan förekomma i Samlingen och på vilket eller vilka sätt pedagogerna ser på och löser dessa. Frågorna som vi utgick från var följande: Vilka aktiviteter och rutiner använder sig förskollärarna av under Samlingen som de anser gynnar barnens språk? Vilken roll anser förskollärarna att de spelar för barns språkliga framsteg? På vilket eller vilka sätt anser förskollärarna att gruppen är viktig för barns lärande? Vad menar förskollärarna att det finns för språkliga svårigheter i Samlingen och hur agerar de vid dessa? Det problemområde vi berör i vår studie är om förskollärare prioriterar och stimulerar barns språkutveckling i den dagliga Samlingen och hur de löser problemet med att barn lär sig språk på olika sätt. Studien genomfördes i en storstad i södra Skåne och metoderna som vi använde var kvalitativ intervju och videoobservation. Vi observerade fyra förskollärare när de genomförde en samling och intervjuade sedan samtliga utifrån den observerade Samlingen samt vårt syfte och våra frågeställningar. Resultatet av studien visade att Samlingen är komplex och består av flera delar som alla är viktiga för att stödja barns språk, gruppsammansättningen, samlingsaktiviteterna, rutinerna och pedagogen.

Samlingens roll i förskolan

Syftet med detta arbete var att belysa samlingarna på förskolan, och lyfta fram det som sker under samlingarna. Utgångspunkten var den vuxnes roll i Samlingen och hur de bedriver den. Meningen med detta var att fokusera på Samlingens betydelse i förskolan. Vi hade i vår studie valt att undersöka hur förskolepersonal uppfattar Samlingen i förskolan. Vi ville belysa Samlingens betydelse i förskolan och undersöka vad personalen på förskolan har för tankar kring Samlingen.

Den pedagogiska samlingens olika lärandeperspektiv:
samlingen, lek och lärande i förskoleklass

Studien handlar om hur och vad pedagoger i förskoleklass gör för att synliggöra barnet i den pedagogiska Samlingen och hur detta är kopplat till lärandet, samt vilken effekt pedagogernas olika metoder kan få på barnens läroprocess. Syftet i studien är att diskutera och beskriva dessa problemområden. Denna studie är utförd i tre olika förskoleklasser, med två pedagoger från varje klass. Ett kort historisktperspektiv av hur och vad Samlingen haft och har för roll i skolansvärld presenteras i början och sedan förtsätter studien med att lyfta barnets interaktion i Samlingen, vad barn lär sig i Samlingen,att synliggöra barnen i det pedagogeiska arbetet, pedagogens roll, pedagogers fokus på barnens lärande och förankring i styrdokument. Sedan presenteras den kvalitativ undersökningen vilket är utförd genom intervjuer och observationer.

1 Nästa sida ->